درگفتوگو با «ایران آنلاین» مطرح شد؛
ایجاد رشته اُرتِز و پروتز در دو دانشگاه علوم پزشکی مشهد و شهید بهشتی به زودی
جامعه
43850
رئیس برد هیات ممتحنه و ارزشیابی اُرتِزها و پروتز وزارت بهداشت از راهاندازی رشته اُرتِز و پروتز در دو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد.
محمود بهرامیزاده، دانشیار دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی و رئیس برد هیات ممتحنه و ارزشیابی اُرتِز و پروتز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایرانآنلاین، در خصوص اهمیت اُرتِزها و پروتز گفت: ارتزها و پروتز در حیطه توانبخشی ارزیابی میشوند، با این حال اما خصوصا اُرتِزها در سه حیطه پیشگیری، درمان و توانبخشی در سطح جهان و سطح کشور انجام میشود.
وی با بیان اینکه در زمینه پیشگیری اُرتِزهایی تحت عنوان ارتزهای بازدارنده و پیشگیری کننده مورد استفاده قرار میگیرد، عنوان کرد: ورزشکارانی که از زانوبندها یا مچبند، آرنجبند و غیره استفاده میکنند، به نوعی از ارتزها بهره گرفتهاند که از ایجاد آسیب ورزشی جلوگیری میکند.
رئیس برد هیات ممتحنه و ارزشیابی اُرتِزها و پروتز وزارت بهداشت سطح دوم را گرید درمانی خواند و اظهار کرد: ارتزها در پروسههای درمانی جزوی از پروتکلهای درمان هستند و در عارضههایی همچون استئوآرتریت مفصل زانو، دررفتگیهای مچ پا، شکستگیها، آسیبها و انحرافات ستون فقرات، آسیبهای دیسکها و پارگی دیسکها مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
بهرامیزاده توانبخشی را سطح سوم برشمرد و عنوان کرد: در این سطح از اُرتِزها و پروتز به صورت محسوس استفاده میشود؛ همچنین پروتز وسیلهای است که جای عضو قطع شده قرار میگیرد و یک پروسه توانبخشی محسوب میشود؛ از این رو اُرتِزها در گروه بیماران ضایعات نخاعی، بیماران سکته مغزی، بیماران دچار MS و بسیاری از بیماریهای دیگر در حیطه توانبخشی یاری دهنده افراد است و پروسه توانبخشی را تکمیل میکند و شخص آسیبدیده را به استقلال در فعالیتهای روزمره میرساند.
وی به رتبهبندی حوزه ارتز و پروتز دانشگاه علوم توانبخشی در سطح بینالمللی اشاره کرد و گفت: در ایران تمامی مقاطع تحصیلی رشته ارتز و پروتز تدریس میشود و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اولین دانشگاهی است که این رشته را در مقطع PHD در سال 1387 راهاندازی کرد؛ لذا در سطح خاورمیانه پیشتاز هستیم و در سطح جهانی آمارهای مبنی بر چاپ مقالات علمی تولیدات متخصصان ارتز و پروتز و ژورنالهای تخصصی انجمن جهانی ارتز و پروتز ISPO، بیانگر آن است که جزو چند کشور اول دنیا در تولید علم مرتبط با ارتز و پروتز هستیم.
بهرامیزاده با تاکید براینکه در زمینه ارتز و تولید علم جزو چند کشور اول جهان محسوب میشویم، خاطرنشان کرد: در زمینه تکنولوژیهای پیشرفته اما رو به توسعه هستیم و با جایگاه مطلوب فاصله داریم؛ این رشته در ایران رو به رشد است و از نظر افزایش دانشگاههایی که این رشته را تدریس میکنند، رو به پیشرفت هستیم و کیفیت پژوهشی و آموزشی دانشجویان در شرایط مطلوب قرار دارد.
وی اعلام کرد: بیش از نیاز به افزایش ظرفیت این رشته در دانشگاه نیاز به توزیع عادلانه نیروهای متخصص داریم؛ چراکه اغلب نیروهای متخصص از شهرهای دور یا شهرهایی با جمعیت کمتر از یکصدهزار نفر برای تحصیل اقدام کردهاند و پس از اتمام دوره تمایلی به بازگشت به شهر خود ندارند، این در حالی است که به زودی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد این رشته را راهاندازی خواهند کرد.
رئیس برد هیات ممتحنه و ارزشیابی اُرتِزها و پروتز وزارت بهداشت اظهار کرد: در برخی از شهرها حتی تعداد قابل توجهی از شهرهای مجاور یکدیگر یک کلینیک ارتز و پروتز وجود ندارد؛ از این رو نحوه توزیع عادلانه باید توسط وزارتخانهها و با سیاستهای کلی در دستور کار قرار گیرد.
ایران آنلاینانتهای پیام/