هر تصمیم چقدرخرج دارد؟

دوست داری برای ناهار امروز چه بخوری؟
چند مرتبه وقتی می‌خواستی یک غذا سفارش بدهی دچار دودلی شده‌ای که الان کدام غذا را می‌خواهی بخوری؟ این یک تصمیم ساده است اما چرا باید به آن فکر کنیم؟ زیرا هر تصمیمی هزینه دارد. مهم‌ترین هزینه‌ی آن «هزینه فرصت» است. شما فقط یک معده داری و برای ناهار فقط یک غذا می‌توانی بخوری. با انتخاب هر غذایی فرصت خوردن غذاهای دیگر را از دست می‌دهی. یک مثال دیگر! به کدام مدرسه می‌روی؟ با انتخاب این مدرسه، هم‌زمان فرصت رفتن به مدرسه‌های دیگر را از دست داده‌ای، زیرا در هر لحظه فقط می‌توانی در یک مدرسه حضور داشته باشی. شاید برایت موقعیت مشابه دیگری هم پیش‌آمده باشد. فکر کن پول‌هایت را پس‌انداز کرده‌ای و حالا می‌خواهی برای خریدن یک اسباب بازی از آن استفاده کنی! هر چیزی را که انتخاب کنی، دو اتفاق برایت می‌افتد. اول این که بخشی از پس‌اندازت را از دست می‌دهی. شاید هم همه‌اش را. شاید حتی مجبور شوی برای آن کمی پول قرض بگیری. (اگر مجبور شوی قرض بگیری یعنی حتی فرصت‌های آینده‌ات را هم پیش‌پیش هزینه کرده‌ای!) دوم این که فرصت انتخاب کردن همه یا بخشی از اسباب‌بازی‌های دیگر را از دست می‌دهی.
حالا به انتخاب‌هایت نگاه کن! هر انتخاب خرج دارد و با هر انتخاب فرصت انتخاب‌های دیگر از دست می‌رود. پس اگر می‌خواهی همیشه و در همه جا از زندگی‌ات لذت ببری، باید به انتخاب‌هایت خوب فکر کنی و هزینه‌های فرصت آن را بسنجی.
مدیریت پول یک مهارت مهم است اما توی مدرسه آن را یاد نمی‌دهند.
بعضی از خانواده‌ها تلاش می‌کنند تا با کارهای ساده‌ای فرصت یاد گرفتن آن را به ما بدهند. مثل تعیین مقدار مشخصی پول توی جیبی که به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه یا هر شکل دیگری به ما داده می‌شود. حالا می‌توانیم انتخاب کنیم که قرار است با این پول چه فرصت‌هایی داشته باشیم. این که با خرید خوراکی آن را هزینه کنیم یا مثلاً با بردن لقمه‌های خانگی آن را پس‌انداز کنیم؟ با آن لوازم‌التحریرهای قشنگ بخریم یا آن را برای خریدن کتاب‌های دوست‌داشتنی کنار بگذاریم؟ اگر از قبل به نیازهایت و مقدار پولی که برای آن لازم داری فکر کنی و بعد با یک برنامه مشخص راه رسیدن به خواسته‌هایت را تنظیم کنی، در اصل توانسته‌ای بودجه‌بندی کنی. بودجه یعنی برنامه‌ریزی برای مقدار پولی که می‌توانی به دست بیاوری و کارهایی که می‌خواهی با آن انجام دهی.
اگر دوست داری از مدیریت مالی در زندگی‌ات لذت ببری، وقتی تصمیم به خریدن چیزی گرفتی از خودت بپرس: «نیاز دارم» یا «دوست دارم»؟ نیاز داشتن یعنی تنها انتخاب. مثلاً نیاز داری که غذا بخوری. دوست داشتن یعنی هزینه فرصت. مثلاً دوست داری نان بخوری یا برنج؟ چون با خوردن هر دو گرسنگی‌ات برطرف می‌شود. مثل این که یک مداد زیبا و یک مداد معمولی هر دو می‌نویسند و بالاخره هم تمام می‌شوند اما تفاوت در هزینه‌ای است که برای آن انجام می‌دهی! دوست داری درباره مدیریت مالی باز هم با هم حرف بزنیم؟

جستجو
آرشیو تاریخی