زنان، مدیرانی عالی برای شرایط بحرانی

جامعه

78535
زنان، مدیرانی عالی برای شرایط بحرانی

مریم یوسفی، جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گو با «ایران» بر لزوم ارتقاء جایگاه زنان در جامعه تأکید کرد.

به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، یکی از مهم‌ترین مطالبات زنان از دیرباز تا کنون برابری فرصت‌های شغلی و مدیریتی بوده است؛ مطالبه‌ای که فقط به زنان ایرانی اختصاص ندارد و در سراسر جهان به چشم می‌خورد. اگرچه تحقیقات زیادی درباره راندمان مدیریت زنان و مردان تا کنون انجام شده اما آخرین مطالعات بین‌المللی حکایت از آن دارد که زنان در شرایط بحرانی، مدیران بهتری بوده‌اند و عملکرد مناسب‌تری نسبت به آقایان نشان داده‌اند.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری نیز همواره با تأکید بر ارائه برنامه‌هایی درجهت بهبود وضعیت بانوان وعده داده است که زمینه تحقق عدالت جنسیتی در تمامی عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را در دولت چهاردهم فراهم خواهد آورد. وعده‌ای که با برخی انتصاب‌ها از جمله شینا انصاری به عنوان ریاست سازمان حفاظت محیط زیست و انتخاب فاطمه مهاجرانی بعنوان سخنگوی دولت شاهد تحولاتی در این عرصه هستیم.

در این زمینه مریم یوسفی جامعه‌شناس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با ایران اظهار داشت: با حضور بانوان در پست‌های مهم می‌توانیم شاهد درخشش چشمگیر و پیشرفت در بسیاری حوزه‌ها باشیم.

یوسفی با اشاره به انتظار مردم از ارتقاء جایگاه بانوان در پست‌های مهم دولتی چنین استدلال کرد: طی ۴۰ سال اخیر با مقایسه‌ای ساده روی مدیریت زنان و مردان در مقیاس‌هایی کوچکتر، مثل شهرداری‌ها یا مراکز آموزشی می‌توان به نکات مهمی پی برد. با نگاهی دقیق و متمرکز بر این روند در قسمت‌های دانشگاهی و آموزشی می‌توان به حقیقتی پی برد که در همه جا به وفور به چشم می‌خورد.

این جامعه‌شناس گفت: فارغ از هرگونه تبعیض جنسیتی و جدای از اینکه خودم یک زن هستم این مسائل را مطرح می‌کنم. در طول تاریخ بنا بر مطالعات گسترده اثبات شده است که هر کجا قدرت و مدیریت به دست زنان افتاده است انصافاً توانسته‌اند مدیریت خوبی ارائه بدهند.

یوسفی مدارس دخترانه و پسرانه را مقایسه کرد و آنرا مثالی ملموس دانست: نیاز نیست خیلی راه دوری برویم. با نگاهی ساده درمی‌یابیم بسیاری از مدیران خانم عملکرد بهتری از آقایان نشان داده‌اند. مثلا شاید مطرح کردن این موضوع چندان باب میل همه نباشد؛ اما با مقایسه‌ای ساده روی مدیریت مدارس دخترانه و پسرانه می‌توان گفت که تفاوت‌ها بسیار فاحش است. در واقع مدیریت خانم‌ها بر دبیرستان‌های دخترانه آنقدر دقیق و منظم است که دانش آموزان به خود اجازه بی‌انضباطی نمی‌دهند. هرچند که با نسل جوان بسیار متفاوتی رو‌به‌رو هستیم که شیطنت‌های خاص خود را دارند. اکثر دانش‌آموزان در دوران بلوغ جنسیتی و بحران‌های سنی خاص خود قرار دارند. با این وجود در اکثر مدارس دخترانه ما با چالش‌های کمتری مواجه هستیم.

با مقایسه مدیران دبیرستان‌های پسرانه و دخترانه یوسفی استدلال کرد: معمولاً در برخی مدارس پسرانه شاهد بی‌انضباطی دانش‌آموزان یا گاهی فرار از مدرسه و درس هستیم. معمولاً میزان دعوا و ضرب و شتم در مدارس پسرانه بیشتر است. البته شاید این قبیل مسائل به روحیات و شرایط جنسیتی یا مقداری سرکش بودن برخی پسران باز‌گردد. ولی در کل مدیریت آقایان هم احتمالا در بروز این شرایط بی‌‌تأثیر نباشد. از نظر من آرامش نسبی حاکم در مدارس دخترانه به خاطر مدیریت موثر و منضبط بودن خانم‌هاست.

یوسفی برای ارائه مثال دیگر به مقایسه مدیریت خانم‌ها و آقایان بر شهرداری‌های مناطق مختلف پرداخت: با مقایسه برخی مناطق که تحت مدیریت شهردار زن هستند می‌توان به نکاتی مهم پی برد. از نظر زیباسازی، نظافت و تمیزی و نمای شهری واقعا مناطق تحت مدیریت زنان بسیار متفاوت است و زیبایی بصری بیشتری را شاهدیم. بانوان به مسائل جزئی و ظریف توجه حداکثری دارند و اگر ریاست برخی مراکز به آنها واگذار شود قطعاً نتایج ایده‌آلی خواهیم گرفت.

این استاد دانشگاه با اشاره به مانع‌ها و مشکلات اصلی که سد راه پیشرفت بانوان در کسب جایگاه آنهاست گفت: متاسفانه در کشور ما نگاه بدی حاکم است. مثلا مردها معتقدند که نمی‌توانند زیر دست یک خانم کار کنند. برخی می‌گویند چرا باید تابع یک زن باشیم و از او اطاعت کنیم. متاسفانه در جامعه ما در حال حاضر این مشکلات را شاهدیم و کلا می توان گفت که آقایان برنمی‌تابند یک زن رئیس قسمت یا بخشی باشد که در آن کار می‌کند.

مشکل اصلی کشور ما از نظر یوسفی همین نگاه و تبعیض جنسیتی موجود است: با نگاهی ساده و مقایسه پایه‌های حقوقی یا مزایای فیش‌های حقوقی خانم‌ها و آقایان در مراکز مختلف باز در می‌یابیم که همیشه آقایان ارجحیت دارند. متأسفانه تا زمانی که ما با این چالش فرهنگی در جامعه خود مواجهیم، به‌ندرت می‌توان مدیریت را به خانم‌ها سپرد.

به گفته یوسفی با ارتقاء جایگاه و نقش زنان می‌توانیم شاهد درخشش و پیشرفت‌های چشمگیری باشیم. اگر نهادهایی که قرار است، به خانم‌ها واگذار شود و اگر این عرصه و جولانگاه را به خانم‌ها بسپارند همگی خواهیم دید که چه اتفاقات خوبی خواهد افتاد. زیرا تاریخ و تجربیات گذشته نشان داده است که خانم‌ها واقعاً در هر قسمت و هر نهادی که کار می‌کنند معمولاً درخشش کاری بیشتری نشان داده‌اند. البته این منهای برخی استثنائات است چراکه برخی خانم‌ها جنبه مدیریتی ضعیفی دارند و نتوانسته‌اند عملکرد لازم را نشان بدهند.

یوسفی در پایان تأکید کرد: ما نمی‌گوییم که آقایان بد عمل می‌کنند ولی خانم‌ها می‌توانند روی مسائل تمرکز بیشتری کنند و مدیریت و درایت بیشتری از خود نشان دهند.

خبرنگار: راضیه خوئینی 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه