ایران بررسی کرد؛
حمله متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ۱۳ منطقه حفاظتشده ایران
جامعه
108138

آنها بیدفاعتر شدند؛ حیاتوحشی که نمیتوانند از تیررس تفنگ یک شکارچی بگریزند حالا هدف حمله متجاوزانه رژیم صهیونیستی قرار گرفتهاند؛ رژیمی که قوانین بینالمللی را به سخره گرفته است.
زهرا کشوری - دبیر گروه زیستبوم: قوانینی که حمله به تأسیسات هستهای را به دلیل خطری که برای جان انسان و محیطزیست دارد، ممنوع کرده است و تخریب محیطزیست را جنایت جنگی میداند اما رژیم صهیونیستی که احتمال میرود بین ۸۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستهای داشته باشد، پای روی قوانین بینالمللی گذاشت و به ایران، کشوری که سلاح هستهای ندارد، تجاوز نظامی کرد. این رژیم فقط جان ۹۳۵ ایرانی را نگرفت، تنها ۳۸ کودک را به قتل نرساند، فقط مرگ را برای ۱۳۲ مادر که برخی از آنها باردار بودند، رقم نزد؛ خانه آهوهای ایرانی را هم نشانه رفت، زیستگاه پلنگ ایران را تخریب کرد و به پناهگاه قوچ و میشها و کل و بزهای کشورمان خسارت شدید وارد کرد. آمارهای پردیسان میگوید در حمله متجاوزانه رژیم صهیونیستی دستکم ۱۳ منطقه تحت حفاظت سازمان در فارس، ایلام، کرمانشاه، اصفهان، خوزستان، همدان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و گیلان دچار خسارات شدید شدهاند.
آماری از تعداد تلفات حیوانی اعلام نشده، اما مطالعات و تجربه نشان میدهد که حیاتوحش قربانی خاموش و اول جنگ است. صدای انفجار بمبها و موشک، قلب پرندگان را میلرزاند و مرگ را برای آنها مینویسد و پرواز آنها را برای همیشه در آسمان خط میزند. خسارت این حمله وحشیانه به همینجا ختم نمیشود، یک پاسگاه محیطبانی به طور کامل تخریب شده و چند ساختمان دیگر نیز آسیب دیدهاند. همچنین حدود ۹ هزار هکتار از جنگلها و مراتع حفاظتشده کشور در اثر اصابت بقایای پرتابههای جنگی دچار حریق شده و بشدت تخریب شدهاند. این مناطق که از لحاظ تنوع زیستی دارای اهمیت بالایی هستند در پی این آتشسوزیها، شاهد نابودی پوشش گیاهی، خسارت به خاک و تلف شدن گونههای جانوری بودهاند.
سازمان حفاظت محیطزیست در بیانیهای در واکنش به این حمله یادآور میشود: «ایران به واسطه تنوع چشمگیر اقلیمی و توپوگرافی خود، از گنجینهای کمنظیر در عرصه تنوع زیستی برخوردار است. وجود ۹ کلان اکوسیستم از مجموع ۱۱ کلان اکوسیستم جهانی و ۴۱ نوع تالاب از ۴۲ نوع شناختهشده در جهان در خاک ایران، گواهی روشن بر جایگاه ممتاز کشور در تنوع زیستی جهانی است. همچنین، ایران زیستگاه ۸۶۶۰ گونه گیاهی است که حدود یکسوم آنها بومزاد و منحصربهفرد محسوب میشوند. افزون بر این، حدود ۳۵ هزار گونه بیمهره و ۲۳۶۲ گونه مهرهدار در این سرزمین زیست میکنند. بر پایه این ویژگیهای ارزشمند، نزدیک به ۲۰ درصد از خاک کشور، شامل ۳۲۷ منطقه چهارگانه، ۲۱۱ منطقه شکار ممنوع، ۱۳ ذخیرهگاه زیستکره، ۲۲۶ تالاب (که ۲۶ مورد آن دارای اهمیت بینالمللی هستند) تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست اداره میشوند.» این سازمان هشدار میدهد که جنگ؛ مهاجرت گسترده گونههای حیاتوحش، افزایش مرگومیر ناشی از تصادفات جادهای، گرسنگی و شکار غیرمجاز را به دنبال داشته است. افزون بر آثار مستقیم، پیامدهای غیرمستقیم این درگیریها همچون برهم خوردن ساختار اکوسیستمها، اختلال در زنجیرههای غذایی، کاهش تنوع زیستی و اختلال در ارائه خدمات اکوسیستمی نیز مشاهده میشود که ارزیابی دقیق آنها نیازمند مطالعات تخصصی و میدانی گستردهتری است.
در این راستا، سازمان حفاظت محیطزیست با تشکیل «کمیته تخصصی مدیریت تنوع زیستی در شرایط اضطرار، دستورالعمل نحوه مقابله با آثار منازعات مسلحانه بر تنوع زیستی را به ادارات کل محیطزیست استانها ابلاغ کرده و روند جمعآوری و ثبت گزارشهای خسارات وارده همچنان ادامه دارد. این سازمان، در آینده نزدیک، گزارش جامع این خسارات را از طریق مراجع ذیصلاح به نهادهای بینالمللی ذیربط ارائه خواهد داد.»
شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست هم جنگها را فقط تراژدی انسانی نمیداند و میگوید: «آنها(جنگها) ذاتاً نابودکننده محیطزیست نیز هستند و به واسطه این ماهیت خاموش و ویرانگر، علاوه بر تهدید تنوعزیستی و اکوسیستمهای طبیعی، میتوانند سلامت جوامع انسانی و پایداری اقتصاد و امنیت را در طول زمان تحتتأثیر قرار دهند. از این رو، باید در برنامههای بازسازی پساجنگ، برنامههای «احیا و بازسازی محیطزیست» نیز نقش پررنگی داشته باشد.»
انتهای پیام/