سفرهای استانی و ارتباط بدون روتوش رئیسجمهور با مردم
سیاست
85977
مسیر حرکت «با مردم و در کنار مردم » به عنوان یک سنت حسنه در سفرهای استانی روسای جمهور و دولت ها با تاکید تقویت و ضرورت انجام این سفرها از سوی رهبر معظم انقلاب، در دولتِ چهاردهم استمرار یافته و رئیس دولت وفاق امروز برای تحقق عملی شعار «رفع تبعیض و بی عدالتی» و شنیدن صدای بیصدایان، حضور ساده و بی تکلف در استانها و مناطق کم برخوردار کشور را در دستور کار خود قرار داده است.
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، ساخت حقیقی و سیرت انقلاب اسلامی در برگیرنده مفاهیمی همچون عدالت، اخلاق اسلامی، کرامت و اقتدار، استقلال و آزادی و مردمی بودن مسئولان است، تا جایی که برآیند و خروجی وقوع انقلاب اسلامی در نگاه تحلیلگران، تجلی سیرت آن است، از اینرو هرجا که سخن از مردمگرایی در قالب انقلاب اسلامی میشود، اشاره به ذات حقیقی و سیرتی است که برآیند و تجلی واقعی آن است. این سیرت و ساخت حقیقی همواره باید ارج نهاده شود.
مولفههای مردمی بودن در کلام امام و رهبری
در صحیفه امام خمینی(ره) بارها به کلیدواژه مردم و نقش مسئولان در پاسخگو بودن به آنها اشاره شده است. آنجا که میفرمایند: «نظام برای این است که رفاه مردم را تهیه کند.»امامخمینی(ره) در آثار فقهی خویش بر نقش مردم تأکید جدی داشته و بهصورت «حقوق محور» به این موضوع پرداخته است. رهبر معظم انقلاب نیز در بیانات خود بر اهمیت مردمگرایی و مردممحوری مسئولان تأکید کردهاند. ایشان فرمودهاند: «نیت خدمت به مردم و خدمت به کشور، یکی از نیات الهی است.» تأکید بر مردم و نقش آنها در تعیین سرنوشت، اهمیت خدمترسانی به مردم و همچنین مردمباوری در کلام ایشان بارها تکرار شده است.
این مردمباوری و مردمگرایی نشان از رویکرد متعالی نسبت به سرمایه انسانی نیز است؛ مسئلهای که اگر از جانب دولتها جدی گرفته شود، رمز کامیابی آنها خواهد بود. رهبر معظم انقلاب در مراسم تنفیذ حکم سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران درباره لزوم مردمی بودن دولت میفرمایند: یک توصیه به رئیسجمهور محترم این است که در شعارهای ایشان مسئلهی مردمی بودن و از مردم شنیدن و در میان مردم بودن تکرار شده؛ این را از دست ندهند؛ این چیز بسیار مهمّی است.
دولت سیزدهم با شهادت «سید ابراهیم رئیسی» نتوانست مأموریت چهارساله خود را به پایان برساند، اما مسیر «با مردم و در کنار مردم بودن» با روی کارآمدن دولتِ چهاردهم به ریاست مسعود پزشکیان این بار به صورت جدی تر و با پرهیز از شعار و حرف و خلاصه شدن در سخنرانی، تجمع های ورزشگاهی و دواندن مردم در خیابان با دادن وعده های بدون برنامه و منابع لازم، استمرار یافت،
ضمن آنکه دولتمردان تازه نفس، پیش روی خود توصیههای ۱۳ گانه مقام معظم رهبری را به همراه دارند. ایشان ۶ شهریورماه در اولین دیدار با اعضای هیأت دولت چهاردهم، مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش کردند و فرمودند: به این حرفها که اگر سفر استانی کردید بگویند پوپولیسم و عوامگرایی است، توجه نکنید چرا که اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارشهای کتبی امکانپذیر نیست، حتی اگر گزارشهای خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم از جمله روستاها و تصمیمگیری براساس مشاهدات و شنیدهها را دنبال کنید.
مشهد؛ مقصد نخستین سفر داخلی رئیسجمهور
از آنجا که ارتباط با مردم برای رئیسجمهور و دولتش مهم است، پزشکیان ۱۳شهریور به همراه تعدادی از وزرا و معاونان خود به مشهد سفر و بدین ترتیب، سفرهای داخلی دولت چهاردهم را از بهشت هشتم آغاز کرد. او پس از ورود به مشهد، در مسیر پیادهروی زائران امامرضا(ع) حضور یافت و ضمن همقدم شدن با زوار پیاده، از روند خدمترسانی دستگاههای مربوطه و موکبها بازدید کرد؛ حقیقتا تصاویر زیبا از این پیاده روی در رسانه ها ثبت و ضبط شد.
سفر به خراسان رضوی پایان یافت اما برنامه ریزیها برای سفرهای استانی در پاستور ادامه داشت؛ سیستان و بلوچستان در نخستین روز از آخرین ماه پاییز میزبان رئیسجمهور و ۱۱ تن از اعضای دولتِ وفاق بود؛ پزشکیان با انتخاب این استان به عنوان اولین مقصد سفرهای استانی نشان داد که توجه به محرومان و شنیدن صدای بیصدایان در دولتِ وفاق تنها یک شعار نیست بلکه به صورت عملی دنبال میشود. توجهی از جنس تکریم و حفظ حرمت مردم. همانگونه که معاون اجرایی رئیسجمهور نیز پیش از این سفر تاکید کرده بود که در دولت چهاردهم قرار نیست تجمع و انتظار چندساعته در فرودگاه و استادیوم اتفاق افتد و از طرف دیگر هزینههای زیادی که برای جمعکردن مردم و نصب بنر و تبلیغات و ... نیز احصا و به اقشار آسیبپذیر اختصاص پیدا میکند.
تجلیِ وحدت در سزمین نخل و آفتاب
رئیسجمهور در جریان این سفر به دیدار اقشار مختلف مردم رفت و بیشتر به گزارشها و صحبتهای عوام و خواص گوش میداد و کمتر سخن میگفت. سفر به سزمین نخل و آفتاب تجلی وحدت و همدلی که خواست رئیس قوه مجریه است بود، چرا که شخص دوم کشور پای دغدغههای علما و سران طوایف سیستان و بلوچستان نشست و گوشی برای شنیدن آنها شد. بالاخره آقای رئیسجمهور در بزنگاه انتخابات به صراحت گفت که گردنم را در مقابل حرفهایم گرو میگذارم و تا به امروز که بیش از ۶ ماه از عملکرد دولتش میگذرد پای حرف هایش محکم ایستاده و می خواهد در عمل گامی برای حل مشکلات مردم بردارد. مردمی که در سفرها بیپروا و بدون لکنت زبان با او درد دل میکنند و هیچ سدی بین او با مردم دیده نمیشود، نه تنها با مردم بلکه اهالی رسانه هم در این دوره ارتباط نزدیکی با رئیسجمهور برقرار کردهاند چنانچه در حاشیه نشست او با استانداران سراسر کشور یک خبرنگار خانم به راحتی به سراغ رئیس دستگاه اجرا رفت و سوالش را از وی پرسید و او هم پاسخ داد.
بگذریم و دوباره به مردمی بودن سفرهای رئیسجمهور بپردازیم! روحیه مردمی بودن باز به وضوح در سفر استانی کاروانِ وفاق به خراسان شمالی مشاهده میشد. رئیس دولت وقتی به بجنورد رفت دومین برنامهاش را به دیدار با فعالان اقتصادی در سالن دایرهای شکل استانداری اختصاص داد. قبل از سخنرانی وی تعدادی از کنشگران اقتصادی و کارآفرینان به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند و وقتی نوبت به رئیسجمهور رسید او در پنج دقیقه به همه نکات مهم اشاره کرد، اما پس از پایان سخنانش تعداد دیگری خواهان پرسش از او شدند؛ پزشکیان به نشانه احترام، تمامی سوالها را دریافت کرد و به همه پاسخ داد.
حتی در دیدار مردمی که در دانشگاه آزاد بجنورد دایر شد، باز بنیانگذار وفاق پای صحبتهای مردمی نشست و با اینکه نوبت او بود که سخن بگوید، اما صدای بی صدایان را شنید و اطمینان داد به درخواستهایشان پیگیری میشود.
چرایی اهمیت بنیادین «عدالت آموزشی» در سفرهای استانی
رئیس دولت در سفرهای استانی یک پوشه جدید روی میز گذاشته است و آن نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی با هدف رفع تبعیض و بی عدالتی درآموزش و پرورش است. مسعود پزشکیان نسبت به آموزش و پرورش اهتمام ویژه و خاصی دارد و شخصا سه اصل مهم ارتقای کیفیت، توسعه عدالت آموزشی و ایجاد تعلق و هویتبخشی دانشآموزان را پیگیری میکند. او به دنبال یک کار همهجانبه، مشارکتی و مردمی است تا عدالت آموزشی در زیرساختها، فضاهای آموزشی و شرایط یادگیری در مدارس دولتی ارتقا یابد. باز به این نکته تاکید میشود که سکاندار دستگاه اجرا فقط شعار نمیدهد، مردِ عمل است. در همین سفر استانی به بجنورد در نشست "نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم" با بیان اینکه من آن چیزی را که قول می دهم اجرا خواهم کرد، تصریح کرد که دست کسانی را که می خواهند کار کنند به گرمی می فشارم. هیچ مشکلی در استان شما نباید بر زمین بماند. ما هم هر کمکی از دستمان بر بیاید. برای ساخت مدرسه با افتخار کارگری خواهم کرد.
در تبیین بیشتر عدالت آموزشی نیز ممکن است این پرسمان طرح شود که چرا «عدالت آموزشی» در گفتمان دولت و سفرهای استانی جایگاه ویژهای دارد؟ شاید پاسخ به این پرسش را بتوان از خلال سخنان رئیسجمهور در آیین تکریم و معارفه وزرای سابق و جدید آموزش و پرورش یافت. وی در آن مراسم با اشاره به اهمیت نقش و جایگاه وزارت آموزش و پرورش در انجام اصلاحات اجتماعی خاطرنشان کرده بود: «آنچه ما در جریان انتخابات بهعنوان یک اصل به دنبال آن بودیم و پای آن نیز ایستادیم، احیای حق و اجرای عدالت بر اساس علم و آگاهی بوده است. ممکن است نتایج اقدامات دولت در این زمینه به سرعت قابل مشاهده نباشد، اما اگر به دنبال اصلاح هستیم، باید از همین جا شروع کنیم.»
وقتی میگوییم رئیس دولت، «مردِ عمل» است با سند چنین ادعایی میکنم. گفته بود حاضرم برای ساخت مدرسه کارگری کنم، همین کار را هم کرد. در سفر به خوزستان کُت از تن درآورد، آستین را بالا زد و با لباس کارگری نخستین خشت طرح ملی نهضت مدرسه سازی مردمی را در خوزستان بنا کرد. اقدام او نمایش سیاسی و رسانهای نبود، پزشکیان چهره واقعی خودش را نشان داد. رئیسجمهور سال ۷۶ هم بسیجی وار برای رفع مشکل سلامت و بهداشت مردم وارد میدان شد و با مشارکت خود مردم، خانه بهداشت ساخت؛ این بار هم پروتکلها را نادیده گرفت و ثابت کرد حرفی که میزند برایش مهم است. نکته دیگر پیرامون سفرهای استانی، مدیریت میدانی رئیسجمهور است، او فقط به نشستها و گزارشهای مدیران بسنده نمیکند و خود پا به میدان میگذارد، چنانچه در سفر به خوزستان سرزده از منطقه کمبرخوردار منبع آب اهواز بازدید کرد و در جریان مشکلات مربوط به حوزه های زیرساختی و خدماتی این منطقه قرار گرفت. اما با این حال حاشیه سازان همچنان مشغول کارند و فقط به دنبال حاشیهسازی هستند و با انتشار دروغ هایی همچون تعطیل کردن کارخانه های استان در خلال سفر رئیس جمهور برای بهبود کیفیت هوا، متن ماجرا دیده نشود.
در سفر استانی رئیسجمهور به خوزستان او ابتدا به دیدار مردمی رفت تا رو در رو با مردم دیدار کند، صحبتها و شعارهایشان را شنید و هنگامی که در سخنگاه ایستاد با درخواست های مکرر و صدای بلند حاضران برای رفع مشکلات، مواجه شد و خطاب به آنها تاکید کرد: بپذیرید که امکان صحبت کردن همه شما اینجا فراهم نیست، همه نامهها و درخواستهای شما را بررسی خواهیم کرد و تمام تلاش دولت حل مشکلات و رفع دغدغه های مردم استان است. اما برخی کانالها در مجازی شنیدن صداهای مردم از سوی رئیسجمهور را ندیدند و تیتر زدند سخنرانی یک دقیقهای پزشکیان در جمع مردم اهواز... درحالی که پزشکیان بارها خود تاکید کرده اهل سخنرانی و شعار دادن نیست و به میدان آمده که باکار، مشکلات مردم را حل کند.
در رصد فضای مجازی طی دو روز گذشته برای بررسی فعالیت های خاشیه سازان و داستان سرایان، با فیلم بریده شده ای رو به رو شدیم که کپشن کوتاهی برای او زده بودند. «پزشکیان عصبانی شد!» اما اصل ماجرا چه بود؟
وقتی منادی وفاق و شنیدن صدای محرومان در جمع فعالان اقتصادی حاضر شد، خبرنگار صداوسیما در خوزستان در اقدامی عجیب با اخلال در مراسم سخنرانی رئیسجمهور در جمع فعالان اقتصادی، سخنان پزشکیان را قطع کرد و باعث برهم خوردن فضای مراسم شد.
رئیس جمهور خطاب به این خبرنگار معترض، گفت: شما با قطع سخنان، تمرکز من را برهم زدی و شور و شوق سخن گفتن را از من گرفتی، شما می توانستی بعد از سخنان من صحبت کنی، خانم با این اقدام شقشقیه مرا برهم زدی. کار در سفر خوزستان به اینجا بسنده نشد. دیدار با فرهنگیان و سیاسیون یکی دیگر از برنامه رئیس جمهور بود، در آنجا هم حاشیه سازان تولید حاشیه کردند و مدعی شدند رئیس جمهور به درخواست مردم واکنش نشان داد، اما واکنش پزشکیان چه بود؟
او در حال سخنرانی بود که در سالن صداهای زیادی شنیده می شد، همه حاضران می خواستند سخن بگویند، بدون توجه به ساعت و برنامه ریزی های انجام شده برای دیدار، مشکلات تلنبار شده از دولت های قبلی را بازگو کنند و برای همین منظور با فریاد های بلند دنبال تحقق خواسته خود بودند، رئیس جمهور هم خطاب به این افراد که به عنوان خواص استان شناخته می شوند گفت که شما اجازه نمی دهید یک جلسه مدیریت شود، بعد به من اعتراض می کنید که چرا ممکلت این طور شده است؟
تفاوت منتقدان منصف با منتقدان مغرض
واکنش پزشکیان نه به منزله نشنیدن صحبتها و دغدغههای مردم، بلکه احترام به نظر مخالف بود، اصلا سفرها جهت شنیدن صدای مردم انجام میشود اما رئیسجمهور هم باید در فضایی آرام و بدون حاشیه به نظرات و دیدگاههایی که بیان میشود پاسخ و دستورات لازم را صادر کند؛ حاشیه سازانی که میخواهند از واقعیتها عبور کنند «منتقد مغرض» هستند و گوشها و چشمهای خود را بستهاند و تمایل ندارند هیچ چیزی ببینند و بشنوند چرا که یک منتقد منصف در مدار انصاف و عدالت حرکت میکند. در دومین سفر استانی رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان تصاویر جالب و جذابی مخابره شد؛ گفتگوی رئیس جمهور با پیرزن روستای کلوخی با لهجه زابلی حسابی در فضای مجازی وایرال شد به گونه ای که منتقدان منصف دولت ، مهر تاییدی بر مردمی بودن رئیس جمهور زدند.
علی جعفری از جمله این منتقدان از طیف مشهور به اصولگرا است. او پس از دیدار خودمانی و بدون تشریفات رئیسجمهور با پیرزن روستایی در صفحه شخصی اش ضمن تمجید از این اقدام پزشکیان، نوشت: اگر بخواهیم یک نقطه اشتراک میان شهید رئیسی، دکتر پزشکیان، دکتر قالیباف و دکتر جلیلی نام ببرم؛ آن اشتراک چیزی جز روحیه مردم داری و تواضع در برابر محرومین نیست. با تمام نقدهای نظری و عملکردی که منتقدان به هریک از این عزیزان می توانند داشته باشند، اما این روحیه ارزشمند است. حتی اگر این تصاویر را نمایش بدانیم باز هم باید این نمایش ها را تقدیر و تقویت کرد.
نتیجهگیری...
رئیس دولت وفاق ملی نشان داده با سفرهای استانی فقط می خواهد صدای بی صدایان را بشنوند و دغدغهها و مطالبات آنان را پیگیری کند، شعار ندهد، تا حد امکان سخنرانی نکند و فقط شنونده حرف ها و انتظارات باشد، به همین جهت ارتباطی بدون روتوش بین او با مردم برقرار میشود؛ هرچند عدهای تلاش میکنند حاشیه ایجاد کنند اما آنچه مشخص است اینکه رئیسجمهور با سفرهای استانی بی واسطه میان مردم میرود و خود را مردی از جنس مردم میداند؛ پزشکیان همان مسعود پزشکیان سابق است اما تنها تفاوتی که کرده این است که این بار در مقام رئیسجمهور به دنبال شنیدن صداهای مردم و نظر کارشناسان است تا «برای ایران» کار و خدمت کند و خود مردم نیز بهترین داور برای قضاوت درمورد اقدامات داستان سرایان خالص ساز و عصبانی از رای تاریخی ملت در برابر شفافیت و صداقت پزشکیان و تلاشهایش برای ساختن دوباره ایران هستند.
خالص سازان و تمامیت خواهان که فقط شعار و وعده دروغ به مردم تحویل دادند، حق دارند فرق بین صداقت، شفافیت و پیرو واقعی "علی" بودن را با "فردین بازی" متوجه نشوند.
انتهای پیام/