جمشیدی: ذکر مطالب خلاف واقع درباره مذاکرات هسته‌ای دریک کتاب؛ نگران عقبگرد به گذشته هستم

سیاست

69654
جمشیدی: ذکر مطالب خلاف واقع درباره مذاکرات هسته‌ای دریک کتاب؛ نگران عقبگرد به گذشته هستم

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور با اشاره به درج مطالب خلاف واقع درباره مذاکرات هسته‌ای در کتاب یکی از مقامات دولت‌های گذشته، تصریح کرد: نگرانم که تفکرات سابق بیایند و دچار عقب‌گرد شویم. رقابت‌های ژئوپلتیک در دنیا احیا شده و اگر کسی بازیگری فعال ایران در عرصه خارجی را کُند و یا متوقف کند، جا می‌مانیم.

به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، «محمد جمشیدی» معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور در گفت‌وگویی به مرور دستاوردهای دولت شهید آیت‌الله رئیسی پرداخت و تصریح کرد: شهید رئیسی در سیاست خارجی از نقاط قوت آغاز می‌کرد، برخی از نقاط ضعف شروع می‌کنند و حتی گاهی نقاط قوت را ضعف می‌دانند.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور ادامه داد: دو رویکرد سیاست خارجی در کشور ما وجود دارد. رویکرد مبتنی بر استقلال و رویکرد مبتنی بر وابستگی. برخی به بهانه قرار گرفتن در جریان ثروت و قدرت جهانی، رویکرد استقلال را نفی می‌کنند در حالی که استقلال این است که منافعتان را خودتان تعریف کنید نه دیگران. ممکن است مدتی با این افراد تعامل شود اما در نهایت امتیازی به آنها داده نخواهد شد.

وی افزود:‌ مردم در تمام طیف‌های فکری، نقطه قوت انقلاب اسلامی هستند. رهبر انقلاب، قدرت انقلاب و جمهوری اسلامی است. کسی که بخواهد از اینها فاصله بگیرد در دنیا هم سرافکنده خواهد شد.

جمشیدی با بیان اینکه استقلال با انزوا تفاوت دارد، گفت: وابستگی موجب ایجاد رابطه ارباب و رعیتی می‌شود. باید ببینید ته مایه ذهن برخی اعم از کاندیدا یا صاحب‌نظر در سیاست‌خارجی کدام است.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور اظهار داشت: در ریاست جمهوری هم مهم است که چه تیپ فردی با چه ویژگی‌های شخصی را به عنوان رئیس جمهور انتخاب می‌کنید آیا فردی است عجول؟ یا ترسو است؟ یا قوی است؟ اینها با هم فرق می‌کنند و هر کدام حکومت داری متفاوت ایجاد می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه شهید آیت الله رئیسی کاملا معتقد به انقلاب بود، تصریح کرد: انقلابی گری در خمیرمایه ایشان بود؛ هر چه قدر آیت الله رئیسی در حوزه سیاست خارجی دستاورد داشت به این مسأله برمی گشت که به انقلاب و پیروی از خط امام و رهبری اعتقاد داشت.

جمشیدی ادامه داد: قاطعانه می‌گویم که وقتی رویکرد انقلابی داشته باشید، به شما اعتبار می‌بخشد، هم بین دوستان و هم دشمنان. انقلاب اسلامی ایران را سربلند و از یوغ استعمار رها کرد و باعث شد ایران خط مشی ملی مستقل داشته باشد.

وی افزود: وقتی کشوری وابسته باشد، سایر کشورها می‌روند با کشوری که ارباب اوست کار می‌کنند.

ذکر موضوعات خلاف واقع درباره مذاکرات هسته‌ای در کتاب یکی از مقامات دولت‌های گذشته

جمشیدی بیان اینکه رئیس‌جمهور باید صادقانه محیط را ببیند و ارزیابی صحیح از وضعیت داشته باشد، خاطر نشان کرد: در دولت‌های گذشته یکی از مقامات عالی کتابی درخصوص عملکرد خود در حوزه سیاست خارجی و مساله امنیت ملی نوشته است. بنده اسناد این کتاب را دیده و خوانده‌ام؛ مثال‌ها زیاد است ولی در کتاب خود درخصوص مذاکرات هسته‌ای نوشته که «توافق شد برنامه هسته‌ای ایران به‌صورت مقطعی متوقف و یا تعطیل شود». ولی بنده اصل سند را دیدم و کلمه‌ «مقطعی» وجود نداشت و بلکه کلمه «قطعی» بود.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور ادامه داد: آیا این صداقت با مردم است؟ چرا کتاب می‌نویسند و خلاف واقع می‌گویند؟ در مذاکراتی که در دوره گذشته دنبال می‌شد، طرف آمریکایی به ایران پیشنهاداتی برای آغاز مذاکراتی که منجر به برجام شد، داشت. گفته می‌شد آمریکا چیزهایی را پذیرفته و امتیازهایی می‌دهد که برخی ارزش راهبردی داشت که شاید انگیزه مذاکرات از آن‌جا شکل گرفت، یک کشور هم بین ایران و آمریکا واسط بود. واقعیت این بود که با بررسی‌ها متوجه شدیم برخی افراد در داخل کشور مواردی را به مقامات عالی و بالا منتقل کردند که واقعیت نداشته و در مذاکرات مطرح نشده بود.

چرا اجازه دادند حمله به سفارت عربستان اتفاق بیفتد؟

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور با مرور خاطرات زمان حمله به سفارت عربستان در تهران، گفت: خاطرم هست زمانی که شیخ نمر را اعدام کردند و جمهوری اسلامی آن را محکوم کرد، به وزارت کشور و دستگاه‌های مربوطه اطلاع داده شد که مراقب باشید؛ اما حمله به سفارت عربستان اتفاق افتاد. آنهایی که این کار را کردند، اشتباه بود.

وی افزود: شما باید جواب دهید که چرا اجازه دادید این جریان اتفاق بیفتد؟ این اتفاق در زمان وحشی‌گری رژیم صهیونیستی اتفاق افتاد که جریان‌های اجتماعی مردمی وجود داشت که به کشورهای اروپایی بخاطر حمایت از رژیم صهیونیستی فشار بیاورند.

شهید رئیسی در سیاست خارجی شخصیت برجسته‌ای داشت

وی عنوان کرد: شهید رئیسی می‌گفت تلاش را انجام دهید و اگر درباره وعده‌ای نتوانستید، موضوع را با مردم در میان بگذارید. بنده در فعالیت‌های سیاسی‌ام متوجه شده‌ام که صفت شجاعت برای کارگزاران نظام مطرح شده، واجب است و تشریفاتی نیست؛ چون وقتی فرد در جایگاه تصمیم‌گیری برای ملت قرار می‌گیرد، انبوهی از فشارها از داخل و خارج شکل می‌گیرد و فرد باید به‌خاطر منافع کشور جلوی جریان‌ها بایستد. اگر کسی به‌خاطر منافع مردم و کشورش هزینه دهد، این شجاعت می‌خواهد.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور بیان کرد: شهید رئیسی در عین حالی که در سیاست خارجی دستاورد داشت، ویژگی‌های فردی‌اش به‌درد سیاست خارجی می‌خورد. اگر کسی منافع خود، طیف و جناحش را در نظر بگیرد، نمی‌تواند در عرصه بین‌الملل پیروز شود.

جمشیدی گفت: دولت شهید رئیسی بسترهای زیادی برای تعامل خارجی ایجاد کرد؛ درک درست از دنیا این است که قدرت و ثروت از غرب به شرق در حال حرکت است و خود آمریکایی‌ها به این اذعان دارند. سیاست شهید رئیسی به شرق هم توجه داشت، البته شرقِ جغرافیایی مد نظر نیست و شرقِ اقتصادی مد نظر است. باید پیوندها بین ایران و کشورها تقویت شود و این‌طور نبود که ما در دامن یک یا دو کشور افتاده باشیم.

وی افزود: آیت‌الله رئیسی در گفت‌وگو با یک مقام عالی هند گفت که ما با همه کشورها کار می‌کنیم و این‌طور نیست که فقط با یک یا دو کشور کار کنیم. بعد از این تعاملات بود که ما در بریکس عضویت یافتیم؛ بریکسی که نظام اقتصادی و مالی دنیا را طراحی می‌کند و در حالیست که ترکیه هم‌اکنون می‌کوشد که عضو بریکس شود.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور خاطر نشان کرد: زمانی که در حال کار برای عضویت در بریکس بودیم، وزیر خارجه عربستان چندین روز به آفریقا رفت تا بتواند عضویت در بریکس را بگیرد.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور گفت: امروزه یک بستر برای تعامل و تجارت مهیاست. جدای از روابط تجاری بین ایران و بسیاری از کشورها، برای اولین‌بار در تاریخ انقلاب اسلامی ما قرارداد تجارت آزاد با اوراسیا را امضا کردیم؛ این موجب می‌شود وقتی از یک کشور کالایی وارد کنید، مزیت‌سنجی می‌شود و موجب تسهیل تجارت خواهد شد.

جمشیدی اظهار داشت: مثلاً ما با کشورهای اوراسیا و سوریه تجات آزاد را امضا کردیم؛ باید منفعت اقتصادی به ایران هم برسد و تجار و بخش خصوصی انگیزه‌ی کار در این کشورها داشته باشند.

نگران عقبگرد به گذشته هستم

وی گفت: امروزه که روزهای پایان دولت شهید رئیسی است، کارها دنبال می‌شود تا ان‌شاالله منافع سرشاری نصیب ملت ما شود. برخی قراردادها که در حال انجام است می‌تواند انقلاب صنعتی را در ایران اجرا کند.

جمشیدی بیان کرد: برای اینکه کشور تاب‌آوری داشته باشد و کشور معطل غرب نشود و بند به لبخند برخی کشورها نشود، حواس آقای رئیسی به تحولات جهانی هم بود. امروزه جنگ جاری بر سر کریدورهاست. مشاور امنیت ملی آمریکا در یک سخنرانی گفته بود ما ترسیم کریدور هند-امارات-عربستان- اسرائیل را دنبال می‌کنیم و این، کریدور شمال-جنوب را دور می‌زند. اما آقای رئیسی بر کریدور شمال-جنوب ایستادگی کرد و این کریدور به اندازه درآمد نفتی، برای ما درآمد دارد.

وی افزود: برخی کشورها و ناتو می‌خواستند کریدور زنگزور از قفقاز عبور کند و آقای رئیسی این پروژه ترانزیتی را که به ضرر ایران بود را متوقف و این مسیر از داخل ایران عبور کرد و نامش کریدور ارس است. ایشان نیز در آخرین سفرشان، در محل این کریدور رفته و بازدیدی داشتند.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور گفت: جدی‌ترین پروژه عملی آمریکا و دشمنان ما این بوده که مسیرهای ترانزیتی و خطوط انتقال انرژی از ایران عبور نکند و ما را در منطقه منزوی کنند اما شهید رئیسی پیگیری می‌کرد این مسیرها از ایران عبور کند و موجب می‌شد که ایران محوریت پیدا کند.

جمشیدی خاطر نشان کرد: ما در تجارت خارجی رکورد زدیم و چشم دنیا به فروش نفت ما متحیر شد. من نگرانم این دستاوردها که به نفع ملت ماست، تفکرات سابق بیایند و دچار عقب‌گرد شویم. رقابت‌های ژئوپلتیک در دنیا احیا شده و اگر کسی بازیگری فعال ایران در عرصه خارجی را کُند و یا متوقف کند، جا می‌مانیم.

وی اضافه کرد: مثلاً کشور افغانستان که شرایط خاص خود را دارد، در ایجاد کریدور ترانزیتی پیش می‌رود؛ با اینکه کشوری با شرایط خاص و محدودیت‌هاست. وقتی این کشورها تلاش می‌کنند، ما فعالیت نکنیم و دنبال موضوع مذاکره با آمریکا برویم؟

شهید رئیسی نشان داد که زبان دنیا را می‌فهمد

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور گفت: آقای رئیسی می‌گفت سیاست خارجی ما از برجام شروع نمی‌شود و به آن ختم نمی‌شود. البته مذاکرات انجام شد و حدود ۴۰ درصد توافق برجام بهبود یافت و طرف مقابل در وقایع سال ۱۴۰۱ آن را متوقف کرد و دشمنان خارجی و داخلی بازی‌های متفاوتی را رقم زدند.

جمشیدی اظهار داشت: در این شرایط، باید با مردم صادقانه صحبت کرد. آقای رئیسی در سفر پاکستان به دو ایالت این کشور سفر کرد و به موضوع تمدن توجه داشت. ایشان در جلسات، به پیوندهای تمدنی، فرهنگی و دینی دقت داشت و به هویت ما نگاه داشت. ما با یکی از کشورهای همسایه، یک شاعر مشترک داریم و آن شاعر بیشتر به زبان آن کشور شعر می‌سرود و آن‌ها وی را متعلق به خود می‌دانستند؛ آقای رئیسی می‌گفت باید اجلاس بزرگداشت این شاعر را برگزار و پیوند تمدنی را مستحکم کنیم.

وی افزود: در دولت قبل، رئیس‌جمهورِ یک کشور بزرگ شرقی به ایران آمد و با او حتی در تشریفات هم بد برخورد شد و آن مقام آسیایی گفت که این‌ها نمی‌خواهند با ما کار کنند و من هنوز در تهرانم و مقامات ایرانی به سراغ یک مقام اروپایی می‌روند. به‌همین خاطر بود که زمینه‌های کار کردن با ایران متوقف شد. فشارِ این موضوع هم به مردم می‌آید؛ باید با کسی تعامل کرد که با ما کار اقتصادی کند؛ این‌ها مشکلات کشور بوده است.

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور اظهار داشت: ان‌شاالله دولتی بر کار بیاید که به تفکرات سابق بر نگردیم. ما در عملیات وعده صادق بسیاری از پروژه‌های غرب را از بین بردیم. شیعه‌هراسی، ایران‌هراسی و امثال آن که علیه ایران بود، با حمایت ایران از فلسطین زمانی که اعراب بی‌صدا بودند و ایران از فلسطین دفاع می‌کرد، از بین رفت و دیگر سخنی از ایران‌هراسی و شیعه‌هراسی نبود.

جمشیدی عنوان کرد: آقای رئیسی نشان داد که زبان دنیا را می‌فهمد و زبان دنیا، با فیگور گرفتن نیست.
 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست