ناترازی روزانه ۲۶۰ میلیون متر مکعب گاز

وفاق برای تأمین سوخت زمستانی کلید خورد

امین محمودی
خبرنگار

طی 3 ماه اخیر به دلیل افزایش بی‌سابقه دمای هوا و عدم ساخت نیروگاه در کشورمان شاهد ناترازی برق بودیم به طوری که مردم انتظار داشتند فصل ناترازی حالا دیگر با نزدیک شدن پاییز به پایان خواهد رسید، این در حالی است که در آستانه ورود به فصل پاییز و زمستان به نظر می‌رسد ناترازی جدیدی به سراغ خانه‌های مردم می‌آید. به طوری که در این خصوص محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور چندی پیش در مراسمی اعلام کرد: از الان مشخص است که زمستان با ناترازی گاز روبه‌رو خواهیم شد، به همین دلیل لزوم برنامه‌ریزی و هماهنگی برای تأمین سوخت زمستان از اهمیت وافری برخوردار است.

روند تولید و مصرف
بد نیست بدانیم آمارهای شرکت ملی گاز نشان می‌دهد در سال گذشته 795 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تولید شده که از این میزان نیز پس از کسر فلر و سوخت پالایشگاه‌ها حدود 730 میلیون مترمکعب آن باقی خواهد ماند.شرکت گاز اعلام کرده که از این میزان نیز بخشی برای مصرف مجدد و در ماه‌های گرم سال ذخیره‌سازی شده (9 میلیون مترمکعب در روز) و بخشی نیز صرف تزریق یا سایر مصارف عملیاتی (۳۶ میلیون مترمکعب در روز) گشته است.همچنین 685 میلیون مترمکعب در روز صرف امور گازرسانی شده که از این مقدار نیز ۴۷درصد سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بوده است.
سهم صنعت پتروشیمی در سال 1402 از مصرف گاز طبیعی حدود 72 میلیون مترمکعب در روز بوده است.به همین دلیل این نگرانی در وزارت نفت وجود دارد که تولید گاز کفاف مصرف در بخش‌های مختلف را در زمستان سال‌جاری ندهد، هر چند که تیرماه سال‌جاری مهدی حیدری، مدیر عامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، گفت: با توسعه ۱۵ میدان گازی جدید در کشور روزانه 120 میلیون متر مکعب گاز تولید می‌شود.
 
با کمترین مشکل روبه‌رومی شویم
با توجه به مسائل مذکور، نشستی با حضور مسئولین وزارت نفت، وزارت نیرو و مجلس شورای اسلامی برای رفع ناترازی گاز در کشور انجام شد.
سعید توکلی، مدیرعامل شرکت گاز اظهار ‌داشت: اکنون روزانه حداقل ۲۶۰ میلیون متر مکعب ناترازی گاز داریم، اما وجود این ناترازی دلیل آن نیست که شرکت ملی گاز و بقیه مجموعه‌های صنعت نفت کار خود را انجام نداده‌اند.توکلی ادامه‌داد: تمهیدات بسیار خوبی امسال دیده شده است.
معاون وزیر نفت خاطرنشان‌کرد: ناترازی به دلایل مختلفی رخ داده است، اما با تدابیر خوبی که در بخش‌های مختلف اندیشیده شده، انتظار می‌رود زمستان امسال با کمترین مشکل روبه‌رو شویم.وی درباره تحویل گاز به نیروگاه‌های کشور نیز، گفت: امسال میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها بی‌نظیر بود، بحث سبد انرژی باید مطرح شود، در زمستان حتماً میزان مصرف افزایش می‌یابد طبیعتاً بزرگترین دغدغه وزارت نفت تأمین گاز خانگی است، لذا نیروگاه‌ها باید آمادگی این را داشته باشند تا در جاهایی که تعریف می‌شود از سوخت دوم استفاده کنند.به گفته توکلی بحث کاهش مصرف گاز هم تنها به مصرف‌کنندگان برنمی‌گردد و باید در حوزه توسعه و سرمایه‌گذاری اقداماتی انجام شود.
وی ضمن تشریح وضع موجود در بخش تولید و فرآورش گاز و برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده به‌منظور تولید حداکثری، ادامه داد: همه تلاش مجموعه صنعت نفت و بویژه شرکت ملی گاز ایران، افزایش قابلیت اطمینان در پالایشگاه‌ها و تأسیسات انتقال گاز است.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به تلاش شبانه‌روزی کارکنان در نگهداری و تعمیرات به‌موقع تجهیزات و خطوط لوله شرکت ملی گاز ایران همسو با خدمت‌رسانی مطلوب به همه بخش‌ها در زمستان، اعلام کرد: از آنجا که گاز سهم عمده‌ای در سبد انرژی کشور دارد، ضروری است از همه ظرفیت‌های کشور برای تولید پایدار استفاده شود.توکلی ضمن تشریح اقدام‌های کوتاه‌مدت و برنامه‌های بلندمدت صنعت گاز برای رفع موانع و مشکلات موجود، تصریح کرد: بهینه‌سازی مصرف گاز در کشور، نیازمند هماهنگی و عزم ملی است که تنها در سایه مدیریت مصرف بهینه گاز در همه بخش‌ها و اجرای دقیق قوانین موجود مانند مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، می‌توان به آن دست یافت.
توکلی به برگزاری نخستین نشست کمیته سوخت زمستانی این شرکت اشاره کرد و گفت: برنامه‌ریزی و هماهنگی برای انتقال حداکثری گاز با رویکرد حفظ پایدار شبکه در دوره سرد سال و افزایش سطح همکاری درون‌سازمانی برای پیشگیری از ایجاد موانع در مسیر خدمت‌رسانی به مردم، از مهم‌ترین سرفصل‌های این نشست بود.
 
تقویت ناوگان حمل‌ونقل سوخت
محمدصادق عظیمی‌فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران نیز با تشریح وضع سوخت مایع در کشور و تأمین انرژی مورد نیاز در زمستان، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود که دمای هوا در زمستان امسال نسبت به پارسال کاهش قابل توجهی داشته باشد و طبیعی است که متناسب با آن، حجم مصرف سوخت در همه بخش‌ها افزایش یابد.
وی تأکید کرد: با توجه به تولید ۷۰درصد حامل‌های انرژی در جنوب کشور و مصرف ۸۰درصد آن در شمال کشور، باید پشتیبانی قابل قبولی برای تأمین و انتقال انرژی در کشور وجود داشته باشد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران به مسأله ضرورت تقویت ناوگان حمل‌و‌نقل سوخت در کشور اشاره کرد و گفت: برنامه‌ریزی برای جبران این کمبودها انجام شده است و برای رفع این مشکل نیازمند همکاری همه بخش‌های مسئول هستیم.

 

بــــرش

چند اقدام راهبردی
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، از سه اقدام مهم در زمینه بهینه‌سازی مصرف گاز سخن گفت و اعلام کرد: با راه‌اندازی بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط زیست در بورس انرژی و آغاز معاملات گواهی صرفه‌جویی گاز و اقبال سرمایه‌گذاران از این طرح، این امکان فراهم خواهد شد تا آنها با آگاهی و اطمینان بیشتری در طرح‌های بهینه‌سازی مشارکت داشته و از مزایای آن بهره‌مند شوند.

جستجو
آرشیو تاریخی