وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد:
پیشنهاد افزایش تجارت تهران و عشق آباد به ۳ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸
دولت
99421

وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد کرد تا یک نقشه راه همکاری سه ساله برای افزایش تجارت تهران و عشق آباد به سه میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۸ تهیه شود.
ایران آنلاین: فرزانه صادق روز دوشنبه در هجدهمین نشست کمیسون مشترک همکاری اقتصادی ایران و ترکمنستان در محل وزارت راه و شهرسازی افزود: سال گذشته تجارت دو کشور به ۶۰۰ میلیون دلار رسید که نسبت به سال پیش از آن رشد داشته است.
وی گفت: همکاری با ترکمنستان در اولویت سیاستهای جمهوری اسلامی ایران قرار دارد و حضور مسئولان ارشد دو کشور، برگزاری کمیسیونهای مشترک و کمیتههای کاری، حاکی از عزم و اراده دو کشور برای نیل به اهداف است.
وزیر راه شهرسازی کشورمان با اشاره به هفدهمین نشست همکاریهای مشترک دو کشور در عشق آباد در ۲۶ و ۲۷ آبان سال ۱۴۰۲ خاطرنشان کرد: از آن زمان تاکنون تفاهمات بین دو کشور به خوبی پیگیری شده و اجرای تفاهمات در سطح مطلوبی قرار دارد.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان گفت: در فاصله کمیسیون هفدهم تا امروز به توافقی راهبردی در حوزه حمل و نقل و ترانزیت دست یافتیم و برای ترانزیت ۲۰ میلیون تن کالا از قلمرو دو کشور تا سال ۲۰۲۸ به هدف گذاری رسیدیم.
وی بیانداشت: در این راستا سهم هر یک از مدلهای حمل و نقلی به ترتیب حمل و نقل ریلی ۶ میلیون تن، حمل و نقل جادهای هفت میلیون تن، حمل و نقل ترکیبی ۲.۵ میلیون تن و حمل و نقل دریایی ۵۰۰ هزار تن تعیین شده است و ادامه همین روند تا سال ۲۰۲۸ افق جدیدی را در زمینه جایگاه ترانزیت دو کشور در منطقه خواهد گشود.
صادق افزود: در زمینه همکاریهای ریلی تبادل روزانه ۴۰۰ دستگاه واگن در مرز ریلی سرخس و ۱۰۰ واگن در مرز اینچه برون، توافق بسیار مهمی بود و با تلاشهای راه آهنهای هر دو کشور زمینههای اجرایی شدن این هدف در حال فراهم شدن است.
وی ادامهداد: در حوزه همکاریهای گمرکی نیز دو طرف اقدامات موثری را انجام دادند، برگزاری ملاقاتهای مستمر ۶ ماهه بین روسای گمرکات دو کشور و امضای سند موسوم به طرح اقدام مشترک درباره تعمیق و توسعه همکاریهای گمرکی دو کشور از ۱۴۰۳، از اقدامات قابل توجه در این بخش است.
به گفته صادق مالواجرد، در بخش نفت و گاز مذاکرات انعقاد قرارداد جدید گازی بین دو کشور در چندین مرحله انجام گرفته است. در این راستا و در شهریور ۱۴۰۳ توافقنامه گازی در جریان سفر جناب آقای بردی محمداُف رهبر ملی ترکمنستان به ایران به امضا رسید و امیدوارم قرارداد جدید گازی هم هرچه سریعتر بین دو کشور به امضا برسد.
وی یادآور شد: امضای قرارداد سوپ گاز ترکمنستان به ترکیه از دیگر اقدامات بسیار مهم است که در چارچوب مصوبات نشست قبلی انجام شد. در جریان سفر هیات ترکمان گاز به تهران در بهمن ماه سال ۱۴۰۳ رئوس کلی یک قرارداد جامع گازی شامل بندهای پرداخت به روش تهاتر کالا و خدمات بین دو طرف تنظیم شد که در این خصوص منتظر نظرات طرف ترکمنی هستیم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: در خصوص رسیدن به هدف قراردادی فروش مستقیم سالانه ۴۰ میلیارد متر مکعب گاز، احداث ۱۲۵ کیلومتر خط لوله انتقال و دو ایستگاه تقویت فشار گاز در خاک ترکمنستان توسط ایران، پرداخت گاز بها، ارائه توانمندیهای شرکتهای فعال ایرانی در بخشهای مختلف گاز بین دو کشور مذاکره شده و در حال حاضر منتظر دریافت پاسخ طرف ترکمن برای جمعبندی نهایی است.
وی اضافهکرد: در حوزه آب و برق نیز روند اجرایی شدن تفاهمات دو کشور قابل قبول است؛ در همین راستا قرارداد تمدید صادرات برق ترکمنستان به ایران برای سال ۲۰۲۵ در دسامبر ۲۰۲۴ برای مدت ۶ ماه به امضا رسیده و راهاندازی خط انتقال برق مرو- سرخس یکی دیگر از مهمترین تفاهمات حاصل مندرج در یادداشت تفاهم اجلاس هفدهم است که مورد تاکید طرفین قرار گرفت.
صادق خاطرنشانکرد: در حوزه همکاریهای تجاری دو کشور در جریان اجلاس هفدهم، یک افق سه میلیارد دلاری ترسیم شد؛ در همین راستا حجم تجارت دو کشور در سال ۱۴۰۳ با وجود برخی موانع رشد داشت و به رقم ۶۰۰ میلیون دلار رسید.
وی بیانداشت: در این زمینه پیشنهاد میکنم کارشناسان دو کشور در اسرع وقت یک نقشه راه همکاری سه ساله تا سال ۲۰۲۸ را برای نیل به رقم سه میلیارد دلار تجارت به کشور تهیه کنند.
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان، برگزاری نشست مجازی تجارت مرزی و تاکید بر توسعه تجارت مرزی از طریق انعقاد یادداشت تفاهم جدید، تسهیل صدور روادید بازرگانان، تاکید بر گشایش گذرگاه مسافری مرز اینچه برون، افزایش غرفههای فروش طرف ترکمنی در بازارچه مرزی باجگیران، معرفی نقاط مورد نظر طرف ترکمن برای گشایش گذرگاه مرزی با استان خراسان شمالی، پذیرش هیاتی از ترکمنستان جهت حضور در نمایشگاه ایران اکسپو، برگزاری پاویون ایران در نمایشگاه «آگروفود» ترکمنستان و برگزاری نشست منظم مرزی از اقداماتی بود که در حوزه تجارت صورت گرفته است.
وی ادامهداد: در حوزه ورزش و جوانان، پیش نویس همکاریهای ورزشی دو کشور نهایی شده آماده امضا است. در حوزه مناطق آزاد پیشنهاد طرف ترکمنی مبنی بر تاسیس منطقه تجاری مشترک در مرز سرخس مورد تاکید طرف ایرانی هم قرار دارد؛ در این زمینه پیشنهاد میکنم ایجاد منطقه تجاری مشترک در لطفآباد هم مورد بررسی قرار گیرد.
صادق مالواجرد اظهار داشت: در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی و حضور شرکتهای ایرانی در پروژههای زیربنایی ترکمنستان، پیگیریهای قابل توجهی به عمل آمده است. توافق یک شرکت ایرانی با طرف ترکمن جهت ساخت جاده قمداق- اترک در مرز ایران از حوزههای موثر این همکاریهاست و امیدوارم با مساعدت طرف ترکمنی عملیاتی اجرایی پروژه به سرعت آغاز شود.
وی افزود: امروز و فردا کمیتههای فنی در بخشهای حمل و نقل، نفت و گاز، انرژی، بانک، گمرک، تجارت و سرمایهگذاری ادامه خواهد یافت و ما فردا بعد از ظهر کمیسیون هجدهم را جمعبندی خواهیم کرد.
به گزارش ایرنا، این دوره از اجلاس در روزهای ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ماه به میزبانی وزارت راه و شهرسازی و به ریاست فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی کشورمان و رشید مردوف معاون رئیس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان برگزار میشود.
در روز اول و دوم این اجلاس، نشست کارشناسی با هدف بررسی پیش نویس یادداشت تفاهم همکاری بین دبیران کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان برگزار شد.
امروز (دوشنبه، ۲۹ اردیبهشت ماه) در دیدار رئیس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان با وزیر راه و شهرسازی کشورمان، تفاهمات و عملکرد هفدهمین اجلاس مرور میشود و پس از آن گروههای کارشناسی نسبت به بحث و بررسی پیرامون موضوعات نفت، گاز، پتروشیمی، حمل و نقل، ارتباطات، همکاریها کارآفرینی، کشاورزی، محیط زیست و هواشناسی، ورزش، گردشگری و رسانههای جمعی اقدام میکنند.
فردا (سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه) روسای کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان اقدامات انجام شده در دو روز گذشته را مرور میکنند و در مراسم اختتامیه، تفاهمنامه هجدهمین اجلاس همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان میان طرفین امضا میشود.
انتهای پیام/