به دنبال خبر رد مرز ۵ هزار کودک اتباع زیر نظر سازمان بهزیستی؛
هیچ کودکی بدون همراه رد مرز نشده است
جامعه
109607

اواسط هفته گذشته در فضای مجازی منتشر شد که مدیر یک مرکز نگهداری از کودکان بیسرپرست، صحنههایی از خداحافظی یک کودک افغانستانی را به تصویر میکشد که باید به تنهایی و بدون همراه به کشورش برگردد. همین موضوع باعث شد، برخی رسانهها اخباری غیرمستند مبنی بر رد مرز ۵ هزار کودک اتباع بدون خانوادههایشان منتشر کنند و اینکه ایران اقدام به رد مرز این کودکان به تنهایی کرده است.
سمیه افشین فر - گروه اجتماعی: اما سید حسن موسوی چلک معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی به«ایران» میگوید، هیچ کودکی به تنهایی از مراکز زیر نظر این سازمان برای رد مرز واگذار نشده است.
چلک با بیان اینکه در حال حاضر ۲۷۹ کودک اتباع بیسرپرست در مراکز نگهداری شبانهروزی سراسر کشور با حکم قضایی نگهداری میشوند، به« ایران »میگوید: «این کودکان زیر ۱۸ سال و فاقد سرپرست هستند. به استناد قوانین بینالمللی و قوانین جاری کشور به این کودکان خدمات ارائه میشود و هیچ تفاوتی بین این کودکان با کودکان ایرانی وجود ندارد. آنها مانند همه کودکان از خدمات مختلف بهرهمند میشوند.»
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه تاکنون هیچ بخشنامه و دستوری مبنی بر محرومیت این کودکان از خدمات لازم صادر نشده است، توضیح میدهد: «کودکان اتباعی که در مراکز سازمان بهزیستی هستند، براساس حکم مراجع قضایی به این مراکز سپرده شدهاند. در حقیقت مرجع تشخیص واگذاری یا عدم واگذاری کودکان مراجع قضایی هستند. تاکنون در هیچ مرکزی از مراکز زیر مجموعه سازمان هیچ کودکی با حکم مرجع قضایی به تنهایی مجبور به رد مرز نشده است.»
او با بیان اینکه اگر کودک، فرزند والدینی از اتباع مجاز باشد، حتی قانون کشورمان ازآنها حمایت هم میکند، میگوید: «اگر اتباع غیرمجاز باشند، وقتی حکم خروج از کشور دریافت میکنند، باید از کشور خارج شوند. از آنجا که کودک با خانواده زندگی میکند، کل خانواده باید رد مرز شوند، این موضوع در اختیار ما نیست و این افراد در هر جایی که باشند باید از کشور خارج شوند. هر چند تا این لحظه مواردی که حکم بدهند و کودکی بدون همراه از مراکزمان اخراج شود، نداشته ایم.»
ارائه خدمات بهزیستی به ۵ هزار کودک اتباع
چلک با اشاره به آمار سال گذشته از کودکان کار و خیابان میگوید: «در مراکز کودکان کار و خیابان سال گذشته از ۱۲ هزار و ۶۶۳ کودک حدود ۵ هزار کودک اتباع بودهاند که در مراکز شبانه و روزانه سازمان، خدمات آموزشی، پزشکی، حمایتی دریافت کردهاند. اگر فردی اتباع غیرمجاز باشد و وارد چرخه حمایتی شده باشد، بهزیستی با اداره اتباع وزارت کشور و مرجع قضایی ارتباط دارد. مرجع قضایی هم بر خلاف رویههای قانونی کشور نمیتواند حکمی بدهد و رویه کلی کشور هم این است که فرد غیرمجاز باید برود. هر کسی هم که مجاز است طبق قوانین جاری کشور میتواند خدمات مختلف دریافت کند.»
معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی کشور میگوید: «ما معتقدیم در مورد کودکان حتی کودکان اتباع غیرمجاز که رد مرز میشوند باید شیوهنامهای باشد و شرایط این کودکان و کرامت انسانی آنها مدنظر قرار گیرد. هر چند تلاش بر این است که در رد مرز همه این موارد لحاظ شود و افراد تقسیم شوند. اما وقتی قرار است افراد زیادی رد مرز شوند، ممکن است اشتباهات سهوی هم به وجود بیاید. نگاه کلی این است که هر نوع خروجی باید با رعایت ملاحظات انسانی و اخلاقی باشد و تلاش شده که درصد خطا کم باشد. هم مراجع قضایی و هم مرکز اتباع همه تلاششان را میکنند تا این ملاحظات در مورد کودکان در نظر گرفته شود. هر چند وزارت دادگستری شیوهنامهای در این مورد دارد، اما وقتی با حجم گسترده اتباع غیرمجاز مواجهایم لازم است بازنگریهایی در برخی شیوهنامهها انجام شود.»
چلک تأکید میکند: «۷۲ درصد کودکان کار به همراه خانواده زندگی میکنند، فقط ۴ درصد کودکان کار با سرپرست و خانواده زندگی نمیکنند. اینکه بگوییم مافیا عامل اصلی شکلگیری پدیده کودک کار است؛ به نوعی فرافکنی است. کار کودک بیش از هر چیز برای تأمین معاش خانواده است.»
او با بیان اینکه باندهای مافیایی را نمیتوان نفی کرد؛ میگوید: «با اشراف امنیتی و اقدامات پلیس از سالها قبل دیگر مافیای چندانی برای کنترل و اجبار کودکان برای کار وجود ندارد. در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان و آییننامههای اجرایی آن، اتفاقاً به رعایت حقوق کودکان اتباع و جلوگیری از سوءاستفاده از این کودکان تأکید شده است. کشورمان به کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک هم پیوسته و موارد مختلف حقوق کودکان در این کنوانسیون هم بیان شده و تعهداتی را قبول کردهایم. نگاه اصلی این است که کودکان از خدمات و آموزشهای لازم خود محروم نشوند. این مورد در همه برنامههای حوزه کودکان اتباع مورد توجه قرار میگیرد. درباره خروج کودکان اتباع از کشور هم جلسات مختلفی با تشکلهای غیر دولتی حوزه کودکان داشتهایم. نگاه ما در بهزیستی، دادگستری، وزارت کشور و تشکلهای غیردولتی این است که خروج افراد به خصوص کودکان با تکریم انسانی و اخلاقی باشد.»
ایران آنلاینانتهای پیام/