«ایران» گزارش می دهد

قرص برنج علت ۱۳ درصد از کل مرگ هاي ناشی از مسموميت

جامعه

79766
قرص برنج علت 13 درصد از کل مرگ هاي ناشی از مسموميت

فسفيد آلومينيوم که به قرص برنج مشهور است سمی است که برای حفاظت محصولات زراعی نظیر برنج و حبوبات استفاده می شود و برای نگهداری طولانی مدت برنج و دفع آفات، درون کیسه برنج قرار می دهند که دارای ترکیبات شیمیایی بسیار خطرناکی است و استفاده نادرست از آن، استشمام و متصاعد شدن گازش سبب ایجاد انواع مسمومیت های حاد و مزمن در انسان ها شده و در اغلب مواقع به مرگ ختم می شود.

به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، طبق گفته مسئولان سازمان غذا و دارو کشور قرص برنج عامل 13درصد از مرگ و میرهای ناشی از مسمومیت است چرا که به راحتی جذب دستگاه گوارش شده با آزاد شدن گاز فسفین در معده فرد دچار خستگی و کمبود اکسیژن شده به طوری که بدن رو به کبودی رفته و مرگ سلولی اتفاق می افتد و مرگ در مدت کمتر از ۶ ساعت، ممکن است رخ دهد.

راضیه کشاورز ملکی سرپرست تجویز و مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو  با اشاره به مرگ و میرهای ناشی از مصرف سموم به «ایران» می گوید: سال گذشته مرگ و ميرهای ناشی از مسموميت با سموم به ميزان 24 درصد و در پنج ماهه اول سال جاری 23 درصد در اختيار انواع سموم از قبيل قرص برنج، سموم دفع آفات نباتی، جونده کش ها، سيانور و ... است. در این میان قرص برنج به تنهایی عهده دار علت 13 درصد از کل مرگ هاي ناشی از مسموميت است به طوری که از سال 1396 تعداد مرگ ناشی از این سم فسفيد آلومينيوم یا همان قرص برنج روند صعودي داشته است.

وی توضیح می دهد: تعداد مسموميت هاي ناشی از قرص برنج در کشور طی سال 1401، 3.5 درصد، در سال گذشته 7.4 درصد و در شش ماهه اول سال جاری 1.5 درصد از کل مسموميت هاي مراجعه شده به بيمارستان ها را شامل می شود. واضح است که حتی یک مورد مسموميت با قرص برنج هم نباید مشاهده شود؛ چرا که توزیع و خرید و فروش این سم در سطح کشور ممنوع بوده و از سال 1385 واردات قرص برنج توسط وزارت جهاد کشاورزي ممنوع اعلام شده است و از سال 1390 قرص برنج از جانب ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کالاي ممنوعه به شمار میرود و خرید و فروش و استفاده آن مشمول مجازات است.

سمی برای حشرات مرگ و میر برای انسان

دکتر کشاورز ملکی در خصوص آلومينيوم فسفيد می گوید: قرص برنج از آفت کش هاي بسيار قوي و کاربردي است که براي از بين بردن حشرات غلات مورد استفاده قرار می گيرد. در کشور ما، استفاده از قرص هاي برنج در کشاورزي به دليل کارآیی بالاي این فرآورده براي از بين بردن آفات، قيمت ارزان، سهولت استفاده، نداشتن باقيمانده در محصول و در دسترس بودن با استقبال زیاد از سوي کشاورزان همراه بوده است ولی متأسفانه به دليل عواملی مانند سمی بودن و ميزان کشندگی زیاد این ماده و سهولت دسترسی به این سم، در ساليان اخير با آمار نسبتا بالاي مسموميت هاي ناشی از این عامل در کشور به ویژه در برخی استان ها مانند تهران، گلستان، لرستان، اردبيل و سمنان مواجه بوده ایم به طوری که اگر فرد قرص برنج را بخورد دچار مسموميت خواهد شد و در صورتی که سم از بدنش خارج نشود مرگ در پی خواهد داشت.

خطرات استشمام قرص برنج در ظروف حبوبات خانگی

سرپرست تجویز و مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو می افزاید: استشمام بوي قرص برنج که در داخل کيسه هاي حبوبات و برنج نگهداري می شود به علت تصعيد گاز خطرناک فسفين در محيط نيز سبب مسموميت و متعاقب آن مرگ می شود.

به گفته این مسئول، اگر گاز متصاعد شده از قرص یا گرد برنج به صورت اتفاقی استنشاق شد، به سرعت فرد را به هواي آزاد منتقل کرده و سعی کنيم بدن او را گرم نگه داریم و مطمئن شویم که به راحتی نفس می کشد، سپس فرد را به مراکز درمانی و اورژانس انتقال دهيم. و خود فرد نجات دهنده نيز به همراه ورود به محيط از ماسک و دستکش هاي حفاظتی استفاده نماید. اگر گرد یا پودر ناشی از قرص برنج با لباس تماس پيدا کرد، به سرعت اقدام به تعویض آن کنيم. لباس آلوده را نباید در مکان هاي بدون تهویه یا بسته و مکان هاي عمومی رها کرد. در صورتی که قرص برنج، تعمدي یا اتفاقی بلعيده شود، باید هرچه سریع تر فرد را به مراکز درمانی و اورژانس منتقل کرد.

دکتر کشاورز ملکی توصیه می کند: برای پیشگیری از آفت‌زدگی غلات، برنج و حبوبات در منزل، بجای استفاده از قرص برنج که بسیار سمی و کشنده است، از سیر و نمک که کاملاً بی‌خطر است استفاده نمایید چرا که تنفس گاز متصاعد شده از قرص برنج می‌تواند منجر به مرگ شود.

نکاتی برای حفظ سلامتی و جان

به گزارش ایران، هنگام سم‌پاشی مزارع، باغات و باغچه‌ها حتما از ماسك، دستكش و لباس مناسب استفاده نماييد، از بكار بردن مقادير بیش‌از حد توصیه‌شده سموم براي مقاصد كشاورزي خودداري كنيد، در صورت تماس سموم دفع آفات با پوست، ناحيه آلوده را با مقادير فراوان آب و صابون شستشو دهيد همچنین علائم و نشانه‌های مسموميت با برخي از سموم موش كش می‌تواند به‌صورت تأخیری ( 24 تا 48 ساعت بعد از مصرف) ظاهر شوند، علائم و نشانه‌های مسموميت با گروه مهمي از حشره‌کش‌ها (موسوم به تركيبات ارگانوفسفره) با تهوع، استفراغ، دردهاي شكمي، اسهال، اشك ريزش، آبريزش از بيني، تعريق، تنگي نفس، افت فشارخون، تنگي مردمك چشم، اختلالات قلبي و عصبي همراه است.

سم فسفید آلومینیوم (قرص برنج) یک کالای قاچاق است؛ بنابراین عرضه آن توسط فروشنده‌های سم و عطاری‌ها ممنوع و دارای مجازات است، از نگهداری محصولات خطرناك مانند قرص برنج در منزل، آشپزخانه و کمد اجتناب نمایید گاز حاصل از آن می تواند کشنده باشد، در صورت مسمومیت اتفاقی یا تعمدی با قرص برنج، مصدوم باید بدون اتلاف وقت به بیمارستان منتقل شود همچنین افرادی که قرص برنج خورده اند نباید آب بخورند، زیرا سبب تولید گاز بیشتری در معده شود.

در صورت تماس پوست و يا چشم با مواد اسيدي و يا قليايي پوست و چشم را با مقادير فراوان آب شستشو داده و مصدوم را به مركز درماني منتقل كنيد، در صورت بلع مواد با خاصيت خورندگی مانند اسيدها و قلياها، هرگز بيمار را وادار به استفراغ نكنيد. اين كار می‌تواند سبب وخيم شدن وضع بيمار شود، در صورت تماس پوست و يا چشم با مواد اسيدي و يا قليايي هرگز از مواد قليايي و يا اسيدي جهت خنثی‌سازی استفاده نكنيد.

خبرنگار: محدثه جعفری


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه