چرا لوبیا چیتی این قدر گران شده است؟

افزایش چشمگیر قیمت لوبیا چیتی در بازار ایران در اردیبهشت ۱۴۰۴، نگرانیهایی را در میان مصرفکنندگان بهوجود آورده است. این موضوع را در گفتوگو با فعالان بازار و یکی از اعضای انجمن حبوبات ایران پیگیری کردیم.
فروغ احمدی - گروه اقتصادی ایران آنلاین: بررسیهای میدانی از بازار حبوبات نشان میدهد که قیمت انواع لوبیا در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ به شرح زیر است:
• لوبیا چیتی: قیمت هر کیلوگرم بین ۳۷۰ تا ۵۵۰ هزار تومان متغیر است. نمونههای بستهبندی شرکتی با وزن ۹۰۰ گرم نیز تا ۵۰۰ هزار تومان قیمتگذاری شدهاند.
• لوبیا قرمز: قیمت هر کیلوگرم برای خریدهای عمده (حداقل ۳ کیلوگرم) حدود ۲۰۵ هزار تومان است.
• لوبیا سفید: قیمت هر کیلوگرم برای خریدهای عمده حدود ۲۵۲ هزار تومان است.
• لوبیا چشم بلبلی: برای خریدهای عمده، قیمت هر کیلوگرم حدود ۱۶۶ هزار تومان برآورد میشود.
دلایل افزایش قیمت لوبیا چیتی
۱. افزایش نرخ ارز وارداتی:
تغییر نرخ ارز مرجع واردات حبوبات از ۲۸,۵۰۰ تومان به ارز مبادلهای نزدیک به ۷۰,۰۰۰ تومان، باعث افزایش هزینه واردات و در نتیجه رشد قیمت حبوبات، بهویژه لوبیا چیتی، شده است.
۲. کاهش تولید داخلی:
کمبود بارش و شرایط آبوهوایی نامساعد در استانهای تولیدکننده مانند فارس، منجر به کاهش برداشت لوبیا چیتی در داخل کشور شده است.
صنف چه میگوید؟
یک عضو انجمن حبوبات ایران در گفتوگویی پیرامون افزایش قیمت لوبیا چیتی بیان کرد:
با اینکه عمده نیاز کشور به لوبیا چیتی از محل تولید داخل تأمین میشود و نیازی به واردات نیست، امسال به دلیل تغییرات اقلیمی، کاهش بارشها و بروز آفات، میزان برداشت کاهش یافت. این شرایط منجر به افزایش قیمتها و ضرورت واردات برای جبران کمبود شد.
وی افزود: نامهای از طرف انجمن به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده که در آن تأکید شده اگر برخی اقدامات به موقع انجام میشد، این شرایط بهوجود نمیآمد.
متن نامه:
بسمه تعالی
جناب آقای دکتر نوری قزلجه
وزیر محترم جهاد کشاورزیباسلام؛
پیرو مکاتبات متعدد این انجمن از آبانماه ۱۴۰۳ تاکنون پیرامون کمبود اقلام حبوبات در ماههای پایانی سال گذشته تا فصل برداشت محصولات داخلی، متأسفانه مشکلات زیر همچنان از سوی آن وزارتخانه مرتفع نگردیده و در حال حاضر شاهد کمبود اقلام وارداتی و افزایش قیمت محصولات داخلی، بهویژه انواع لوبیا، در بازار هستیم.
لذا خواهشمند است دستور فرمایید در جهت رفع مشکلات مطروحه، همکاری و مساعدت لازم از سوی آن وزارتخانه بهعمل آید:
1. تسریع در صدور مجوز ثبت سفارش واردات به میزان ۵۰ هزار تن برای فصل بهار، مطابق با لیست پیشنهادی این انجمن به معاونت بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی.
2. تعیین تکلیف مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه گمرکی مطابق رویه سال گذشته توسط ستاد تنظیم بازار یا سایر مراجع ذیربط، چرا که در حال حاضر بسیاری از محمولهها در گمرکات بلاتکلیف مانده و ترخیص آنها میتواند تأثیر بسزایی در تنظیم بازار داشته باشد.
3. . طولانی بودن فرآیند تخصیص ارز که در مواردی به بیش از ۷۰ روز انجامیده و منجر به اتمام مهلت ثبت سفارشها گردیده است.
4. . مشکلات مربوط به رفع تعهد ارزی کالاهای وارداتی طبق مصوبه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که به علت عدم اجرایی شدن، بانکها همچنان خواستار دریافت مبالغ مورد نظر هستند.
5. . عدم امکان رفع تعهد ارزی برخی از کوتاژهای وارداتی سال ۱۴۰۲ بهدلیل تغییر گروه کالایی از ۲۱ به ۲۲ در سامانه جامع تجارت.
6. تخصیص ارز مربوط به کالاهای وارداتی سال ۱۴۰۲ که تاکنون توسط تجار عضو این انجمن دریافت نگردیده و همچنان نیازمند بررسی و تأیید دستگاههای ذیربط است.
پیشاپیش از حسن توجه و همکاری جنابعالی کمال تشکر را داریم.
داود لپهچی
رئیس انجمن حبوبات ایران
او در پاسخ به شایعات درباره احتکار گفت:
برخی مغازهداران معتقدند افزایش قیمت به دلیل احتکار یا کاهش عرضه از سوی کشاورزان بوده، اما واقعیت این است که عوامل طبیعی نقش اصلی را داشتهاند.
قیمت انواع لوبیا چیتی بر اساس منشأ واردات
به گفته او در حال حاضر، مدلهای متنوعی از لوبیا چیتی در بازار موجود است که قیمت آنها به شرح زیر است:
• لوبیا ایرانی (مارک گلستان): ۵۴۰ هزار تومان (گرانترین)
• ازبکی: حدود ۴۵۰ هزار تومان
• آرژانتینی: حدود ۴۰۰ هزار تومان
• اتیوپیایی: حدود ۳۰۰ هزار تومان
در پایان تأکید کرد:
در مقایسه با سایر حبوبات، قیمت لوبیا چیتی افزایش بیشتری داشته که علت اصلی آن، کاهش تولید داخلی در اثر عوامل اقلیمی و طبیعی بوده است.
انتهای پیام/