طغیان ملخ‌های مراکشی در«پریشان»

استان‌ها

63324
طغیان ملخ‌های مراکشی در«پریشان»

ملخ‌های مراکشی و شکم بادمجانی از ۳ سال پیش تاکنون در سطح استان فارس بخصوص بستر دریاچه پریشان طغیان کرده و مشکلاتی را به باغداران و بهره‌برداران تحمیل کرده است.

به گزارش گروه استان های ایران آنلاین، ملخ‌های مراکشی و شکم بادمجانی از ۳ سال پیش تاکنون در سطح استان فارس بخصوص بستر دریاچه پریشان طغیان کرده و مشکلاتی را به باغداران و بهره‌برداران تحمیل کرده است.
طبق گفته مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس به «ایران»، عملیات مبارزه با این آفات مضر در ۸هزار هکتار از مزارع استان آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود امسال مبارزه با ملخ مراکشی با همین روند ازدیاد جمعیتی در سطحی بالغ بر ۶۰ هزار هکتار ادامه پیدا کند.
ملخ مراکشی (Dociostaurus maroccanus) یکی از مضرترین انواع ملخ‌هاست که برای اولین بار در سال ۱۸۱۵ میلادی از کشور مراکش جمع‌آوری شده و تحت عنوان «مراکشی» نامگذاری شد. این آفت کشاورزی برای اولین بار در سال ۱۳۱۴ در ایران مشاهده شده و در اغلب استان‌های کشور مانند خراسان شمالی، مازندران، آذربایجان شرقی، کرمانشاه، لرستان، خوزستان، فارس، ایلام و... شیوع پیدا کرد. این آفت به دلیل شرایط آب و هوایی و تغذیه‌ای به سرعت تکثیر پیدا کرده و با جمعیتی بسیار زیاد به مزارع، مراتع و باغات حمله کرده و خسارات جبران‌ناپذیری را به غلات، گیاهان صیفی و صنعتی وارد می‌کند.
 
طغیان بی‌سابقه در فارس
استان فارس به دلیل تنوع آب و هوایی و تولید محصولات مختلف زراعی و باغی بهترین مکان زیستی برای ملخ‌های مراکشی و شکم بادمجانی محسوب می‌شود. آفتی که طی چند سال اخیر به‌دلیل بارندگی‌ها گسترش پیدا کرده و سطح زیادی از مزارع و مراتع استان از جمله دریاچه پریشان در شهرستان کازرون را آلوده کرده است. «جاوید عباسی» مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس با اشاره به طغیان بی‌سابقه ملخ‌های مراکشی طی ۳ سال اخیر در اغلب شهرستان‌ها به «ایران» می‌گوید: «از فروردین ماه سال ۱۴۰۱ شاهد طغیان ملخ بومی از نوع مراکشی در بستر دریاچه پریشان کازرون بودیم. بررسی سوابق نشان می‌دهد که افزایش جمعیت ملخ‌ها طی ۴۰-۳۰ سال گذشته در این منطقه بی‌سابقه بوده و با توجه به مستعد بودن بستر دریاچه پریشان کازرون (رطوبت مناسب) و افزایش بارندگی‌ها طی چند سال اخیر، شاهد طغیان گسترده این آفات مضر در سطح باغات و مراتع استان بودیم.»
 
عملیات مبارزه ادامه دارد
وی می‌افزاید: «از فروردین تا خرداد ۱۴۰۱ درگیر مبارزه با ملخ‌های مراکشی بودیم که به یکباره تراکم ملخ بومی پیشانی سفید در دو شهرستان ممسنی و خرم‌بید گزارش شد. بلافاصله عملیات مبارزه در بالغ بر ۱۳ هزار هکتار از سطح استان را با توجه به امکانات موجود و سمپاشی در ۳ ماهه ابتدایی آغاز کرده و پیش‌بینی کردیم که تا انتهای سال ۱۴۰۱ و ۳ ماهه ابتدای سال۱۴۰۲، بر ۲۰ هزار هکتار مبارزه داشته باشیم.» طبق گفته عباسی، «سال گذشته همزمان با بارش‌های خوب در استان، ملخ مراکشی با بیشترین حجم در کازرون و خرم‌بید و همچنین ملخ شکم بادمجانی در آباده، اقلید و... طغیان کرد. عملیات مبارزه با این آفات در ۳ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۲ در بالغ بر ۴۶ هزار هکتار و همچنین سطح دریاچه پریشان انجام شد. امسال نیز مجدداً از اواخر اسفند ۱۴۰۲ تا فروردین ۱۴۰۳، شاهد طغیان ملخ‌های مراکشی در حوزه دریاچه پریشان بودیم. در همین راستا، عملیات مبارزه با آفات را در بالغ بر ۸ هزار هکتار آغاز کرده و پیش‌بینی کرده‌ایم که مبارزه با همین روند ازدیاد جمعیتی در سطحی بالغ بر ۶۰-۵۰ هزار هکتار مبارزه ادامه داشته باشد.»
 
خسارتی گزارش نشده است
آیا ملخ‌های مراکشی و شکم بادمجانی به صورت همزمان در شهرستان‌های استان طغیان می‌کنند؟ مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس پاسخ می‌دهد: «خیر؛ با توجه به اختلاف درجه هوا ابتدا ملخ‌های مراکشی در شهرهای شمالی مانند کازرون و ملخ‌های شکم بادمجانی نیز اوایل اردیبهشت ماه طغیان می‌کنند. این آفات از سبزینه مزارع و باغات تغذیه کرده و به محصولات باغی و کشاورزی خسارت زیادی وارد می‌کنند. خوشبختانه ما امسال نیز همانند سال‌های گذشته مبارزه با این آفات را آغاز کرده و بر این اساس تاکنون خسارتی به محصولات وارد نشده است.»
 
پایش مستمر باغات
وی به نقش مؤثر کشاورزان و بهره‌برداران در مبارزه با ملخ‌های مراکشی اشاره کرده و می‌گوید: «در صورت مشاهده تجمیع ملخ‌ها اعم از مراکشی و شکم بادمجانی در زمین‌ها و مراتع به جهاد کشاورزی شهرستان مربوطه گزارش دهند تا بلافاصله عملیات مبارزه با این آفات آغاز شود.» طبق گفته مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس، «عملیات مبارزه با آفات در مراتع و همچنین تأمین سموم رایگان در صورت تجمیع ملخ‌ها در باغات و زمین‌های کشاورزی و سمپاشی با جهاد کشاورزی است. به منظور مبارزه سریع‌تر و بهتر با این آفات، باید اعتبارات لازم تخصیص داده شده و پایش‌ها به صورت مستمر در باغات، زمین‌های کشاورزی و مراتع استمرار داشته باشد.»

خبرنگار: بیتا میرعظیمی


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار استان‌ها