خطیبزاده:
۲۰۰ مهمان خارجی در مجمع گفتگوی تهران شرکت خواهندکرد
سیاست
98662

رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در تشریح جزییات برگزاری مجمع گفتگوی تهران گفت: مجمع گفتوگوی تهران مهمترین پلتفرم گفتوگوهای بینالمللی دیپلماتیک ایران است که دچهار دهه این سنت در مرکز مطالعات برگزار میشود.
ایران آنلاین: رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در تشریح جزییات برگزاری مجمع گفتگوی تهران گفت: در مجمع تهران، از ۵۳ کشور مهمانان ارشد و از تمامی کشورهای حوزه خلیحفارس در سطح وزرا و معاونان و تصمیمسازان ارشد نمایندگانی حضور خواهند داشت.
«سعید خطیبزاده» با اشاره به پیشینه برگزاری نشستهای بینالمللی در مرکز مطالعات وزارت خارجه گفت: اولین کنفرانس تجاوز و دفاع از بُعد حقوقی در همین مرکز برگزار شد و این مرکز از ثمرات پیروزی انقلاب است که در سالهای تاسیس یکی از بخشهای قدرت دستگاه دیپلماسی و جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی بوده است.
وی ادامه داد: «کنفرانس بیناللملی خلیج فارس»، «آسیای میانه و قفقاز» و «کنفرانس افغانستان» کنفرانسهای سهگانه بینالمللی مرکز بوده است که ادامه داشته و در چند سال گذشته با تجمع این سه کنفرانس در مجمع گفتوگوی تهران، سنت ادامه یافته است.
رئیس مرکز مطالعات بینالمللی وزارت امور خارجه گفت: این کنفرانس سال گذشته به دلیل شهادت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه، برگزار نشد اما امسال همزمان با سالگرد شهادت برگزار میشود.
خطیبزاده با بیان اینکه در مجمع امسال با رویکرد جدید جمعی از مقامات رسمی، تصمیمگیران و تصمیمسازان بینالمللی شرکت میکنند، گفت: ۲۰۰ مهمان خارجی در این مجمع حضور دارند، وزرای خارجه، برخی نماینده دولتها و مسئولان فعلی و سابق در سطوح مختلف حضور خواهد داشت.
وی ادامه داد: نشست در روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت با حضور مقامات ارشد در مرکز مطالعات برگزار و با حضور سفرا و مقامات کلید خواهد خورد. در مجمع ۴۰ جلسه در پنلهای مختلف برگزار میشود که برخی جلسات به صورت زنده هم در داخل و هم خارج پخش خواهد شد.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه ادامه داد: ۵۰ دفتر و رسانه خارجی این رویداد را پوشش خواهند داد و رسانهها به عنوان بخش محوری و نه فقط ضمیمه حضور دارند. عنوان کنفرانس امسال «عاملیت منطقهای در نظم و بینظم جهانی، وفاق یا افتراق» خواهد بود که با توجه به شرایط منطقه مهم است.
دیپلماسی، مانند هر حوزه دیگری، دارای تمرینها و شیوههای متنوعی است. گاهی اوقات یک فرد میتواند به اندازه یک دستگاه رسمی کمکرسان باشد.
مجمع گفتوگوی تهران؛ نمایی از تلاشهای دیپلماتیک غیررسمی ایران
رئیس مرکز مطالعات وزارت امور خارجه در توضیح جلسات مجمع گفت: گفتوگوهای مجمع که با حضور مقامات کشورها خواهد بود. نوع دوم گفتوگوهای پنلی خواهد بود که به صورت زنده برای عموم از سکوهای مختلف قابل دسترس است، جلسات نوع سوم تخصصیتر هستند که به طور همزمان برگزار میشود. نوع چهارم جلسات هم گفتوگوهای استودیویی هستند که به صورت اختصاصی مرکز انجام و در آینده در اختیار رسانه قرار میگیرد.
خطیبزاده درباره جزییات حضور مقامات کشورهای اثرگذار منطقه و جهان گفت: از ۵۳ کشور مهمانان ارشد و از تمامی کشورهای حوزه خلیحفارس در سطح وزرا و معاونان و تصمیمسازان ارشد در این اجلاس حضور خواهند داشت. ۴۰ مهمان اروپایی از تمامی کشورهای اروپایی داریم که شامل مقامات سابق و کنونی است. از چین و روسیه در سطح معاونان وزرا حضور خواهند یافت. از افغانستان هم در سطح بالا حضور خواهند یافت.
وی ادامه داد: مجامعی چون مجمع تهران مانند دیگر کنفرانسهایی از این جنس مانند «داووس» و «امنیتی مونیخ» یا «مجمع گفتوگوهای منامه» و ...، سکوها و فضاهایی هستند برای فراهمسازی گفتوگو در فضای غیررسمی درباره مهمترین موضوعات روز. این امکان غیررسمی در مجامعی از این دست خارج از پروتکلهای معمولی است که در نهادهای دیگری مانند سازمان ملل امکانپذیر نیست. این قبیل اجلاسها زمینهای برای عمومی سازی استدلالهای های کشورها و تبیین آنهاست. طبیعتا این اجلاسها ماهیت کنفرانس علمی را ندارند و فضایی دیپلماتیک با فرم و شکل غیر رسمی محسوب میشوند.
معاون وزیر خارجه افزود: هر مجمعی از این دست به صرف افراد شرکت کننده فضایی برای ارتقا فهم و تفاهم است. دستور کار این مجمع هم تبیین عاملیت منطقهای و تعیین مولفههای بهبود نظم منطقهای است. مهمانان کنفرانس هم با وزیر امور خارجه و هم با همتایان خود دیدار خواهند کرد.
خطیب زاده با اشاره به نقش وزارت خارجه در پیگیری این روندها گفت: وزارتخارجه برای متنوعسازی روابط خارجی در حوزه دیپلماتیک و اقتصادی این قبیل روندها را آغاز کرده که دال مرکز آن وفاق است. دکتر عراقچی در حوزه منطقه ای و غیرمنطقه ای سیاست های فعال ایران را پیگیری میکنند و این مجمع مرهون اقدامات و فکر ایشان است. آنچه سیاست خارجی در بعد دیپلماتیک غیررسمی دولت چهاردهم اولویت دارد در مجمع گفتوگوی تهران به منصه ظهور خواهد رسید.
در مجمع تهران، از ۵۳ کشور مهمانان ارشد و از تمامی کشورهای حوزه خلیحفارس در سطح وزرا و معاونان و تصمیمسازان ارشد در این اجلاس حضور خواهند داشت. ۴۰ مهمان اروپایی از تمامی کشورهای اروپایی داریم که شامل مقامات سابق و کنونی است.در جهان امروز حاکمیتهای مرزی سست شده است
سخنگوی پیشین وزرات امور خارجه با اشاره به اینکه در جهان امروز میثاقها سست شدهاند؛ گفت: حقوق بینالملل در بسیاری از ابعاد دچار تمسخر شده است. برخی از طرفهای بینالمللی هر نوع تجاوزی را که ممکن بوده به حقوق اولیه بینالمللی انجام دادهاند. حاکمیتهای مرزی سست شده و بسیاری از تغییراتی از این دست، از جمله تغییر در اقتصاد بینالملل، ورود به دنیای اقتصاد دیجیتال و همچنین نقشی که تکنولوژیهای نوین در دگردیسی این فضا ایفا کردهاند، رخ دادهاند.
خطیبزاده ادامه داد: سؤال کلیدی این است که آیا منطقه، بهویژه منطقه ما، در این تغییرات عاملیت دارد یا خیر. اگر منطقه ما عاملیتی در این تغییرها دارد، این عاملیت از چه نوعی است، از چه سطحی برخوردار است، و چه نظمی یا چه جهتگیریای در نظم جدید جهانی میتواند از طریق منطقه شکل بگیرد و پیش برود؟
وی تصریح کرد: واقعاً منطقه ما، به عنوان یک منطقه جهانی — منطقه خلیج فارس و منطقه غرب آسیا — هم تأثیر زیادی از تحولات جهانی میپذیرد و هم در این تحولات تأثیرگذار است. آنچه در خلیج فارس و در منطقه غرب آسیا رخ میدهد، نمونهای کوچک از آن چیزی است که در فضای بینالملل در جریان است.
رئیس مرکز مطالعات وزارت امور خارجه با بیان اینکه مجمع امسال میخواهد در خصوص عاملیت منطقه گفتوگو کند، گفت: تمامی گفتههای ما، تمامی جلسات — چه آنهایی که بهصورت بسته برگزار میشوند و چه آنهایی که باز هستند و رسانهای خواهند شد — با این محور خواهد بود. سؤالهای محوری این کنفرانس عبارتاند از: آخرین وضعیت فلسطین و مقاومت، سناریوهای پیشرو در منطقه، تجاوزگریهای رژیم صهیونیستی و آنچه رژیم صهیونیستی با خیالات خود در این منطقه انجام میدهد؛ نظم نوین در غرب آسیا؛ ساختارهای جایگزین نظم بینالملل، از جمله آنچه تحت عنوان بریکس، شانگهای، و ترتیبات مشابه شناخته میشوند.
حضور هیئتی از سازمان ملل متحد در مجمع تهران
خطیبزاده ادامه داد: در این مجمع تمرکز جدی بر این مسائل خواهیم داشت و امسال هیئتی از سازمان ملل متحد و شخصیتهایی از این نهاد نیز در کنفرانس حضور خواهند داشت. ما در خصوص اقدامات قهرآمیز و تحریمهای غیرقانونی بینالمللی، جلسات متنوعی خواهیم داشت. همچنین درباره موضوعات مرتبط با گفتوگوهای رفع تحریمها، خلع سلاح در خاورمیانه، و مسئله سلاحهای اتمی یا سلاحهای کشتار جمعی نیز جلساتی برگزار خواهیم کرد. این جلسات، متنوع ولی با یک محور مشخص خواهند بود: ابتدا طرح بحث در میان تصمیمگیران و تصمیمسازان درباره پرسشهای جدیای که در منطقه و در نظام بینالمللِ در حال تغییر وجود دارد. از این جهت، شاید اکنون یکی از مهمترین زمانهایی باشد که میتوانست این مجمع برگزار شود، و این تلاش در حال انجام است. این، سیاست خارجی عرصه اجماع ملی است.
ایران، یک کنشگر فعال، معتبر و مسئول در عرصه بینالمللی است
«سعید خطیبزاده» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درباره اثرگذاری مجمع گفتوگوی تهران بر دیپلماسی رسمی کشور به عنوان مسیر دوم گفت: در برخی مواقع حتی مهمتر از آنچه که درون اتاقهای مذاکرات اتفاق میافتد، آن چیزهایی است که بیرون از اتاقها رخ میدهد.
وی ادامه داد: دیپلماسی، مانند هر حوزه دیگری، دارای تمرینها و شیوههای متنوعی است. گاهی اوقات یک فرد میتواند به اندازه یک دستگاه رسمی کمکرسان باشد. دنیا تغییر کرده و این دنیای متفاوت، ابزارهای متفاوت خود را میطلبد. این مجمع نیز یکی از ابزارهای گفتوگوهای دیپلماتیک است.
خطیب زاده ادامه داد: ما امروز درباره عاملیت منطقه صحبت کردیم و جمهوری اسلامی ایران، یک کنشگر فعال، معتبر و مسئول در عرصه بینالمللی است. ما بر اساس این وظیفه ذاتی خود، باید چنین اقداماتی را انجام دهیم. قطعاً این اقدامات میتوانند در پیشبرد اهداف عالیه دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشور، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری ایفا کنند؛ حتی در قالبهای غیررسمی.
انتهای پیام/