«ایران» از توجه به سواد سلامت در هنر گزارش میدهد؛
فیلم و سریال در محاصره دود سیگار
جامعه
79696
سلامتی پدیدهای است که در محل زندگی، کار و تحصیل خلق میشود و با قرص و دارو و نگاههای درمانگر شکل نمیگیرد، بلکه نیاز به رفتارهای سالم در جامعه دارد، به همین دلیل باید نگاه را از درمان به سمت پیشگیری و کنترل سلامتی سوق دهیم.
گروه اجتماعی ایران آنلاین: محدثه جعفری؛ سلامتی پدیدهای است که در محل زندگی، کار و تحصیل خلق میشود و با قرص و دارو و نگاههای درمانگر شکل نمیگیرد، بلکه نیاز به رفتارهای سالم در جامعه دارد به همین دلیل باید نگاه را از درمان به سمت پیشگیری و کنترل سلامتی سوق دهیم و این امر با ترویج سواد سلامت در جامعه امکان پذیراست. سواد سلامت تبلور عملی آموختههای بهداشتی است اما آنچه که امروزه در آثار هنری به نمایش گذاشته همچون فیلم وسریال می بینیم همچون دوست ناباب عمل می کند. سیگارهایی که در دست بازیگران محبوب زن و مردم می دهند نتایج مخربی را به جای گذاشته است به طوری که در سال های اخیر شاهد افزایش مصرف دخانیات میان جوانان هستیم و در میان بانوان و دختران جوان گوی سبقت را ربوده اند و به سمت مصرف دخانیات سوق پیدا کردند موضوعی که در فرهنگ دیرینه ایران جایی نداشته و ندارد همین امرسبب شد سال گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه ای موضوع فرهنگ سلامت را به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی واگذار کند.
فرشید رضایی مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در گفتگو با «ایران» به نقش هنر در سلامت اشاره می کند و می گوید: موضوع سلامت درختی است که ریشه در هنر و فرهنگ دارد و خروجی آن رفتارهایی است که در جامعه مشاهده می شود مثل نحوه رانندگی و میوه این رفتار و قانون گذاری ها سلامت است. اگر سیاستگزاران در سازمان های مختلف به سمت ریشه های فرهنگی و هنری چندهزار ساله ایران در سلامت گام بردارند، می توانیم به سلامت یک جامعه از لحاظ روحی و جسمی دست پیدا کنیم.
وی می افزاید: سال گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه ای مقوله فرهنگ سلامت را به وزارت بهداشت سپرده و معاون بهداشت متولی فرهنگ سلامت و سبک زندگی کشور شد و دفتر آموزش و ارتقای سلامت هم دبیر این کارگروه انتخاب شد. از همان سال کار را آغاز کردیم به طوری که ضرورت ایجاد یک جشنواره احساس شد و مقررشد هر سال در یک شهر مطابق آداب و رسوم هایش این جشنواره برگزار شود امسال برای نخستین بار شهر تهران با توجه به قومیت های مختلفی که درآن زندگی می کنند انتخاب شد تا جریان سازی سواد سلامت و گفتمان سازی را کلید بزند.
هنر ستون اصلی سواد سلامت است
رضایی توضیح می دهد: سواد سلامت صرفا مطالب آموزشی نیست. ساختمان سواد سلامت از شش ستون تشکیل شده است. این ستون ها می تواند مطالب چاپی، رسانه های همگانی، فضای مجازی، سوشال مدیا، شبکه های مجازی، پزشکان و پرستاران که در مراکز درمانی مطالبی را به بیماران آموزش می دهند باشند در این میان پنجمین موضوع گفتمان اجتماعی است به طوری که انسان ها از هم دیگر هم می آموزند این امر می تواند خوب یا بدآموزی باشد و ستون ششم که نافذترین ارکان محسوب می شود و نه تنها می آموزد بلکه نگرش ها را تغییر می دهد، هنر است در کتاب ها از هنر به عنوان ستون اصلی سواد سلامت نام بردند برای اینکه این مفهوم ترویج شود و هنرمندان کشور و مسئولان هنری بدانند هر اثر هنری وقتی که خلق می شود چه بخواهیم و نخواهیم اثرگذار است.
ترویج مصرف دخانیات در فیلم ها و سریالها
وی با اشاره به فیلم ها و سریال های که سلامت مردم را نشانه گرفتند، می گوید: در سینماها و شبکه های نمایش خانگی فیلم هایی داریم که دخانیات را ترویج می کند و این امر به سواد سلامت آسیب می زند. حال اینکه در هنر قدمت دار کشور اشعار داریم که هنرهایی را در موسیقی داریم که وقتی گوش می کنیم دلنوار و دلنشین است و سلامت معنوی را در جامعه می گسترانند. برازنده ایران و ایرانی است که چنین آسیب هایی را در هنر ببیند؟ برای اینکه این مفهوم باز شود و مسئولیت جامعه هنر به عنوان پرچم داران سلامت روشن شود و حمایت ها از هنرمند سلامت زا بیشتر صورت گیرد «هنر و سواد سلامت» شکل گرفت.
وی با اشاره به ایجاد کارگروه فرهنگ سلامت برای بررسی آسیب های اجتماعی که از سوی فیلم ها متوجه شهروندان است، می گوید: در جشنواره هنر و سواد سلامت به این موضوعات پرداختیم و از اساتید سینما و دانشگاه هنر دعوت کردیم همچنین پنل های آموزشی مختلفی را برای هنرمندان و اهالی سلامت برگزار کردیم تا کنار هم قرار گیرند و به موضوع فیلم سازی بپردازند تا در آثاری که در آینده ساخته و به نمایش گذاشته می شود، شاهد ترویج معضلات اجتماعی مثل مصرف دخانیات و... نباشیم.
توجه به سلامت عمومی فقط ساخت بیمارستان نیست
مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با اشاره به وظیفه جامعه سلامت در سواد سلامت هم می افزاید: جامعه سلامت در دهه های گذشته به موضوع هنر کمتر پرداخته است و کمتر با اهالی هنر نشسته چرا که سلامت را در بیمارستان ساختن نمی بینیم اینکه دولت ها برای بالا بردن امتیازشان بیشتر بیمارستان بسازند، قرص تولید کند و واکسن بسازد نشانه توجه به سلامت عمومی مردم نیست.
بلکه این اقدامات بخشی از وظایف سیستم سلامت است اما مسئولیت اصلی سیستم سلامت خلق سلامتی است و جشنواره هنر و سواد سلامت به دنبال این پیام دو سویه است.
پرداختن به هنر سیستم ایمنی بدن را قوی میکند
وی به نقش خانواده در سواد سلامت هم اشاره می کند و می گوید: خانواده یکی دیگر از مخاطبان ما هستند ما باید خانواده ها را به سمت زیست هنری سوق دهیم. خانواده ای که سینما می رود، به تماشای نمایش خیابانی می نشیند، در نمایشگاه ها و رویداد های فرهنگی مختلف شرکت می کند تا سلامتی را در خانه خلق کنند موفق تر است چرا که موقع خلق آثار هنری می خواهد «شعر، موسیقی یا نقاشی» باشد موادی در بدن ترشح می شود که سیستم ایمنی قوی تر می شود با هنر کاهش اضطراب را خواهیم دید و از نظر روانی و جسمی بدن توانمندتر می شود پس چه آثار هنری را نگاه کنیم و چه آن را خلق کنیم در هر دو صورت هنر به سلامتی ما اضافه می کند.
رضایی با اشاره به مطالعات صورت گرفته در بحث هنر و تاثیرآن بر هوش و استعداد افراد می گوید: طبق تحقیقات بچه هایی که درخانه به یک رشته هنری مشغول هستند از کیفیت هوش بهتری برخوردار اند، تحصیلات بهتر و ارتباطات اجتماعی موفقی دارند.
تقدیر از آثار برگزیده
به گفته مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت این جشنواره با بیش از چهار هزار اثر در هشت حوزه مختلف همچون فیلم کوتاه، مستند، نماهنگ، شعر، موسیقی، نقاشی، عکس انیمیشن و موشن کار خود را به پایان رساند و آثار برگزیده مورد تقدیر قرار گرفتند و جوایزی به رسم یاد بود اهدا شد.
انتهای پیام/