در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» مطرح شد؛

آشنایی با قاتل کبد و کلیه!/ مصرف این داروها مرگبار است

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

80574
آشنایی با قاتل کبد و کلیه!/ مصرف این داروها مرگبار است

متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به مرگبار بودن مقاومت میکروبی گفت: آنتی بیوتیک‌ها عوارض دارند، وقتی بی رویه مصرف شوند، می‌توانند آسیب‌های متعددی به کلیه، کبد و سیستم گوارشی برسانند.

دکتر شاهین قاسمی متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین درباره خطرات مقاومت میکروبی اظهار کرد: استفاده بی رویه از داروها به خصوص آنتی بیوتیک‌ها عوارض متعددی را به دنبال دارد. یکی از این عوارض بروز مقاومت دارویی است. این به این معناست که وقتی یک آنتی بیوتیک بی دلیل و زیاد از حد استفاده می‌شود، میکروب‌ها و باکتری‌ها دیگر به آن مقاوم می‌شوند، در نتیجه در زمانی که واجب است از ان دارو استفاده شود و بدن به آن نیاز دارد دیگر کارایی لازم را ندارند. مقاومت میکروبی می‌تواند مرگبار باشد.

وی ادامه داد: این مطلب از نظر پزشکی فشار زیادی روی سیستم بهداشت جامعه وارد می‌کند چرا که باید بر روی تولید داروهای جدیدتر با قیمتی گران‌تر وقت گذاشت و این بار مالی بیشتری را روی مردم اعمال خواهد کرد. به همین خاطر است که باید حتما آنتی بیوتیک‌ها در صورت لزوم و درست انتخاب شوند. لازم بودن آنتی بیوتیک و درست تجویز شدن آن هم برعهده پزشک متخصص است.

مصرف بی رویه دارو؛ عوارض متعدد روی کبد و کلیه 

این متخصص بیماری‌های عفونی درباره ارائه آنتی بیوتیک بدون نسخه در داروخانه‌ها بیان کرد: متاسفانه آنتی بیوتیک‌ها در داروخانه بدون نسخه پزشک به مردم ارائه می‌شود که این کار بسیار اشتباه است و باید جلوی این کار گرفته شود. استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها باعث می‌شود داروهای تجویزی پزشکان دیگر اثر نکند. ما این معضل را در بیمارستان‌ها شاهد هستیم، میکروب‌هایی هستند که برای درمان به آنتی بیوتیک نیاز دارند اما چون کارایی ندارند باید داروهای جدید و گران قیمت‌تر استفاده شود که در حال حاضر هم آن چنان که باید در دسترس نیستند.

دکتر قاسمی تاکید کرد: تجویز صحیح آنتی بیوتیک‌ها باید با مدیریت اصولی و علمی انجام شود. خود آنتی بیوتیک‌ها عوارض دارند، وقتی بی رویه هم مصرف بشوند و خارج از سیستم باشد می‌تواند عوارض متعددی روی کلیه، کبد و سیستم گوارشی برجای بگذارند. مصرف بی رویه داروها هم مقاومت ایجاد می‌کند، هم بار مالی به دنبال دارد و هم عوارضی روی اندام‌های بدن خواهد داشت.

درمان ۹۰ درصد سرماخوردگی‌ها بدون نیاز به آنتی بیوتیک!

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران توضیح داد: ۹۰ درصد موارد سرماخوردگی‌ها برای درمان نیاز به آنتی بیوتیک ندارند. متاسقانه این فرهنگ غلط در ذهن مردم وجود دارد که برای درمان بهتر باید از آنتی بیوتیک استقاده کرد. برای عفونت‌های ویروسی استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک‌ها اصلا کارایی ندارد.

وی در پاسخ به این پرسش که کدام آنتی بیوتیک‌ها بیشتر مصرف می‌شوند، عنوان کرد: آنتی بیوتیک‌های تزریقی که در بیمارستان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و امکان خرید آن‌ها در داروخانه‌ها وجود ندارد، بی رویه مصرف نمی‌شوند. اما آنتی بیوتیک‌های خوراکی به خصوص قدیمی‌ترها مصرف بی‌ رویه دارند. آنتی بیوتیک‌هایی همچون آموکسی سیلین، اریترومایسین و ... دیگر کارایی ندارند و روی هیچ میکروبی اثر ندارند، چون بی مورد و بی دلیل استفاده شده‌اند.

ارائه آنتی بیوتیک بدون نسخه در داروخانه‌ها 

این متخصص بیماری‌های عفونی خاطرنشان کرد: باید اطلاع رسانی شود که اصلا ارائه آنتی بیوتیک‌ها بدون نسخه در کل داروخانه‌های کشور ممنوع شود. در این راستا اگر داروخانه‌ای هم از این قضیه تخطی کرد، توبیخ شده و برخورد لازم صورت بگیرد.

دکتر قاسمی بیان کرد: این باور اشتباه در ذهن ما نهادینه شده که هر سرماخوردگی که در بدن به وجود می‌آید باید آنتی بیوتیک مصرف کرد تا هرچه سریع‌تر بهبودی حاصل شود. هر عفونتی آنتی بیوتیک خاص خود را دارد. آموکسی سیلین روی همه عفونت‌ها اثر نمی‌کند و این را متخصص تشخیص می‌دهد. برای سرماخوردگی و آبریزش بینی سرخود نباید از آموکسی سیلین و پنی سیلین استفاده کرد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه