لبنان ادعاها درباره هواپیمای ایرانی را رد و اعلام کرد به مقررات دیپلماتیک پایبند است

پشت پرده هرج و مرج فرودگاه بیروت

سیاست

84368
string(843) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"337.175","_w":"599.4222222222223","_y":"65.82500000000002","_x":"1.7888888888888588","source":"\/news\/photo\/1403\/10\/15\/f0da9bc6371e3f884db428d9e7a69981.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160.955px; height: 107.57px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(-0.477497px) translateY(-17.5703px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" پشت پرده هرج و مرج فرودگاه بیروت

پرواز هواپیمای ایرانی به فرودگاه «رفیق حریری» بیروت و حاشیه‌هایی که ساعاتی قبل از این پرواز از بطن روایت‌سازی یک رسانه عربی بیرون آمد، جدیدترین پرده نمایشی بود که به نظر می‌رسید با اجرای آن، متأثرکردن سیاست تحول‌خواهانه منطقه‌ای ایران بویژه در رابطه تهران و ریاض هدف قرار گرفته شده است.

به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، ماجرا از این قرار است که شماری از محافل خبری منطقه‌ای که در پی توافق آتش‌بس لبنان، بروز تحولات سوریه و تغییر معادلات سیاسی جاری به نتیجه‌بخشی نمایش‌های خود در رابطه با ایران امیدوار شده‌اند، در یک خبرسازی مجعول مدعی شدند که ایران قصد دارد میلیون‌ها دلار پول را به دست حزب‌الله لبنان برساند. این ادعا را ابتدا کانال تلویزیونی سعودی «الحدث» پنجشنبه گذشته به نقل از منابع بی‌نام و نشان غربی مطرح کرد و مدعی شد «ایران درصدد است میلیون‌ها دلار را از طریق یک پرواز ماهان‌ایر از تهران به بیروت و به حزب‌الله منتقل کند.» بخش قابل‌توجهی از آنچه مطرح شد به موج‌سازی در این باره منجر شد و به سایر رسانه‌های منطقه‌ای نیز اشاعه یافت. ساعاتی پس از انتشار این خبر بود که فرودگاه بین‌المللی بیروت در پی فرود آمدن هواپیمایی که از ایران می‌آمد، شاهد شکل‌گیری تدابیر امنیتی بی‌سابقه‌ای بود. منابع لبنانی از بازرسی فراتر از پروتکل‌های معمول هواپیمایی خبر دادند که از تهران در فرودگاه بیروت نشسته بود و همه سرنشینان آن تحت بازرسی شدید قرار گرفتند که این اقدام باعث معطلی چندساعته مسافران و گلایه آنها شد. توجیه تبلیغی این اقدام، فشاری بود که منابع غربی و اسرائیلی با نشر خبر مجعول از طریق رسانه عربی دنبال کرده بودند تا مقام‌های لبنان را به اقدام غیرمتعارف دیپلماتیک علیه دیپلمات‌های ایرانی ناگزیر کنند. برخی از رسانه‌های لبنانی معترف شدند این تفتیش غیرعادی متأثر از حضور شماری از مأموران سفارت امریکا در فرودگاه لبنان بوده است. بر پایه این اقدام نامعمول، مأموران فرودگاه چمدان‌های اغلب مسافران را به شکل دستی باز کرده و محتوای آنها را مورد بازرسی قرار داده‌اند؛ این اقدام خارج از عرف که موجب معطلی چندساعته مسافران و عصبانیت آنها شد به بیرون از فرودگاه هم سرایت کرد و به اعتراض در شبکه‌های اجتماعی و تجمع شماری از مردم لبنان جلوی سفارت ایران در بیروت رسید. همزمان نیز ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس به ماجرای فرودگاه لبنان واکنش نشان داد و با اعلام ورود این کمیسیون به این موضوع گفت که دولت لبنان از هرگونه رفتار شائبه برانگیز که می‌تواند تحت تأثیر کشور‌های غربی باشد خودداری کند.
 
 تبعیت لبنان
از قوانین دیپلماتیک «وین»

در حالی که پرده بعدی نمایش با بازتاب خبر دروغ بازرسی چمدان دیپلمات‌های ایرانی به اجرا درآمد، وزارت خارجه لبنان اعلام کرد، در پی یادداشت کوتاه سفارت ایران، به توافقنامه وین عمل کرده و این چمدان‌ها را بر خلاف ادعای رسانه‌های عربی بازرسی نکرده است. چه بر اساس توضیح سفارت ایران در بیروت در واکنش به ادعای انتقال حجم زیادی پول توسط این هواپیما به حزب‌الله لبنان معلوم شد که محتوای دو چمدان کوچک دیپلماتیک که از سوی یک دیپلمات ایرانی در هواپیمای ماهان تاریخ دوم ژانویه ۲۰۲۵ حمل می‌شد، حاوی اسناد و مدارک و اسکناس‌هایی به منظور پرداخت هزینه‌های عملیاتی مختص سفارت بوده است. بنا بر همین توضیح بود که لبنان تصریح کرد به مقررات دیپلماتیک توافقنامه روابط دیپلماتیک ۱۹۶۱پایبند بوده و چمدان دیپلمات‌های ایرانی را بازرسی نکرده است. در همین راستا یکی از مسئولان ایرانی در سفارت لبنان نیز خبر عدم بازرسی چمدان‌های دیپلمات‌های ایرانی را تأیید کرد.
به این ترتیب بیانیه وزارت خارجه لبنان، فضاسازی درباره این هواپیما را به جنگی مغلوبه برای حاشیه‌سازان علیه ایران تبدیل کرد.

هدف گرفتن رابطه ایران و عربستان
روایت مجعول درباره این ماجرا وجه دیگری هم داشت و آن آشکار شدن هراس پیداوپنهان از قرار گرفتن رابطه تهران و ریاض روی مدار صلح و دوستی بود. سابقه ضدایرانی رسانه «الحدث» که پیشتر در انتشار گزارش‌های غیرمستند مبنی بر نفوذ ایران در منطقه بویژه عراق هم نمایان شده بود، نشان می‌دهد که این رسانه عربی با سپردن فرمان هدایت خود به دست محافل غربی که رابطه ایران و عربستان را در مغایرت با خواست‌های منطقه‌ای خود می‌بینند، مشکلی ندارد. اینک که رابطه ایران و عربستان از «هفت‌خوان» عبور کرده و با هدفگذاری حاکمان سعودی و مقام‌های ایرانی مبنی بر ارتقای سطح این رابطه، روی ریل پیشرفت قرار گرفته و همزمان حمایت گسترده اغلب کشورهای عربی منطقه را نیز پشتوانه خود می‌بیند، هنوز اقلیتی در داخل و خارج هستند که با جدیت مشغول کارند تا شاید این تفاهم نوپا را زمینگیر کنند و آب رفته را به جوی بازگردانند. اهمیت این تلاش‌ها فارغ از تغییراتی نیست که با روی کار آمدن دونالد ترامپ در امریکا و احتمال تحول در سیاست خاورمیانه‌ای او به جریان افتاده است. بر اساس آنچه در فرآیند تحولات سال‌های اخیر روی داده است، این واقعیت پیداست که ریاض تلاش زیادی برای بازسازی رابطه خود با تهران از سر گذرانده است. بنابراین سیاست قاطعانه‌تر و سختگیرانه‌تر درباره ایران که «ترامپ» و برخی از مشاورانش ممکن است به دنبال بازگرداندن آن باشند، به سادگی امکان‌پذیر نیست. چه وقتی «بن سلمان» شاهزاده سعودی جنایات خونین تل‌آویو در غزه را «نسل‌کشی» خواند و حمله اسرائیل به ایران را به قاطعانه‌ترین شکل ممکن محکوم کرد، پیام هشداری به دولت آینده «ترامپ» فرستاد که وضعیت روابط واشنگتن و ریاض و سمت و سوی این هم‌پیمانی بویژه در قبال ایران به سیاق دور نخست ریاست‌جمهوری او نخواهد بود؛ تغییر وضعیتی که نشأت گرفته از کارآمدی سیاست همگرایانه منطقه‌ای ایران به نفع اهدافی است که رهبران سعودی در مسیر ایجاد ثبات داخلی و محیط پیرامونی در منطقه و تحقق اهداف بلندمدت اقتصادی خود جست‌و‌جو می‌کنند. نزدیکی ریاض به تهران فراهم آورنده یکی از امکان‌های مهم برای نیل به این هدف به شمار می‌آید. بنابراین گام برداشتن در این مسیر با مخاطراتی تازه، همچون قرار گرفتن حاکمان سعودی در فشار انتخاب بین ایالات متحده، چین، روسیه و ایران و سنجش ظرفیت تحریم‌هایی همراه است که می‌تواند بر اقتصاد عربستان و روابط آن با هم‌پیمانان جدیدش تأثیر بگذارد. از این رو، طبیعی است مغایرت رویکرد جدید منطقه‌ای عربستان از جمله پیوند با ایران با اهداف جاری محافل غربی- اسرائیلی در منطقه به آغاز موج تازه جنگ روانی برای متأثرکردن رابطه تهران و ریاض بینجامد.
خبرسازی درباره پرواز هواپیمای ایرانی نشان می‌دهد که گام اول برای رسیدن به این هدف برداشته شده است تا خاطره نزاع‌های بی‌حاصل منطقه‌ای بر سر منافع یک بازیگر خارج از منطقه را زنده کند؛ منفعتی زیاده‌خواهانه که قریب 7 سال به صورت یک حربه سیاسی برای کوبیدن یک رابطه میان دو بازیگر مهم خاورمیانه از سوی محور امریکایی- اسرائیلی استفاده شد.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار سیاست