در گفت‌وگوی رئیس سابق انجمن تغذیه ایران با «ایران‌آنلاین» عنوان شد:

الگوی غذایی برای پیاده‌روی اربعین

سهیلا نوری

سهیلا نوری

جامعه

71034
الگوی غذایی برای پیاده‌روی اربعین

رئیس اسبق انجمن تغذیه ایران و مدرس دانشگاه، با نزدیک شدن به ایام پیاده‌روی اربعین و مصادف شدن آن با روزهای گرم تابستان، راهکارهای تغذیه‌ای را به زائران یادآور شد.

دکتر سید ضیاءالدین مظهری در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی «ایران آنلاین» زائران اربعین را به نوشیدن آب آن هم به میزان کافی و با ترکیب گروهی از ریزمغذی‌ها توصیه کرد.

به گفته این متخصص تغذیه لازم است زائران تاحدامکان، از پیاده‌روی در ساعاتی که تابش مستقیم نور خورشید بیشتر است خودداری کنند و برای در امان ماندن از گرمازدگی همواره بطری غیرپلاستیکی آب به همراه داشته باشند چراکه تنها نوشیدنی بسیار موثر برای خنک نگه داشتن بدن آب است.



رئیس اسبق انجمن تغذیه ایران همچنین تاکید کرد: در طول مسیر پیاده‌روی از خوردن بی‌رویه غذاهای حاوی پروتئین به خصوص پروتئین حیوانی پرهیز شود چراکه پروتئین حیوانی نیاز بدن به آب را بیشتر می‌کند و در طول مسیر و به دلیل گرما و تعریق، بخش مهمی از آب و الکترولیت‌های بدن از دست می‌رود و بی‌نظمی در تامین آب مورد نیاز بدن، نگرانی‌های زیادی را به دنبال خواهد داشت، با این وجود و در صورت احساس تشنگی زیاد و نیاز به آب بیشتر، بهتر است به ازای هر 250 سی‌سی آب، یک قاشق مرباخوری عسل با مقدار کمی آب نارنج یا لیمو و نمک به بطری آب اضافه شود و زائران با نوشیدن این نوشیدنی بسیار مفید، الکترولیت‌های دفع شده بدن را بازیابی و از بی‌حالی و گرمازدگی دور بمانند.

دکتر مظهری با اشاره به اینکه نوشیدن آب خنک در رفع تشنگی تاثیر بسزایی ندارد، به شرکت‌کنندگان در مراسم پیاده‌روی اربعین یادآور شد: این‌که نوشیدن حجم زیاد آب خنک، تشنگی را زودتر برطرف می‌کند تصور اشتباهی است، در مقابل باید به‌خاطر داشت درصورت تعریق زیاد، آب به تنهایی عطش فرد را برطرف نمی‌کند و نوشیدن شربت خاکشیر و آب حاوی دانه شربتی و چیا، به دلیل ترکیبات مفیدی که دارند بخش قابل توجهی از الکترولیت‌ها‌ی ضروری بدن را تامین و از افت فشار جلوگیری می‌کند.

در این مواقع لازم است به محض احساس گرمازدگی، فرد به سرعت بدن خود را خنک کند؛ دوش آب سرد در این شرایط بسیار چاره‌ساز است، اما از آنجاکه معمولا در طول مسیر پیاده‌روی این امکان وجود ندارد، لازم است فرد دچار گرمازدگی، به سرعت بطری آب همراه‌اش را روی لباس و بدن خود خالی کند و به خاطر داشته باشد که تنها راه نجات از عوارض گرمازدگی، خنک کردن بدن است. خوردن غذاهای سنتی ایران مثل آب‌دوغ‌خیار و کاهو سکنجبین هم در این موارد حیات‌بخش است.
 

نسخه طلایی

این کارشناس تغذیه در کنار اشاره به فاکتورهای موثر برای تامین آب مورد نیاز بدن، یک نسخه تغذیه‌ای هم به زائران اربعین ارائه کرد و ادامه داد: بدن ما انسان‌ها به عنوان اشرف مخلوقات، به یک کشور صنعتی می‌ماند که در آن میلیاردها واحد صنعتی درحالت شکستن، پیوستن، هضم، جذب، تولید و توزیع انرژی و تقسیم منابع ساختاری، حفاظتی و هدایتی است که بر این اساس باید متناسب با وضعیت فیزیولوژی هر فرد، تمام گروه‌های غذایی (سبزیجات، میوه‌جات، شیر و فرآورده‌های لبنی، حبوبات، غلات، گوشت و جایگزین گوشت‌ها) مورد استفاده و تنوع، تعادل و تناسب تغذیه‌ای در اولویت زندگی هر کدام از ما قرار بگیرد، اما از آنجا که در ایام پیاده‌روی اربعین، زائران نمی‌توانند تمام گروه‌های غذایی را با خود حمل کنند، به آنها توصیه می‌شود در ایستگاه‌های صلواتی، به جای زیاده‌روی در نوشیدن و خوردن شربت و شیرینی، غذاهایی مثل تخم‌مرغ و سیب‌زمینی پخته، پنیرهای کم‌نمک، گردو، دانه‌ها و مغزهای خام و نان‌های سبوس‌دار را انتخاب کنند تا نیازهای ضروری بدن آنها به بسیاری از ریزمغذی‌ها و پروتئین‎‌ها تامین شود.

دکتر سیدضیاءالدین مظهری در پابان با تاکید بر اینکه در دنیا هیچ سکه‌ای ارزشمندتر از سکه سلامتی نیست و سلامتی از دست رفته، با هیچ سکه‌ای قابل خریداری نیست هشدار داد: کسانی که برای کسب فیض و تامین نیاز به معنویات، برای پیاده‌روی اربعین آماده می‌شوند باید بدانند اولین وظیفه آنها حفظ سلامتی خودشان است تا بتوانند به دیگران خدمت و عبارت «عبادت به جز خدمت خلق نیست» را معنا کنند.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه