وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
آفتهای حافظهمحوری و تصویرگرایی سطحی با گفتوگو برطرف میشود
دولت
101135

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه از جهات مختلف اعم از علمی، معرفت شناسانه و... نیاز به گفتوگو داریم، گفت تفکر در ایران گرفتار آفتهایی از قبیل حافظه محوری، تصویرگرایی سطحی و... شده است که با استفاده از فرایند گفتوگو میتوانیم به تفکر انتقادی بازگردیم.
ایران آنلاین: سیدعباس صالحی در آیین پایانی سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران (نشان خواجه نصیرالدین طوسی) با تسلیت شهادت امام جواد (ع) گفت: برای من موضوع این مسابقات جذاب است چون یکی از نیازهای مهم جامعه ایرانی است؛ به همین دلیل از همت جهاد دانشگاهی برای تداوم این رویکرد در سالهای متمادی سپاسگزار هستم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت،صالحی با بیان اینکه از جهات مختلف اعم از علمی، معرفت شناسانه و... نیاز به گفتوگو داریم، گفت: تفکر در ایران گرفتار آفتهایی از قبیل حافظه محوری، تصویرگرایی سطحی و... شده است که با استفاده از فرایند گفتوگو میتوانیم به تفکر انتقادی بازگردیم.
صالحی تصریح کرد: به تفکر انتقادی نیاز داریم باید حرفها را بشنویم، هضم کنیم اما آن را به سادگی نپذیریم و با آن مواجهه معرفتی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تفکر انتقادی نیاز ایران امروز در مقابل فضای گستردهای از دادههای متنوع است و گفتوگو میتواند تفکر انتقادی را در نسل جوان و نوجوان ارتقا دهد، افزود: از منظر انسانشناسی نیز به گفت و گو نیاز داریم چرا که با گفتوگو انبساط وجود انسانی پدید میآید و عمق و ابعاد انسانیت در همه ابعاد تغییر مییابد؛ انسانی که در خود فرورفته است و با دیگری سخن نمیگوید قبض وجودی دارد و برای اعتلای این ظرفیت انسانی باید در ارتباطِ گفت و گو محور با دیگری قرار گیرد.
وی با تاکید براینکه فضیلت اخلاقی گفت و گو بسیار زیاد است، افزود: از منظر اخلاقی هم به گفتوگو نیاز داریم بخشی از فضایل اخلاقی انسان در مسیر گفتوگو حاصل میشود؛ انسانی که یاد گرفته است بیشتر بشنود و صرفا سخن نمیگوید به بخش قابل توجهی از فضایل اخلاقی دست مییابد. خصلتهایی چون تحمل، سعه صدر، مدارا و..
صالحی تصریح کرد: گفتوگو از منظر کارکردهای اجتماعی اهمیت دارد؛ بخشی از همبستگی و وفاق اجتماعی (چه در سطح خرد مثل خانواده چه در سطح میانی مثل سازمان و چه در سطح ملی) به گفتوگو و مهارتهای آن بستگی دارد اینکه بدانیم چگونه باید سخن بگوییم و ارتباط برقرار کنیم بسیار اهمیت دارد.
وزیر فرهنگ با بیان اینکه به منطق گفتوگو بیش از هر زمان دیگر نیازمند هستیم، تاکید کرد: امام رضا (ع) به عنوان امام گفتوگو شناخته میشوند؛ البته گفتوگو سیره اهل بیت (علیهمالسلام) است اما امام رضا(ع) به دلیل شرایط ویژهای که در آن به سر میبردند، به امام گفتوگو معروف هستند و این ویژگی امام هشتم برای ما که ایرانمان، ایرانِ امام رضاست قابل توجهتر از سایرین است.
صالحی با تاکید بر اینکه حضرت ثامنالائمه (ع) منطق، اخلاق و ادبیات خاصی به گفتوگو بخشیدهاند، تصریح کرد: مورخان گفتهاند بیش از ۲۰ هزار سوال از امام رضا (ع) نقل شده است. در کتاب احتجاج هم بیشترین گفتوگوها از جانب امام هشتم نقل شده است که با بررسی این مناظرات درمییابیم منطق معرفتی و ادب گفتوگو در کلمات امام رضا(ع) خیلی قابل توجه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ادبِ گفت وگو در سیره امام رضا (ع) گفت: در یکی از مناظرات، خلیفه عباسی در میان صحبتهای طرفِ مقابلِ امام هشتم حرف میزند که امام رضا (ع) به او نهیب میزنند که حرف او را قطع نکن؛ درسِ این رخداد برای ما که از دو منظر معرفتی و دینی از وجود مبارک حضرت ثامنالحجج(ع) بهره میبریم این است که شنونده خوبی باشیم.
صالحی تصریح کرد: اگر به اینکه در گفتوگو حرف دیگری را قطع نکنیم اهتمام داشته باشیم وضعیت ما در نظام تعاملی با دیگران بهبود مییابد.
وی افزود: امام هشتم در ادب گفتوگو وقتی میدیدند در مناظره طرف مقابل حرفی برای گفتن ندارد او را به گوشه رینگ نمیبردند بلکه در وضعیتی محترمانه موضوع را عوض میکردند چراکه گفتو گو برای نابود کردن دیگری نیست، بلکه برای ترکیبسازی ظرفیتهای همدیگر است.
صالحی با تاکید بر اینکه ادبِ گفتوگو در مجموعه مناظراتِ امام رضا (ع) کاملا مشهود است، تصریح کرد: حضرت ثامنالحجج(ع) در یکی دیگر از گفتوگوها وقتی عدهای به دلیل شکست طرف مقابل در مناظرات به او خندیدند، جمع حاضر را مورد عتاب قرار دادند.
وزیر فرهنگ با اشاره به یکی دیگر از مناظرات امام رضا (ع) گفت: حضرت رضا(ع) در گفتوگویی میفرمایند اگر کسی بین شما وجود دارد که حرفش مقابل اسلام است حرفش را بدون لکنت و خجالت بزند؛ شهید مطهری با اشاره به این رویکرد در مناظرات حضرت امام رضا(ع) در همین باب میگوید: احتجاجات امام هشتم (ع) عجیب است شما نظیر و شبیه اینها را کجا پیدا میکنید؟ این برای چه بود؟ برای اینکه اسلام به منطق خودش اعتماد داشت، هیچوقت مردم را نمیترساند که درباره مسائل فکر نکنند.
وی افزود: اعتماد به نفس مکتب اسلام و رهبران بزرگوار اسلام به ما این پیام را میدهد که اگر گفتوگو با منطق و ادب همراه باشد خط قرمز ندارد و در همه موضوعات میتواند صورت پذیرد.
صالحی در پایان سخنانش تاکید کرد: اگر منطق و ادب را یاد بگیریم، میشود درمورد داغترین مسائل وارد گفتوگو شد و آن موضوع را به موضوعی جذاب برای شنیدن تبدیل کرد.
در ادامه این آیین از کتاب «برنده هر مناظره باش» رونمایی و در پایان نیز از برگزیدگان تجلیل شد.
انتهای پیام/