پژوهشگر جهان اسلام
پس از عملیات بی سابقه طوفان الاقصی توسط حماس در هفت اکتبر علیه اسرائیل، موجی از حمایتهای گروههای مختلف در جهان اسلام از آن به راه افتاد.
یکی از جریانهای جهان اسلام طالبان است که مدتی است در افغانستان مصدر امور را به دست گرفته است.
اما برخی میگویند امارت اسلامی افغانستان در قبال عملیات حماس علیه اسرائیل سکوتی آشکار کرده است و رهبران طالبان در این باره سکوت اختیار کرده اند.
برخی دیگر اندازه مواضع طالبان را متناسب با ماهیت جهادی-اسلامی او نمی دانند.
این دسته از تحلیلها درباره مواضع طالبان، ابهاماتی را در اذهان مخاطبان ایجاد میکند.
این نوشتار به دنبال بررسی مواضع رسمی طالبان با تمرکز اصلی بر روی سایتها و حسابهای رسمی و منسوب به آن است.
وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان به عنوان مسئول انعکاس مواضع این گروه طی پنج مرحله بیانیه رسمی داده و حمایت خود را از فلسطین اعلام نموده که در ادامه ذکر میشود:
1. وزارت امور خارجه امارت اسلامی در روز هفتم اکتبر یعنی روز آغاز عملیات طوفان الاقصی، بیانیه رسمی داده و حمایت خود را از حق دفاع مشروع مردم فلسطین در مقابل اشغالگران صهیونیستی اعلام نمود :
2. وزارت خارجه امارت اسلامی افغانستان در 18 اکتبر در پی حادثه دلخراش بیمارستان المعدانی غزه بیانه ای صادر کرده و این عمل را به شدت محکوم کرده. در ذیل بیانیه آمده: «ما با فلسطینیان و آن عده کشورها و نهادهایی هم صدا هستیم که خواهان جلوگیری عاجل نسلکشی جاری و به محکمهکشانیدن جنایتکاران
هستند»
3. وزارت مذکور در 23 نوامبر به آتش بس موقت در غزه واکنش نشان داده و ضمن استقبال از آن و انتقاد از استاندادهای دوگانه حقوقی بشری نهادهای غربی، خواستار آتش بس دائم شده و راهکار اصلی را پایان اشغال گری میداند :
4. در 2 دسامبر با پایان آتش بس غزه مجدداً بیانه صادر کرده و ضمن محکوم کردن آغاز حملات اسرائیل و انتقاد از سازمانهای بین المللی خواستار پایان جنایات رژیم صهیونیستی شده است :
5. در 9 دسامبر در پی وتوی قطعنامه آتش بس غزه توسط آمریکا از سوی وزارت خارجه افغانستان بیانیه صادر کرده و ضمن محکوم کردن وتو، آمریکا را در جنایات غزه شریک دانسته است :
مولوی امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجه عمارت اسلامی افغانستان در دیدار با هیئت عالی رتبه اتحادیه علمای جهان اسلام به تاریخ 2 دسامبر اظهار داشت: « وضعیت جاری، شهادتها، هجرتها و قربانیها در فلسطین ما را اندوهگین ساخته است، اما مقدمهٔ پیروزی همیشه چنین قربانیها میباشد. شما مبارزهای مؤثر در حق مردم مظلوم فلسطین انجام دادهاید که ستودنیست»
همچنین وی تلاشهای قطر برای آتش بس را ستوده است.
همانطور که مشاهده شد وزارت امور خارجه به عنوان مرجع اصلی اعلام مواضع رسمی حکومتی از روز اول عملیات طوفان الاقصی نسبت به آن موضع گیری کرده و سکوت نکرده است و حتی شخص سرپرست هم در دیدار اخیر خود موضوع فلسطین را مطرح کرد است.
در سایتهایی که منسوب به امارت بوده میتوان اخبار و مقالاتی را یافت که نشان دهنده نوع تفکر این گروه جهادی نسبت به مقوله عملیات هفتم اکتبر است:
1. در سایت الاِمارة که مواضع طالبان را منعکس میکند در تاریخ 18/9/1402 محمد داود مهاجر مقاله ای را با عنوان آنگاه که اقتدار اسرائیل فرو ریخت منتشر ساخته و ضمن تمجید از عملیات طوفان الاقصی، حرکتهای جنبشهای اسلامی را متأثر از پیروزی عمارت اسلامی افغانستان بیان میکند.
2. محمد داود اسحاق زهی به مناسبت وتوی قطعنامه آتش بس دائم در غزه توسط آمریکا مقاله ای را در همین سایت با عنوان وتوی وجدانهای نیمه بیدار منتشر کرده و از آمریکا بخاطر وتو انتقاد کرده است.
نا گفته نماند نویسنده موضعی غیر منصفانه نسبت به جبهه مقاومت گرفته مینویسد: «جبهه به اصطلاح مقاومت که متشکل از ایران، حزبالله لبنان و برخی گروهای عراقی و سوری است و هیچ تناسبی با اسمشان ندارند و فقط در حد محکوم کردن اند و گهگاهی هم بهخاطر راضی نگهداشتن طرفداران و مخاطبان خود و همچنین بستن دهان رسانهها چند موشک به این طرف آن طرف پرتاب میکنند».
این در حالی است که نویسنده باید به خوبی بداند که سلاحهایی که غزه از آن برای دفاع از خود استفاده میکند و آموزشهای تخصصی نیروهای حماس و دیگر مسائل همه از کشورهای مقاومت و در رأس آن ایران سرچشمه گرفته و ایران از روز اول انقلاب مدافع سرسختانه فلسطین بوده و هست و این را در عمل بارها به اثبات رسانده.
حداقل کشورهای مقاومت به خصوص ایران از شخص ولی فقیه تا دیگر مقامات رسمی در برابر این مساله موضع گیری همه جانبه اتخاذ کرده اند چیزی که در طالبان مفقود بوده است.
مضافا بر این حزب الله لبنان تا کنون بیشترین عملیاتهای این ادوار را انجام داده و دهها شهید را در این راه تقدیم قدس کرده است و بارها به مواضع ارتش غاصب حمله برده و انصار الله یمن علاوه بر شلیک موشک به خاک اسرائیل، امنیت کشتی رانی دریایی در باب المندب برای اسرائیل به مخاطره انداخته و به صورت رسمی علیه اسرائیل اعلام جنگ نموده است این درحالی است که طالبان در تمام این مدت درگیر مناقشات خود با کشور مسلمان پاکستان است.
3. همین سایت در تاریخ 22/7/1402 طی پستی بیانیه رسمی دفتر سخنگوی طالبان در محکومیت بمباران مردم اسرائیل را منتشر ساخت :
4. در همین سایت ابوصهیب در مقاله ای با عنوان مردم مظلوم فلسطین را فراموش نکنیم، فلسطین را مظلومترین مردم عصر حاضر معرفی کرده و در ادامه مقاله از سکوت برخی در قبال فلسطین انتقاد میکند.
خواننده محترم بی شک توجه دارد زمانی گروهی میتواند از دیگران بخاطر رفتاری انتقاد کند که خودش مرتکب آن نشده باشد. پس میتوان این نتیجه را گرفت که از نظر نویسنده عمارت اسلامی سکوتی در این قبال نداشته است.
روزنامه افغانستان تایمز در کانال تلگرامی خود در پستی خبر دیدار هیئت علمای کشورهای اسلامی را با سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله طالبان منتشر کرده است و در آن به نقل از وی نوشته:
«ظلمی که بالای مردم فلسطین جریان دارد رنج میبرد و کمک به فلسطینیان برای افغانها یک افتخار خواهد بود».
همین خبر توسط کانال تلگرامی امارت اسلامی نیز منتشر شده است.
کانال تلگرامی اخبار امارت اسلامی که توسط هواداران طالبان اداره میشود، از همدردی شیخ مولانا ندا محمد ندیم، سرپرست تحصیلات عالی افغانستان با مردم فلسطین خبر داده است.
همچنین روزنامه افغانستان تایمز در کانال تلگرامی خود خبری مبنی بر دیدار هیئت علمای جهان اسلام را با سرپرست وزارت دفاع ملی طالبان منتشر کرده و از قول وی تیتر کرده :
«مسئله فلسطین در مشترک همه مسلمانان جهان است».
همین خبر در کانال تلگرام امارت اسلامی هم منتشر شد که لینک هر دو پیش تر ذکر شد.
همچنین بنابر خبری که توسط خبرگذاری صدای افغانستان آوا در تاریخهای 21 میزان که همان مهر میشود منتشر شده خبر از وجود تظاهرات در شهرهای کابل و ننگرهار میدهد.
برخی از گفتهها در فضای مجازی مبنی بر درخواست طالبان برای رفتن به فلسطین و جنگیدن با اسرائیل مطرح میشود اما چون از مراجع رسمی طالبان بیان نشده نمی توان به عنوان موضع رسمی این گروه معرفی کرد. تعجب آور این است که برخی از خبرگزاریها که در آن خبر سکوت طالبان را منتشر کرده اند، امثال این اخبار را هم منتشر میکنند که تفحص از غرضشان جای کار دارد.
از کنار هم قرار دادن همه گزارههای ذکر شده میتوان این نتیجه را گرفت که نسبت سکوت به این گروه در قبال فلسطین یا این دست نسبتها نمی تواند صحیح باشد با این حال نمی تواند به این ابهام پاسخ دهد که آیا سطح واکنشهای عمارت اسلامی افغانستان با آن چه از این گروه جهادگر اسلامی که در کارنامه خود مبارزه علیه آمریکا را ثبت کرده، متناسب هست یا نه؟
بی شک این سطح از واکنشها هیچگاه در سطح کشوری مثل ایران نبوده است.