ابعاد، اهداف و پیامهای رزمایشهای اخیر
یادداشتها
85055
دکتر سیدرضی عمادی استاد دفاعی دانشگاه
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، دکتر سیدرضی عمادی در یادداشتی نوشت: از شنبه گذشته (15 دی) برگزاری چند رزمایش نظامی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. هفته گذشته سه رزمایش متفاوت برگزار شد. رزمایش اقتدار امنیتی پیامبر اعظم۱۹ نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اولین رزمایشی بود که هفته گذشته و از صبح روز شنبه ۱۵ دیماه با انتقال تیپ نیروی مخصوص میرزا کوچکخان از فرودگاه رشت به فرودگاه کرمانشاه آغاز شد و مراحل مختلف آن یک هفته به طول انجامید و روز پنجشنبه ۲۰ دیماه با سخنرانی فرمانده کل سپاه پایان یافت. در این رزمایش بیش از همه، مقابله با تهدیدهای زمینی و تروریستی در دستورکار قرار گرفت. درواقع، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تهدیدهای تروریستی را بهعنوان یکی از تهدیدهای مهم پیشروی کشور مدنظر قرار داده و با برگزاری رزمایش پیامبر اعظم۱۹ چگونگی مواجهه با این تهدید را تمرین کردهاند. در همین رزمایش، جنگ الکترونیکی نیز موردتوجه جدی قرار گرفته است.
رزمایش دوم نیز مرحله اول رزمایش مشترک اقتدار در حلقه پدافند هوایی مرکز هستهای نطنز بود. به عبارت دیگر، در این رزمایش چگونگی دفاع از تأسیسات هستهای جمهوری اسلامی ایران در صورت هرگونه اقدام نظامی دشمن تمرین شده است. رزمایش سوم نیز رزمایش ۱۱۰ هزار نفری راهیان قدس در تهران بود که روز جمعه برگزار شد. هدف از این رزمایش نیز تمرین چگونگی مواجهه با هرگونه تهدید تروریستی یا تهدید امنیتی درونشهری بود.
در ادامه این رزمایشها، قرار است ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز رزمایش پدافند هوایی اقتدار ۱۴۰۳ را در مناطق پدافند هوایی غرب و شمال کشور برگزار کند. در این رزمایش سامانههای متنوع و بومی پدافند هوایی در شرایط واقعی میدان نبرد، تمرین مقابله با تهدیدهای هوایی، موشکی و جنگالی را انجام میدهند.
برگزاری این رزمایش شامل چند هدف اصلی است. هدف اول، بالا بردن آمادگی نیروهای مسلح در شرایط مواجهه با هرگونه تهدید تروریستی، زمینی، هوایی و ناامنی داخلی است. هدف دوم، بهروز کردن توانمندیهای نظامی و آموزش نظامی نیروهای مسلح در قبال تهدیدهای جدید است. درواقع، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از تحولات ۱۵ ماه گذشته در منطقه غرب آسیا بهعنوان فرصتی برای شناسایی شیوههای اقدام نظامی دشمنان و تهدیدهای جدید بهره گرفته است. برای مثال، در رخدادهای سال گذشته منطقه غرب آسیا مشخص شد دشمن روی جنگ الکترونیکی سرمایهگذاری کرده است. لذا در رزمایشهای هفته گذشته چگونگی مواجهه با جنگ الکترونیکی دشمن و همچنین چگونگی انجام جنگ الکترونیکی علیه دشمن تمرین شده است. هدف سوم رزمایشها نیز رونمایی از تجهیزات نظامی جدید بود.
این رزمایشها چند پیام مهم نیز دارد. پیام اول این است که برخلاف تحلیلهایی که ارائه میشود، جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از خود به هیچ نیروی خارجی وابسته نیست و اساساً همانگونه که رهبر معظم انقلاب بیان کردند، هیچ نیروی نیابتی ندارد. پیام دوم این است که جمهوری اسلامی ایران در عملیات وعده صادق ۱ و ۲ تنها بخش کوچکی از قابلیت نظامی خود را مورد استفاده قرار داد و بخش بزرگی از این قابلیتها هنوز برای دشمن آشکار نشده است و در صورت هرگونه خطای محاسباتی دشمن میتواند مورد استفاده قرار گیرد. پیام سوم نیز این است که جمهوری اسلامی ایران تقویت توانمندی نظامی را با قدرت ادامه میدهد. رونمایی از شهر جدید موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در همین راستا قرار دارد. نهایتاً پیام دیگر برای مردم ایران است که نیروهای مسلح کشور از توانمندی و قابلیت لازم برای تأمین امنیت کشور چه بهصورت زمینی در مواجهه با تهدیدهای تروریستی و چه بهصورت هوایی برای مواجهه با اقدام نظامی احتمالی دشمن و چه برای حمله علیه مواضع دشمن برخوردار هستند.
انتهای پیام/