متخصص بیماری‌های کودکان در گفت‌وگو با «ایران آنلاین»:

تیک؛ شایع‌ترین اختلال رفتاری/ چرا کودکان درگیر اختلال حرکتی می‌شوند؟

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

80863
تیک؛ شایع‌ترین اختلال رفتاری/ چرا کودکان درگیر اختلال حرکتی می‌شوند؟

دکتر عباس مدنی گفت: اگر اختلال حرکتی در کودکی درمان نشود، ریشه دار شده و ممکن است در بزرگسالی به طور کامل قابل درمان نباشد.

دکتر عباس مدنی متخصص بیماری‌های کودکان در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین درباره اختلال حرکتی در کودکان اظهار کرد: اختلال حرکتی در کودکان به مجموعه حرکات غیر عادی و حتی غیر ارادی در یک یا چند قسمت از اندام‌های بدن گفته می‌شود. انواع مختلفی از اختلال حرکتی وجود دارد. گاهی این اختلالات بر اثر فلج مغزی به ویژه در کودکانی که نارس به دنیا می‌آیند، به وجود می‌آید. اختلالات دیستروفی ماهیچه‌ای نیز یک نوع اختلال رشد در بافت‌ها و اندام‌های بدن است که بر اثر سوءِتغذیه ایجاد می‌شود.

وی ادامه داد: تیک نیز حرکات غیرعادی، غیرارادی و ناخواسته‌ای است که به صورت چشمک زدن، پریدن پلک، نشان دادن دندان، کشیدن لباس، خندیدن و ... بروز می‌کند. آتاکسی یا ناهماهنگی حرکتی هم با عدم هماهنگی ارادی در حرکات عضلات ظاهر می‌شود که می‌تواند شامل مشکل در راه رفتن، تغییر در گفتار و حرکات غیرطبیعی چشم باشد.

دکتر مدنی بیان کرد: اختلالات حرکتی کلیشه‌ای نیز یک اختلال حرکتی است که در دوران کودکی، به طور معمول قبل از ۷ سالگی و پیش از دبستان ایجاد می‌شود و شامل حرکت‌های تکراری و بی‌هدف همچون تکان دادن دست و بدن، کوبیدن سر به دیوار، خود آزاری و ... است. این اختلال شبیه به تیک است.

متخصص بیماری‌های کودکان توضیح داد: از عواملی که اختلالات حرکتی را برانگیخته می‌کند می‌توان به استرس، یاس و ناامیدی، انزوای اجتماعی، ترس، ناتوانی ذهنی، عوامل ژنتیکی، استرس و ... اشاره کرد. به وجود آمدن این اختلالات حرکتی در کودک ممکن است به خاطر جمع شدن آب در مغز باشد یا شاید هم به علت جوش نخوردگی مهره‌های کمری و لگن بروز پیدا کند. از عوامل دیگر هم می‌توان به آسیب‌های مغزی، عوامل ژنتیکی، مصرف دارو توسط مادر در زمان بارداری و حمله گلبول‌های سفید خون به اندام‌های بدن اشاره کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که معمولا اختلالات حرکتی از چه زمانی در کودکان بروز پیدا می کند، عنوان کرد: این اختلالات ممکن است از سنین خیلی زود در کودک بروز پیدا کنند، مثلا در ۲ یا ۳ ماهگی. در این سن معمولا این حرکات خوش خیم در نظر گرفته می‌شوند، اما اگر پیگیری نشود و ادامه دار بمانند، بعد از سه سالگی دیگر به صورت تیک و حرکات کلیشه‌ای ظاهر خواهند شد.

متخصص بیماری‌های کودکان درباره تشدید اختلال حرکتی در کودک و نوجوان اظهار کرد: وقتی کودکی درگیر اختلالات حرکتی است، عواملی می‌تواند این حرکات را تشدید کند. اگر این کودک سرما بخورد و عفونت ویروسی یا میکروبی وارد بدنش بشود حرکات کلیشه‌ای در او تشدید می‌شود. کودکانی که معمولا شاهد دعوا و بحث میان والدین خود هستند دچار استرس می‌شوند و این اختلال در آن‌ها تشدید خواهد شد. مورد دیگر هیجان است، مثلا هیجان برای یک امتحان در دوان مدرسه که می‌تواند کودکان درگیر اختلال حرکاتی را بهم بریزد.

دکتر مدنی خاطرنشان کرد: حرکات خفیف، متوسط و شدید انواعی از اختلالات حرکتی هستند که در کودکان به وجود می‌آید. در حرکات خفیف کودک متوجه می‌شود و سعی در سرکوب آن دارد. حرکات متوسط که منجر به آسیب‌های جزئی می‌شود و حرکات شدید که به صورت گاز گرفتگی و خود آزاری در فرد بروز پیدا می‌کند.

دکتر مدنی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از شایع‌ترین اختلالات حرکتی تیک است، گفت: درمان اختلالات حرکتی تیک و کلیشه‌ای پیچیده است و هم برای بیمار و هم اطرافیان آزاردهنده خواهد بود. کودکان درگیر با اختلالات حرکتی بایستی زیر نظر دکتر مغز و اعصاب باشند که اختلال شدیدتر نشود. هرکدام از اختلالات حرکتی که در کودکان بروز پیدا می‌کند باید عامل آن ها را شناخت و بررسی کرد.

وی افزود: اگر اختلال حرکتی به دلیل خونریزی مغزی باشد، بایستی رفع شود. اگر به خاطر مصرف دارو به وجود آمده باشد باید آن داروها زیر نظر پزشک متخصص قطع شود و جایگزین دیگری برای آن پیدا کرد. اگر اختلالات حرکتی در کودکی درمان نشوند، ریشه دار شده، می‌مانند و ممکن است در بزرگسالی به طور کامل قابل درمان نباشند.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه