
داوری که اشتباه تأثیرگذار میکند باید محروم شود اما جایزه میگیرد!
عسگری:ممبینی برخلاف مقررات در کار داوری دخالت میکند
اعتراض باشگاههای لیگ برتری به نحوه قضاوت داوران در هفتههای پایانی مسابقات از حالت طبیعی خارج شده است، انتشار بیانیههای تند و تیز رسانههای رسمی باشگاهها، مصاحبه مربیان، بازیکنان و مدیران در میکسدزون ورزشگاهها علیه داوران نشاندهنده این واقعیت است که کمیته و دپارتمان داوران عملکرد مطلوبی نداشتند به همین علت میزان تنش و اعتراض به شکل قابل توجهی رشد کرده است.
حسین عسکری، رئیس پیشین کمیته داوران فدراسیون فوتبال در گفتوگو با خبرنگار ایران ورزشی با انتقاد از شرایط حاکم بر جامعه داوری، مدیریت غلط مسئولان کمیته داوران را عامل حاشیههای اخیر میداند و معتقد است تا صد سال دیگر هم با این شرایط تغییری در داوری فوتبال ایران رخ نخواهد داد بلکه اوضاع وخیمتر هم خواهد شد.
* به اعتقاد بسیاری از کارشناسان عدم پرورش داوران جوان و تازهنفس در سالهای قبل، بلای جان فوتبال ایران شده به همین علت قضاوتهای بازیهای حساس لیگ برتر به یک چرخه تکراری سپرده میشود؟
وقتی برنامه توسعه وجود ندارد، طبیعی است خبری از داوران جدید و نوظهور نیست، قرار نیست که داور از فضا بیاید، ما باید براساس برنامه داوران جوان و مستعد را شناسایی میکردیم و آنها را پرورش میدادیم که امروز عصای دست فوتبال ایران باشند اما وقتی همه چیز باری به هر جهت میشود دقیقاً این وضعیت به وجود میآید.
* برخی تصور میکردند با ورود کمکداور ویدیویی بسیاری از حاشیههای داوری تمام شود، اما با ورود VAR حالا کار به جایی رسیده که داوران در طول یک هفته مجبورند چند بازی را قضاوت کنند، مسألهای که تمرکز را به شکل کامل از آنها سلب کرده است؟
فاجعه یعنی شرایط فعلی کمیته داوران فدراسیون فوتبال، شما اگر میبینید یک داور در طول یک هفته رقابتها سه بازی یا دو بازی را قضاوت میکند یعنی مدیران داوری ایران اصلاً وظیفه خود را به درستی انجام ندادهاند، فاجعه وقتی عمیقتر میشود که یک داور به فاصله 24ساعت دو بازی را قضاوت میکند، یک بازی در داخل زمین و بازی دیگر در اتاق VAR، این مصداق بارز یک رفتار غیرحرفهای و غیراصولی است. دوستان در کمیته داوران و دپارتمان فقط بهدنبال برگزاری مسابقات هستند، ملاک آنها کیفیت قضاوت و اجرای صحیح مقررات و قانون نیست بلکه فقط میخواهند آمارسازی کنند که مسابقات با درایت آنها برگزار شده است. وقتی تشکیلات ندایم، برنامه داریم، پس زیاد نباید از بروز چنین اتفاقاتی تعجب کنیم.
* نبود داور به میزان کافی باعث شده کمیته و دپارتمان با وجود اشتباهات تأثیرگذار داوران باز هم قضاوت بازیهای حساس و مهم را به آنها بسپارد، در حالی که این اتفاق اصلاً طبیعی نیست؟
این مسأله دو علت دارد، نخست اینکه شهامت لازم نزد مسئولان کمیته و دپارتمان داوری نیست، شما وقتی شهامت نداشته باشید بیشک قدرت تصمیمگیری براساس قانون را هم ندارید. نکته دوم وقتی نظارتی بر عملکرد شما وجود نداشته باشد هر رفتار سلیقهای و نادرستی را مرتکب خواهید شد! متأسفانه امروز تشکیلات داوری اسیر نام داوران شده است، مگر میشود بیژن حیدری در جریان بازی استقلال و فولاد یک پنالتی نادرست اعلام کند بعد هفته آینده به او جایزه بدهیم و یک بازی حساستر را به او بسپاریم؛ اشتباهی که تمام کارشناسان آنرا یک اشتباه فاحش تلقی کردند که تأثیر آن تصمیم اشتباه در جدول ردهبندی کاملاً قابل مشاهده است، اما صدای یک نفر درنیامد. داوران روزگاری میدانستند اگر اشتباه تأثیرگذار داشته باشند، محرومیت در انتظار آنهاست. اما امروز نهتنها خبری از محرومیت و جریمه نیست بلکه آنهایی که اشتباه تأثیرگذار میکنند جایزه هم میگیرند. خیلی زشت است که من بهعنوان رئیس سابق کمیته داوران این حرف را بزنم اما داوران فوتبال ایران بویژه دانهدرشتها بیتفاوت شدهاند. مثلاً در جریان بازی هفته بیست و هفتم خیبر– نساجی داور یک تصمیم کاملاً درست میگیرد اما داوران حاضر در اتاق وار او را فرا میخوانند و عجیب آنجاست که بعد از بازبینی تصاویر، تصمیم درست وتو میشود و یک تصمیم کاملاً اشتباه به اجرا درمیآید. حالا شما ببینید این تصمیم نادرست در جدول ردهبندی چه تأثیری گذاشته است، اما نه خبری از برخورد است نه محرومیت!
* از نگاه شما، مسبب وضعیت فعلی کیست؟
آنهایی که در حال حاضر مسئولیت مدیریت کمیته و دپارتمان را برعهده دارند، اسماعیل صفیری و دانیال مرادی مقصر و مسبب وضعیت کنونی هستند، مگر میتوانیم جز این نفرات فرد دیگری را در ردیف متهمان نخست قرار بدهیم؟
* عدهای از کارشناسان معتقدند تبعات انتخاب یک داور بهعنوان دبیرکل فدراسیون فوتبال نیز در آشفتگی کنونی داوری کاملاً تأثیرگذار است، شما این فرضیه را قبول دارید؟
مشکلات داوری فوتبال ایران نشأت گرفته از رفتار اعضای جامعه داوری است. شما ببینید در دوره مدیریت کامرانیفر و ممبینی بیشترین مشکلات برای داوری فوتبال ایران رخ داده است. متأسفانه در مقطع کنونی برخلاف مقررات، آقای ممبینی بهعنوان دبیرکل بیشترین دخالت را در امور داوری انجام میدهد در حالی که طبق قانون اصلاً در حیطه مسئولیت او چنین مسألهای تعریف نشده است، اما در تمامی تصمیمات تأثیرگذار داوری آقای دبیرکل دخالت میکند.
*با این اوضاع و احوال شما توقع تحول و تغییر در بستر داوری را دارید؟
خودمان را گول نزنیم تا این دوستان هستند هیچ تغییری در داوری رخ نخواهد داد. چون آنها دوست دارند خلاف جهت آب شنا کنند و حرفهای آدمهایی مثل من برای آنها کوچکترین اهمیتی ندارد.
انتهای پیام/