دوشنبه پاستور روز همگرایی قوای سه گانه بود
تیر رادیکال ها به سنگ خورد
سیاست
86763
همزمان با شدت گرفتن حملات تندروها به سران هر سه قوه و طرح هزینهساز سیاسی، دیروز رویدادی رخ داد که پاسخ جدی و خط بطلانی بر تلاش و هدف این جریانها برای ایجاد انشقاق و شکاف در سطوح عالی مدیریت کشور است.
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، اگر تاکنون سؤال بود که وفاق چیست و اصلاً به چه کار مردم میآید، نشست مشترک روز گذشته سران و جمعی از مسئولان سه قوه، پاسخ این پرسش بود. این نشست به دعوت دولت برگزار شد و علاوه بر سران قوا، معاونان رؤسای سه قوه نیز دیدگاههای خود را درباره مهمترین مسائل کشور مطرح کردند. مهمترین مسأله کشور چه میتواند باشد جز حل مشکلات و ایجاد گشایشهای بیشتر در زندگی مردم؟ سخنان سران قوا و معاونان آنان همه حول این دو محور بود؛ رفع مشکلات و ایجاد گشایش بیشتر برای مردم. منظور از وفاق چیزی جز همین دو محور نیست. وفاق، همدلی، همراستایی، وحدت یا هر اسم دیگری که برای آن انتخاب کنیم، به تنهایی هدف نیست. وفاق برای آن نیست که صرفاً مسئولان عالیرتبه کشور به یک اشتراک نظر برسند. وفاق یک ابزار است یا یک پله که با تکیه بر این ابزار بتوان راهی برای حل مسائل کشور جست. وفاق یک پله است، برای اینکه با ایستادن بر این موضع، با نگاهی جامعتر و همدلانهتر به مسائل جاری نگریست و با تکیه بر این نگاه برای این مسائل تدبیر کرد. نشست دیروز سران قوا به نوعی «علنی» هم بود. یعنی امر پشت پرده یا حرف مگویی وجود نداشت و با پخش اظهارات سران قوا، مردم هم در جریان اظهارات و رویکردهای آنان قرار گرفتند. چرا که وفاق و همدلی برای مردم است و به همین دلیل نمیتواند امری پوشیده از مردم باشد. اگر از کلمات، جملات و عبارتهای متفاوتی که سران قوا به کار بردند بگذریم، بطن یا محورهای رؤسای هر سه قوه تقریباً یکسان بود. پزشکیان، اژهای و قالیباف، هر سه بر این نکته تأکید کردند که حل مشکلات مردم اولویت دارد. تأکید دوم آنان بر اجرای قانون، نگاه به قانون و قانونگرایی بود. مسأله سوم مورد تأکید سران قوا، اجتناب از تندروی، اجتناب از اعمال نگاههای بسته، اجتناب از منیت و خودمحوری و اجتناب از خودحقپنداری بود. آنان گفتند قوا و مسئولان باید به گونهای به مسائل نگاه کنند یا به گونهای امور اجرایی را دنبال کنند که هر روز بخش بیشتری از مردم را درگیر کند و شمولها در حوزه سیاست، فراگیرتر شود. این دغدغه ناظر بر کاهش مشارکت مردم در انتخاباتهای اخیر بود که پزشکیان به طور صریح به آن پرداخت و قالیباف و اژهای به تلویح.
براین اساس میتوان نشست مشترک روز گذشته سران و مسئولان قوای سهگانه را یک مرزبندی روشن، صریح و آشکار با جریانهایی دانست که نان خود را در دمیدن بر آتش تنور سیاست و غبارآلود کردن فضای اجتماعی و مشوش کردن اذهان جامعه دنبال میکنند. هیچیک از سران قوا با شیوههای «مرده باد»، «اعدام باید گردد»، «عزل و اخراج باید گردد» و «فلانی خائن و نفوذی است» مطلقاً همدلی نشان ندادند. شعارهای «مرده باد» و «اعدام باید گردد» شیوه کسانی است که حرف ایجابی ندارند، برای حل مشکلات کشور یک راهحل ساده و قابل محاسبه ندارند و همه سیاستورزی آنها در این است که چطور رقیب را تخریب، آبروی او را حراج یا با تخریب شخصیت، رقیب را از میدان به در کنند. پیام نشست روز گذشته سران قوا متفاوت بود؛ آنان تفاوت دیدگاهها در کشور را به رسمیت شناختند و سیاستورزی مبتنی بر خیابان و توأم با شعارها و اقدامات تند را نکوهش کردند. دیگر پیام مهم نشست سران قوا همین بود، اینکه وفاق و همدلی به معنای پایان دادن به تفاوت، اختلاف نظر یا اختلاف برداشت بویژه در حوزههای اجرایی نیست. اما نکته این است که این اختلاف نظرها باعث گسترش شکافها نمیشود یا از آنها برای مهار رقیب در خیابان و پشت تریبونهای عمومی استفاده نمیشود. اختلاف نظر، خود مکمل وفاق است. زیرا تفاوت دیدگاهها، اختلاف برداشتها و طرح آنها در جلسات مختلف، به صیقل خوردن بیشتر دیدگاهها، نزدیک شدن نظرها، رفع اشکالات و در نهایت، یافتن بهترین راهها و مسیرهای ممکن منتهی میشود. برای همین بود که هم پزشکیان و اژهای و هم قالیباف، بارها عنوان کردند که ملاک عمل، قانون است.
نشست دیروز که در نوع خود بیسابقه بود، پاسخی بود به همه ناسازهایی که ساز خود را برای ناکوک کردن فرآیندهای سیاسی کوک کرده بودند. تیر رادیکالها برای ایجاد شکاف میان قوا به سنگ خورد. البته تجربه نشان داده است که آنان یا پیام نشست دیروز را نمیگیرند یا واژگونه تعبیر میکنند. اما مردم، به عنوان مخاطب اول و بیرون از مرزها به عنوان مخاطب سوم (مخاطب دوم همان رادیکالها هستند) پیام این نشست را بهدرستی درخواهند یافت؛ پیام این است: «ما حرف ملت را که در چند انتخابات گذشته به رساترین شکل گفته، دیده و شنیده شد و این حرف این است که نزاع بیثمر سیاسی کافی است و باید با تکیه بر راه عمل که همان قانون است، دل در گرو حل مشکلات داشت»، دریافتهایم. پیام مردم در چند انتخابات اخیر این بود که ما بیثمری تنشهای سیاسی را دریافتهایم و میدانیم که از دل آن دستورکار عملی و خیرجمعی برای ایران و مردمش حاصل نمیشود. پیام سران قوا در نشست روز گذشته هم این بود: ما عزم خود را برای یافتن یک دستورکار عملی و مبتنی بر خیرجمعی برای ایران و مردمش جزم کردهایم. حالا دو عصر، به صورت همزمان فرارسیده است؛ عصر دستورکارهای ایجابی که با سیاستهای شواهدمحور و قابل محاسبه و مشاهده دنبال حل مسائل و رفع چالشهاست و عصر انزوای رادیکالیسم. همزمان که صفوف مردم فشردهتر و همراستایی قوای سهگانه بیشتر میشود، رادیکالها هم منزویتر، تنهاتر و سرخوردهتر میشوند. پیامدهای این سرخوردگی، مسألهای است که باید به آن فکر کرد و برایش چارهای اندیشید.
رئیس مجلس شورای اسلامی: دوقطبیسازی خواسته دشمن است
رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست دیروز، با بیان اینکه نمیتوانیم اشکالات را به گردن یکدیگر بیندازیم، تصریح کرد: هرچه در کشور میگذرد، خوب و بد، بر عهده ماست.
به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف عنوان کرد: همدلی و همکاری باید منجر به هم افزایی شود که غیر از آن سودی نخواهد داشت. باید توجه کنیم که مردم ذینفع نهایی این هم افزایی باشند.
وی ادامه داد: اقدامات ما باید در چهارچوب قانون باشد و همدلی، همکاری، همافزایی و وفاق سه قوه را هم باید با معیارها و شاخصهای آن بسنجیم و نباید اجازه دهیم از مسیر منحرف شده و از مردم غفلت کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه همه باید قول دهیم با خودداری از پرداختن به امور حاشیهای به اصل مطلب برسیم، بیان کرد: دشمن تمام تلاش خود را برای دوقطبیسازی میکند. دوقطبیسازی آنان نیز با ظاهرسازی، به گونهای است که خود را دغدغهمند جلوه دهد که در نهایت کشور را از مدار فعالیتهای اصلی خود خارج کرده و به حاشیه ببرد، لذا باید توجه کنیم هرگز از مسیر اصلی خارج نشویم، موضوعات اصلی و فرعی را تفکیک کرده و مسائل اصلی را قربانی مسائل فرعی نکنیم.
قالیباف یادآور شد: خداوند را شاهد میگیرم در جریان تذکرات و اقدامات نظارتی به دنبال مچگیری نیستیم و آمدهایم با کمک به دولت برای مردم کار کنیم و قطعاً حرکت سه قوه باید منجر به اتفاق خوب برای مردم شود.
وی با تأکید بر اینکه امروز در شرایطی قرار داریم که زمان و امکانات اجازه نمیدهد همه اقدامات با هم انجام شود، پیشنهاد کرد که هر سه قوه نهایتاً چند کار مهم و فوری را انتخاب و دنبال کنند. قالیباف اظهار کرد: در جلسه سران قوا روی فوریت حل مسائل اقتصادی کار کردیم، اما اقدامات ما باید ملموس باشد. نقدی به آمارهای ارائه شده ندارم که گفته میشود نقدینگی کاهش یافت و تورم به 30 درصد رسیده، مردم را میبینم که سفرهایشان این را نشان نمیدهد. وی یکی از راههای کاهش مشکلات معیشتی را تخصیص کالابرگ الکترونیکی دانست و گفت: منظور ما از حل موضوع انرژی (بهینه سازی) گران کردن نیست، اگر زمانی قرار بر افزایش قیمت برای بهینهسازی باشد، اولین منفعت آن باید به مردم برسد، در مرحله بعد دولت و سپس سیستم که البته اراده دولت و قوا نیز بر این است.
وی با بیان اینکه حل مسائلی مانند تورم، معیشت و مسکن بسیار مهم و فوری است، بویژه که تابآوری جامعه در این حوزه بشدت کاهش یافته است، گفت: شخصاً قول میدهم که در مجلس تمام قد در خدمت دولت هستیم، قوانین کافی برای خیزش اقتصادی از سوی دولت وجود دارد اما اگر نیاز به قانونگذاری باشد قول میدهیم در کوتاهترین زمان انجام دهیم.
رئیس قوه قضائیه: معیار انقلابیگری احترام به قانون است
رئیس قوه قضائیه در نشست دیروز با بیان اینکه در ۴۶ سال قبل مردم ایران اسلامی با امام خمینی(ره) بیعت کردند و توانستند با کنار گذاشتن اختلافات که همواره وجود دارد به پیروزی نائل شوند، گفت: امروز نیز اعتقاد ما آن است که با تضارب افکار میتوان بسیاری از مسائل را حل کرد .به گزارش میزان، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای با اشاره به اینکه وجود اختلافات به دلیل منیتها و خواهشهای نفسانی است، تصریح کرد: امروز راهبرد اصلی ما باید وحدت کلمه باشد.
وی با بیان اینکه باید اذعان کنیم در اجرای برنامههای توسعه توفیق زیادی نداشتهایم، اضافه کرد: دلیل اصلی این امر آن است که نتوانستهایم پیرامون مسائل کشور به یک اشتراک نظر دست پیدا کنیم.
رئیس عدلیه با بیان اینکه در اینگونه جلسات باید از تعارفات مرسوم بگذریم، ادامه داد: با تکرار کلمه وفاق، «وفاق و همدلی» حاصل نمیشود، اصل آن است که پیرامون مسائل کشور به یک اشتراک نظر برسیم. اگر ما کارگزاران نظام کاری کنیم که مردم نسبت به کارآمدی نظام اسلامی ناامید شوند، آنگاه مغبون و زیانکرده هستیم؛ ما مسئولیت سنگینی بر دوش داریم و باید کارآمدی نظام اسلامی را به همگان اثبات کنیم. ما در برابر مردم مسئول
هستیم.
حجتالاسلام محسنی اژهای تصریح کرد: باید با حرکت جهادی بر مشکلات فائق آییم. البته حرکت ما باید منطبق با قانون باشد؛ یکی از معیارهای اصلی انقلابیگری احترام به قانون است. کسی نمیتواند بگوید آنجایی که قانون منطبق با منافع من است به آن التزام دارم و آنجایی که قانون منطبق با منافع و سلایق من نیست آن را زیر پا میگذارم! احترام به قانون در همه شئون واجب است.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: امروز یکی از اصلیترین مسائل کشور موضوعات اقتصادی است؛ اگر نتوانیم بر مسائل اقتصادی فائق آییم، آنگاه در عرصههای فرهنگی و امنیتی نیز ممکن است با مشکلات و معضلاتی مواجه شویم.
رئیس عدلیه، تسهیل شرایط برای ورود مردم، سرمایهگذاران و کارآفرینان به همه بخشهای اقتصادی را ضروری خواند و گفت: به عنوان مثال گاهی در قوه قضائیه به فردی میگوییم اگر فلان اعتراف را کند او را مشمول مواردی میکنیم. نباید در گفتن این مسائل تعارف داشته باشیم؛ باید این گونه معضلات را در نظام حکمرانی خود حل کنیم.
اژهای تصریح کرد: اعتقاد دارم باید برای تعیین صلاحیت افراد در گزینشها بازنگری داشته باشیم. بررسی صلاحیت افراد برای گماردن آنان در مشاغل و مناصب مختلف ضروری است، اما گاهی شاخصها و معیارهای ما به گونهای است که جامعه را از ظرفیتهای مردمی محروم میکنیم.
رئیسجمهوری: شاخص، مردم هستند
رئیسجمهوری در نشست دیروز، از قبول دعوت دولت از سوی سران و مسئولان قوای مقننه و قضائیه تشکر کرد و گفت: قدم اول در مسیر موفقیت، بالابردن تحمل، شنیدن سخن مخالف و انتقادپذیری است. همچنین نگاه ما نسبت به مردم نباید اینگونه باشد که آنان را «دیگران» ببینیم و خودمان را «خودی».
وی ادامه داد: قرآن به ما میآموزد که خداوند پاداش هر کار خیر را 10 برابر میدهد، اما برای کار بد فقط به اندازه همان کار مجازات در نظر میگیرد. آیا ما هم اینگونه عمل کردهایم؟ آیا کسانی را که یک عمر خدمت کردند، اما یکبار پایشان لغزید، به اندازه همان لغزش مجازات کردیم یا برای همیشه از میدان بیرون راندیم؟
رئیسجمهوری با اشاره به سخنان سران قوای قضائیه و مقننه مبنی بر اینکه شاخص، مردم هستند، تصریح کرد: در انتخابات اخیر 50 درصد مردم مشارکت نکردند، آیا آنان از ما نیستند و آیا ما خدمتگزار آنان نیستیم!؟ نباید از خود بپرسیم که چرا از ما ناراضی هستند؟
پزشکیان با اشاره به سیره رسول گرامی اسلام افزود: ما اینجا مردمی را که با اعتقادات و باورهای ما همراه بودند و 98 درصد آنان به جمهوری اسلامی رأی دادند، به جای اینکه بیشتر جذب کنیم، حرفی پیدا میکنیم، انگی میزنیم و بعد حذفشان میکنیم. وی اظهار کرد: ما باید بستر مواجهه عادلانه با مردم را فراهم و با انصاف و براساس حق با آنان رفتار کنیم و تبعیضی بین هیچکدام قائل نشویم، در این صورت امکان ندارد از ما دوری کنند.
رئیسجمهوری با اشاره به انتشار تحلیلها و اخباری از سوی بدخواهان ایران اسلامی مبنی بر اینکه ایران امروز در بدترین و ضعیفترین وضعیت خود است و میتوان به آن ضربه زد، افزود: دشمنان به این مسأله امید بستهاند که با دامن زدن به اختلافات در داخل کشور، مردم را به خیابان بریزند و بعد خودشان سوار بر موج اعتراضات شوند. در مقابل ما باید همه تلاش خود را بهکار بگیریم که فارغ از اختلافات، مشکلات مردم را حل کنیم و اگر هم جایی نمیتوانیم مشکلی را حل کنیم، محترمانه با مردم گفتوگو کنیم و به آنان توضیح دهیم.
پزشکیان افزود: وقتی نتوانستیم به تعهدات خود در مقابل مردم عمل کنیم، اگر به خیابان آمد و اعتراض کرد، باید با او گفتوگو کنیم، اما در عوض با او برخورد بد هم میکنیم. البته مردم هم باید مراقب باشند که دشمن از اعتراضات آنها در جهت برهم زدن جامعه سوءاستفاده نکند. رئیسجمهوری تصریح کرد: همانگونه که رئیس محترم مجلس گفتند، باید تلاش کنیم مشکلات معیشتی مردم را به هر شکل رفع کنیم. در جلسات سران قوا همواره این دغدغه وجود دارد، تا قبل از عید کارهایی انجام خواهیم داد و برای سال بعد نیز قطعاً روند را به شکلی دنبال خواهیم کرد که برای سفره مردم مشکل ایجاد نشود.
مرتضی گلپور
دبیر گروه سیاسی
انتهای پیام/