«ایران آنلاین» گزارش می دهد؛

«مسکن مهر» مغفول در بازی سیاسی دولت روحانی/ تحویل تمامی واحدها تا پایان دولت سیزدهم

مصطفی خدابخشی

مصطفی خدابخشی

بازار

65395
string(648) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675","_w":"1200","_y":"125.00000000000001","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/02\/23\/b9e1a442f0de5725b497605f1821fe97.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 106.667px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(1.00719e-14px) translateY(-16.6667px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" «مسکن مهر» مغفول در بازی سیاسی دولت روحانی/ تحویل تمامی واحدها تا پایان دولت سیزدهم

«مسکن مهر» در دهه هشتاد به عنوان بزرگترین پروژه مسکن سازی کار خود را آغاز کرد اما دولت های یازدهم و دوازدهم با اصطلاحاتی همچون «طرح خیلی مزخرفی است»، «طرحی بدون داشتن یک خط مطالعه» و نهایتا «اعتقادی به مسکن مهر ندارم» تابلوی ایستی در برابر آن زدند تا نیاز بخش بالایی از جامعه به دلیل اتخاذ یک سیاست نادرست متوقف و عملا بلاتکلیف رها شود.

گروه اقتصادی ایران آنلاین: با روی کار آمدن دولت نهم روند قیمت‌گذاری مسکن شیبی سعودی به خود گرفت و باعث شد تا بخشی از جامعه که عموما اقشار کم درآمد بودند، چشم اندازی برای مسکن دار شدن خود متصور نباشند.

بر همین اساس دولت نهم پروژه ای به نام «مسکن مهر» را در حواشی شهرها در دستور کار قرار داد تا با واگذاری زمین رایگان یا به عبارتی ۹۹ ساله بخش عمده ای از نیاز بازار مسکن را پاسخ دهد. دولت وقت بر این باور بود که با اجرای این پروژه ملی تا پایان عمر دولت دیگر مشکلی به نام مسکن در کشور وجود نخواهد داشت.

بر اساس پیش بینی ها قرار بود تا در قالب مسکن مهر بخش قابل توجهی از نیاز بازار تامین شود که اولین گام ها برای ساخت این واحدهای مسکونی بعد از گذشت چیزی در حدود یک و نیم سال از عمر دولت نهم برداشته شد.

آنچنان که آمارها حکایت می کنند تا پایان کار دولت احمدی نژاد چیزی در حدود هشتصد هزار واحد مسکونی در قالب مسکن مهر توسط دولت ساخته و به متقاضیان تحویل داده شد. بعد از روی کار آمدن دولت روحانی طرحی به نام مسکن ملی در دستور کار دولت یازدهم قرار گرفت. این طرح در شرایطی کار خود را در منطقه ۲۱ تهران آغاز کرد که وزیر مسکن دولت یازدهم با تعبیرهایی همچون«طرح خیلی مزخرفی است»، «طرحی بدون داشتن یک خط مطالعه» و نهایتا «اعتقادی به مسکن مهر ندارم» تابلوی ایست در برابر بزرگترین پروژه مسکن سازی کشور زد تا نیاز بخش بالایی از جامعه به دلیل اتخاذ یک سیاست نادرست متوقف و عملا بلاتکلیف رها شود.

به روایت آمار در حدود ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر بدون اینکه تعیین تکلیفی در مورد آنها در دولت یازدهم و دوازدهم صورت گیرد به دولت سیزدهم به ارث رسید تا این ارثیه بار سنگین تری در حوزه مسکن در کنار ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی بر دوش دولت سیزدهم بگذارد.

با این وجود دولت سیزدهم با توجه به ماموریت ذاتی خود برای پایان پروژه های ملی تمرکز خود را بر روی پایان کلان پروژه مسکن مهر معطوف کرد به نحوی که تا کنون ساخت و تکمیل ۱۲۴ هزار واحد مسکن مهر در کشور به پایان رسید و بیش از نیمی از مسکن مهر به صاحبان تحویل داده شد. این در حالی است که درست برابر همین آمار تحویلی مسئولیت در حوزه ساخت مسکن باقی مانده و دولت این وعده را داده است تا پایان ۴ سال کارکرد خود پرونده مسکن مهر را ببند.

 

اما سوال اینجاست در شرایطی که دولت مسولیت ساخت سالانه یک میلیون مسکن را بر عهده دارد در صورتی که دولت یازدهم و دوازدهم به وظیفه خود در حوزه تکمیل مسکن مهر می پرداختند همچنان کشور با این حجم انبوده از نیاز رو به رو می شدیم؟

در پاسخ به این سوال ارسلان مالکی معاون وزیر مسکن و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایران آنلاین گفت: نمی توان این فرضیه را نه تایید و نه کذیب کرد که کم کاری در حوزه مسکن مهر باعث رکود مسکن شد اما اعتقاد دارم که عدم داشتن برنامه در دولت های گذشته برای مسکن باعث شده تا ما در گذشته تامین زمین نداشته باشیم و همین موضوع باعث شده تا دولت سیزدهم عقب ماندگی زیادی را در پیش روی خود داشته باشد که باید این عقب ماندن ها جبران شود.

وی ادامه داد: یک وقت هایی است که شما یک قطار دارید که بر روی ریل خودش در حال حرکت است و شما می گویید که می خواهیم سرعت بیشتری به آن بدهیم اما وقتی قطار متوقف باشد و ریلی وجود نداشته باشد شما تا بیایید ریل را بسازید که در حوزه ما همان تامین زمین است و قطار را با انرژی خیلی بیشتر راه بیندازی تا عقب ماندگی های قبلی از بین برود.

معاون وزیر مسکن خاطر نشان کرد که در دولت گذشته خیلی برنامه ای برای مسکن وجود نداشت و این باعث عقب ماندگی ها شد.

مالکی در پاسخ به این سوال که اگر مسکن مهر در زمان خود به مرحله اجرا در می آمد و دولت گذشته در این زمینه نقش آفرینی می کرد ما هم اکنون شاهد این حجم از انباشت نیاز در بازار مسکن بودیم یا خیر چنین پاسخ داد که ما اعتقادمان این است که اگر با همان سرعتی که در گذشته وجود داشت و با همان اعتقادی که مسئولین قبلی نسبت به پروژه مسکن مهر داشتند و آن را چالش و مساله مردم می دانستند ما اکنون با مشکلات حاضر رو به رو نبودیم. متاسفانه در برابر این پروژه اصطلاحاتی به کار برده شد. اگر این رویکرد ایجاد نشده بود الان نیاز نبود دولت برای اتمام پروژه این همه هزینه کند. وقتی پروژه ای متوقف شود با توجه به تورمی که وجود دارد ادامه دادن آن بسیار انرژی بر بوده ومنابع بیشتری برای اجرای آن نیاز است. 
 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بازار