خاموشی تهران؛ حرف وزارت نیرو و وزارت نفت چیست؟
دولت
87529
![خاموشی تهران؛ حرف وزارت نیرو و وزارت نفت چیست؟](https://cdn-news.inn.ir/photo/1403/11/24/7ab5bf693f175444cff5a3d310e64ab5-a-i-l.jpg)
در حالی که وزارت نیرو و وزارت نفت روایت متفاوتی از دلیل خاموشی در تهران دارند؛ به نظر میرسد ریشه ماجرا نه در این روزها که در تابستان بوده است.
گروه سیاسی ایران آنلاین | شامگاه روز سهشنبه مناطقی از تهران دچار خاموشی چند ساعته شد. این خاموشی باعث شد که امروز معاون اجرایی رئيس جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت از مردم بابت این خاموشی عذرخواهی کند. اما دلیل این خاموشی چه بود؟
روایت وزارت نیرو
حوالی ساعت ۲۱ توانیر در اطلاعیهای آورد:
«با توجه به سرمای هوا، افزایش مصرف گاز خانگی و محدودیتهای ایجاد شده در روند تامین و انتقال گاز به نیروگاهها، به منظور حفظ پایداری شبکه، برق برخی مشترکان شهر تهران قطع شده است. تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها با کمک وزارت نفت در حال انجام است و حفظ روند کنونی برای تامین برق مورد نیاز کشور نیازمند همکاری همه هموطنان است.»
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق هم «محدودیتهای ایجاد شده در روند تامین و انتقال گاز» را از دلایل این خاموشی بیان کرد.
روایت وزارت نفت
اما حوالی ظهر چهارشنبه وزارت نفت در اطلاعیهای اعلام کرد که مدیریت وزارت نیرو مطلوب نبوده و دلیل خاموشی ارتباطی با تامین سوخت ندارد. وزارت نفت دلیل اصلی خاموشی را عدم مدیریت درست مصرف سوخت در فصل تابستان بیان کرده و گفته بود در آن فصل نیروگاهها باید نفت کوره یا مازوت میسوزاندند ولی این کار را نکردند و فشار به منابع دیگر سوخت آنها آمده است.
در اطلاعیه وزارت نفت آمده بود:
«تأمین پایدار انرژی در کشور مستلزم مدیریت دقیق سبد سوخت از سوی نیروگاهها است. این سبد شامل گاز طبیعی، نفتگاز و نفتکوره است که در مجموع به آن «سوخت معادل» گفته میشود.
بر اساس دستورالعملهای بالادستی، نیروگاهها موظفند در فصول مختلف سال، بهویژه در تابستان که فرصت مناسبی برای ذخیرهسازی سوخت مایع فراهم است، سبد سوخت خود را بهگونهای مدیریت کنند که در ماههای سرد سال، تأمین برق بدون چالش ادامه یابد.
در اوایل مرداد امسال، تصمیمی اتخاذ شد که نیروگاهها را مکلف میکرد از ۱۰ مرداد به بعد، روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفتکوره مصرف کنند، این در حالی است که مصرف واقعی در نیروگاهها بهطور میانگین تنها ۲۴ میلیون لیتر در روز بوده است. نتیجه این عدم مصرف، کاهش ۲.۳ میلیارد لیتر نفتکوره در نیروگاهها بود که بهجای آن، نفتگاز بیشتری مصرف شد، این موضوع نشاندهنده عدم مدیریت بهینه سبد سوخت و تأثیر آن در تأمین انرژی در ماههای سرد سال است.
این در حالی است که تأمین گاز و سوخت مایع، حتی فراتر از تعهدات انجام شده و در بسیاری از روزها بیش از میزان تکلیفشده به نیروگاهها تحویل داده شده است. نادیده گرفتن این واقعیت و چشمپوشی از نقش مدیریت نامناسب سوخت معادل، نهتنها مشکل را حل نمیکند، بلکه میتواند زمینهساز چالشهای مشابه در آینده باشد.
با وجود افزایش بیسابقه مصرف گاز در دی و بهمن امسال که در برخی روزها رکورد ۶۸۱ میلیون مترمکعب در روز را ثبت کرد، شبکه گازرسانی کشور پایدار باقی ماند و گاز مورد نیاز نیروگاهها مطابق تکالیف بالادستی تحویل شد، افزون بر این، میانگین تحویل نفتگاز به نیروگاهها ۵۵ درصد بالاتر از تعهدات ابلاغی در سال ۱۴۰۳ بوده است
همچنین، طبق آمار رسمی، مقدار تحویل سوخت مایع به نیروگاهها در بهمن ۸۶ میلیون لیتر در روز بوده که ۲۴ درصد بیشتر از سال گذشته است، این افزایش تأمین، بیانگر تعهد وزارت نفت در پشتیبانی از تولید برق پایدار در کشور است.
مدیریت تأمین برق در کشور وابسته به تنظیم صحیح سبد سوخت نیروگاههاست. در صورتی که مصرف نفتکوره در فصل گرم سال مطابق برنامهریزی انجام میشد، امکان استفاده بهینه از منابع در ماههای سرد سال فراهمتر بود، با این حال، تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در دی و بهمن، مطابق تکالیف ابلاغی و حتی در بعضی روزها فراتر از آن انجام شده است که نشان از پایبندی وزارت نفت به وظایف خود در قبال تأمین پایدار انرژی دارد.»
محسن پاکنژاد وزیر نفت هم در حاشیه نشست هفتگی هیئت دولت و در جمع خبرنگاران، درباره قطعی برق روز گذشته در برخی مناطق کشور اظهار داشت:
قطعی برق بهویژه در شرق تهران ارتباطی به سوخت نیروگاههای حاشیه تهران و تأمینکننده برق تهران نداشته است. نیروگاههایی مانند پرند و دماوند و نیروگاههایی که در حاشیه این شهر هستند و تهران را از نظر برق تامین میکنند، به لحاظ سوخت در وضعیت کاملا مناسبی بودند. شبکه به هم پیوسته برق سبب میشود در نقاطی فرکانس برق افزایش پیدا کنند و سیستمهای رولیاژ و رلهها به صورت اتوماتیک برق را قطع میکنند.
در اردیبهشت ماه امسال زمانی که ما نبودیم وزیر نفت وقت آقای اوجی نامهای را به چند مرجع در کشور ارسال و در آن به صراحت اعلام کرد که اگر نیروگاهها از مردادماه روزانه بیش از ۴۰ میلیون لیتر نفت کوره استفاده نکنند، ما امکان تامین سوخت نفت گاز را نداریم. این نامهای صریح و درست از وزیر نفت وقت بوده است و براساس مصوباتی که نهادهای زیرربط دادند، بنا شد از ۱۰ مرداد ماه نیروگاهها روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفت کوره بسوزانند، اما این اتفاق رخ نداد.
بنابراین به نظر میرسد که اگرچه مشکل خاموشی در فصل پاییز و زمستان و مشکل اخیر در اواخر بهمن به وجود آمده ولی باید به دنبال ریشه آن در میانه فصل تابستان گشت.
انتهای پیام/