«ایران آنلاین» گزارش می‌دهد؛

بحرانی به بزرگی آلودگی هوا؛ از ابتلا به سکته قلبی تا آلزایمر!

بهار خسروی

بهار خسروی

جامعه

82987
بحرانی به بزرگی آلودگی هوا؛ از ابتلا به سکته قلبی تا آلزایمر!

این روزها آلودگی هوا به بحرانی جدی تبدیل شده که می‌تواند آسیب‌هایی جدی همچون ابتلا به سکته قلبی و نارسایی، آلزایمر و مشکلات تنفسی و ریوی را به همراه داشته باشد.

گروه اجتماعی ایران آنلاین؛ با آغاز فصل سرد سال، وقوع پدیده وارونگی و کم بودن نزولات آسمانی هرساله شاهد تشدید آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و صنعتی هستیم. اما این روزها سطح آلاینده‌ها به حدی بالا رفت که کیفیت هوا برای همه گروه‌های جامعه مضر اعلام شد. در این میان گروه‌های در معرض خطر همچون بیماران زمینه‌ای، تنفسی، بیماران قلبی و عروقی، ریوی، میانسالان، کودکان و زنان باردار بیش از سایرین در خطر قرار گرفتند.

برای مقابله با این بحران و به منظور جلوگیری از آسیب‌های جسمی و روانی مردم جامعه به ناچار مدارس، دانشگاه‌ها، ادارات و حتی بانک‌ها و ... به تعطیلی کشیده شدند. تعطیلی مراکز آموزشی و ادارات و ... به عنوان یک راه حل موقتی کارآمد خواهد بود، اما نیاز است که در ادامه تمهیدات بیشتری برای مقابله با این بحران در نظر گرفته شود. به هرحال، آلودگی هوا پدیده‌ای است که باید با آن به صورت جدی برخورد کرد و این مستلزم برنامه ریزی، هزینه و صرف زمان است. اما در چنین شرایط بحرانی مردم جامعه نیز باید همکاری و مشارکت کنند تا بحران پیش آمده به خوبی مدیریت شود. 

نکات تغذیه‌ای مهم در زمان تشدید آلودگی هوا

در این بحران تغذیه مناسب و دریافت مواد غذایی لازم نقش مهمی در جلوگیری از عوارض آلودگی هوا دارد. دکتر حسین ایمانی متخصص تغذیه بالینی در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» می‌گوید: «وقتی آلودگی هوا تشدید می‌شود باید دریافت مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان در بدن بالا برود. آنتی اکسیدان مواد غذایی هستند که در از بین بردن مواد زائد در بدن نقش فعالی و موثری دارند. ویتامین‌هایی که در این دسته قرار دارند می‌توان به ویتامین E، C و بتاکاروتن اشاره کرد. دریافت مناسب این ویتامین‌ها می‌تواند به جلوگیری از عوارضی که آلاینده‌های هوا به وجود می‌آورند، کمک کند.»

به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران «ویتامین C بیشتر در میوه‌های گروه مرکبات همچون پرتقال، لیمو شیرین، گریپ فروت، نارنگی و در سبزیجاتی همچون فلفل دلمه‌ای و جعفری وجود دارد. ویتامین E بیشتر در دانه‌های روغنی مثل جوانه گندم یافت می‌شود. بتاکاروتن هم در میوه و سبزیجاتی وجود دارد که زرد رنگ هستند. هویج، کدو حلوایی و انبه منبع خوبی از بتاکاروتن هستند که می‌توانند پیش‌ساز ویتامین A باشند. بیشترین منابع غذایی دارای زینک و روی در مغزیجات و پروتئین‌ها یافت می‌شود. سلنیوم هم در مغزیجات، پروتئین‌ها و غذاهای دریایی وجود دارد.»

مشکلات تنفسی و ریوی؛ عمده‌ترین مسئله 

این روزها بیماران ریوی و تنفسی بیش از افراد دیگر جامعه در خطر قرار دارند، چرا که تنفس هوای ناسالم و در مواردی ایجاد تنگی نفس به تشدید بیماری آن‌ها دامن می‌زند. دکتر حمید سهراب پور فوق تخصص بیماری‌های ریوی در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» خاطرنشان می‌کند: «تشدید آلودگی و هوای ناسالم برای همه گروه‌ها به خصوص افراد درگیر با بیماری‌های زمینه‌ای همچون آسم، برونشیت، بیماری‌های قلبی و عروقی و ... عوارض اجتناب ناپذیری دارد. مشکلات تنفسی و ریوی از عمده‌ترین مسائلی است که به خاطر تشدید آلودگی هوا به وجود می‌آید و این موارد در افراد دارای زمینه بیماری تشدید می‌شود.» 

وی خبر می‌دهد: «این روزها بیماران بسیاری مراجعه می‌کنند و تحت درمان قرار می‌گیرند. مراجعات مکرر را به اورژانس شاهد هستیم. شرایط هوایی ناسالم باعث بدتر شدن حال افراد دارای بیماری زمینه‌ای شده است. برخی از بیماران هم حتی تا مرز بستری شدن پیش می‌روند.»

سکته و نارسایی قلبی؛ ره‌آورد آلودگی هوا

این روزها شاهد افزایش سکته و نارسایی قلبی هستیم و سن ابتلا به این عارضه پایین آمده است. این روزها هم که با تشدید آلودگی هوا خطر بیشتری برای بروز سکته و نارسایی قلبی وجود دارد. دکتر منوچهر قارونی متخصص بیماری‌های قلبی و عروق در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» عنوان می‌کند: «زندگی در شهرهای پرجمعیت سرشار از استرس، هیجان و خبرهای منفی است. این روزها هم که درگیر تشدید آلودگی هوا و ناسالم بودن هوا برای همه افراد جامعه هستیم. عوامل استرسی، هیجانی، آلودگی هوا و ... در زندگی شهری در بروز بیماری‌های قلبی و سکته قلبی نقش مهمی دارند.»

به گفته وی «آلودگی هوا در طولانی مدت می‌تواند برای افراد سالمی هم که زمینه بیماری قلبی و عروقی ندارند عواقبی را به دنبال داشته باشد. آلودگی هوا در طولانی مدت بیماری ریوی ایجاد می‌کند و باعث بالا رفتن مقاومت شریان ریه می‌شود. به مراتب افراد دچار نارسایی ریه شده و پس از آن به تدریج دچار نارسایی قلبی هم خواهند شد.»

قارونی هشدار می‌دهد «توصیه می‌کنیم افراد فقط برای امور مهم از منزل خارج شوند. گروه‌های در معرض خطر هم در این روزها که با تشدید آلودگی هوا مواجه هستیم در منزل بمانند. رفت و آمد نکردن در این هوا شدت آلودگی و آلاینده‌های خطرناک را کمتر خواهد کرد.»

کاهش سن ابتلا به آلزایمر با تشدید آلودگی هوا

آلزایمر یکی از بیماری‌هایی است که در چند دهه گذشته رواج بسیاری پیدا کرده است. یکی از عوامل آن را می‌توان تشدید آلودگی هوا، کم شدن فعالیت‌های اجتماعی و روی آوردن به فضای مجازی دانست. معصومه صالحی مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران در گفت‌وگو با «ایران آنلاین» اظهار می‌کند: «تشدید آلودگی هوا و متعاقب آن کم شدن فعالیت‌های اجتماعی و عدم فعالیت بدنی یکی از علت‌های ابتلا به آلزایمر محسوب می‌شود. این روزها هم که درگیر آلودگی هوا و تعطیلی مدارس و ادارات هستیم. بیشتر افراد به فضای مجازی خو گرفته‌اند و نسبت به گذشته فعالیت بدنی کمتری دارند. همچنین عدم دریافت مواد غذایی مورد نیاز بدن همچون سبزیجات، حبوبات، غلات، گوشت سفید و قرمز و ... می‌تواند در پایین آمدن سن آلزایمر موثر بوده باشد.»

کلام پایانی

به هر حال؛ آلودگی هوا معضلی است که همه جهان با آن مواجه هستند. لازم است که در این راستا اقدامات موثرتری صورت بگیرد. تعدد وسایل نقلیه، کافی نبودن وسایل حمل و نقل عمومی، عدم کیفیت سوخت خودروها، آلاینده‌های مربوط به كارخانه‌ها و پالایشگاه‌ها، انرژی‌های مصرفی و ... از عواملی هستند که در بروز و تشدید آلودگی هوا نقش به سزایی دارند. باید این موارد مورد بررسی قرار گرفته و برای یافتن راه حل‌های مناسب با برنامه ریزی، هزینه و صرف زمان اقدامات موثری را به انجام رساند. امید است که در دولت چهاردهم این مهم در دستور کار جدی قرار گیرد. 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه