از همین رو، داد و قانون بهمثابهٔ حد و مرزی است که میان صورتمندی اعتراض و هیولاوارگی اغتشاش در شهر قرار گرفته است. کار علم نیز، پیش و پس قانون، ارتقای صورت اعتراض و صورت دادن به هیولای اغتشاش است.
از آنجا که «جمهوریت» از ارکان گفتمانی دولت سیزدهم است، به فراخور نیاز به بحث دربارهٔ اعتراض و اغتشاش، از زاویهٔ حقوق و قانون به این موضوع نگاه شد؛ چراکه اغتشاش، تهدید جمهوریت و اعتراض، فرصت جمهوریت است.
محمد دهقان، معاون حقوقی رئیسجمهور، در گفتوگو با «برداشت اول» از اعتراض به منزلهٔ یک فرصت برای بازسازی نظام حکمرانی و پیشرفت سخن گفته است. علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، و هادی طحان نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، قانون را مرز اعتراض و اغتشاش دانستهاند. سیداحمد حبیبنژاد، معاون پژوهش و ترویج قانون اساسی معاونت حقوقی رئیسجمهور، به ماهیت امر اعتراضی توجه کرده و مرز اعتراض و اغتشاش را بیان و زبانمندی انگاشته است. نظر به اهمیت حق اعتراض در قانون اساسی بخش عمدهای از پروندۀ پیش رو به بررسی حقوقی و الزامات اجرایی آن اختصاص یافت و میزگردی با حضور بیژن عباسی، علی صابری تولایی و حامد کرمی، هر سه از استادان حقوق دانشگاه، برگزار شد. اصل 27 در یادداشتهای احسان بابایی، محمد سلیمانی درچه، سیداحسان رفیعی علوی، علی اخترشهر و سکینه پاد از زاویۀ تاریخی، حقوقی و فقهی بررسی شده است و در ادامه سید محمدمهدی غمامی، حامد نیکونهاد، حمید هوشنگی، محسن جبارنژاد، حمید دهقانیان، سینا کلهر، علیرضا بلیغ، مهدی جمشیدی، سیدحسین شهرستانی و سجاد صفار هرندی از زاویۀ سیاسی و اجتماعی به امر اعتراضی و حق اعتراض پرداختهاند.