«ایران» از روند کار طرح نوماند گزارش می‌دهد؛

از پسماند تا نوماند

ساکنان جنوب تهران از جمع‌آوری پسماند ناراضی هستند.

جامعه

88871
string(757) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"720.0000000000001","_w":"1280","_y":"0","_x":"0","source":"\/news\/photo\/1403\/12\/06\/d4b441d1444c7d6064da35db3bcbc273.jpg","_pr_css":"display: block; width: 160px; height: 90px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: none;"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" از پسماند تا نوماند

با گشتی در شهر و پرس و‌جویی از ساکنان محلات مختلف در تهران در زمانی کوتاه پی می‌بریم که اغلب ساکنان مناطق مرکزی و خیابان‌های اطراف بازار و نواحی جنوب شهر از جمع‌آوری زباله رضایت چندانی ندارند و در بسیاری موارد هم از انباشت زباله در اطراف سطل‌هایی که به صورت مکانیزه خالی می‌شوند، گله‌مند هستند.

به گزارش گروه اجتماعی ایران آنلاین، نزدیک به یک سال است که از اجرای طرح «نوماند» می‌گذرد. این طرح با هدف تفکیک زباله از مبدأ طراحی شد و از طریق نرم‌افزار «شهرزاد» فعالیت خود را آغاز کرد. در طول زمان نیز، خدمات مختلفی به آن افزوده شده و تاکنون حدود ۱۰۷ هزار خانوار تهرانی از آن بهره‌مند شده‌اند. سال گذشته، نزدیک به هزار تن پسماند خشک از طریق این سامانه جمع‌آوری شد .‌حالا اما با گشتی در شهر و پرس و‌جویی از ساکنان محلات مختلف در تهران در زمانی کوتاه پی می‌بریم که اغلب ساکنان مناطق مرکزی و خیابان‌های اطراف بازار و نواحی جنوب شهر از جمع‌آوری زباله رضایت چندانی ندارند و در بسیاری موارد هم از انباشت زباله در اطراف سطل‌هایی که به صورت مکانیزه خالی می‌شوند، گله‌مند هستند. آن طور که به نظر می‌رسد، طرح نوماند آن گونه که باید، کمکی به حال شهروندان نکرده است، هرچند این قبیل طرح‌ها باید از طرف مردم هم مورد قبول باشند تا بتوانند به موفقیت مورد نظر دست پیدا کنند.

محسن قضاتلو، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در این باره معتقد است که به دنبال افزایش میزان مشارکت شهروندان در این طرح هستیم. به همین منظور هم اخیراً کمپینی تحت عنوان کمپین نوماند را راه‌اندازی کردیم تا آگاهی عمومی درباره این طرح افزایش یابد.‌ اگر استقبال شهروندان از این طرح بیشتر شود، تأثیرات مثبتی به دنبال خواهد داشت، از جمله کاهش زباله‌گردی. زمانی که زباله‌های ارزشمند بازیافتی در مخازن عمومی کمتر شود، زباله‌گردها نیز تمایل کمتری به این کار خواهند داشت. تفکیک زباله از مبدأ و تحویل آن از طریق نرم‌افزار نوماند می‌تواند به کاهش این معضل کمک کند.

زباله‌هایی که اطراف سطل‌ها باقی می‌مانند

فرایند تخلیه مخازن زباله از ساعت ۹ شب تا ۵ صبح انجام می‌شود. در این بازه زمانی، ماشین‌های مخصوص به صورت مکانیزه زباله‌ها را جمع‌آوری کرده و پاکبانان وظیفه تمیز کردن اطراف مخازن را بر عهده دارند. با این حال، گاهی اوقات به دلیل نبود دقت کافی از سوی پاکبانان و باقی ماندن زباله در اطراف مخازن، شاهد نازیبایی چهره شهر می‌شویم. از مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در خصوص زباله‌هایی که پس از تخلیه مخازن همچنان در اطراف مخازن باقی می‌مانند، سؤال کردیم که چه تدبیری برای این معضل که در بسیاری از مناطق شهر دیده می‌شود، می‌توان اندیشید؟

قضاتلو در پاسخ می‌گوید: «در برخی موارد پاکبان‌ها سهل انگاری می‌کنند اما برای بهبود این روند، علاوه بر تذکرات مکرر، دوره‌های آموزشی برای پاکبانان برگزار می‌شود. این آموزش‌ها معمولاً از ابتدای ورود افراد به این شغل ارائه می‌شود. همچنین شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف، می‌توانند از طریق سامانه شهرزاد گزارش دهند تا موضوع به سرعت رسیدگی شده و پیمانکار منطقه مورد نظر بازخواست و جریمه شود.»

مقابله با زباله‌گردی و مافیای زباله

زباله‌گردی یکی از معضلاتی است که شهروندان و به دنبال آن مدیریت شهری سال‌ها درگیر آن هستند. کما اینکه این پدیده چهره شهر را بشدت زشت و زننده می‌کند. این موضوع به یک یا دو دوره مدیریت شهری محدود نمی‌شود، بلکه مسأله‌ای است که طی سالیان متمادی ادامه داشته است اما در واقعیت، در صورتی که تفکیک زباله از مبدأ به درستی اجرا شود، زباله‌گردها دیگر پسماند ارزشمندی برای جمع‌آوری نخواهند یافت .البته چند وقتی است که با خارج کردن اتباع غیرمجاز خوشبختانه به میزان چشمگیری این معضل شهری کاهش پیدا کرده است. در راستای تداوم این روند کاهشی، قضاتلو توضیح می‌دهد: «اخیراً در شرق تهران حدود ۱۰ مرکز غیرمجاز بازیافت زباله پلمب شده و ضایعات این مراکز نیز توقیف شده است. علاوه بر این، به‌طور روزانه با افراد غیرمجازی که اقدام به جمع‌آوری زباله می‌کنند، برخورد شده و خودروهای آنها توقیف می‌شوند. البته حل این معضل نیازمند همکاری چندین نهاد، از جمله دستگاه قضایی و نیروی انتظامی است. تاکنون چندین کارگروه برای مبارزه با زباله‌گردی و مقابله با مافیای زباله تشکیل شده‌ است. توسعه طرح نوماند نیز گام مؤثری در این راستا خواهد بود.»

اهمیت بیرون گذاشتن زباله در ساعت ۹ شب

یکی از نکات مهم در کاهش زباله‌گردی، رعایت زمان مناسب برای خارج کردن زباله از منازل است. اگر شهروندان زباله‌های خود را بعد از ساعت ۹ شب در مخازن قرار دهند و این زباله‌ها به‌سرعت توسط پاکبانان جمع‌آوری شوند، تا صبح روز بعد دیگر زباله ارزشمندی در دسترس زباله‌گردها باقی نخواهد ماند. با این حال، برخی شهروندان این موضوع را رعایت نمی‌کنند و در ساعات مختلف شبانه‌روز زباله‌ها را در مخازن قرار می‌دهند. این امر نه‌تنها باعث به‌هم‌ریختگی چهره شهر می‌شود، بلکه زمینه را برای افزایش زباله‌گردی فراهم می‌کند.

مهسا قوی‌قلب
 خبرنگار
 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه