گامی موثر برای کاهش سوانح رانندگی
راهاندازی مرکز ملی آزمون تصادف
جامعه
94354

رزیابی مقاومت، استحکام و ایمنی خودروها در حفظ جان سرنشینان بسیار مهم است و راهاندازی «مرکز ملی آزمون تصادف» میتواند گامی موثر برای کاهش وقوع تصادفات جادهای و حفظ ایمنی باشد.
ایران آنلاین: سالانه حدود ۲۰ هزار نفر بر اثر سوانح رانندگی در کشور به کام مرگ کشیده میشوند که حدود سه هزار نفر از آن کودک هستند و بالغ بر ۸۰ درصد آنها در سن مولد قرار دارند. نکته قابل توجه اینجاست که طبق اظهارات پلیس و پزشکی قانونی ۵۲ درصد جانباختگان دردَم یا در صحنه تصادف بر اثر شدت جراحات وارده فوت میکنند.
به گزارش ایرنا، کشورهای توسعه یافته جهان خودروهای تولیدی یا وارداتی را بر اساس سنجش استحکام و مقاومت بدنه خودروها در آزمونهای واقعی درجهبندی و ارزیابی میکنند. برای دستیابی به استحکام بدنه معمولاً کشورها نسبت به ایجاد مراکز آزمون تصادف یا به عبارتی مرکز «شبیهسازی تصادف» اقدام میکنند.
این مراکز که تقریباً در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشورهای توسعه یافته در بخش حمل و نقل چندین دهه مورد استفاده قرار میگیرند، با انجام آزمایشهای مختلف بر روی خودروها، نقاط ضعف آنها را در تصادفات شناسایی میکنند. این اطلاعات به شرکتهای خودروسازی کمک میکند تا طراحی خودروها را بهبود بخشند و ایمنی آنها را افزایش دهند.
علاوه بر این ارزیابی به مجموعههای نظارتی مانند پلیس و سازمان استاندار اجازه رصد وضعیت استحکام وسائل نقلیه تولیدی و وارداتی را فراهم می کند. مراکز آزمون تصادف، عملکرد ایمنی خودروها را در شرایط مختلف تصادف ارزیابی میکنند. این ارزیابی شامل بررسی مواردی مانند میزان آسیب وارده به سرنشینان، عملکرد کیسههای هوا و کمربندهای ایمنی، و استحکام ساختار خودرو است.
نبود مرکز آزمون تصادف، فضای عمومی را برای گمانهزنی و اختلاف نظر گسترده بر سر کیفیت خودروهای تولیدی، مونتاژی و وارداتی ایجاد کرده که تا به امروز هم این مناقشه پابرجا است.
رئیس پلیس راهور فراجا سال گذشته از احداث مرکز آزمون تصادف خبر داد و برای آن بازه زمانی هفت ماهه تعیین کرد.
سردار سید تیمور حسینی پیش از نوروز با انتقاد از تأخیر در راهاندازی مرکز آزمون تصادفات گفت: «بیش از ۷ ماه از موعد مقرر گذشته، اما این مرکز هنوز راهاندازی نشده و به همین دلیل، استاندارد استحکام بدنه همچنان جزو شاخصهای ایمنی خودرو محسوب نمیشود.»
اطلاعرسانی به مصرفکنندگان در راستای حقوق شهروندی از دیگر ویژگی های مراکز آزمون تصادف است. نتایج آزمونهای تصادف به اطلاع عموم میرسد و به مصرفکنندگان کمک میکند تا در هنگام خرید خودرو، انتخاب آگاهانهتری داشته باشند. خودروهایی که در این آزمونها عملکرد بهتری داشته باشند، معمولاً ایمنتر تلقی میشوند.
مراکز آزمون تصادف به خودروسازان نیز کمک میکنند تا محصولات خود را با استانداردهای ایمنی ملی و بینالمللی تطبیق دهند. این امر موجب میشود خودروهای تولیدشده از ایمنی لازم برخوردار باشند. بهطور خلاصه، مراکز آزمون تصادف نقش کلیدی در حفظ ایمنی سرنشینان و کاهش آسیبهای ناشی از تصادفات رانندگی ایفا میکنند.
در ایران نیز این مرکز، برای نخستین بار با همکاری پلیس راهور فراجا و چند دستگاه دیگر، قرار بود تابستان سال گذشته افتتاح و وارد مدار شود. اواخر سال گذشته، رئیس پلیس راهور فراجا از طولانی شدن زمان راهاندازی این مرکز انتقاد کرد.
سردار حسینی بهمن ماه گذشته از راهاندازی نخستین مرکز آزمون تصادف در آیندهای نزدیک خبر داد اما گفت: هفت ماه از موعد مقرر بهره برداری مرکز آزمون استاندارد گذشته و ما از این وضعیت راضی نیستیم.
رئیس پلیس راهور فراجا در پاسخ به چرایی تعویق راهاندازی مجموعه فوق، طی مصاحبهای با ایرنا گفت: متأسفانه ما نیز هنوز از چرایی آن بیخبر هستیم و منتظر بهرهبرداری هستیم.
وی در پاسخ به وجود موانع مالی و تجهیزاتی تأکید کرد: به هیچ وجه مشکل تأمین اعتبار وجود ندارد و حتی ارز موردنیاز نیز برای خرید تجهیزات تخصیص یافته و تجهیزات نیز از یک کشور اروپایی خریداری شده است.
سردار حسینی این تجهیزات را بهروزترین تجهیزات در حوزه آزمون تصادف و ارزیابی ایمنی خودروها در ابعاد مختلف عنوان کرد و گفت: بهرهبرداری از این مرکز، کمک بزرگی در جهت حفظ ایمنی مردم و کاهش جانباختگان خواهد کرد.
طبق آخرین آمار از تصادفات در نوروز ۱۴۰۴، در ۲۱ روز ۸۸۰ نفر در سراسر کشور بر اثر تصادف و سوانح رانندگی جان باختند که این آمار هنوز قطعی نیست همچنین در بازه اجرای طرح نورورزی یعنی از 25 اسفند تا 15 فروردین امسال، ۱۵ هزار و ۸۳۳ فقره تصادف جرحی ثبت شد که طی آن ۲۰ هزار و ۱۰۹ نفر مجروح شدند و هشت هزار و ۵۷۲ فقره تصادف خسارتی نیز به وقوع پیوست. مجموع تصادفات درونشهری و برونشهری در این بازه به ۱۰۱ هزار و ۶۴۳ فقره رسید.
رئیس پلیس راهور در همین رابطه بر ضرورت ارتقای ایمنی خودروهای تولید داخل تأکید کرد و گفت: سالهاست درباره ضعف بدنه خودروها هشدار میدهیم. امیدواریم امسال با حمایت دولت، رئیسجمهور و وزیر صمت، شاهد افزایش فشار بر خودروسازان داخلی برای ارتقای کیفیت و ایمنی محصولات آنها باشیم.
راهاندازی مرکز تست تصادف؛گامی بزرگ در کاهش تلفات جادهای
سردار حسینی به برنامهریزی برای راهاندازی مرکز تست تصادف (کرش تست) اشاره کرد و افزود: در صورت راهاندازی این مرکز، خودروها پیش از ورود به بازار مورد آزمونهای ایمنی قرار خواهند گرفت که این اقدام میتواند گامی بزرگ در کاهش تلفات جادهای باشد.
انتهای پیام/