چرا ایلام با وجود آسمان آبی تعطیل شد؟
جامعه
94020

هوای پاک و آبی ایلام عصر روز گذشته (دوشنبه) به ناگاه رنگ عوض کرد و با ورود توده بزرگ و شدید گرد و غبار عربی آرامش و زیبایی از آسمان نیلگون استان رخت بربست.
ایران آنلاین: این غبار به گفته کارشناسان محیط زیست از سمت کانون های ریزگرد در شمال عربستان و جنوب عراق شکل گرفت و در کمتر از سه ساعت وارد نوار مرزی ایران شد و استان های مختلف از جمله ایلام را تحت تأثیر قرار داد.
به گزارش ایرنا، غلظت توده گرد و غبار به اندازه ای بود که در کمترین زمان میزان آلودگی ناشی از ذرات معلق در هوا از وضعیت قرمز خطرناک نیز گذر کرد و به رنگ قهوه ای خیلی خطرناک درآمد.
به گفته علی طاهر سارایی، معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان ایلام، مقدار غلظت گرد و غبار در ایلام به بیش از ۳۶ برابر حد مجاز و در شهرستان های مهران و دهلران هم به افرون بر ۴۰ برابر حد مجاز رسید.
هرچند دستگاه های فعال و موجود سنجش ذرات معلق هوا در استان، توان اندازه گیری بیشتر از ۱۰ هزار میکروگرم در متر مکعب را ندارند، اما غلظت توده دیشب از این مقدار نیز بیشتر بود.
سارایی توضیح داد که غلظت توده گرد و غبار ایلام در این اندازه تا کنون کم سابقه بوده است و آسمان استان گرد و غبار پرحجم و پر غلظتی را تجربه کرد.
شرایط اضطراری هوا به گونه ای بود که شامگاه دوشنبه ستاد مدیریت بحران استانداری ایلام در اطلاعیه ای برای روز سه شنبه تصمیم به تعطیلی و دورکاری همه ادارات و بانک ها گرفت و مدارس و مراکز آموزش عالی استان هم غیر حضوری شد تا مردم کمتر در معرض آسیب های این توده خطرناک قرار گیرند.
حرکت این توده غلیظ سریع و میزان ماندگاری آن کم بود و برای صبح امروز توده ریزگرد به علت شتاب بالای جابه جایی و وزش باد، از استان به جز مناطقی مانند دهلران خارج و آسمان آبی دوباره هویدا شد.
خارج شدن سریع این توده بزرگ ریزگرد از بیشتر نقاط استان و بازگشت شرایط به حالت عادی موجب شد که در ذهن شهروندان این پرسش پیش آید که چرا امروز تعطیل شد؟
آیا در نشست ستاد بحران استان کارشناسان محیط زیست و هواشناسی خبر از خروج این توده در صبح امروز نداده بودند؟
در پاسخ به این پرسش ها و ابهام ها باید گفت که آسمان شفاف آبی استان بعد از خروج این حجم عظیم از توده گرد و غبار تنها پوسته ظاهری و خوشایند داستان ریزگردها است.
کارشناسان محیط زیست بر اساس شاخص های علمی در این باره می گویند که آسمان استان همچنان مملو از ذرات بسبار ریز آلوده بر جای مانده از توده غبار شب گذشته است که با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند.
این ذرات آلوده به علت ریز بودن و کوچکی اندازه به آسانی وارد بدن انسان می شود و روی بافت های ریه می نشیند که باعث آزار و آسیب جدی کسانی می شود که در معرض این هوای آلوده قرار گیرند.
این ذرات بسیار ریز با نشستن بر روی سطوح مختلف و معلق ماندن در هوا با جریان باد جابه جا می شوند و به علت ریز بودن می تواند وارد ارگان های تنفسی یا گوارشی انسان شوند و تندرستی فرد را مختل کنند.
بیرون نرفتن و ماندن مردم در خانه و در معرض قرار نگرفتن بقایای این توده، به حفظ تندرستی آنان و کاهش مسمومیت و آسیب های ناشی از گرد و غبار کمک خواهد کرد.
این توضیحات نشان می دهد که تصمیم استاندار و ستاد بحران در اعلام تعطیلی و دورکاری دستگاه های اجرایی و غیرحضوری شدن مدارس و مراکز آموزشی ایلام اقدامی مبتنی بر داده های علمی و کارشناسی با هدف حفظ سلامتی شهروندان استان بوده است.
ایلام از سال ۱۳۸۴ تاکنون با پدیده نامیمون و ناخوشایند ریزگردها مواجه است.
۹۵ درصد این ریزگردها منشأ خارجی دارد و از بیابان های عراق، عربستان، اردن و سوریه وارد استان می شود و موقعیت جغرافیایی و توپوگرافی نوار مرزی ایلام به گونه ای است که تحت تاثیر ریزگردهای عربی قرار دارد.
از ابتدای سال جاری تاکنون دو روز آلودگی ناشی از گرد و غبار در استان ایلام ثبت شده است.
افزون بر این، ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای استان ایلام که بیشتر در شهرستان دهلران قرار دارد نیز از کانونهای تولید ریزگرد با منشأ داخلی به شمار میرود، اما سهم آنها در آلودگی هوای استان کمتر از پنج درصد است.
برابر استانداردهای جهانی، مقدار ذرات معلق در هوا نباید از ۱۵۰ میکروگرم در متر مکعب برای ذرات معلق بزرگتر و ۳۵ میکروگرم در متر مکعب برای ذرات PM ۲.۵ (ریزتر از ۲.۵ میکرون) تجاوز کند و میزان دید افقی باید حداقل ۱۰ کیلومتر باشد.
پدیده گرد و غبار افزون بر ایجاد مشکلات جدی در تندرستی همگان، حوزههای گوناگون زندگی مردم ایلام از جمله محیطزیست، کشاورزی، حملونقل و کیفیت آب و خاک را زیرتأثیر قرار داده است.
انتهای پیام/