انتقال آب دریای عمان گامی تاریخی در رفع بحران کمآبی سیستان و بلوچستان
استانها
94850

طرح انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی ایران یک اقدام حیاتی برای تأمین نیازهای آبی این مناطق به شمار میرود که اجرای آن علاوه بر رفع بحران کم آبی سیستان و بلوچستان به بهبود کیفیت زندگی و توسعه پایدار در استانهای شرقی کمک میکند.
ایران آنلاین: کمبود آب یکی از چالشهای اساسی پیش روی توسعه پایدار کشور، به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک است. استانهای شرقی کشور شامل سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی، به دلیل شرایط اقلیمی خاص، همواره با مشکل کمآبی مواجه بودهاند.
به گزارش ایرنا، طرح انتقال آب از دریای عمان به این سه استان، به عنوان یک راهکار اساسی برای رفع این چالش و تأمین آب پایدار برای مصارف آشامیدنی، صنعت و کشاورزی در دستور کار دولت قرار گرفته، از سوی دیگر برداشت بیرویه از منابع زیرزمینی منجر به افت سطح آب، فرونشست زمین و کاهش کیفیت آب شده است.
طرح انتقال آب دریای عمان به سه استان شرقی کشور، یک طرح حیاتی برای رفع مشکل کمآبی و توسعه پایدار این مناطق است که اجرای موفق این طرح، نیازمند تأمین مالی مناسب، هماهنگی بین دستگاهها، توجه به مسائل زیستمحیطی و جلب مشارکت مردم بوده؛ با اجرای این طرح، میتوان به آیندهای روشنتر برای استانهای شرقی کشور امیدوار بود.
اجرای طرح ملی آبرسانی از دریای عمان سبب دستیابی به منابع آبی پایدار و ایجاد تحول اقتصادی در استانهای مسیر خط انتقال در شرق کشور خواهد شد
اجرای طرح ملی آبرسانی از دریای عمان سبب دستیابی به منابع آبی پایدار و ایجاد تحول اقتصادی در استانهای مسیر خط انتقال در شرق کشور، رشد صنایع معدنی به عنوان جایگزین نفت، اشتغالزایی، ظرفیتسازی و بهرهگیری از ظرفیتهای بومی و تثبیت جمعیت ساکن مناطق شرق کشور، رفع نیاز آبی صنایع و معادن، حفظ و توسعه صنایع معدنی فلات مرکزی و استانهای مسیر خط انتقال در شرق کشور بویژه صنایع بزرگ مقیاس، ایجاد فرصت برای تامین کمبود آب آشامیدنی شهرها و روستاها، توسعه کشاورزی و کشتهای گلخانهای حفظ ذخایر آبهای زیرزمینی و ممانعت از حفر چاههای غیرمجاز بهمنظور احیاء محیط زیست، رشد و توسعه سایر پتروشیمیها، پالایشگاهها و سایر صنایع پایین دستی، توسعه اقتصادی سواحل مَکُران به عنوان گنج پنهان (به تعبیر رهبر معظم انقلاب) و جلوگیری از حاشیهنشینی خواهد شد.
عملیات ساخت خط انتقال آب دریای عمان (کریدور شرق) به طول یکهزار و ۳۴۰ کیلومتر از سال ۱۴۰۰ آغاز شد، طول مسیر انتقال آب در فاز زودهنگام ۵۵۳ کیلومتر و حجم آب انتقالی ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز است.
طبق تفاهمنامههای منعقد شده، این آب در سیستان و بلوچستان و در خراسان رضوی، برای تامین مصرف آشامیدنی نیز پیش بینی شده و بر اساس برنامه زمانبندی شده، این طرح به گفته مسوولان تا پایان سال ۱۴۰۴ و یا اوایل ۱۴۰۵ آماده بهرهبرداری خواهد شد.
انتقال آب دریای عمان، راهکار حل تنشهای آبی
استاندار سیستان و بلوچستان از پیشرفت چشمگیر طرح انتقال آب دریای عمان به زاهدان خبر داد و آن را گامی تاریخی در رفع بحران کمآبی استان دانست.
منصور بیجار افزود: در پنج نقطه سیستان و بلوچستان با تنش آبی مواجه هستیم، این در حالی است که بیش از یکهزار و ۲۰۰ روستا از سه هزار و ۴۴۲ روستای بالای ۲۰ خانوار با تانکر آبرسانی می شوند.
وی ادامه داد: طرح انتقال آب از چابهار به زاهدان با خط لولهای به قطر ۲.۲۰ متر و پیشرفت ۳۲ درصدی، تا پایان ۱۴۰۴ آب پایدار را به زاهدان و دیگر شهرستانها میرساند.
استاندار سیستان و بلوچستان اظهار کرد: این پروژه با سرمایهگذاری ۶۰ همتی و مشارکت بخش خصوصی، نهتنها کمآبی را رفع میکند، بلکه با رونق کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت، امید را به مردم بازمیگرداند.
وی از منابع پایدار دریای عمان بهعنوان جایگزینی برای منابع زیرزمینی ناپایدار نام برد و از عزم جدی برای تسریع در اجرای طرح خبر داد.
بیجار تاکید کرد: مردم سیستان و بلوچستان با ابراز خرسندی از این طرح، آن را نقطه عطفی برای توسعه پایدار و بازگشت مهاجران میدانند.
تأمین ارز مورد نیاز از چالشهای اساسی اجرای طرح انتقال آب
وی گفت: مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی مستقر در استان باید در تامین مالی طرح انتقال آب دریای عمان مشارکت داشته باشند تا پروژه با سرعت بیشتری اجرا شود.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه طول مسیر اصلی خط انتقال آب از دریای عمان تا زاهدان ۵۵۳ کیلومتر است، اظهار کرد: پس از بهرهبرداری از این طرح در مرحله نخست، سالانه ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب به استان منتقل میشود که شامل ۱۰۰ میلیون متر مکعب برای مصرف آشامیدنی و ۸۰ میلیون متر مکعب برای نیازهای صنعتی است.
وی، یکی از چالشهای اساسی اجرای این طرح را تأمین ارز مورد نیاز دانست و تاکید کرد: تحقق تضامین برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی و همکاری بانکهای عامل در این زمینه ضروری است چراکه در قانون توسعه و بهینهسازی آب آشامیدنی شهری و روستایی بر همکاری همه دستگاههای اجرایی مربوطه برای صدور مجوز و تسهیل روند اجرای طرح تأکید شده است.
بیجار با بیان اینکه اجرای این طرح در استان سیستان و بلوچستان نیازمند ۵۸.۵ هزار میلیارد تومان اعتبار است، خاطرنشان کرد: سهامداران تاکنون ۱۰.۹۶ هزار میلیارد تومان از این رقم را بهصورت نقدی یا تهاتر تأمین کردهاند.
انتهای پیام/