سینا حسینی

سینا حسینی

مصاحبه

21212
اصفهانیان: داوران ما درک درستی از فوتبال ندارند

داوران سوت نمی‌زنند تا VAR تصمیم بگیرد

اصفهانیان: داوران ما درک درستی از فوتبال ندارند

پوست‌اندازی با استعدادسوزی امکان‌پذیر نیست

افزایش اشتباهات تأثیرگذار داوران در هفته‌های پایانی رقابت‌های لیگ برتر و لیگ دسته یک، صدای اعتراض همه فوتبالی‌ها را درآورده است اما مسئولان کمیته و دپارتمان داوری نه‌تنها این اشتباهات را قبول نمی‌کنند بلکه با اظهارنظرهای یک‌طرفه تلاش می‌کنند عملکرد داوران و تصمیمات اشتباه آنها را به‌نوعی پوشش دهند تا داوران را از زیر فشار منتقدان خارج کنند.
فریدون اصفهانیان، رئیس سابق کمیته داوران در واکنش به اتفاقات هفته‌های اخیر لیگ برتر عامل اصلی بروز این مسائل را نبود مدیریت صحیح می‌داند و در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایران ورزشی می‌گوید: «وقتی ما داوران حرفه‌ای و مقتدر پرورش ندادیم نمی‌توانیم توقع شرایط ایده‌آلی داشته باشیم، وضعیت موجود شاید از نظر آقای صفیری نگران‌کننده نباشد اما به اعتقاد خیلی از کارشناسان حوزه داوری این وضعیت به‌هیچ عنوان امیدبخش نیست.»


* آقای اصفهانیان، قرار بود با ورود VAR مشکلات داوری فوتبال ایران برطرف شود، اما هر هفته یک جنجال جدید بر سر کمک‌داور ویدیویی به وجود می‌آید تا حدی که امروز بزرگ‌ترین چالش داوری ایران موضوع VAR است.


من هم قبول دارم، قرار بود VAR به ما کمک کند اما در شرایطی این اتفاق رخ می‌دهد که ما پیش از VAR داوران قوی و مقتدری داشته باشیم. داورانی که روی پای خود بایستند و با اقتدار بدون در نظر گرفتن VAR در خارج از زمین تصمیم بگیرند اما امروز خلاف این اتفاق رخ می‌دهد، داوران ما صبر می‌کنند ببینند VAR چه تصمیمی می‌گیرد بلافاصله آن را می‌پذیرند در حالی که این اتفاق در دنیا هرگز رخ نمی‌دهد.


* با وجود این کمیته داوران معتقد است که انتقادهای هفته‌های اخیر نسبت به عملکرد داوران درست نیست؟


شما وقتی می‌توانید از داوری به خوبی دفاع کنید که بستر لازم را برای رشد و توسعه داوری فراهم کرده باشید. وقتی داور شما به خوبی آموزش دیده باشد هیچ دغدغه‌ای وجود ندارد. وقتی ما می‌توانیم شاهد پیشرفت داوری و عملکرد بدون نقص آنها باشیم که از بهترین مدرسان آسیا و دنیا برای ارتقای سطح داوران ایرانی استفاده کنیم. شما ابتدا این رفتار سازمانی استاندارد را انجام دهید بعد به فکر دفاع از داوران باشید. وقتی دفاع خلاف واقع صورت می‌گیرد تأثیرگذاری خود را از دست می‌دهد.


* مدیران کمیته و دپارتمان داوران معتقدند این اتفاقات حاصل پوست‌اندازی در جامعه داوری است، این جمله را قبول دارید؟


پوست‌اندازی تعریف دارد، شما نمی‌توانید استعدادهای موجود در جامعه داوری را با دست خودتان بسوزانید بعد ادعا کنید ما در حال پوست‌اندازی هستیم، پوست‌اندازی یعنی محصول آکادمی داوری وارد چرخه مسابقات لیگ برتر شوند، آیا واقعاً در حال حاضر ما آکادمی داوری داریم؟ همان‌طور که فوتبالیست باید به درستی رشد کند داور هم باید همین مراحل را پست سر بگذارد، اما در حال حاضر چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد. سؤال خودم را تکرار می‌کنم ما در کشور آکادمی داوری داریم؟ داوری که وارد مسابقات لیگ برتر یا لیگ یک می‌شود چقدر از فوتبال شناخت دارد؟ وقتی داور ما فوتبال بازی نکرده درک درستی از فوتبال ندارد و متوجه اصول و قاعده فوتبال نمی‌شود، چگونه می‌توانیم از او انتظار قضاوت ایده‌آل داشته باشیم. روزی می‌توانیم ادعا کنیم در حال پوست‌اندازی هستیم که داور ما از رده سنی نونهالان و جوانان به درستی آموزش دیده باشد وگرنه ما یک‌شبه نمی‌توانیم داور تولید کنیم.


* شاید همین عدم پرورش استعدادها سبب شده امروز چرخه داوران حاضر در لیگ برتر ما محدود باشد و یک داور در طول یک هفته مجبور به چند قضاوت شود؟


قطعاً همین طور است، اصلاً قابل درک نیست که یک داور چند بازی در جریان یک هفته قضاوت کند، اگر امروز داوران ما منتظرند ببیند VAR چه تصمیمی می‌گیرد یا مجبورند در یک هفته چند بازی را قضاوت کنند مشکل از داور نیست، مشکل از نگاه و سبک مدیریت است، در تمام دنیا قانون یکی است، قانون می‌گوید داور بازی و داور اتاق VAR باید هم‌سطح باشند، آیا چنین اتفاقی در حال حاضر رخ می‌دهد، وقتی داور اتاق VAR ما تست بدنی خود را پاس نکرده اما مجوز حضور در اتاق VAR را به دست می‌آورد چگونه انتظار داریم تصمیمات خوب و درست گرفته شود، داور ما وقتی در طول یک هفته چند بازی مجبور به قضاوت می‌شود تمرکز خود را از دست می‌دهد، داور وقتی تمرکز نداشته باشد تحت تأثیر VAR قرار می‌گیرد تا او آنها به‌جای او تصمیم بگیرند، این اتفاقات در کنار همدیگر اوضاع کنونی را به بار می‌آورد.


* پس شما معتقدید علت اصلی بروز مشکلات فعلی نبود برنامه و مدیریت برای توسعه داوری و عدم پرورش داوران حرفه‌ای است؟


ما تا وقتی پرورش و استعدادیابی نداشته باشیم، طبیعتاً نمی‌توانیم انتظار معجزه داشته باشیم، پرورش استعداد از قدیم وجود داشته اما نمی‌دانم چرا در مقطعی این فرایند متوقف شد. حرکت درست و منطقی پرورش استعدادها است، داور شما در فرایند پرورش و آموزش می‌تواند فهم درستی از فوتبال پیدا کند، من در دوره‌ای که در کمیته داوران بودم طرح توسعه و پرورش داوری را تقدیم هیأت رئیسه کردم، حتی این طرح را برای تأیید به AFC هم فرستادیم، آنها ضمن تأیید طرح اعلام کردند این روش برای توسعه داوری بسیار مطلوب و ایده‌آل است اما نمی‌دانم چرا آن طرح اجرا نشد؟! شما از آقای تاج و ساکت بپرسید چرا طرح جوانگرایی و پرورش داوران اجرا نشد؟ در حالی که اگر آن طرح اجرا شده بود تبعات مثبت آن را در بدنه داوری کشور می‌دیدیم.


* با وجود این رئیس کمیته داوران، در گفت‌و‌گو با ایران ورزشی اعلام کرد: «اصلا نگران داوری نباشید!» این حرف را قبول دارید؟


ببخشید ما چطور نباید نگران نباشیم؟ وضعیت فعلی به‌گونه‌ای است که شما باید نگران شوید! وقتی داور شما به اتاق VAR متکی است و تمام تصمیماتش منوط به تصمیم داور حاضر در آن اتاق است مشخص است که کار دچار مشکل است. متأسفانه فوتبال ما حرفه‌ای شده اما داوری ما هنوز آماتور است، داوری فوتبال ایران حرفه‌ای نیست، داوران ما برای گذراندن زندگی، شغل دوم‌شان داوری است، تعدادی از آنها معلم هستند، برخی دیگر هم کارمند، چه امکاناتی به آنها دادیم؟ من معتقدم در شرایط کنونی به داوران ما هم ظلم زیادی شده است، برخی داوران نه بلیت هواپیما دارند، نه رفت و آمد درستی، نه آموزش درستی نه مربی حرفه‌ای و استاندارد، اگر می‌خواهیم شرایط موجود را نقد کنیم باید این موارد را نیز در نظر بگیریم.


*فصل آینده شرایط برای داوری ما بشدت تعیین‌کننده است، عملکرد داوران ما می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در حضور تیم داوری ایران در مسابقات جام جهانی 2026 داشته باشد؟ آیا به اعتقاد شما می‌توانیم در دوره بعد جام جهانی شاهد حضور نمایندگان داوری ایران باشیم؟


من امیدوارم این اتفاق رخ دهد، هنوز هم دیر نشده، ما وقت جبران داریم، اما این اتفاق نیازمند تغییر در تفکر و نگاه مدیریتی ما است، ما تا زمانی که ملاک تصمیم‌گیری‌های داوری تست آمادگی جسمانی باشد نمی‌توانیم شاهد پیشرفت و توسعه باشیم. تصمیمات درست می‌تواند داوری ما را از وضعیت کنونی نجات دهد، اینکه دست داور را بگیریم به اتاق VAR ببریم یا در طول یک هفته سه بازی به وی بدهیم کارساز نیست، پیشرفت در داوری نیازمند برنامه است، شما باید آموزش را قوی کنید، داوران ما باید اعتماد به نفس داشته باشند، داوران ما وقتی مربی ندارند دقیقاً اوضاع به همین منوال پیش خواهد رفت. داور ما وقتی زمان استراحت کافی نداشته باشد تحت فشار قرار می‌گیرد و اشتباه قضاوت می‌کند، پس اگر به دنبال موفقیت در حوزه داوری هستیم باید نگاه مدیریتی را تغییر دهیم.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین‌های مصاحبه