مدیر پروژه کمک داور ویدئویی فدراسیون فوتبال در گفتوگو با «ایران»:
VAR نبود قهرمان فصل عوض میشد
ورزش
108116

ورود تکنولوژی VAR به لیگ برتر ایران هرچند با تأخیر بسیار طولانی به اجرا در آمد اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران فوتبال، برخورداری از مزایای این تکنولوژی سبب شد میزان اشتباهات داوری به شکل قابل توجهی کاهش یابد.
سینا حسینی _ خبرنگار گروه ورزشی: البته در این بین برخی فوتبالیها هم به واسطه بروز مشکلات فنی استفاده از سامانه کمک داور ویدیویی را غیر مفید دانستند. به این بهانه به سراغ محسن حکیم مدیر پروژه وی ای آر در ایران رفتیم تا با وی در خصوص چالشهای موجود در مسیر استفاده از کمک داور ویدیویی در فوتبال ایران گفتوگو کنیم.
آقای حکیم، با تمام چالشهای موجود و انتقادهای بیرحمانه در خصوص سامانه VAR این واقعیت به اثبات رسید که با بهرهمندی از تکنولوژی استاندارد میتوانیم شاهد تأثیرگذاری مثبت VAR در مسابقات لیگ برتر باشیم.
شنیدن این جمله برای من و همکارانم در پروژه VAR اهمیت فوقالعادهای دارد، تا قبل از اینکه VAR وارد فوتبال ایران شود، تمام هجمه این بود که چرا این تکنولوژی وارد کشور نمیشود؟ در سطوح بالای مدیریتی کشور این مطالبه به صورت جدی مطرح بود که چرا در ورود سامانه کمک داور ویدیویی تعلل میشود، حتی عدهای گفتند فدراسیون فوتبال توان وارد کردن این سیستم به کشور را ندارد، در حالی که با یک فرآیند بسیار سخت و دشوار بالاخره موفق به بهرهمندی از سامانه کمک داور ویدیویی شدیم حالا برخی میگویند استفاده از این سامانه ثمرهای نداشته است. شنیدن برخی جملات واقعاً سخت است اما ما بدون توجه به حواشی تلاش کردیم آن کاری که به صلاح فوتبال است را انجام دهیم.
این جریان حتی در روزهای اخیر شایعهای مطرح کردند که ممکن است VAR در لیگ بیست و پنجم مورد استفاده قرار نگیرد که این خبر با واکنش جدی فدراسیون و کمیته داوران مواجه شد تا خیال فوتبالیها راحت شود که در لیگ جدید هم VAR مورد استفاده قرار میگیرد؟
من هدف از طرح این مسائل را واقعاً درک نمیکنم اما برای ورود VAR به فوتبال ایران ما مسیر بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم، ورود این سامانه به کشور واقعاً کار سختی بود، مطمئنم کسانی که این مسائل را مطرح میکنند در جریان هیچ یک از این دشواریها نبودهاند و قطعاً هر چقدر هم من توضیح دهم واقعیت ماجرا را درک نمیکنند. اما برای اطلاع اهالی فوتبال عرض میکنم دستگاهی که ما وارد کشور کردیم جزو بهترین دستگاههای موجود در تمام دنیا است. این دستگاه همان دستگاهی است که در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا استفاده میشود، اما عدهای فقط به دنبال مخالفت هستند و دائم فریاد میزنند که دستگاهها به درد نمیخورد.
منتقدان سامانه کمک داور ویدیویی معمولاً یک جمله را دائم تکرار میکنند که وار ما حرفهای نیست در حالی که به گفته شما این دستگاه همان دستگاهی است که در دنیا بشدت مورد استقبال قرار گرفته است، مشکل اصلی کجاست؟
این نکته دقیقاً همان مسألهای است که هیچ کسی به آن توجه نمیکند. ورودی ما چه بوده؟ خروجی ما چیست؟! اگر پاسخ این دو سؤال را پیدا کنیم بسیاری از مسائل روشن میشود. آنهایی که میگویند تکنولوژی فعلی ایراد دارد هرگز به دلیل بروز این مشکلات فکر نکردند! مثلاً عدهای دائم میگویند چرا ما تکنولوژی پرده خط آفساید نداریم! برای اولین بار این موضوع را مطرح میکنم امیدوارم که دوستان حتماً این مسائل را متوجه شوند، ما توقع استفاده حرفهای سامانه کمک داور ویدیویی را داریم اما میخواهیم با مبتدیانهترین امکانات موجود از آن استفاده کنیم. این اتفاق اصلاً شدنی نیست، اگر امروز در لیگ انگلیس یا لیگ الیت اروپا از تکنولوژی پرده آفساید استفاده میشود صرفاً به این خاطر است که آنها به صورت همزمان از ۱۸ دوربین استفاده میکنند اما مگر میشود من به عنوان مدیر پروژه وار با ۵ دوربین همان امکاناتی را به شما بدهم که در اروپا با ۱۸ دوربین میدهند!
یعنی باشگاهها با ارائه کمترین امکانات ممکن بهترین کیفیت را از مجموعه شما توقع دارند؟
اتفاقاتی که در لیگ ایران رخ میدهد در هیچ کجای دنیا تکرار نمیشود، انگار من و همکارانم شعبده باز هستیم، دوستان تصور میکنند با این امکانات من میتوانم بهترین خروجی تصویر را فراهم کنم، شاید باور نکنید اما دو باشگاه خیبر و شمسآذر در لیگ امسال دردسرهای فراوانی را برای ما به وجود آوردند، به همین دلیل چند روز قبل به فدراسیون فوتبال نامه نوشتم که سیستم وار تنها در بازی هایی مورد استفاده قرار می گیرد که حداقل ۸ دوربین در آنجا وجود داشته باشد در غیر این صورت اصلاً وار را نمیآوریم، وقتی ما ۵ دوربین را در یک زاویه میچینیم و در خروجی تصویر زوایه مخالف را نداریم من باید چگونه تصویر متفاوت به اتاق وار و داوران ارائه دهم.
در این مسیر باشگاهها با شما همکاری لازم را نکردند؟
تنها باشگاهی که با ما واقعاً همکاری کرد، استقلال بود، برخی باشگاهها دوربینهایی را سر بازی میآوردند که اصلاً امکان زوم تصاویر با آنها ممکن نبود، باورش سخت است اما برخی دوربینها به قدری بیکیفیت بود که وقتی تصویر را زوم میکردیم، پیکسل تصاویر به هم میریخت و اصلاً توپ و پای بازیکن قابل تشخیص نبود. ما فصل قبل در ۱۶۷ بازی سامانه کمک داور ویدیویی را مورد استفاده قرار دادیم و با کمترین امکانات بهترین عملکرد و خروجی را تحویل دادیم اما در این میان عدهای بودند که فریاد میزدند وار به فوتبال ما کمکی نکرد در حالی که به جرأت میگویم اگر وار در لیگ بیست و چهارم نبود جام قهرمانی به تیم دیگری تعلق میگرفت و قهرمان عوض می شد. بعد آقای خداداد عزیزی به من میگفت این وار به درد نمیخورد.
البته در این میان برخی اتفاقات ناگهانی باعث شد موضوع سامانه کمک داور ویدیویی بشدت جنجال ساز شود، نمونه آن بازی فولاد – تراکتور در هفتههای پایانی لیگ بیست و چهارم بود.
وقتی بر اساس نوسان برق قطعه دستگاه وار مشکل پیدا میکند من باید دقیقاً چکار کنم؟ من در جریان بازی فولاد – تراکتور یک دقیقه پس از قطع دستگاه وار به داور مسابقه اعلام کردم شما بازی را ادامه دهید اما تراکتور و داور بازی قبول نکرد ند، من از بعد آن اتفاق به داور گفتم برای برطرف کردن مشکل زمان نیاز است اما دوستان قبول نکردند بعد تمام کاسه و کوزهها بر سر وار شکسته شد. باید برای برخورداری از شرایط بهتر همه دست به دست همدیگر دهیم، وقتی من ناچارم هر روز این دستگاه را از این شهر به آن شهر منتقل کنم قطعاً برای این سامانه مشکلاتی به وجود میآید در حالی که در تمام دنیا این سامانه در ورزشگاه مستقر است. فراموش نکنید شما نمیتوانید امکانات نداشته باشید بعد توقع بهترین خروجی را داشته باشید.
در فصل گذشته قرار بود داوران پس از بررسی تصاویر وار، تصمیم خود را با تماشاگران در میان بگذارند تا درباره تصمیم اخذ شده به آنها توضیح دهند اما این اتفاق رخ نداد؟
ما فصل گذشته دو بار این موقعیت را فراهم کردیم اما داوران از آن استفاده نکردند، در حالی که ما به عنوان دومین کشور جهان توانستیم این امکان را با کمک کمک داور ویدیویی فراهم کنیم تا این واقعیت به اثبات برسد که تکنولوژی وار مسقر در ایران جزو بهترین و حرفهایترین دستگاههای موجود در جهان است. دقیقاً همان تکنولوژی منحصر به فردی که امروز در رقابتهای جام جهانی باشگاههای جهان در حال استفاده است. قطعاً اگر باشگاهها در فصل آینده تعداد دوربینهای موجود در ورزشگاه را افزایش دهند ما میتوانیم بدون مشکل مسابقات را با وار برگزار کنیم تا نشان دهیم بهترین وار جهان را در اختیار داریم.
انتهای پیام/