آمریکا نگران پیشرفتهای فضایی چین است
بینالملل
64398
همزمان با آغاز ماموریت فضایی کاوشگر قمری «چانگای۶» چین به نیمه پنهان ماه، مقامات آمریکایی نسبت به شتاب پیشرفتهای فضایی این کشور ابزار نگرانی کردند.
به گزارش گروه بین الملل ایران آنلاین، چین روز جمعه یک فضاپیمای رباتیک برای سفر به نیمه پنهان ماه پرتاب کرد که ماموریتی از جنبه فناورانه (تکنولوژیک) دشوار است و راه را برای ماموریتهای آینده چین و فرود فضانوردان چینی بر سطح ماه و ایجاد پایگاهی در قطب جنوب ماه همواره می کند.
کاوشگر «چانگای۶» قرار است در این ماموریت ۵۳ روزه نمونههایی را از طرف پنهان ماه که همواره از نگاه زمینی ها، پنهان است با خود به زمین بیاورد. این کاوشگر ساعت ۵ و ۲۷ دقیقه عصر جمعه به وقت محلی با راکت «لانگ مارچ-۵» از استان جزیرهای «هاینان» در جنوب چین پرتاب شد. این اقدام یک نقطه عطف دیگر در برنامه اکتشافات فضایی و قمری چین به شمار میرود.
همچنین کشور چین در هفته گذشته ماموریت فضایی «شنژو۱۸» (Shenzhou-۱۸) به ایستگاه فضایی «تیانگونگ» را آغاز کرد. این ایستگاه فضایی پس از آن توسعه یافت که این کشور از ایستگاه فضایی بینالمللی کنار گذاشته شد.
خبرگزاری چین «شینهوا» در یادداشتی این اقدام را پیامی روشن برای تاکید بر تعهد چین بر همکاری بینالمللی در حوزه اکتشافات در کره ماه توصیف کرد.
شینهوا خاطرنشان کرد: فضاپیمای چانگای۶ ، چهار محموله (payloads ) ساخته شده از طریق همکاریهای بینالمللی را حمل میکند و فرصتهایی را برای دانشمندان در سطح جهان فراهم خواهد کرد و پیام آن تاکید بر اتحاد در زمینه اکتشافات قمری برای خیر مشترک همه بشریت است.
بر اساس این گزارش، چین همواره از طرفداران فعال همکاری بینالمللی در حوزه اکتشافات فضایی بوده و روشن ساخته است که مایل به همکاری با آژانسهای فضایی و سازمانهای بینالمللی در سطح جهان برای برقراری نوع جدیدی از مشارکت جهانی در اکتشافات و نوآوریهای فضایی، یک مشارکت بر مبنای برابری و منافع متقابل است.
فضاپیمای چانگای۶ محمولههایی از فرانسه، ایتالیا، پاکستان و سازمان فضایی اروپا /سوئد حمل میکند و چانگای۷ که قرار است در سال ۲۰۲۶ پرتاب شود، ابزارهای علمی ساخت مصر، ایتالیا ، روسیه ، سوئیس ، تایلند و اتحادیه نظارت بینالمللی قمری را حمل می کند.
خبرگزاری شینهوا بدون نام بردن از کشور آمریکا نوشت: این درحالی است که برخی افراد از یک کشور خاص هنوز درگیر ذهنیت منسوخ رقابت فضایی هستند و تلاش های اکتشافات قمری را که حامل فرصتهایی برای همکاریهای بینالمللی است را به عنوان یک بازی با حاصل جمع صفر تلقی میکنند. این افراد باید از تلاش های چین در کره ماه بیشتر بیاموزند و نگاه دقیقتری به «ایستگاه تحقیقات قمری بینالمللی» (ILRS) بیاندازند که یک تاسیسات آزمایش های علمی فراگیر با ابتکار چین است که بطور مشترک با چندین کشور و سازمان به انجام رسیده است.
«وو ویرین» طراح اصلی برنامه اکتشاف قمری کشور چین در کنفرانس اخیر فضایی این کشور اعلام کرد: چین از ۵۰ کشور و ۵۰۰ موسسه تحقیقاتی بینالمللی و پنج هزار پژوهشگر خارجی برای پیوستن به برنامه ایستگاه تحقیقات قمری بینالمللی دعوت کرده است.
شینهوا تاکید کرد: کره ماه جایزهای نیست که بخواهیم آن را در یک مسابقه فضایی جدید برنده شویم، بلکه یک جرم آسمانی است که باید از آن برای منافع بشریت و به عنوان پایگاهی برای مسافرتهای آینده به اعماق فضا استفاده کرد.
این در حالی است که برخی رسانههای غربی با ذهنیت رقابت فضایی به سبک رقابت آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق و ذهنیت جنگ سرد با پیشرفتهای علمی و فضایی کشور چین با نگاهی منفی برخورد کردهاند.
روزنامه انگلیسی گاردین در همین زمینه گزارش داد: تشدید رقابت بین دو قدرت جهانی چین و آمریکا از حوزه زمین فراتر رفته و به گستره آسمان رسیده و نگرانی واشنگتن از شتاب پیشرفتهای فضایی چین بیشتر شده است.
این روزنامه مدعی شد: نمونهبرداری از سطح کره ماه و بررسی امکان حیات ماهی «زبرا» تنها هدفهای فضایی چین نیست بلکه دولت آمریکا نسبت به مقاصد ژئوپلتیک پکن نگران است و رییس سازمان فضایی «ناسا» این تحولات را یک «مسابقه فضایی» جدید توصیف کرد.
«بیل نلسون» رییس ناسا هفته گذشته به قانونگذاران آمریکایی گفت: «ما اعتقاد داریم که بخش زیادی از برنامه فضایی باصطلاح غیرنظامی آنها یک برنامه نظامی است» .
به نوشته گاردین، نگرانیهایی درباره اقدام چین برای ساخت سلاحهای ضدفضایی از جمله موشکهای هدف گیرنده ماهوارهها وجود دارد.
این روزنامه به نقل از «کازوتو سوزوکی» استاد دانشگاه توکیو ژاپن نوشت: چین میخواهد کشور اول (در اکتشاف ماه) باشد تا بتواند منابع ماه را انحصاری کند و برای اکتشافات فضایی آینده از یک مزیت بزرگ برخوردار باشد. این درحالی است که آمریکا میخواهد از کره ماه به عنوان یک «پمپ بنزین» در مسیر سفر به کره مریخ استفاده کند. اگر برنامه «آرتمیس» آمریکا بتواند از کره ماه به آب دست پیدا کند میتواند برای ساخت سوخت راکت از هیدروژن و اکسیژن مورد استفاده قرار گیرد.
از سوی دیگر چین و روسیه در سال ۲۰۲۱ برنامه مشترکی برای ساختن یک ایستگاه تحقیقاتی مشترک بر سطح ماه اعلام کردند و گفتند که درهای آن به روی همه طرفهای بینالمللی علاقمند باز خواهد بود، هر چند بعید است که آمریکا جزو آنها باشد چرا که رابطه خوبی با چین و روسیه ندارد.
به گزارش گاردین، آمریکا در حال یارگیری جهانی به منظور تضمین برنده نشدن چین در این مسابقه فضایی است. پیشتر در ماه جاری ، جو بایدن رییس جمهور آمریکا و فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن متعهد به اعزام یک فضانورد از کشور ژاپن، رقیب تاریخی چین- به کره ماه با ماموریت آرتمیس ناسا در سال ۲۰۲۸ و بار دیگر در سال ۲۰۳۲ شدند.
انتهای پیام/