معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در گفت‌و‌گو با «ایران»:

یک میلیون و ۱۶۵ نوآموز امسال به کلاس اول می‌روند

جامعه

151095
یک میلیون و ۱۶۵ نوآموز امسال به کلاس اول می‌روند

آموزش کودکان با نیازهای ویژه در آموزش و پرورش استثنایی در شرایط عادی دارای پیچیدگی‌هایی است، مهم‌ترین مسأله در شرایط جنگی استمرار آموزش است. آموزش این دانش‌آموزان دشواری‌های بیشتری دارد، اما سازمان آموزش و پرورش استثنایی حتی در این برهه حساس کشور آموزش را رها نکرده است.

سمیه افشین فر، گروه اجتماعی: به گفته سالار قاسمی معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور، ۸۰ درصد دانش‌آموزان این سازمان را دانش‌آموزان کم توان ذهنی تشکیل می‌دهند که متناسب با شرایط‌، آموزش‌های مختلف را دریافت می‌کنند.
دکتر سالار قاسمی به «ایران» می‌گوید: «سازمان آموزش و پرورش استثنایی در حال انجام دو وظیفه مهم است که مهم‌ترین آن سنجش نوآموزان بدو ورود به پایه اول ابتدایی است.» قاسمی با بیان اینکه امسال یک میلیون و ۱۶۵ نفر نوآموز که شش سال آنها تمام شده است به پایه اول می‌روند، می‌گوید: «برنامه ملی سنجش آمادگی تحصیلی و سنجش سلامت جسمانی این کودکان در حال انجام است. البته سنجش نوآموزان هر سال تا قبل از عید تمام می‌شد، اما امسال به دلیل شرایط جنگی در کشور هنوز سنجش نوآموزان تمام نشده است.»
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی با بیان اینکه هنوز ۳۰۰ هزار نوآموز مورد سنجش و ارزیابی قرار نگرفته‌اند، می‌گوید: «از یک میلیون و ۱۶۵ نوآموز، ۸۵۰ هزار نفر نوبت‌گیری کرده‌اند و حدود ۳۰۰ هزار نوآموز باقی مانده‌اند که هنوز نوبت‌گیری نکرده‌اند.» او با اشاره به اینکه ۹۰۰ پایگاه سنجش این سازمان با حضور ۵ هزار معلم منتظر انجام سنجش نوآموزان هستند، از خانواده‌ها می‌خواهد هر چه زودتر سنجش نوآموزان را انجام بدهند و آن را به روزهای آخر موکول نکنند تا در خردادماه برای ثبت‌نام دانش‌آموزان با مشکلی مواجه نشوند. قاسمی می‌گوید: «ثبت نام در پایه اول منوط به داشتن تأییدیه سنجش آمادگی جسمانی و تحصیلی است. بنابراین از خانواده‌ها می‌خواهم با مراجعه به سامانه «سیرت دو» هر چه سریع‌تر برای گرفتن نوبت نوآموز خود اقدام کنند.»

 آموزش در مدارس استثنایی تعطیل نیست

معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه حدود ۸۳ هزار دانش‌آموز با نیاز ویژه تحت پوشش این سازمان قرار دارند، در مورد آموزش این افراد با توجه به شرایط کشور و آموزش مجازی، می‌گوید: «آموزش در مدارس استثنایی تعطیل نیست. یکی دیگر از مهم‌ترین اقدامات سازمان در این روزها به آموزش دانش‌آموزان با نیازهای ویژه برمی‌گردد. با توجه به شرایط مجازی بودن مدارس برای اولین‌ بار دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در شبکه آموزش تلویزیون سه ساعت برنامه دارند.

به این معنا که محتوا را در سازمان تولید کرده‌ و به شبکه آموزش داده‌ایم. یک ساعت و نیم صبح و یک ساعت و نیم بعد ازظهر برای این دانش‌آموزان در شبکه آموزش فعالیت آموزشی انجام می‌شود.» قاسمی با اشاره به پلتفرم آموزشی شاد توضیح می‌دهد: «در کنار این فعالیت، تولید محتوای مجازی را در بستر پلتفرم شاد در برنامه‌های‌مان داشته‌ایم که این آموزش‌ها هم برای دانش‌آموزان با نیازهای ویژه ارائه می‌شود.»
قاسمی می‌گوید: «به جز آموزش، محتواهایی با توجه به شرایط این دانش‌آموزان و خانواده‌های‌شان در خصوص تاب‌آوری و شرایط جنگی، محتواهای فرهنگی، تربیتی و روانشناختی تهیه شده است.» او توضیح می‌دهد: «این محتواها هم در شبکه شاد و هم توسط مدیران مدارس در اختیار خانواده‌ها قرار می‌گیرد تا اولیا و دانش‌آموزان بتوانند از آنها استفاده کنند.» به گفته قاسمی مشاوران مدارس هم مشاوره‌های لازم را در فضای مجازی به متقاضیان ارائه می‌کنند.

تشکیل کمیته ویژه برای موارد خاص آموزشی

با اینکه براساس گفته‌های رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور آموزش این کودکان در فضای مجازی ادامه دارد، اما برای برخی از دانش‌آموزان با نیازهای ویژه مانند کودکان نابینا در پایه اول ابتدایی یا کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم به نظر می‌رسد که آموزش مجازی چندان جوابگوی نیاز برخی از این افراد نباشد. موضوعی که قاسمی با تأیید آن از تشکیل کمیته‌ای ویژه برای این دانش‌آموزان خبر می‌دهد، او می‌گوید: «البته همه دانش‌آموزان سازمان ما شرایط خاص و مشکلات خاص خودشان را دارند. حدود ۸۰ درصد از بچه‌های ما را طیف کم‌توان ذهنی تشکیل می‌دهند که محتواهایی که در شبکه آموزش می‌دهیم برای آنها قابل استفاده است. برای دانش‌آموزان با شرایط خاصی مثل نابینا یا اوتیسم، حتی شرایط فیزیکی مدرسه هم باید خاص باشد.

شرایط آموزش این افراد کمی برای ما سخت‌تر است. به همین دلیل کمیته خاصی برای این کار شکل داده‌ایم تا بتوانیم محتواهایی را برای آنها تهیه کنیم. فعلاً این دانش‌آموزان هم از همان محتواهای قبلی و محتواهایی که به شبکه شاد داده‌ایم استفاده می‌کنند.»

قاسمی با بیان اینکه حدود ۱۵ هزار دانش‌آموز نیازمند روش‌ها و فناوری‌های نوینی برای آموزش هستند، می‌گوید: «برای ۱۵ هزار دانش‌آموز کمیته خاصی شکل داده‌ایم. این کمیته، متشکل از همکاران‌مان در سازمان و با همکاری دانشکده علوم بهزیستی و توانبخشی تشکیل شده است. اعضای کمیته هم در حوزه فناوری کار می‌کنند و هم در حوزه روبات‌های اجتماعی و هوش مصنوعی فعالیت دارند. این دانش‌آموزان نیازمند فناوری‌های جدیدتر و به روزتری هستند. امیدوارم با همکاری این افراد، خروجی کار هر چه سریع‌تر آماده شود و در اختیار این دانش‌آموزان قرار بگیرد.»

دو ساعت معلم رابط برای هر دانش‌آموز

به گفته قاسمی ۸۳ هزار دانش‌آموز این سازمان در ۱۸۰۰ واحد آموزشی به تحصیل مشغول هستند که همه این افراد در شبکه شاد و مدرسه تلویزیونی شبکه آموزش تحت پوشش قرار گرفته‌اند. اما ۱۷ هزار دانش‌آموز به گفته رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در مدارس عادی تحت عنوان فراگیر حضور دارند که آموزش این افراد را خود مدارس عادی به عهده دارند. به گفته قاسمی برای این افراد هم مشکلاتی وجود دارد چون این دانش‌آموزان در مدارس استثنایی حضور ندارند. او می‌گوید: «در مدارس عادی معلمان رابط به شکل ساعتی برای هر دانش‌آموز وجود دارد برای هر دانش‌آموز دو ساعت معلم رابط در نظر گرفته‌ایم تا مشکلات این دانش‌آموزان را حل کنند.»


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار جامعه