افزایش ۲۴ درصدی مصرفکنندگان موادمخدر در دنیا
جامعه
87535
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: براساس جدیدترین گزارشات منتشر شده در سال ۲۰۲۳، تعداد مصرفکنندگان مواد مخدر به ۲۹۶ میلیون نفر درجهان رسیده که افزایش ۲۳ درصدی را نشان میدهد و همچنین آخرین اطلاعات ۶ ماهه اخیر نسبت به گذشته نیز نشان از افزایش ۲۴ درصدی دارد.
به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، سیدجواد حسینی در افتتاحیه هفدهمین کنگره دانش اعتیاد اظهار کرد: اعتیاد تنها یک مسئله فردی نیست، بلکه یک بحران اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و خانوادگی است که امروز جوامع مختلفی با آن به صورت بسیار جدی مواجه هستند، به گونهای که گفته میشود مادر مسئلههای اجتماعی است، یعنی نه تنها یک آسیب جدی ویرانکننده است، بلکه مادر و تولیدکننده و باز تولیدکننده بسیاری دیگر از آسیبها محسوب شده و تا ۲۵ آسیب به طور مشخص میتواند ناشی از اعتیاد تولید و بازتولید شود.
وی ادامه داد: متاسفانه و شوربختانه اعتیاد هم در جهان و هم در ایران در حال طی کردن مسیر رو به رشدی است؛ طبق گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۲، ۲۸۴ میلیون نفر در سنین ۱۵ تا ۶۴ سالگی درگیر با مسئله اعتیادند که این رقم رشد ۲۶ درصدی را نشان میدهد. البته براساس جدیدترین گزارشات منتشر شده در سال ۲۰۲۳، تعداد مصرفکنندگان مواد مخدر به ۲۹۶ میلیون نفر درجهان رسیده است که افزایش ۲۳ درصدی را نشان میدهد و همچنین آخرین اطلاعات ۶ ماهه اخیر نسبت به گذشته نیز نشان از افزایش ۲۴ درصدی دارد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه وضع ایران هم بهتر از روندهای افزایشی جهانی نیست، تصریح کرد: به ویژه آموختههای دانش بشری نشان میدهد که با کاهش سن مصرف، با افزایش گرایش به مواد صنعتی و به ویژه تغییر الگوی مصرف از سنتی به روانگردانها مواجهیم که این موضوع نگرانیهای بیشتری را برای جامعه بشری ایجاد کرده است. همچنین تاثیر منفی اعتیاد بر بنیانهای خانواده، افزایش جرم و جنایت، کاهش بهرهوری کار و افزایش هزینههای درمان بر دامنه نگرانیها برای این آسیب جدی در جامعه افزوده است.
حسینی تاکید کرد: هرچند درمان اعتیاد و بازتوانی، امری ضروری و حیاتی است و از همین روی، در سازمان بهزیستی ۱۳۸۳ مرکز وجود دارد که جمعیتی نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر از افراد آسیبدیده از اعتیاد را به انحاء گوناگون، تحت عنوان مراکز بهبود و بازتوانی افراد دچار اختلال، مراکز TC، مراکز توانمندسازی، مدیریت مورد و مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ از یک سو و در بحث کاهش آسیب، ۳۵۳ مرکز با عناوین مراکز گذری، شلتر، سرپناه و موبایل ون تحت پوشش قرار داده است، اما دانشی که سمینارهای از این دست و محققان ارائه میدهد این است که باید رویکرد ساختاری را بر رویکرد پاتولوژیک اولویت ببخشیم.
وی با تاکید بر اینکه در رویکرد ساختاری، پیشگیری اولیه، مهمترین نقطه کانونی است که میتواند به شکل بهرهورانه در کنترل این آسیب کمک کند، گفت: اگر این موضوع را دانش بشری پذیرفته و به عنوان یک نکته اشتراک تجربی و دانشی به آن تکیه کردهایم، حتماً باید آن را به رویکرد و سیاست عملی تبدیل کنیم. لذا امروز با همین رویکرد پیشگیری، آموزش، فرهنگسازی، مهارتآموزی و به ویژه توجه بر محلات از یک سو و افراد در معرض خطر از سوی دیگر به عنوان یک رویکرد پیشگیرانه باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اقدامات پیشگیرانه سازمان در حوزه اعتیاد، یادآور شد: سازمانی که چه در ساماندهی، چه در نگهداری و چه در بازتوانی بیشتر از هر دستگاهی نقش دارد، سازمان بهزیستی است. حتی مراکز ماده ۱۶ که معتادان متجاهر اجباری در آن هستند را هم بر گردن ما انداختهاند که بر این باورم که این نباید در حوزه بهزیستی باشد.
حسینی ضمن اشاره به رویکرد پیشگیرانه اولیه ساختارمند معتقد است که تمام فعالیتهای ۱۷۰ گانه سازمان بهزیستی باید پیوست توانمندسازی داشته باشد. ۱۶ هزار میلیارد تومان در سال فقط برای اشتغال مددجویان با تسهیلات ۴ درصدی و بازپرداخت هفت ساله داریم اما در مقابل این سوال که آیا این تسهیلات اشتغال به استقلال و توانمندسازی مددجو کمک میکند، جواب بسیار قانعکنندهای نداریم. حتماً باید این رویکرد را اصلاح کنیم و اگر در اینجا به مددجو تسهیلات اشتغال ارائه میدهیم، باید آن را به مددجوی نیازمندی ارائه دهیم که اشتغال او پایدار است و او را به چرخه حیات جامعه برمیگرداند.
وی با تاکید بر رویکرد مشارکت محور و محلهمحوری اعلام کرد که سازمان بهزیستی امروز یکی از بزرگترین پهنه عمل محلهگرایی را کلید زده است، در توضیح بیشتر خاطرنشان کرد: ۱۱۵ هزار مدرسه وجود دارد و در این راستا با رویکرد محلهمحوری و با طرح بهزیستمحله، کار خود را از مدارس شروع کردهایم؛ به طوریکه در گام اول در حال اجرای طرح ۷۶۰-۷۶۰ (۷۶۰ محله، ۷۶۰ مدرسه در دسترس) با رویکرد محلهگرایی هستیم تا از ظرفیت این ۷۶۰ مدرسه با اتکاء به دیگر دارایی جامعه از جمله انجمن سالمندشناسی ایران، انجمن اپتومتریک ایران، انجمن ژنتیک ایران، انجمن گفتار و درمان ایران، انجمن کار درمانی ایران، کار آموزش محله محور را بدون هزینه هنگفت کلید بزنیم.
حسینی افزود: در این راستا ۹۹۳ مربی و استاد را تحت آموزش قرار دادیم که در گام اول با رویکرد زندگی سالمِ سالخوردگی و سالمندی کار را آغاز خواهند کرد. ما معتقدیم باید وارد کارهای عملی شویم. لذا، بر اجرای طرح مانا در ۴۲۱ شهرستان با ۲۷۰ جمعیت همیار و ۱۹۰۰ گروه همیار با ۱۴۵۴ تسهیلگر، در گام اول برای ۳۵ هزار نوجوان متمرکز شدیم. علاوه بر این نیز، با توجه به زنانه شدن اعتیاد، با تاکید بر خودمراقبتی در ۳۵۲ شهرستان، در ۱۱۶۶ محله و با ۹۱۰ گروه همیار و برای ۲۵ هزار زن، آموزشهای توانمندسازانه و تابآورانه را آغاز کردهایم زیرا معتقدیم که باید از این مسیر به موضوع اعتیاد و نیز سایر آسیبها پرداخت.
انتهای پیام/