تبیین راهبرد تهران در قاب دیپلماسی عمومی

مصطفی زهرانی، استاد دانشکده روابط بینالملل در یادداشتی نوشت: مصاحبه مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران با تاکر کارلسون، روزنامهنگار آمریکایی و چهرهای نزدیک به جریان ترامپیسم، گامی هوشمندانه در مسیر دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران تلقی میشود؛ بویژه در شرایطی که منطقه هنوز در التهاب پس از جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه ایران به سر میبرد و سایه تهدید نظامی مجدد، همچنان بر فضای منطقه سنگینی میکند.
ایران آنلاین: اهمیت این مصاحبه نه فقط در صراحت مواضع پزشکیان بلکه در انتخاب بستر انتشار آن است. گفتوگو با یکی از چهرههای رسانهای مؤثر در جناح محافظهکار ایالات متحده، بویژه مخاطبان ترامپی، میتواند نوعی پیام مستقیم به نخبگان تصمیمساز آمریکایی تلقی شود. رئیسجمهوری ایران در این گفتوگو با تأکید بر اینکه ایران آغازگر جنگ نبوده و خواهان ادامه آن نیست، تصریح کرد که رژیم صهیونیستی عملاً روند مذاکرات را با حملات خود متوقف کرده و اعتماد متقابل را درهم شکسته است. او همچنین برای اولین بار در چنین سطحی از آمادگی ایران برای بازگشت به مذاکرات و حتی همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی سخن گفت. در این مصاحبه، پزشکیان بر موانعی مانند تحریمهای اقتصادی، فقدان اعتماد متقابل و نقش مخرب اسرائیل در سیاستهای منطقهای تأکید کرد و در عین حال، رویکردی عملگرایانه را برای کاهش تنشها پیشنهاد داد: مهار نتانیاهو بهعنوان گامی ضروری از سوی دولت آمریکا برای بازگشت به ثبات. چنین مواضعی نه تنها نمایانگر استمرار سیاست مذاکرهمحور دولت سیزدهم که نشانهای از بازتعریف زبان دیپلماسی ایران برای مخاطب جهانی است؛ زبانی که اینبار با ابزارهای رسانهای بینالمللی و بر بستر دیپلماسی عمومی، روایت ایران را بدون واسطه به مخاطب غربی منتقل میکند.
در مجموع، این مصاحبه بیش از آنکه یک گفتوگوی صرف باشد، پیامی راهبردی است: تهران نه تنها هنوز درهای دیپلماسی را نبسته است بلکه برای مدیریت تنشها، از ابزارهای متنوعتری از گذشته بهره میگیرد؛ از جمله گفتوگو با مخاطبانی که پیشتر به دلایل سیاسی، خارج از دایره هدفگذاری دیپلماسی ایران محسوب میشدند.
انتهای پیام/