پربازدیدترین ها
آخرین اخبار مصاحبه‌های سالنامه ایران ۱۴۰۳
تهران مخوف

تهران مخوف

کتاب «تهران مخوف» به‌ قلم آقای مرتضی مشفق‌کاشانی. این رمان نمایانگر تضادهایی بود که جامعه پسامشروطه با آن روبه‌رو شده بود و نوعی رهاشدگی جامعه از هنجارهای زمان‌اش را تصویر می‌کرد.

چرا ایده‌آل ایرانی در وضعیت فقدان ایده‌آل؟

چرا ایده‌آل ایرانی در وضعیت فقدان ایده‌آل؟

باید به این نتیجه برسیم كه انسان صرفاً حیوانی ناطق نیست بلكه موجودی اهل تخیل است و بدون تخیل و تصویر نیز نه جهانی برای ما وجود خواهد داشت و نه ما به مثابه سوژه‌ای برای جهان. در آن هنگامه اسباب لازم برای اندیشیدن به ایرانی فراتر از وضع موجودش و چالش‌های سخت در حوزه زندگی روزمره و زیست اجتماعی و اقتصادی ممكن خواهد شد.

درس‌آموخته‌های زیست‌محیطی در بایگانی

نتایج گزارش هیأت ویژه سیلاب هرگز مورد استفاده قرار نگرفت

درس‌آموخته‌های زیست‌محیطی در بایگانی

سیلاب سال ۹۸، بخش‌های وسیعی از ایران را در بر گرفت. در روزهای پایانی سال ۹۷ و چند روز ابتدای سال ۹۸، بارش‌ها به حدی بود که ۲۵ استان کشور درگیر سیلاب شدند. این سیلاب‌ها بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشت. با دستور رئیس‌جمهوری وقت یعنی حسن روحانی کمیته‌ای متشکل از ۷۰۰ کارشناس تشکیل شد تا ابعاد قضیه را بررسی کرده و به سؤالات مطرح شده پاسخ دهند. دبیرخانه گزارش ملی سیلاب در دانشگاه تهران تشکیل و مطالعاتی هم در رابطه با سیلاب انجام شد، اما سرانجام این گزارش چه شد؟ آیا از نتیجه مطالعات در کارهای اجرایی استفاده شد؟

زنان کارآفرین در مسیر پیشرفت

زنان کارآفرین در مسیر پیشرفت

تبعیض جنسیتی و اینکه چه کاری برای زنان مناسب است، توانایی آنها را برای دسترسی به مشاغلی همپای مردان محدود می‌کند. این مسائل در کنار حمایت‌های قانونی ضعیف، منجر به تبعیض علیه زنان در محل کار، دستمزد نابرابر، کاهش ظرفیت مقابله با شوک‌ها، دسترسی نابرابر به کنترل امور مالی و دارایی‌ها و تفکیک جنسیتی مشاغل می‌شود. با این حال در چند دهه اخیر توانمندسازی مشاغل اقتصادی زنان برای رفع تبعیض علیه آنها، مورد اقبال گسترده دولت‌ها و صاحبان صنایع و مشاغل در سراسر جهان قرار گرفته است.

پیوند ابدی ایران و فرش+فیلم

روایتی از یک بانوی کارآفرین قمی که فرش دستباف ایرانی را شناسنامه‌دار کرد

پیوند ابدی ایران و فرش+فیلم

یکی از معیارهای مهم برای ارزیابی توسعه کشورها میزان اهمیتی است که به زنان در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی داده می‌شود. لزوم حضور زنان برای تحقق و تسریع فرآیند توسعه در این بسترها برهیچ‌کس پوشیده نیست. در این میان نوآوری و جسارت، محور موفقیت‌های اقتصادی شناخته شده است. زنان کارآفرین ایرانی با داشتن ویژگی‌هایی همچون توفیق‌طلبی، استقلال‌طلبی و انعطاف‌پذیری با تقویت توانایی‌های خود از طریق ارتقای تحصیلات، تجربه و مهارت‌ها توانستند تا حد زیادی نگرش جامعه را نسبت به توانایی‌های خود تغییر دهند. یکی از نمونه‌های آن دختری جوان و پرانرژی است که با اراده‌ای استوار و عشق به هنر، توانسته است تحولی شگرف در بازار فرش دستباف ایرانی به‌وجود آورد. او با صدور شناسنامه برای هر فرش دستباف، اصالت و کیفیت محصولات را تضمین کرده و با این کار، اطمینان مشتریان را جلب کرده است. با اینکه تولیدکننده یا بافنده نیست، با ایجاد فرصت‌های شغلی برای چندین نفر، در رونق اقتصادی جامعه نقش بسزایی داشته است. خلاقیت و نبوغ او نه‌تنها باعث افزایش فروش و صادرات فرش‌های دستباف شده، بلکه او را به نمادی از قدرت و پایداری تبدیل کرده که الهام‌بخش بسیاری از جوانان و علاقه‌مندان به هنر شده است.

هنرمند، وجدان بیدار جامعه است+فیلم

گفت‌وگوی «ایران» با «اکبر زنجانپور» به بهانه بیش‌از نیم قرن حضورش در صحنه تئاتر

هنرمند، وجدان بیدار جامعه است+فیلم

چین‌های پیشانی‌اش نشان از گذر روزگار پرفراز و نشیب هفت شهر هنر و عشق است. لب به سخن که می‌گشاید، از فحوای کلامش می‌توان فهمید بیش از نیمی از عمرش را با هنر زیسته و از آن صیانت کرده و حال امروز نگران از میراثی است که مبادا به درستی به اهلش سپرده نشود! سخن از استاد اکبر زنجانپور است؛ بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون و کارگردان و بازیگر تئاتر.

لایحه منع خشونت علیه زنان گامی رو به جلو برداشت

گفت‌و‌گوی «ایران» با معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده

لایحه منع خشونت علیه زنان گامی رو به جلو برداشت

دکتر زهرا بهروزآذر، معاون رئیس‌جمهوری در امور زنان و خانواده می‌گوید: «لایحه منع خشونت علیه زنان در دستور کار مجلس قرار گرفته و در نام این لایحه، واژه‌هایی مانند سوء رفتار وجود دارد. تلاش ما این است که روح قانون اساسی پیگیری شود و در این قانون تجلی یابد.» با او به گفت‌و‌گو در خصوص این مسأله مهم نشستیم.

همگرایی در حکمرانی پیش‌نیاز توسعه+فیلم

محمد ستاری فر، مبدع و طراح سند چشم‌انداز ۱۴۰۴  در گفت‌وگو با «ایران» مطرح کرد

همگرایی در حکمرانی پیش‌نیاز توسعه+فیلم

محمد ستاری فر همه رازهای سند چشم انداز را در سینه اش دارد. رئیس سازمان برنامه در سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ مبدع و طراح سند چشم انداز است. او بود که به این فکر رسید که ایران برای پیشرفت به انتظام در حکمرانی نیاز دارد، او بود که به این فکر رسید که ایران برای حرکت پیش رویش به نقشه راه نیاز دارد، او بود که به این فکر رسید که نفت باید خرج توسعه شود، نه خرج یومیه دولت. همه این آرزوها برای ایرانی بهتر در سند چشم انداز آمد. در این گفت و گو می توانید ببینید که رسیدن به این سند چه راه درازی بود و چه دشواری هایی طی شد. هم در این گفت و گو خواهید دریافت که چطور این سند که با عبور از همه مجاری قانونی کشور تصویب شده بود، در یک جدال و رو کم کنی سیاسی، درست پس از تولدش به محاق رفت. و آنچه به محاق رفت فقط یک سند توسعه‌ای نبود، آرزوهای محمد ستاری فر و آرزوهای ایرانیانی بود که بودند و آمدند و می آیند. متن پیش رو در برگیرنده رازهای این سند است، راز تولدش و راز مرگش و این رازها از زبان کسی است که این چشم انداز را پرورد و خود مرگ آن را هم به نظاره نشست و آن، خود نظاره کردن پایان توسعه ایران هم بود. در متن پیش رو یک کلمه کمتر آمده است، اما همه گفت و گو حول همین یک کلمه می گردد. از لابلای صحبت‌های محمد ستاری فر، جز همین یک کلمه چیز دیگری نیست و هرچه او کرد و نشد که بشود، برای همین یک کلمه بود: ایران.

تاب‌آوری مردم در گرو اطمینان از رفع تحریم‌هاست

مهدی سنایی معاون سیاسی رئیس جمهور در گفت‌و‌گو با «ایران»:

تاب‌آوری مردم در گرو اطمینان از رفع تحریم‌هاست

«مردم در صورتی تاب‌آوری و مقاومت نشان می‌دهند که اطمینان پیدا کنند راهبرد کشور توسعه، رفع تحریم و خروج از بحران هاست.» گزاره‌ای مستتر در مأموریت مهم دولت چهاردهم که البته مجموعه‌ای از رویداد‌ها همچون بالاگرفتن بحران دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن و افزوده شدن بر ابعاد سیاست موسوم به فشار حداکثری «دونالد ترامپ» بر پیچیدگی‌های این مأموریت افزوده است. درباره امکان‌ها و چگونگی‌های این مأموریت با مهدی سنایی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور گفت‌و‌گو کردیم. کسی که با آغاز دولت چهاردهم این مسئولیت را تحویل گرفت اما پیش از آن در حضور چندین ساله‌اش به عنوان سفیر ایران در روسیه نشان داد که تا چه حد بر مسائل و پیچیدگی‌های حاکم بر مناسبات منطقه تسلط دارد. سنایی در گفت‌و‌گوی پیش رو از اهمیت حل و فصل زودهنگام پرونده هسته‌ای گفت و نقش میانجیگرانه روسیه را در روندهای شکل گرفته جاری مورد تأکید قرار داد؛ او تصریح کرد که روابط ایران با روسیه به شکلی است که امکان ارائه چنین ابتکاراتی را می‌دهد. با هم این گفت‌و‌گو را می‌خوانیم.

جامعه به دنبال یک زندگی عادی است+فیلم

معاون رئیس‌جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور:

جامعه به دنبال یک زندگی عادی است+فیلم

عبدالکریم حسین زاده که برای سه دوره در مجالس نهم، دهم و دوازدهم نمایندگی مردم زادگاهش نقده و شهرهای اشنویه، محمدیار و نالوس را بر عهده داشته حالا به عنوان تنها عضو اهل سنت و کرد کابینه چهاردهم، معاونت رئیس‌جمهوری در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور را برعهده دارد.

قتل‌های ناموسی همچنان قربانی می‌گیرد

جنایت در روز روشن؛

قتل‌های ناموسی همچنان قربانی می‌گیرد

یکی از موضوعاتی که به عنوان آسیبی جدی در کشور باید به آن پرداخته شود، قتل از نوع خانوادگی یا ناموسی است چرا که بر اساس آخرین آمارهای موجود در ۶ ‌ماهه اول سال ۱۴۰۳ دست‌کم ۷۸ ‌زن و دختر در شهرهای مختلف ایران به قتل رسیده‌اند.

هنوز ریه‌هایشان پر از گازهای سمی است

رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران:

هنوز ریه‌هایشان پر از گازهای سمی است

انفجار معدن زغال‌سنگ طبس یکی پر تلفات‌ترین حوادث مربوط به معادن در ایران بود که در ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ در یکی از کارگاه‌های شرکت زغال‌سنگ معدنجوی طبس رخ داد.

داستان دل و گِل

روایتی از بانوی کارآفرین که با هنر سفالگری برای صدها نفر اشتغالزایی کرد؛

داستان دل و گِل

همیشه نباید پایتخت را به دود و ترافیک شناخت. پایتخت، گاهی ممکن است یک باغ کوچک هنری باشد که به آموزش و کارآفرینی ختم می‌شود.

مادر زمین

روایتی از بانوی کارآفرین که مبتکر اولین طرح بیوکمپوست ایران است؛

مادر زمین

شاید اگر تا یکی،‌‌ دو دهه قبل کارآفرینی زنان به‌ عنوان یک عامل کلیدی در توسعه پایدار اجتماعی چندان متداول نبود، اما با ارتقای توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالای آنان در حوزه‌های مختلف کسب‌وکار، تأثیر مثبت‌شان بر توسعه پایدار اجتماعی و اشتغالزایی در جامعه نمایان شد.

توسعه با یک بال نمی‌شود+فیلم

روایت زهرا بهروزآذر از افق پیش‌روی زنان ایرانی در گفت‌وگو با «ایران»:

توسعه با یک بال نمی‌شود+فیلم

زنان نیمه پنهان و آشکار جامعه ایرانی‌اند. با این حال ضرورت نهادی دولتی برای رصد مطالبات و چالش‌ها و برنامه‌ریزی ویژه در حوزه زنان اولین بار در آغاز دهه ۱۳۷۰ احساس شد.

رویافروشی با «همستر کامبت»+فیلم

رویافروشی با «همستر کامبت»+فیلم

یکی از اتفاقات عجیب سال ۱۴۰۳ در دنیای فناوری را می‌توان ظهور بازی «همستر کامبت» دانست؛ یک بازی تلگرامی که با رویافروشی، ماه‌ها تعداد زیادی از کاربران جهان را با خود همراه کرد، اما با اعلام قیمت هر واحد توکن همستر کامبت در ۵ مهرماه و تقسیم توکن‌ها و لیست شدن آنها به صورت رسمی در صرافی‌های معتبر، در نهایت پول چندانی نصیب کاربران نشد و این رویا فروریخت.

مشکل فقط قانون نیست باید نگرش‌ها را تغییر داد+فیلم

عبدالصمد خرمشاهی وکیل قتل‌های ناموسی در گفت‌وگو با «ایران»:

مشکل فقط قانون نیست باید نگرش‌ها را تغییر داد+فیلم

فرقی نمی‌کند نامشان چیست و در کجا زندگی می‌کنند. غزل، رومینا، فاطمه و ... یکی را برادرش کشته، یکی را پدر، یکی را همسر و گاهی پسر عمو، یکی در شمال زندگی می‌کرده و یکی در جنوب، غرب یا شرق.

باید در شیوه حکمرانی تجدید نظر کنیم

یک‌ساعت بی‌تعارف با وزیر ورزش

باید در شیوه حکمرانی تجدید نظر کنیم

وزارت ورزش در قریب به اتفاق دولت‌ها غریب است. فرزند ناخواسته است. حساسیت وزارتخانه‌های سیاسی و اقتصادی برای رؤسای‌جمهوری و مجلس و نهادهای بالادستی چنان زیاد است که جایی مثل وزارت ورزش معمولاً به حاشیه می‌رود و همان جا هم می‌ماند.

تابستان داغ با تبی استخوان‌شکن

جولان پشه آئدس در ایران؛

تابستان داغ با تبی استخوان‌شکن

مصاحبه با دکتر فرشید رضایی مدیر دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت در مورد پشه آئدس و بیماری منتقله از آن.

نیمه پُر ائتلاف ملی+فیلم

توصیه‌های سیاسی و اقتصادی بهزاد نبوی برای تقویت وفاق

نیمه پُر ائتلاف ملی+فیلم

بر خلاف برخی همفکرانش که این روزها نسبت به موفقیت ایده وفاق تردیدهایی دارند، همچنان طرفدار و نسبت به فرجامش خوشبین است. این خوشبینی البته به دور از واقع‌بینی نیست و لذا توصیه‌های مشخصی هم به رئیس‌جمهوری برای تضمین بیشتر موفقیت ایده وفاق می‌دهد. بهزاد نبوی، چهره برجسته جریان اصلاح‌طلب، با استناد به دهه‌ها فعالیت سیاسی در قامت عضو هیأت دولت، نماینده مجلس، عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و رئیس جبهه اصلاحات، تأکید دارد، ترویج این ایده که دولت‌ها و مجلس‌ها نقش مؤثری در تحولات کشور ندارند زمینه‌ساز مأیوس شدن مردم از نقش‌آفرینی مؤثر می‌داند و مخالفت خود با این نظر را صریح اعلام می‌کند. نبوی ایده وفاق را ایده‌ای برای ایران و منافع ملی می‌داند و به همه کسانی که دغدغه ایران و حل مشکلات مردم را دارند، توصیه می‌کند با ایده وفاق یا به تعبیر خودش«ائتلاف ملی» همراهی کنند.