بنای ۱۰۰ ساله بیمارستان مرسلین کرمان در کما

فرهنگ

102588
بنای ۱۰۰ ساله بیمارستان مرسلین کرمان در کما

در دوره قاجاریه و حکومت مظفرالدین شاه گروهی از مبلغان مسیحی تحت سرپرستی دکتر دادسن از پزشکان نظامی ارتش بریتانیا وارد کرمان شدند تا در کنار کارهای خیریه به تبلیغ دین مسیحیت نیز بپردازند و پس از مدتی با اجازه حکومت وقت، بیمارستانی به نام مرسلین، برگرفته از رسولان حضرت عیسی(ع) در منطقه‌ای که امروز به نام خیابان باستانی پاریزی شناخته می‌شود تاسیس کردند.

ایران آنلاین: فعالیت بیمارستان مرسلین حتی پس از درگذشت دکتر دادسن در سال ۱۳۱۶، تا پایان جنگ جهانی دوم ادامه پیدا کرد، اما با استقرار سیستم درمانی نوین در کشور این بیمارستان تعطیل شد و به مرور زمان ساختمان آن متروکه شد و در معرض تخریب قرار گرفت.

 
به گزارش ایرنا واقعیت پیش رو اینکه ساختمان تاریخی بیمارستان مرسلین کرمان، با بیش از یک قرن قدمت، پس از سال‌ها بی‌توجهی و فراموشی در ماه‌های اخیر به علت رسانه ای شدن تخریب آن در کانون توجه برای مرمت و احیا قرار گرفته است؛ البته این مهم با تخصیص اعتبار مناسب و ورود سرمایه‌گذار محقق می‌شود زیرا این بنا هم مانند ده ها بنای ارزشمند دیگر رو به تخریب یا تخریب شده، متعلق به اوقاف است و متاسفانه در این زمینه طی سال های اخیر شاهد مدیریت مناسبی برای آنها نبوده ایم به طوری که گلایه ها از اوقاف نیز همواره زیاد بوده است.
 
هر چند بنای بیمارستان مرسلین کرمان در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است اما طی حدود سه دهه گذشته هیچ اقدامی در حفظ، نگهداری و احیای این مجموعه ارزشمند انجام نشده و با وجود تذکر مکرر دوستداران میراث فرهنگی و گزارش های رسانه ای، امروز تخریب کلی، این بنای ارزشمند تاریخی کرمان را تهدید می کند.
 
از اواخر سال گذشته و به دنبال انتشار مطالب رسانه ای پس از تخریب بخشی از این ساختمان به دنبال بارندگی، مدیریت میراث فرهنگی استان کرمان اعلام کرد که رسیدگی به وضع ناخوشایند بیمارستان مرسلین در دستور کار قرار گرفته و امیدها را برای بازسازی و احیای این بنای تاریخی با ارزش و پرخاطره کرمانی ها زنده کرد؛ امیدی که البته بسته به ورود سرمایه گذار و اماواگرهای بودجه گره خورده است.
 
مرتضی نیکرو مدیرکل میراث فرهنگی استان اسفند سال ۱۴۰۳ در این مجموعه حاضر شد و از آمادگی این اداره کل برای حفظ، مرمت و احیای بیمارستان مرسلین کرمان سخن گفت.
 
۲۵ اردیبهشت امسال نیز محمدعلی طالبی استاندار کرمان با همراهی معاونان اقتصادی و سیاسی استانداری، رییس دانشگاه علوم پزشکی و معاونان میراث‌فرهنگی از ساختمان بیمارستان تاریخی مرسلین کرمان بازدید کرد.
 
تعریف کاربری های متعدد برای بنای تاریخی
استاندار کرمان در حاشیه این بازدید با اشاره به ارزش فوق‌العاده این بنا برای سرمایه‌گذاری گفت: دلیل این ارزشمندی به واسطه ساختمان‌های مجزا از هم است که کاربری‌های متعددی را می‌توان برای آن تعریف کرد.
 
بنای ۱۰۰ ساله بیمارستان مرسلین کرمان در کما
 بازدید استاندار کرمان از بنای بیمارستان مرسلین
وی تصریح کرد: ظرفیت این بنا جای امیدواری زیادی برای سرمایه‌گذاری دارد که می‌توان هم بر اساس نیت واقف در بحث درمانی و هم موضوعات دیگر را در آن دنبال کرد.
 
مرتضی هاشمیان رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در جریان این بازدید خاطر نشان کرد: می توان از این فضا برای ظرفیت های طب ایرانی و ایجاد سلامت‌کده استفاده کرد.
 
اعلام آمادگی میراث برای مساعدت در مرمت و احیا
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان با اشاره به آسیب و تخریب وارد آمده در بنای بیمارستان مرسلین گفت: از بیمارستان بازدید کردیم، چون بیمارستان مرسلین کاربری نداشته، به مرور زمان تحت تاثیر عوامل مخرب محیطی، جوی و انسانی فرسوده شده است.
 
محسن موحدی تاکید کرد: برای هرگونه حفاظت، طراحی و اجرای مرمت و کمک به احیای این مجموعه اعلام آمادگی کردیم تا این مجموعه با ارزش حفظ شود.
 

لزوم اختصاص اعتبار از طرف اوقاف

 
وی افزود: البته امیدواریم با همراهی و مساعدت اداره اوقاف اعتبار برای نگهداری و مرمت این بنا اختصاص پیدا کند.
 
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان بیان کرد: برای بیمارستان مرسلین هنوز کاربری تعریف نشده است، اما کاربری های فرهنگی، آموزشی و گردشگری برای این بنا می توان طراحی و اجرا کرد.
 
وی ادامه داد: با حمایت استاندار کرمان و تلاش و رایزنی میراث فرهنگی برای ورود سرمایه گذار، مرمت و احیای این بنای تاریخی فعالیت هایی انجام شده است.

انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار فرهنگ