مصاحبه
16142
مصطفی زارعی، رئیس کمیته صدور مجوز حرفهای :
پرسپولیس و استقلال با چالشهای جدی روبهرو هستند
در آستانه سفر ناظران کنفدراسیون فوتبال آسیا برای ارزیابی فرایند صدور مجوز حرفهای به باشگاههای ایرانی، کمیته صدور مجوز حرفهای امروز نشستی را با حضور مدیران عامل باشگاههای لیگ برتری و لیگ دسته یک در مرکز ملی فوتبال برگزار خواهد کرد تا با ارائه گزارشی از وضعیت موجود، آخرین هشدارها و توصیهها را به آنها انتقال دهد تا مشکلی در مسیر صدور مجوز حرفهای باشگاهها از سوی این کمیته به وجود نیاید.
مصطفی زارعی مدیر کمیته صدور مجوز حرفهای در آستانه برگزاری این نشست در گفتوگو با ایران ورزشی به سؤالات ما در خصوص فرایند صدور مجوز حرفهای برای باشگاهها و چالشهای احتمالی پاسخ داد که در ادامه حاصل این گفتوگو را با هم مرور خواهیم کرد.
*درآستانه سفر ارزیابان کنفدراسیون فوتبال آسیا، شرایط کلی صدور مجوز حرفهای باشگاهها را چگونه ارزیابی میکنید؟
ما در سنوات قبلی در خصوص صدور مجوز حرفهای با چالشهای فراوانی روبهرو بودیم، اما با گذشت زمان و برگزاری جلسات تخصصی بخش زیادی از مشکلات و چالشها را برطرف کردیم، اما بزرگترین چالشی که میتواند در مقطع کنونی برای باشگاهها دردسر بزرگی ایجاد کند، موضوع مالی است که اگر فکری به حال آن نشود، با بحرانی جدی روبهرو میشویم.
* مشکل سندهای مالی به موضوع شفافیت باشگاهها در بحث مالی برمیگردد؟
موضوع گزارشهای حسابرسی، زیان انباشته باشگاهها و نبود شفافیت مالی سه مسأله مهمی است که باید در خصوص آن ابهامات موجود برطرف شود و موضوع افزایش سرمایه باشگاهها نیز به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. چون اگر این مسائل به درستی رعایت نشود، قطعاً با محرومیتهای سنگین مواجه خواهیم شد. کنفدراسیون فوتبال آسیا در این خصوص سختگیری بسیار زیادی انجام داده و ما نیز مجبوریم که بدون اغماض طبق قانون رفتار کنیم.
* موضوع مالی و عدم شفافیت باشگاهها اتفاق جدیدی نیست، به نظر هیچ عزمی از سوی باشگاهها برای رعایت قانون و اجرای آییننامههای مرتبط وجود ندارد.
واقعیت این است که ما در ظاهر حرفهای هستیم و در تمامی اظهارات و جملات خود تأکید داریم که حرفهای شدهایم اما در رفتار خبری از حرفهایگری نیست و بحثهای حقوقی و مالی در مقطع کنونی در تمام دنیا پراهمیتترین موضوع مدیریت فوتبال است. ما اگر به سمت شفافیت حرکت نکنیم، قطعاً با چالشی جدی مواجه میشویم، البته برخی باشگاهها این موضوع را جدی گرفتند اما متأسفانه یکسری از باشگاهها اصلاً توجهی به موضوع ندارند. حرفهای شدن در حرف ثمرهای ندارد بلکه باید تبدیل به عادت و سرلوحه ما شود. بدون تعارف باید اعلام کنم اگر باشگاهی در این خصوص قانونی و حرفهای رفتار نکند، باید منتظر مجازات قانونی سخت باشد.
* ماجرای جرایمی که در هفتههای اخیر از سوی کمیته انضباطی اعمال شد، به این موضوع ارتباط دارد؟
بله، چون ما امسال با احدی در این موضوع تعارف نداریم، به سرعت با تخلفات برخورد میکنیم. شاید باورش سخت باشد اما مدیران برخی باشگاهها به قدری بیتوجهی میکنند که زحمت پاسخ به نامه ما را هم به خود نمیدهند. وقتی کمیته، دپارتمان و دبیرکل نامه میزنند یعنی موضوع رسمی و قابل پیگیری است اما آقای مدیرعامل و زیرمجموعهاش به ما جواب هم نمیدهند به همین دلیل کمیته انضباطی بدون اغماض با متخلفان برخورد خواهد کرد.
* برخورد انضباطی تا کجا ادامه خواهد داشت؛ سقف برخوردها به کجا ختم میشود؟
ما قصدی برای برخورد با باشگاهها نداشتیم، اما امسال مجبوریم. به همین دلیل باید صراحتاً اعلام کنم طبق آییننامه ابتدا جریمه مالی، بعد قطعاً کسر امتیاز و در نهایت سقوط به دست پایینتر در انتظار متخلفان است. باید یکجا با این تخلفات برخورد جدی صورت گیرد.
*در جرایم انضباطی اخیر پای استقلال و پرسپولیس هم به میان آمد؛ آنها نیز مرتکب تخلف شدند؟
ما با مدیران استقلال و پرسپولیس جلسه گذاشتیم، آنها با چالشهای بسیار جدی روبهرو هستند. به آنها توضیح دادیم که باید با جدیت موضوعات موجود را برطرف کنند و اگر این اتفاق رخ ندهد طبق قانون با آنها برخورد میشود. یک نکته را فراموش نکنید؛ ما جدیترین بخش فوتبال هستیم و با هیچکسی شوخی نداریم. حذف استقلال از آسیا نشان داد که کوچکترین مماشاتی از طرف ما وجود نخواهد داشت و قطعاً این روال امسال نیز ادامه خواهد داشت.
*جرایمی که در آییننامه در نظر گرفته شده است، بر اساس چه روالی تنظیم شده؛ این جرایم مبنای حقوقی دارد؟
تکتک جرایم در نظر گرفته شده در آییننامه قید شده و تأییدیه هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال و کنفدراسیون فوتبال آسیا را دارد. اگر ما با متخلفان برخورد نکنیم، قطعاً کنفدراسیون فوتبال آسیا بر اساس همان آییننامه، هم ما را جریمه میکند هم باشگاههای متخلف را؛ به همین دلیل شک نکنید همه چیز طبق قانون در حال انجام است. برابر مقررات ابتدا جریمه مالی، سپس کسر سه امتیاز، در گام بعدی 6 امتیاز و در نهایت سقوط به دسته پایینتر در انتظار متخلفان است. این قانون برای تمام باشگاههای لیگ برتر و دسته یکی وجود دارد؛ به همین دلیل اگر باشگاهی موفق به دریافت مجوز حرفهای نشود، تردید نکنید مجازات سختی در انتظارش است.
* در این میان شائبه دخالت و اعمال نفوذ برای برخی باشگاهها وجود دارد، به شکلی که با وساطت و پادرمیانی مشکل برخی باشگاهها حل و فصل شود؛ این موضوع را قبول دارید؟
به هیچ وجه. ما به خود افتخار میکنیم که از هیچ فرد یا مقامی نهتنها حرفشنوی نداریم بلکه اجازه دخالت هم نمیدهیم چون تمام اعضای کمیته به شکل مستقل فعالیت میکنند. وزیر، معاون وزیر یا رئیس فدراسیون فوتبال کوچکترین دخالتی نمیتوانند داشته باشند چون ما در این کمیته اهل معامله و توصیهپذیری نیستیم. تمامی فعالیتهای کمیته زیر نظر کنفدراسیون فوتبال آسیا است به همین دلیل احتمال هیچگونه سندسازی یا دخالتی وجود ندارد. شاید درست نباشد اما این مسأله را برای اولینبار اعلام میکنم، ما سال گذشته برخی تخلفات را داشتیم که بدون اینکه رسانهای شود، با آدمهای مرتبط و باشگاههای متخلف بشدت برخورد کردیم و برخی در این بین محروم شدند که امسال خبری از آنها نیست؛ به همین دلیل به مردم اطمینان میدهم کوچکترین تخلفی از دید اعضای این کمیته پنهان نخواهد ماند.
*در لیگ امسال یک الزام برای تمام باشگاههای لیگ برتری به وجود آمد که باید حتماً در حوزه بانوان تیمداری کنند. آیا این مصوبه از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا یا فیفا به ما ابلاغ شده بود؟
به هیچ وجه. این تصمیمی بود که اعضای هیأت رئیسه به آن رسیدند و ما هم آن را به باشگاهها ابلاغ کردیم. ظرفیت موجود در فوتبال بانوان نیازمند توجه بیشتر است؛ به همین دلیل ما تمام باشگاههای لیگ برتری را ملزم کردیم که برای دریافت مجوز حرفهای باید حتماً تیم بانوان تشکیل دهند. ما در کنار خصوصیسازی تیمها امسال به سمت تشکیل تیم بانوان رفتیم و همزمان موضوع ورزشگاهها را با جدیت پیگیری کردیم. سال آینده به سراغ کیفیت چمن میرویم تا همه باشگاهها دارای چمن حرفهای باشند. دیگر مثل سابق نیست که باشگاه فقط در یک مقطع با ما سر و کار داشته باشد؛ در مقطع کنونی باید تمام باشگاهها هر روز با ما ارتباط داشته باشند چون وقت حرفهایسازی واقعی فرا رسیده است.
*در این بین نکتهای مطرح است که باشگاهها در حوزه آموزش نیز دچار ضعف هستند؛ برای آگاهی و دانشافزایی باشگاهها و ارکان مرتبط با باشگاهها چه فکری دارید؟
بحث آموزش در باشگاهها نیز یکی از اقدامات مهم ما بود. تا به امروز 150 کلاس آموزشی برگزار شده تا تمام باشگاهها در جریان آخرین بهروزرسانیهای لازم قرار گیرند. شاید برای شما جالب باشد، ما برای بازیکنان باشگاههای بزرگ از جمله استقلال و پرسپولیس و سایر باشگاههای لیگ برتری کلاس شرطبندی و چالشهای مرتبط با آن را برگزار کردیم؛ کلاسهای هوش هیجانی با مدرسان زبده برای بازیکنان و مربیان برگزار کردیم که چگونه مصاحبه کنند که مرتکب تخلف نشوند؛ کلاسهای دوپینگ، وظایف رسانهای، مدیریتی، مالی و حقوقی برگزار کردیم تا شاید به سمت حرفهایسازی واقعی گام برداریم و قطعاً این اتفاق در حوزه آموزش همچنان ادامه دارد.
انتهای پیام/