رئیس جمهور امریکا مارکو روبیو و مایکل والتز را به عنوان وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی انتخاب کرد
شاهینهای جدید ترامپ
بینالملل
80268
دونالد ترامپ در ادامه انتصاباتش چند چهره دیگر را برای پستهای کلیدی دولت امریکا معرفی کرد که انتصاب مارک روبیو به عنوان وزیر خارجه از مهمترین آنها است. ترامپ پیش از بازگشت به کاخ سفید، «تام هومن»، مدیر موقت سازمان کنترل مهاجرت و گمرک در دوره نخست ریاستجمهوریاش را به عنوان مسئول ارشد مرزبانی، «الیز استفانیک»، نماینده کنگره از ایالت نیویورک را به عنوان نماینده امریکا در سازمان ملل و لی زلدین را به عنوان رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست معرفی کرده بود. او در جدیدترین انتصاب، «مایک والتز» (نماینده حزب جمهوری خواه در مجلس نمایندگان) را به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب کرد. روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به تازهترین و مهمترین انتصابات ترامپ، یعنی مارک روبیو به عنوان وزیر خارجه و مایک والتز به عنوان مشاور امنیت ملی دولت ایالات متحده امریکا پرداخته است.
به گزارش گروه بین الملل ایران آنلاین، منابع موثق خبری در امریکا دیروز خبر دادند که دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب این کشور، مارکو روبیو، سناتور تندرو ایالت فلوریدا را که به خاطر سیاستهای تندش در قبال چین و حمایتهای وسیعش از رژیم غاصب صهیونیستی معروف است، به عنوان وزیر خارجه مورد نظر خویش برگزیده است. به گزارش منابعی همچون نیویورک تایمز، سیانان، سیبیاس نیوز و رویترز این انتخاب قطعی شده اما برخی گمانهزنیها دال بر این است که احتمال تغییراتی در این امر و انصراف ترامپ از تصمیم اولیهاش وجود دارد. اگر روبیو رسماً به عنوان وزیر خارجه جدید امریکا معرفی شود، اولین مرد «هیسپنیک» (لاتینتبار) خواهد بود که به این سمت نائل شده است. پیشتر در گمانهزنیهای رسانهای و در مباحث محافل سیاسی نام سیاستمداران دیگری برای احراز این سمت مطرح شده بود و از آن دست بودند ریچارد گرنل، سفیر امریکا در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و رابرت اوبراین که پیشتر مشاور امور امنیت ملی ترامپ به حساب میآمد.
«او» میتوانست معاون اول هم بشود
روبیو در ذهن و اندیشه ترامپ چنان جایگاه بالایی دارد که او حتی در زمان بررسی پیرامون انتخاب معاول اول خود در جریان مبارزات انتخاباتیاش وی را برای این پست مهم نیز مد نظر داشت ولی در نهایت جی.دی. ونس را به عنوان معاول اول خود برگزید. روبیو در سال 2010 به عضویت مجلس سنای امریکا درآمد ولی شهرت او بیشتر از برخوردهای ستیزهجویانهای میآید که در صحنه سیاست خارجی برگزیده و براساس آن یک «عقاب بیرحم» توصیف شده و در همین راستا مواضعی تند را علیه چین، ایران، کوبا و ونزوئلا اتخاذ کرده و خواستار به حاشیه راندن آنهاست. روبیو با اعتقادات ترامپ در مورد جنگ روسیه با اوکراین نیز همسویی نشان داده و تصریح کرده که این جنگ دو سال و 9 ماهه به یک بنبست واقعی منجر شده و در نتیجه به سود هر دو سوی ماجراست که هر چه زودتر پایان گیرد. روبیو مثل ترامپ میگوید اوکراین باید بخشهایی از خاک تسخیر شده خود را به روسیه واگذار و از عضویت در ناتو صرفنظر کند و در آن صورت مسکو متعهد به قطع مخاصمه میشود و به این جنگ فرسایشی مرگبار پایان میبخشد.
از چین تا ونزوئلا
روبیو یکی از سناتورهای پرتعداد و صریحاللهجه امریکایی است که اعتقاد دارد کشورش باید بسیار آشکارتر و بیشتر از گذشته تجارت شکوفا شده چین را تحت فشار شدید قرار دهد و با تعرفهگذاریهای کلان روی اجناس تولیدی آنها که بازارهای جهانی را قبضه کردهاند، این بازارها را به سوی کشورهای غربی و بخصوص امریکا سوق بدهد. روبیو در همین ارتباط مدتی در کمیسیون محدودسازی اقتصاد چین در مجلس نمایندگان امریکا نیز حاضر و فعال بود و با مطرح کردن مکرر این «ادعای به اثبات نرسیده» که چین ناقض حقوق بشر است، پروپاگاندای منفی در قبال چین را به نقطه اوج خود رسانده بود. زمانی هم که ادعای گرفتن کار اجباری از جوانان چینی در راه تولید کالاهای انبوه در مجلس سنای امریکا مطرح و لزوم مبارزه با آن در قالب یک لایحه توسط جو بایدن تصویب و اجرایی شد، روبیو یکی از سردمداران این رویکرد شمرده میشد. در سال 2019 روبیو، ترامپ را قانع کرد که سیاستهای مجازاتی شدیدی را در قبال سازمانها و چریکهایی در پیش بگیرد که میکوشیدند نیکولاس مادورو را از ریاست جمهوری ونزوئلا خلع کنند و فردی میانهروتر را سر کار بیاورند.
آیا ترامپ سیاستهای روبیو را تلطیف میکند؟
روبیو صراحت لهجه آشکاری در زمینه حمایت بیچون و چرا از رژیم اشغالگر قدس دارد. در همین ارتباط وقتی 6 ماه پیش خبرنگاران از روبیو پرسیدند آیا بابت این همه کشتارهای سبعانه توسط اسرائیل در غزه و کرانه باختری غمگین و نادم است، حرفهایش را به سمت و سوی طرفهای فلسطینی برگرداند و با محکوم کردن حماس گفت: «شکی نیست که این سازمان تروریستی(!) شروع کننده و عامل اصلی بلایایی بوده که بر سر غزه و ساکنان آنجا نازل گشته است.» یک سؤال موجود در ارتباط با سیاستگذاریهای روبیو در صورت قطعی شدن زمامداریاش در وزارت خارجه امریکا این است که اگر او چین را هدف اول امریکا در تعارضهای بینالمللی بشمرد و پیکان حملاتش را به سمت پکن بگیرد، آیا ترامپ که بارها تأکید کرده امریکا و مسائل آن در اولویت امور برای او قرار دارد، با این امر موافقت خواهد نمود یا بخشی از اقدامات تهاجمی روبیو را تلطیف خواهد کرد.
مهر تأیید پیشاپیش
اگر در مورد همه این مسائل قدری ابهام وجود دارد، در این نکته شکی نیست که او در جریان کمپین انتخاباتی ماههای اخیر ترامپ که منجر به پیروزی یکطرفهاش مقابل کامالا هریس و راهیابی مجدد ترامپ به کاخ سفید شد، پا به پای این پوپولیست 78 ساله آمد و برای تحکیم جایگاه ترامپ از هیچ اقدامی پرهیز نکرد. با توجه به اینکه روبیو در صورت احراز پست وزیر خارجه امریکا دیگر نمیتواند نماینده ایالت فلوریدا در مجلس سنا شمرده شود، ران دوسانتیز، فرماندار این ایالت قصد دارد یک جانشین موقتی را برای او برگزیند و تا زمان برگزاری انتخابات جدید دو مجلس قانونگذاری امریکا از همان جانشین موقت بهره گیرد.
روزنامهنگار: وصال روحانی
انتهای پیام/