«ایران» اظهارات جدید رئیس مجلس شورای اسلامی را بررسی می‌کند

هسته سخت ۹۰ میلیونی

هسته سخت ۹۰ میلیونی

گفت‌و‌گوی تلویزیونی اخیر رئیس مجلس شورای اسلامی، هرچند تحلیل و تشریحی بود از جنگ، اما خود این گفت‌و‌گو را می‌توان «پیامد» یا «معلول» جنگ اخیر دانست. منطق، بیان، رویکرد و سخنانی که رئیس مجلس شورای اسلامی به‌کار برد، کاملاً در نوع خود بدیع و تازه بود. بدیع و تازه بودن را می‌توان در مقایسه‌ای با نشست خبری محمدباقر قالیباف در قبل از جنگ دریافت.

ایران آنلاین: به تعبیر دقیق و جالب سعید آجورلو، تحلیلگر و استاد دانشگاه که اصولگرا نیز هست، این اظهارات قالیباف به منزله اعلان ورود به دوران جدید از جامعه شناسی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است. اما اظهارات رئیس مجلس شورای اسلامی چه چیزی داشت که قبلاً نداشت؟ یا چه رویکرد و مفاهیم یا منطقی در آن به‌کار رفته بود که به قول سعید آجورلو، باید آن را به منزله ورود به عصر تازه‌ای از جامعه شناسی سیاسی ایران دانست؟

گذشته از تحلیل جنگ و تببین فرآیندهای مرتبط با نبرد ایران با دشمنان متجاوز، محمدباقر قالیباف که بنا به صبغه و سابقه کاملاً در جریان اصولگرایی تعریف می‌شود، وقتی خواست کنش و واکنش جامعه ایران در این جنگ را تحلیل کند، از دوگانه‌ها یا تقسیم بندی‌های پیشاجنگ عبور کرد و تقسیم بندی‌های تازه‌ای را برای جامعه ایران پیش کشید.

به عنوان یک مثال مهم، او با مطرح کردن تعبیر «هسته سخت» که در سال‌های اخیر برخی آن را برای توصیف هواداران نظام مطرح می‌کردند، این تعبیر را «منسوخ» اعلام کرد و گفت که حالا در ایران دودسته بیشتر نداریم؛ وطن‌دوست و وطن فروش. این جمله او که «حالا هسته سخت جمهوری اسلامی 90 میلیون نفری است» دقیقاً به منزله اعلان پایان تقسیم بندی‌های گذشته درباره رویکردهای سیاسی جامعه ایرانی بود.

چراکه به باور قالیباف (که البته این را با هیجان زاید الوصفی بیان کرد) ایرانیان، اعم از ایرانیان درون کشور یا بیرون کشور، دلخوری‌های اقتصادی، نارضایتی‌های سیاسی و هرچیز دیگری را کنار گذاشتند و تمام قد از کشور و میهن خود دفاع کرده و مقابل متجاوز ایستادند. همین ایستادگی فراگیر که به قول قالیباف «حتی ماشاالله شمس الواعظین هم به میدان آمده بود»، (شمس الواعظین که به زندان هم رفته بود) دیگر چگونه می‌توان ادعا کرد که هنگام سختی‌ها، بحران‌ها یا جنگ، فقط یک اقلیت کوچک به نام «هسته سخت» پای کار این کشور و نظام خواهد بود؟

رئیس مجلس حتی به بیانیه 450 فعال سیاسی و مدنی برای تحریم «اینترنشنال» هم اشاره کرد و آن را ستود و درعین حال، تأکید کرد که همه این رویدادها و وطن خواهی‌های ایرانیان درون و خارج کشور به رغم تفاوت فکرها، به صورت خودجوش بوده است، بی‌آنکه کسی از آنان خواسته باشد. قالیباف بر این واقعیت هم تأکید کرد که این ایران خواهی‌ها و به میدان آمدن‌ها، در شرایطی رخ داد که دشمن دقیقاً روی نارضایتی‌ها حساب باز کرده و نارضایتی‌ها را به عنوان پازل دوم جنگ تعیین کرده بود. اما گویی دشمن ایران تاریخی و مردم تاریخمندش را نشناخته بود، همچنان که حاملان سابق ایده «هسته سخت» هم ایران تاریخی و ظرفیت هایش را نمی‌شناختند. 
با توجه به این ملاحظات، تا اینجا، مهم‌ترین تحول داخلی جنگ دو نکته است؛ اول، واکنش تاریخی و باشکوه ایرانیان در هر نقطه از جهان در دفاع از وطن، و دوم، انعکاس این شکوه و حماسه در نظام حکمرانی. سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی و تأکید او بر اینکه اکنون هسته سخت جمهوری اسلامی 90 میلیون نفری است یا اینکه در ایران دو گروه بیشتر نداریم وطن دوست و وطن فروش، چیزی جز انعکاس کنش تاریخی مردم در نظام حکمرانی کشور نیست.

وقتی محمدباقر قالیباف از این واقعیت یاد کرد که حتی آن دختر بی‌حجاب هم پرچم ایران را در صفحه اجتماعی خود منتشر کرد، سخن معروف شهید سلیمانی را تکرار کرد که «آن دختر بی‌حجاب هم دختر من و شما است.» آنچه بیش از همه اینها بیانگر شنیده شدن صدای مردم است و طنین اندازشدن کنش تاریخی مردم در همه ارکان کشور، جملات قالیباف است، وقتی که می‌گفت: «همیشه در صحبت با سرداران شهید کاظمی یا سلیمانی، صحبت از این بود که اگر دشمن یک بار دیگر مانند شهریور 1359 به ما حمله کند، نسل جوان امروز هم مانند نسل جوان آن روز به میدان خواهند آمد؟»
 رئیس مجلس خطاب به یاران شهیدش، احمد کاظمی، غلامعلی رشید، محمد باقری و قاسم سلیمانی گفت: «باید بودید و می‌دیدید که نسل جدید و جوانان چطور به میدان آمدند و مقابل دشمن ایستادند.» اینها بیانگر شکل‌گیری پیوندی تازه و جدید میان عرصه‌های مختلف اجتماعی ایران است، میان نسل جدید، نسل‌های میانی و نسل‌های قدیمی؛ نسل‌هایی که حول «ایران اسلامی» بار دیگر یکدیگر را یافته‌اند.

چنین است که به قول سعید آجورلو، حالا به نظام فکری دیگری نیاز داریم، نظام فکری ای که بتواند «جامعه شناسی سیاسی جدید ایران» را در همه ابعادش بفهمد و ارتباط اجزایش را تحلیل کند.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست