«ایران آنلاین» بررسی میکند؛
همه چیز درباره واکسن آنفولانزا؛ از اهمیت واکسیناسیون تا زمان مناسب تزریق
جامعه
84234
واکسن آنفولانزا یکی از بهترین شیوههای پیشگیری از سرایت این بیماری ویروسی محسوب میشود اما هرساله موجی از نگرانی برای تزریق یا عدم تزریق آن در جامعه به راه میافتد.
گروه اجتماعی ایران آنلاین، آنفولانزا یک بیماری واگیردار است که معمولا با شروع فصل سرما آغاز شده و تا اوایل بهار شایع است و با سرعت بالایی هم منتقل میشود. این ویروس علائمی شبه سرماخوردگی دارد و با تب و لرز، سردرد، درد عضلانی و درد مفاصل، سرفه خشک، گلودرد، احتقان بینی و آبریزش بینی، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال همراه است. علائم و شدت بیماری به میزان مقاومت بدنها بستگی دارد. ممکن است فردی بدون بروز علائم به ویروس آنفلوآنزا مبتلا شود، اما در مقابل یک نفر دیگر همین ویروس را بگیرد و جان خود را از دست بدهد. واکسن آنفولانزا یکی از بهترین شیوههای پیشگیری از سرایت این بیماری ویروسی محسوب میشود و هرساله موجی از نگرانی برای تزریق یا عدم تزریق در جامعه به راه میافتد. در همین راستا با دو کارشناس حوزه بیماریهای عفونی در این باره به گفتوگو پرداختیم که در ادامه از نظر میگذرانید.
اهمیت تزریق واکسن آنفولانزا
براساس مطالعات انجام شده در دنیا سادهترین و کم خطرترین راه پیشگیری از آنفولانزا تزریق واکسن است. زدن ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، شستوشوی مداوم دستها و رعایت نکات بهداشتی و ... هم لازم و موثر هستند ولی این موارد ممکن است پاسخگو نباشد. ایرج خسرونیا رئیس هئیت مدیره جامعه پزشکان داخلی ایران در گفتوگو با ایران آنلاین در این باره عنوان میکند: «گاهی اوقات در افرادی که اختلال سیستم ایمنی دارند ممکن است علائم سرماخوردگی پیدا کنند ولی اگر هم مبتلا به ویروس آنفولانزا بشوند با عوارض و علائم کمتری درگیر خواهند شد.»
مسعود مردانی فوق تخصص بیماریهای عفونی نیز در گفتوگو با ایران آنلاین در این باره معتقد است: «واکسن آنفولانزا حدود ۷۰ درصد میتواند از ابتلا به آنفولانزا جلوگیری کند. این موضوع به خصوص برای گروههای در معرض خطر بسیار اهمیت دارد، چرا که اگر آنفولانزا بگیرند و دچار عوارض آن همچون سینه پهلو، عفونت گوش میانی و ... شوند عاقبت خوبی نخواهد داشت. الان ۱۲۰ سال است که واکسن آنفولانزا در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. واکسن آنفولانزا کم عارضهترین واکسنی است که در دنیا وجود دارد و هیچ عوارضی در طولانی مدت به دنبال نخواهد داشت.»
زمان طلایی تزریق واکسن آنفولانزا
یکی از مهمترین بحثهایی که درباره واکسن آنفولانزا وجود دارد، زمان تزریق آن است تا بدن در زمان شیوع این ویروس مقاومت لازم را داشته باشد. خسرونیا میگوید: «معمولا تزریق واکسن آنفولانزا از اوایل پاییز شروع میشود و تا آخر این فصل و اوایل زمستان ادامه پیدا میکند. این واکسن را میتوان از ۳ یا ۴ سالگی تا سنین میانسالی و بالاتر هم تزریق کرد. افرادی که بدن ضعیفی دارند یا به بیماریهای مزمنی همچون سرطان، دیابت، قلبی و عروقی و ریوی و ... مبتلا هستند باید واکسیناسیون برای آنفولانزا را جدی بگیرند.»
تزریق واکسن برای گروههای در معرض خطر
البته افرادی هم هستند که در زمان طلایی موفق به تزریق واکسن آنفولانزا نشدند. در این صورت این سوال پیش میآید که پس از گذشتن از زمان طلایی آیا تزریق این واکسن موثر خواد بود؟ مردانی در این باره خاطرنشان میکند: «برای گروهی از افراد که در معرض خطر هستند زدن واکسن آنفولانزا در هر زمانی بی فایده نخواهد بود. افراد بالای ۶۰ سال، کودکان ۶ ماه تا ۶ سال، بیماران سرطانی که شیمی درمانی میشوند، بیمارانی که رادیو تراپی میشوند، بیماران صعبالعلاج دارای دیابت کنترل نشده، بیماران قلبی یا ریوی هر موقع که این واکسن را بزنند، مفید خواهد بود.»
وی ادامه میدهد: «اگر این افراد واکسن نزنند ممکن است تا سال آینده یعنی ماههای مهر و آبان که مجدد واکسن آنفولانزا به بازار میرسد به آنفولانزا مبتلا شوند و دچار عفونت بعد از این بیماری شوند و منجر به فوتی شود. پس برای افراد در معرض خطر هر وقت واکسن بزنند، خوب است. برای مردم عادی که جزو گروه در معرض خطر نیستند، بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا و ایمن کردن بدن خود تا سال آینده شروع فصل سرد سال یعنی ماههای مهر و آبان است.»
کلام پایانی
با این حال؛ تزریق واکسن آنفولانزا از اهمیت بالایی به خصوص برای گروههای در معرض خطر برخوردار است. الان سالهای سال است که در سراسر دنیا این وکسن تزریق میشود و تاکنون هیچ عوارض قابل توجهی در دراز مدت متوجه فردی نشده است. پس تزریق این واکسن بهترین راه پیشگیری از این ویروس واگیردار محسوب میشود. از طرفی تنها زدن واکسن کافی نیست، بلکه باید در کنار تزریق آن به ویژه برای گروههای آسیب پذیر و در معرض خطر موارد بهداشتی از جمله زدن ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی، شستوشوی مداوم دستها و ... هم مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام/