با توسعه نصب پنل‌های خورشیدی در سیستان و بلوچستان ساکنان مناطق مرزی ماندگار می‌شوند

رونق اقتصاد مرزنشین‌ها در سایه آفتاب

استان‌ها

86123
string(763) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"675","_w":"1200","_y":"64.5","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/11\/07\/562736cde6ff84cd4e26e345a68f3ff0.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 107.2px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateY(-8.6px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" رونق اقتصاد مرزنشین‌ها در سایه آفتاب

طلوع هر روزه خورشید آسمان ایران از «سراوان» به عنوان اولین منطقه کشور و همین طور تعداد زیاد روزهای آفتابی درکنار تابش عمود خورشید، سیستان و بلوچستان را به گنجینه‌ای بی‌نظیر برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی تبدیل کرده است.

به گزارش گروه استان‌های ایران آنلاین، منطقه سیستان براساس اطلس نقشه خورشید ایران که توسط سازمان انرژی‌های نو تهیه شده، ایده‌آل‌ترین منطقه تابشی به حساب می‌آید. آن طور که آمار‌ها نشان می‌دهد هر مترمربع از این منطقه بین ۲.۵ تا ۴.۵ کیلووات ساعت تابش دریافت می‌کند و همین موضوع سبب شده در سال‌های اخیر اجرای طرح ملی نصب پنل‌های خورشیدی در این استان سرعت بگیرد.

موضوعی که دولت چهاردهم نیز بر آن تأکید کرده و تلاش دارد تا با تخصیص وام‌های کم بهره و موظف کردن وزارت نیرو به خرید تضمینی برق تولیدی از مرزنشسینان، زمینه ایجاد درآمد و ماندگاری مردم را در مناطق مرزی سیستان و بلوچستان فراهم کند. مرزنشینان این استان می‌دانند با بهره‌مندی از خورشید و نصب پنل‌‌های تولید برق وارد یک بازی چند سر برد شده‌اند.

به طوری که با نصب یک پنل و مراقبت از آن در دل روستاهای دورافتاده هم می‌توانند علاوه بر رفع مشکل قطع برق‌شان، درآمدی ثابت از محل تولید و فروش برق داشته باشند. حالا هر خانه در سیستان و بلوچستان یک نیروگاه کوچک تولید برق است.

طلوع هر روزه خورشید آسمان ایران از «سراوان» به عنوان اولین منطقه کشور و همین طور تعداد زیاد روزهای آفتابی درکنار تابش عمود خورشید، سیستان و بلوچستان را به گنجینه‌ای بی‌نظیر برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی تبدیل کرده است.

منطقه سیستان براساس اطلس نقشه خورشید ایران که توسط سازمان انرژی‌های نو تهیه شده، ایده‌آل‌ترین منطقه تابشی به حساب می‌آید. آن طور که آمار‌ها نشان می‌دهد هر مترمربع از این منطقه بین ۲.۵ تا ۴.۵ کیلووات ساعت تابش دریافت می‌کند و همین موضوع سبب شده در سال‌های اخیر اجرای طرح ملی نصب پنل‌های خورشیدی در این استان سرعت بگیرد.

موضوعی که دولت چهاردهم نیز بر آن تأکید کرده و تلاش دارد تا با تخصیص وام‌های کم بهره و موظف کردن وزارت نیرو به خرید تضمینی برق تولیدی از مرزنشسینان، زمینه ایجاد درآمد و ماندگاری مردم را در مناطق مرزی سیستان و بلوچستان فراهم کند.

مرزنشینان این استان می‌دانند با بهره‌مندی از خورشید و نصب پنل‌‌های تولید برق وارد یک بازی چند سر برد شده‌اند. به طوری که با نصب یک پنل و مراقبت از آن در دل روستاهای دورافتاده هم می‌توانند علاوه بر رفع مشکل قطع برق‌شان، درآمدی ثابت از محل تولید و فروش برق داشته باشند. حالا هر خانه در سیستان و بلوچستان یک نیروگاه کوچک تولید برق است.

حمایت دولت از توسعه نیروگاه‌های کوچک‌

«داوود شهرکی» معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به حمایت همه‌جانبه دولت در اجرای برنامه ملی تقویت کسب و کار و معیشت مرزنشینان در گفت‌وگو با «ایران» اظهار داشت: سیستان و بلوچستان باتوجه ‌به موقعیت ژئوپلیتیک خاص خود در زمینه‌ انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر ظرفیت‌های بسیار بالایی دارد از این رو توسعه نیروگاه‌های کوچک‌ مقیاس خورشیدی در سال‌های اخیر از برنامه‌های اصلی دولت برای رفع ناترازی‌های برق و ایجاد درآمد پایدار برای مرزنشینان این استان بوده است.

وی ادامه داد: هر چند استارت این طرح در دولت شهید رئیسی زده شده اما دولت چهاردهم نیز بر اجرای این طرح تأکید داشته و رئیس جمهوری در ۲ سفری که به استان داشته، بودجه‌های مناسبی را برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در نظر گرفته‌است. در این زمینه وزیر نیرو در اولین سفر استانی دولت چهاردهم به استان، نیروگاه خورشیدی اسلام‌آباد با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات را افتتاح کرد و قرار شده این نیروگاه با ظرفیت کامل در اردیبهشت ۱۴۰۵ به شبکه برق سراسری متصل شود.

شهرکی با بیان اینکه در حال حاضر سیستان و بلوچستان استان پیشرو در نصب پنل‌های خورشیدی است، افزود: با توجه‌ به قرار گرفتن سیستان در منطقه خشک و ساعات طولانی تابش آفتاب؛ پنل‌های خورشیدی برای اولین‌بار در کشور در حوزه سیستان و در شهرستان‌ هامون نصب شد. ۲ هدف اصلی این طرح یکی ایجاد منبع درآمد و در نتیجه ماندگاری مرزنشینان و جلوگیری از مهاجرت و دیگری جبران ناترازی برق و پایان  خاموشی‌های مکرر در این منطقه بوده است.
 
تخصیص تنخواه برای کمک به مرزنشینان

وی ادامه داد: البته از آنجایی که مردم منطقه توانایی پرداخت هزینه خرید پنل‌ها را نداشتند، با حمایت دولت ودیعه خرید تجهیزات به صورت وام در اختیار آنها قرار گرفت اما این موضوع هم با موانعی مواجه شد. در اصل بانک تا زمانی که پنل‌ها نصب نشده بود وام را در اختیار متقاضیان قرار نمی‌داد؛ از سوی دیگر شرکت‌های عرضه کننده هم تا زمانی که هزینه پنل‌ها را به طور کامل دریافت نمی‌کردند، آن را تحویل نمی‌دادند. همین چرخه معیوب سبب شده بود که روند کار کند شود.

معاون امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان افزود: در این شرایط با پیگیری‌های استاندار و تأکید دولت از طریق منابع استانی مبلغی به عنوان تنخواه در اختیار شرکت‌های ارائه کننده پنل قرار گرفت تا خرید و نصب از طریق این پول انجام شود و بعد از پرداخت وام از سوی بانک‌ها این پول جایگزین شود. در اصل ما برای سرعت گرفتن روند کار بخش ناقص این طرح را فراهم کردیم.

وی نصب پنل‌های خورشیدی را راه ماندگاری در سیستان دانست و افزود: با توسعه این بخش کمک به معیشت مردم بسیار ملموس شده و از این طریق مشاغلی در سایر بخش‌ها نیز ایجاد شده است. در اصل پنل‌هایی که سال گذشته در حوزه سیستان نصب شد، توانسته از محل فروش برق تولیدی به وزارت نیرو علاوه بر پوشش قسط بانک‌ها حدود ۳۰ میلیون ریال نیز در ماه برای خانوار‌های مرزنشین درآمد ایجاد کند. از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه نیز ۵۴۰ میلیارد ریال به حساب مردم واریزشده است. همچنین مشکل قطع برق در این مناطق مرتفع شده و مهم‌تر آنکه مرزنشینان هزینه‌ای هم بابت برق نمی‌دهند.

این مقام مسئول با تأکید بر اینکه سیستان و بلوچستان توانایی تبدیل شدن به ‌هاب انرژی‌های خورشیدی در کشور را دارد، افزود: شرایط خدادادی این موضوع با تابش بیش از ۳۰۰ روز خورشید در استان فراهم شده است. ما نیز برای تحقق این مهم، نصب ۱۵ هزار پنل در سراسر استان را هدف‌گذاری کرده‌ایم. البته در حال حاضر مشکل اصلی کمبود پنل است که اگر بحث واردات و تأمین پنل‌ها سرعت گیرد، امسال این طرح در همه حوزه‌های منطقه سیستان و در ادامه در بلوچستان اجرایی می‌شود.

وی همه دستگاهای استان را همسو با اجرای این طرح بزرگ ملی دانست و افزود: سه ارگان در اجرای پروژه پنل‌های خورشیدی دخیل هستند؛ معرفی افراد برعهده کمیته امداد بوده و بررسی شرایط فنی اجرای طرح در مکان مورد نظر برعهده اداره برق و پیمانکار است. قبل از اجرای طرح، تیمی سه‌نفره از ادارات فوق جهت بررسی به‌صورت میدانی در منطقه حضور پیدا می‌کنند. کسانی که تمایل به نصب پنل‌های خورشیدی دارند باید دارای انشعاب برق به نام متقاضی و منزل مسکونی شخصی باشند و مکان مورد نظر باید مورد تأیید تیم سه‌نفره کمیته امداد، اداره برق و نماینده قرارگاه باشد.

پرداخت اقساط از محل کارکرد پنل‌ها

شهرکی درخصوص میزان پرداخت کمک هزینه به افراد متقاضی توضیح داد: برای نصب هر پنل خورشیدی مبلغ یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال وام با کارمزد ۴ درصد و بازپرداخت ۷ ساله در اختیار افراد قرار می‌گیرد. البته نکته مهم این است که اقساط وام پرداختی از محل کارکرد پنل‌ها پرداخت خواهد شد و اداره برق بر اساس قرارداد منعقده به مدت ۲۰ سال تعهد خرید تضمینی برق تولیدی پنل‌ها را برعهده دارد.

وی ادامه داد: با توجه‌ به اینکه سیستان با طوفان‌های ۱۲۰ روزه روبه‌رو است، همواره یک تیم متخصص آمادگی رفع مشکلات احتمالی را در موارد اضطراری برعهده داشته که ملزم به رفع معایب پیش‌آمده احتمالی هستند، ضمن اینکه دستگاه و تجهیزات آن دارای گارانتی هستند.

خبرنگار: شیما جهان‌بخش


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار استان‌ها