string(63) "{"title":"","caption":"","location":["35.685745","51.4209478"]}"
رضا عباسپور

رضا عباسپور

مصاحبه

30003
یزدان فتوحی: بعد از جام جهانی دنیا به فوتبال ایران تعظیم می‌کند

دلم روشن است از گروه‌مان صعود می‌کنیم

یزدان فتوحی: بعد از جام جهانی دنیا به فوتبال ایران تعظیم می‌کند

پیاتزا می‌تواند والیبال ایران را متحول کند

 حضور تیم ملی فوتبال ایران در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۶ که به‌صورت مشترک به میزبانی آمریکا، مکزیک و کانادا در حال برگزاری است، همراه با امیدواری به صعود احتمالی شاگردان امیر قلعه‌نویی از مرحله گروهی، حال و هوای خاصی را در کشور و میان اقشار مختلف علاقه‌مند به تیم ملی فوتبال ایجاد کرده است.
این امیدواری اکنون نه‌تنها در دل جامعه ورزش و فوتبالدوستان شکل گرفته و ریشه دوانده، بلکه هنرمندان کشور را نیز تحت تأثیر قرار داده است. «یزدان فتوحی»، کارگردان بازیگر و فعال عرصه هنر که آثار فاخر و ماندگاری را در ژانرهای طنز و اجتماعی سینما و تلویزیون در کارنامه خود دارد و از چهره‌های شناخته‌شده هنری کشور به‌شمار می‌رود، علاوه بر فعالیت تخصصی و حرفه‌ای در سینما، تئاتر و تلویزیون، سابقه حضور در تیم‌های والیبال و فوتبال هنرمندان را نیز در کارنامه دارد. فتوحی همچنین سال‌ها در مقام مجری برنامه‌های تخصصی ورزشی در سیمای جمهوری اسلامی ایران فعالیت کرده است.
به همین بهانه و همزمان با حضور تیم ملی فوتبال در جام جهانی و تیم ملی والیبال در لیگ ملت‌های جهان، با این هنرمند همکلام شدیم تا دیدگاه‌های او را درباره روند حرکتی تیم‌های ملی فوتبال و والیبال ایران در مسیر پیش‌رو جویا شویم.
 
قلعه‌نویی حق داشت به اینفانتینو گلایه کند
یزدان فتوحی که علاوه بر بازیگری در سینما، تئاتر و تلویزیون، سابقه حضور در ترکیب تیم‌های فوتبال و والیبال هنرمندان را نیز دارد، با بیان اینکه پیش از اعزام تیم ملی به جام جهانی فشار رسانه‌ای زیادی روی این تیم وجود داشت و فیفا و میزبان جام جهانی هر کاری کردند تا کاروان ایران را تحت فشار قرار دهند، درباره گلایه امیر قلعه‌نویی از جیانی اینفانتینو در رختکن تیم ملی و در حاشیه دیدار با نیوزیلند اظهار داشت: «حقیقتاً و با تمام وجودم به امیر قلعه‌نویی حق می‌دهم. او درست می‌گوید؛ تیم ملی فوتبال ایران در این جام، مظلوم‌ترین تیم است. زمانی که کارلوس کی‌روش سرمربی تیم ملی فوتبال ایران بود، بهترین اردوها، بالاترین دستمزدها و باکیفیت‌ترین بازی‌های تدارکاتی با بهترین تیم‌های دنیا برای تیم ملی فراهم می‌شد و هر آنچه او می‌خواست، بلافاصله در اختیارش قرار می‌گرفت. اما به نظر من، فوتبال ایران بدترین نتایج خود را نیز در همان دوره ثبت کرد.
در مقابل، قلعه‌نویی و بازیکنان فعلی تیم ملی در سخت‌ترین شرایط ممکن، در حالی که کشور درگیر جنگ تحمیلی بود و زیر بمباران دشمن قرار داشت، با حداقل امکانات راهی جام جهانی شدند. پیش از اعزام تیم به مکزیک نیز دیدم که میزبان چه مشکلاتی برای کاروان اعزامی ایران ایجاد کرد. آمریکا هر کاری از دستش برمی‌آمد انجام داد تا نه‌تنها به بازیکنان و اعضای کادرفنی ما ویزا ندهد، بلکه اجازه استقرار تیم در خاک آمریکا را نیز صادر نکند.
به همین دلیل به قلعه‌نویی حق می‌دهم که به اینفانتینو، رئیس فیفا بگوید، ما مظلوم‌ترین تیم حاضر در جام جهانی ۲۰۲۶ هستیم. من خودم سال‌هاست به‌صورت حرفه‌ای ورزش می‌کنم و می‌دانم برای یک فوتبالیست و ورزشکار تا چه اندازه دشوار است که پس از مسابقه، به‌جای آنکه وارد فرایند ریکاوری و بازتوانی بدنی شود، مجبور باشد بلافاصله وسایلش را جمع کند و از کشوری به کشور دیگر سفر کند. این تلخ‌ترین و ناعادلانه‌ترین اتفاقی بود که میزبان جام جهانی و فیفا در حق تیم ملی فوتبال ایران در این دوره از رقابت‌ها روا داشتند.»
 
 خط دفاعی ضعیفی داریم
این بازیگر سینما و تلویزیون که با سریال طنز «خنده‌باز» خاطرات شیرینی را در ذهن مخاطبان خود به‌جای گذاشته است، با اشاره به پاشنه‌آشیل و نقطه‌ضعف جدی تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶ می‌گوید: «برای دیدار ایران و نیوزیلند که نخستین مسابقه رسمی تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۶ بود، با وجود گذرانذن روزی شلوغ و پرکار، بیدار ماندم و به شوق تماشای بازی تیم ملی نخوابیدم تا مسابقه را به‌صورت زنده و مستقیم دنبال کنم. معتقدم ما با ترکیب و تاکتیکی هجومی‌تر از آنچه در زمین دیدیم، می‌توانستیم نیوزیلند را شکست دهیم و سه امتیاز این دیدار را کسب کنیم. البته تیم نیوزیلند نیز تیمی باکیفیت بود و برخلاف تصور بسیاری، به هیچ‌وجه مقابل ما دست‌وپا بسته ظاهر نشد. با این حال، با توجه به کیفیت بازیکنانی که در اختیار داریم، توانایی عبور از این تیم و کسب پیروزی را داشتیم. اما متأسفانه خط دفاعی ما پاشنه‌آشیل تیم ملی ایران است و دلیل اصلی اینکه نتوانستیم از سد نیوزیلند عبور کنیم، همین ضعف آشکار و نگران‌کننده در خط دفاعی بود. این مسابقه به پایان رسید و ما با تساوی و کسب یک امتیاز پرونده آن را بستیم، اما شک ندارم اگر آقای قلعه‌نویی و همکارانش در کادرفنی تیم ملی نتوانند برای کاهش اشتباهات خط دفاعی کشورمان چاره‌ای اساسی بیندیشند، در دیدارها برابر بلژیک و مصر با مشکلات جدی روبه‌رو خواهیم شد.
من بازی‌های جام جهانی را به‌طور جدی دنبال می‌کنم و دیدار مصر و بلژیک را نیز تماشا کردم. تردیدی ندارم اگر خط دفاعی ما همانند بازی با نیوزیلند بخواهد با این حجم از اشتباه مقابل رقبای قدرتمندی مانند بلژیک و مصر ظاهر شود، با مشکلات فراوانی مواجه خواهیم شد و حتی ممکن است گل‌های متعددی دریافت کنیم. در چنین شرایطی، احتمال تکرار نتایجی مانند همان شکست سنگین برابر انگلیس در جام جهانی گذشته نیز دور از ذهن نخواهد بود.»

محبی گل زد، اما ضعیف بازی کرد!
این کارگردان و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر ایران درباره عملکرد بازیکنان تیم ملی فوتبال در نخستین دیدار برابر نیوزیلند اظهار داشت: «واقعاً نمی‌دانم چه اصراری وجود داشت که محبی از ابتدای مسابقه در زمین باشد. درست است که او گل دوم تیم ما را به ثمر رساند، اما از ابتدای بازی حضور و تأثیرگذاری چندانی از او در زمین ندیدیم. به اعتقاد من، امیرحسین حسین‌زاده می‌توانست در این دیدار تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد.
به نظرم همین ترکیب ناهماهنگ موجب شد تا مقابل نیوزیلند دو گل دریافت کنیم و خط دفاعی پراشتباهی داشته باشیم. از سوی دیگر، در این مسابقه شهریار مغانلو را بسیار تأثیرگذار دیدم. اگرچه حواشی زیادی پیرامون حضور او در جام جهانی و قرار گرفتنش در ترکیب اصلی تیم ملی وجود داشت، اما به نظر من مغانلو در مقایسه با محبی و طارمی عملکرد مؤثرتری داشت و بیش از آنها در خدمت تیم بود و برای موفقیت تیم ملی بازی کرد.»

دلم روشن است به دور بعدی صعود می‌کنیم

فتوحی درباره شانس صعود یا عدم صعود تیم ملی فوتبال ایران از مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ نیز گفت: «یک نکته مهم را نباید فراموش کنیم و آن این است که من به‌عنوان یک هنرمند و علاقه‌مند به فوتبال، خارج از گود هستم و صرفاً نظر و سلیقه شخصی خودم را بیان می‌کنم. خدایی ناکرده سوءتفاهمی برای اعضای محترم کادر فنی و بازیکنان تیم ملی کشورم ایجاد نشود. من تنها برداشت خودم را بر اساس تجربه‌ای که در فوتبال دارم و آنچه در دیدار برابر نیوزیلند مشاهده کردم، مطرح کردم.
بدون تردید امیر قلعه‌نویی، اعضای کادر فنی و بازیکنان تیم ملی از نزدیک همه شرایط را لمس می‌کنند و در متن ماجرا قرار دارند. با این حال، شخصاً به این تیم امیدوارم و اعتقاد ویژه‌ای به صعود تیم ملی فوتبال ایران به مراحل بالاتر دارم؛ زیرا ما ایرانی‌ها همواره ثابت کرده‌ایم که مرد روزهای سخت هستیم و در دشوارترین شرایط، بهترین عملکردها و شیرین‌ترین نتایج را رقم می‌زنیم.
این بار نیز بسیار امیدوارم که تیم ملی فوتبال ایران شگفتی‌ساز جام جهانی ۲۰۲۶ باشد. اگر موفق می‌شدیم نیوزیلند را شکست دهیم، بدون شک با یک تساوی برابر بلژیک یا مصر نیز صعودمان به مرحله بعد قطعی می‌شد؛ اما اکنون مسیر صعود تا حدودی دشوارتر و پیچیده‌تر شده است.
برخلاف برخی دوستان که معتقدند مقابل بلژیک شکست خواهیم خورد و شاید برابر مصر به تساوی برسیم یا این تیم قدرتمند آفریقایی را شکست دهیم، من تصور می‌کنم مقابل بلژیک نمایش خوبی خواهیم داشت و احتمالاً بازی دشوارتری برابر مصر در پیش خواهیم داشت.
اگر مسابقه آخر ما برابر نیوزیلند برگزار می‌شد، قطعاً می‌توانستیم با گل‌های بیشتری از سد این تیم عبور کنیم. اما بازی‌های نخست در جام جهانی همواره سخت و پیچیده هستند. در مجموع حیف شد که نتوانستیم سه امتیاز کامل را از این مسابقه کسب کنیم.
امیدوارم نقاط مبهم و مشکلات موجود در تیم ملی، به‌ویژه آشفتگی خط دفاعی، تا دیدارهای آینده برطرف شود و بتوانیم مسابقات برابر بلژیک و مصر را در بهترین شکل ممکن و به سود خود به پایان برسانیم.»
 
بعد از جام جهانی، دنیا به فوتبال ایران تعظیم می‌کند
یزدان فتوحی درباره مشکلات و حواشی فراوانی که پیش از آغاز و در جریان برگزاری جام جهانی، تیم ملی و فوتبال ایران را تحت تأثیر قرار داده بود، معتقد است: «اینکه می‌گویند سیاست در ورزش و فوتبال دخالتی ندارد، به نظر من کاملاً نادرست است. اتفاقاً در شرایط فعلی، سیاستمداران بسیاری از مشکلات را که در عرصه سیاسی قادر به حل‌وفصل آن نیستند، در دنیای ورزش و مستطیل سبز دنبال می‌کنند. بنابراین اینکه سیاست از ورزش جداست، چیزی جز یک شعار نیست.
ما نباید خودمان را فریب دهیم. حتی در سال‌هایی که کشور درگیر جنگ تحمیلی نبود نیز فیفا فوتبال ایران را از بسیاری از حقوق و امکانات طبیعی و معمول محروم می‌کرد. در موارد متعددی حقوق ما نادیده گرفته شد و برای برگزاری بازی‌های تدارکاتی با تیم‌های مطرح دنیا با مشکلات فراوانی مواجه بودیم. بنابراین ما سال‌ها با این بدعهدی‌ها و بی‌مهری‌ها دست‌وپنجه نرم کرده‌ایم.
به اعتقاد من، این دوره را باید دوره گذار فوتبال ایران دانست. از این پس، اگر بتوانیم مشکلات داخلی خود را برطرف کنیم، قطعاً با جایگاه و اعتباری که نام و پرچم مقدس ایران در جهان به دست آورده است، بار دیگر به جایگاه شایسته خود در فوتبال دنیا بازخواهیم گشت و شرایطی را رقم خواهیم زد که تیم‌های بزرگ و مطرح جهان برای رویارویی با ایران تمایل و اشتیاق داشته باشند.»

محبی گل زد، اما ضعیف بازی کرد!
این کارگردان و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر ایران درباره عملکرد بازیکنان تیم ملی فوتبال در نخستین دیدار برابر نیوزیلند اظهار داشت: «واقعاً نمی‌دانم چه اصراری وجود داشت که محبی از ابتدای مسابقه در زمین باشد. درست است که او گل دوم تیم ما را به ثمر رساند، اما از ابتدای بازی حضور و تأثیرگذاری چندانی از او در زمین ندیدیم. به اعتقاد من، امیرحسین حسین‌زاده می‌توانست در این دیدار تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد.
به نظرم همین ترکیب ناهماهنگ موجب شد تا مقابل نیوزیلند دو گل دریافت کنیم و خط دفاعی پراشتباهی داشته باشیم. از سوی دیگر، در این مسابقه شهریار مغانلو را بسیار تأثیرگذار دیدم. اگرچه حواشی زیادی پیرامون حضور او در جام جهانی و قرار گرفتنش در ترکیب اصلی تیم ملی وجود داشت، اما به نظر من مغانلو در مقایسه با محبی و طارمی عملکرد مؤثرتری داشت و بیش از آنها در خدمت تیم بود و برای موفقیت تیم ملی بازی کرد.»

دلم روشن است به دور بعدی صعود می‌کنیم
فتوحی درباره شانس صعود یا عدم صعود تیم ملی فوتبال ایران از مرحله مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ نیز گفت: «یک نکته مهم را نباید فراموش کنیم و آن این است که من به‌عنوان یک هنرمند و علاقه‌مند به فوتبال، خارج از گود هستم و صرفاً نظر و سلیقه شخصی خودم را بیان می‌کنم. خدایی ناکرده سوءتفاهمی برای اعضای محترم کادر فنی و بازیکنان تیم ملی کشورم ایجاد نشود. من تنها برداشت خودم را بر اساس تجربه‌ای که در فوتبال دارم و آنچه در دیدار برابر نیوزیلند مشاهده کردم، مطرح کردم.
بدون تردید امیر قلعه‌نویی، اعضای کادر فنی و بازیکنان تیم ملی از نزدیک همه شرایط را لمس می‌کنند و در متن ماجرا قرار دارند. با این حال، شخصاً به این تیم امیدوارم و اعتقاد ویژه‌ای به صعود تیم ملی فوتبال ایران به مراحل بالاتر دارم؛ زیرا ما ایرانی‌ها همواره ثابت کرده‌ایم که مرد روزهای سخت هستیم و در دشوارترین شرایط، بهترین عملکردها و شیرین‌ترین نتایج را رقم می‌زنیم.
این بار نیز بسیار امیدوارم که تیم ملی فوتبال ایران شگفتی‌ساز جام جهانی ۲۰۲۶ باشد. اگر موفق می‌شدیم نیوزیلند را شکست دهیم، بدون شک با یک تساوی برابر بلژیک یا مصر نیز صعودمان به مرحله بعد قطعی می‌شد؛ اما اکنون مسیر صعود تا حدودی دشوارتر و پیچیده‌تر شده است.
برخلاف برخی دوستان که معتقدند مقابل بلژیک شکست خواهیم خورد و شاید برابر مصر به تساوی برسیم یا این تیم قدرتمند آفریقایی را شکست دهیم، من تصور می‌کنم مقابل بلژیک نمایش خوبی خواهیم داشت و احتمالاً بازی دشوارتری برابر مصر در پیش خواهیم داشت.
اگر مسابقه آخر ما برابر نیوزیلند برگزار می‌شد، قطعاً می‌توانستیم با گل‌های بیشتری از سد این تیم عبور کنیم. اما بازی‌های نخست در جام جهانی همواره سخت و پیچیده هستند. در مجموع حیف شد که نتوانستیم سه امتیاز کامل را از این مسابقه کسب کنیم.
امیدوارم نقاط مبهم و مشکلات موجود در تیم ملی، به‌ویژه آشفتگی خط دفاعی، تا دیدارهای آینده برطرف شود و بتوانیم مسابقات برابر بلژیک و مصر را در بهترین شکل ممکن و به سود خود به پایان برسانیم.»
 
بعد از جام جهانی، دنیا به فوتبال ایران تعظیم می‌کند
یزدان فتوحی درباره مشکلات و حواشی فراوانی که پیش از آغاز و در جریان برگزاری جام جهانی، تیم ملی و فوتبال ایران را تحت تأثیر قرار داده بود، معتقد است: «اینکه می‌گویند سیاست در ورزش و فوتبال دخالتی ندارد، به نظر من کاملاً نادرست است. اتفاقاً در شرایط فعلی، سیاستمداران بسیاری از مشکلات را که در عرصه سیاسی قادر به حل‌وفصل آن نیستند، در دنیای ورزش و مستطیل سبز دنبال می‌کنند. بنابراین اینکه سیاست از ورزش جداست، چیزی جز یک شعار نیست.
ما نباید خودمان را فریب دهیم. حتی در سال‌هایی که کشور درگیر جنگ تحمیلی نبود نیز فیفا فوتبال ایران را از بسیاری از حقوق و امکانات طبیعی و معمول محروم می‌کرد. در موارد متعددی حقوق ما نادیده گرفته شد و برای برگزاری بازی‌های تدارکاتی با تیم‌های مطرح دنیا با مشکلات فراوانی مواجه بودیم. بنابراین ما سال‌ها با این بدعهدی‌ها و بی‌مهری‌ها دست‌وپنجه نرم کرده‌ایم.
به اعتقاد من، این دوره را باید دوره گذار فوتبال ایران دانست. از این پس، اگر بتوانیم مشکلات داخلی خود را برطرف کنیم، قطعاً با جایگاه و اعتباری که نام و پرچم مقدس ایران در جهان به دست آورده است، بار دیگر به جایگاه شایسته خود در فوتبال دنیا بازخواهیم گشت و شرایطی را رقم خواهیم زد که تیم‌های بزرگ و مطرح جهان برای رویارویی با ایران تمایل و اشتیاق داشته باشند.»
 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین‌های مصاحبه