حرکت به سمت ارز تکنرخی، سیاست مطلوبی است
اقتصاد
85503
رئیسکل اسبق بانک مرکزی گفت: تکنرخی کردن در همه شاخصهای اقتصادی از جمله قیمت ارز امر مطلوب و قابل قبولی است که باید به سمت آن حرکت کنیم.
به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین، طهماسب مظاهری روز شنبه در گفتوگویی درباره حذف تعدد نرخ ارز اظهار داشت: حرکت از نظام چندنرخی به تکنرخی الزاماتی دارد که باید رعایت شوند.
رئیس کل اسبق بانک مرکزی یادآور شد: به نظر میرسد یکی از الزامات تکنرخی شدن این است که نرخ ارزی که باید مرجع قابل استفاده و معامله در بازار باشد، توسط مقامات گفته نشود؛ زیرا وقتی گفته میشود ارز باید تکنرخی شود، این عدد با مقتضیات نظام بازار تعیین میشود. لذا اگر در نظام تکنرخی ارز، یکی از مقامات مربوطه رقمی اعلام کند، درست در همان لحظه ارز دو نرخی میشود.
نرخ ارز از سوی مسئولان اعلام نشود/ سازوکار بازار تعیینکننده باشد
مظاهری افزود: اینکه تیم اقتصادی دولت باید مشاوران و گروههای مشاورهدهنده داشته باشند، حرف درستی است؛ زمانی که من رئیس کل بانک مرکزی بودم و سیاست تکنرخی شدن ارز اجرا شد، هر زمان خبرنگاری از من درباره نرخ ارز میپرسیدند، میگفتم نرخی نمیتوانم اعلام کنم؛ چون به محض اینکه هر نرخی برای ارز اعلام میشد، سازوکار تکنرخی شدن ارز دچار اختلال میشد به همین خاطر میگفتم نرخ ارز را سیستم بازار تعیین میکند.
وی خاطرنشان کرد: تکنرخی شدن ارز بر اساس مبانی علمی انجام میشود و به نظام بازار مبتنی است. بنابراین حرکت به سمت تکنرخی شدن ارز را باید به صورت نرم و روان ادامه داد اما یکی از الزمات آن این است که دولت کسری بودجه یا دیگر شاخصهای تورمزا را مدیریت کند تا با کاهش تورم و کاهش هزینههای کسری بودجه، بتواند نرخ ارز را در دامنه متعادلی نگاه دارد.
از مرجعیت انداختنِ دلار در تبادلات بانکی، حرف درستی نیست
مظاهری درباره این اظهارنظر که «باید پایه پولی را از دلار به یورو تغییر دهیم» گفت: این حرف درستی نیست، پایه پولی ما یورو نیست و ریال است، یورو هم ارزی است مانند ریال ما؛ چند کشور آمدهاند ارز خود را یورو تعیین کردهاند.
وی ادامهداد: هر کشوری که اقتصاد قوی و محکمی داشته باشد، ارز آن کشور در دنیا به عنوان پایه پولی و مرجع تلقی میشود. ما هم اگر روزی به نقطهای برسیم که اقتصاد قوی داشته باشیم، ارز ما هم مرجع میشود اگر اقتصاد ما قوی باشد دیگر کسی نمیتواند ارز ما را از مرجعیت بیندازد؛ کشورهای اروپایی که ارز خود را یورو معرفی کردهاند، اقتصاد ساختارمندی دارند و در نتیجه ارز خود را به عنوان مرجع اعلام کردهاند؛ دلار آمریکا با وجود همه مشکلاتی که اقتصاد این کشور دارد اما به دلیل اینکه ۲۷ تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی دارد، ذخایر ارزی بسیاری از کشورهاست و مرجع مبادلات ارزی خیلی از کشورها شده است.
رئیسکل اسبق بانک مرکزی افزود: اینکه دلار آمریکا را از مرجعیت ارزی بیندازیم و به یورو تبدیل کنیم، یک حرف احساساتی است و مستند، حقوقی و قانونی نیست؛ درست است که آمریکا دشمن ماست اما قوی بودن اقتصاد آنها و بالا بودن رشد تولید ناخالص این کشور سبب شده تا ارزشان مرجع باشد. به جای این حرفهای شعاری، به سمت کار علمی و فنی حرکت کنیم.
انتهای پیام/