معادله نابرابر در زنجیره تامین پلاستیک

خام‌ فروشی از صادرات ارزش‌ افزوده پیشی گرفت

اقتصاد

168243
معادله نابرابر در زنجیره تامین پلاستیک

با وجود اینکه ایران ظرفیت‌ های بالایی در تولیدی صنایع پایین ‌دستی پلاستیک دارد اما به علت بالا بودن هزینه‌ های لجستیک و ناترازی در چرخه تامین اغلب صادرات ما مربوط به فروش مواد اولیه است.

ایران آنلاین:

  در همین راستا علیرضا ترک رییس انجمن پلاستیک در نشست خبری نمایشگاه  پلاست شو که روز گذشته برگزار شد در پاسخ به خبرنگار روزنامه ایران در خصوص میزان خام فروشی و فروش محصولات نهایی عنوان کرد: تغییر ریل از صادرات مواد اولیه به سمت صادرات کالاهای نهایی هدفی است که سال‌هاست به عنوان نقشه راه صنعتی کشور ترسیم شده است. با این حال شواهد میدانی در بخش ‌های تولیدی از جمله صنعت پلاستیک نشان می ‌دهد که نه تنها این گذار محقق نشده بلکه موانع ساختاری تولیدکنندگان را در تنگنای عمیقی قرار داده است. در حال حاضر، صادرات مواد اولیه به جای محصولات دارای ارزش ‌افزوده به رویه ‌ای غالب تبدیل شده که چرخه‌ های اقتصادی صنایع پایین ‌دستی را با چالش‌ های جدی مواجه کرده است.

وی افزود: یکی از اصلی ‌ترین گره‌ های کور در مسیر توسعه صادرات معضل هزینه ‌های بالای حمل ‌و نقل است. در ساختار فعلی هزینه‌ های لجستیک صادرات مواد اولیه صرفه اقتصادی بیشتری نسبت به محصولات نهایی پیدا کرده است. در واقع از آنجا که کالاهای نهایی به دلیل بالا بودن ارزش‌ خود توانایی جذب هزینه ‌های سنگین حمل را دارند این کالاها در بازارهای رقابتی با فشارهای مضاعفی روبرو می ‌شوند.

ترک اظهار داشت: همین ناترازی باعث شده تا به جای تمرکز بر صادرات مصنوعات، کالا ها به شکل خام از کشور خارج شوند. اتفاقی که نه تنها فرصت ‌های شغلی را به کشورهای مقصد صادر می ‌کند بلکه تولیدکنندگان داخلی را در تامین خوراک مورد نیازخود با بحران مواجه می‌ سازد.

خروج ۱2 میلیارد دلار سرمایه خام از صنایع پلاستیک

وی تاکید کرد: بررسی ‌های آماری نشان می ‌دهد سالانه حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیارد دلار مواد اولیه و حدود 4 میلیارد دلار مصنوعات پلاستیکی از کشور صادر می‌ شود. این حجم از خام‌ فروشی در حوزه مصنوعات حاکی از یک شکاف راهبردی است. همکاران فعال در حوزه پلاستیک با تکیه بر توانمندی‌ های تکنولوژیک و انعطاف ‌پذیری در فرایندهای عملیاتی، پتانسیل بالایی برای انطباق با نیازهای بازارهای جهانی دارند. با این حال شرط اصلی تحقق این توانمندی تامین پایدار مواد اولیه است.

ترک تاکید کرد: امروز تولیدکنندگان داخلی با چالشی روبرو هستند که امکان رقابت در بازارهای صادراتی را تقریبا به صفر رسانده است. در شرایطی که انتظار می ‌رود دولت مواد اولیه را با قیمت ‌های جهانی به دست تولیدکننده برساند در برخی حوزه‌ ها شاهد هستیم که مواد اولیه با قیمتی تا دو برابر نرخ‌ های جهانی تامین می‌شود. با وجود چنین هزینه ‌های تمام‌ شده ‌ای تصور تحقق صادرات محصولات نهایی عملا غیرممکن است. این امر در شرایط فعلی و با تشدید فشارهای اقتصادی به سد بزرگی در برابر توسعه صنعت تبدیل شده است.

وی تصریح کرد: در واقع عبور از این وضعیت نیازمند بازنگری فوری در سیاست ‌های تخصیص و قیمت‌ گذاری مواد اولیه است تا با تسهیل شرایط ورود مواد اولیه به جای صدور سرمایه ‌های خام مسیر برای صادرات کالا‌های ارزشمند هموار شود. توانمندی فنی تولیدکنندگان ایرانی در صورت رفع این موانع می ‌تواند به سرعت تغییرات مثبتی در تراز تجاری کشور ایجاد کند اما تداوم وضع موجود تنها به تضعیف بیش‌ از پیش زنجیره ارزش در داخل منجر خواهد شد.

نمایشگاه پلاست ۱۴۰۵اولین گام در مسیر هم ‌افزایی بخش خصوصی صنعت لاستیک و پلاستیک

همچنین در این نشست مهرشاد صدیقی مدیر اجرایی نمایشگاه نیز عنوان کرد: نخستین دوره از نمایشگاه تخصصی صنعت لاستیک و پلاستیک(پلاست شو ۱۴۰۵) به عنوان رویدادی پیشرو در عرصه صنعت کشور از تاریخ ۱۷ مهرماه سال جاری در مرکز نمایشگاه ‌ها و همایش‌ های بین ‌المللی ایران‌ مال برگزار می‌  شود. این رویداد که به عنوان نخستین نمایشگاه صنعت پلاستیک در سال ۱۴۰۵ شناخته می‌ شود که عرصه‌ ای نوین برای عرضه توانمندی ‌های داخلی و تعاملات تجاری در این حوزه است.

وی وجه تمایز اصلی این دوره از نمایشگاه را ساختار اجرایی آن دانست و افزود: برای نخستین بار در صنعت نمایشگاهی کشور تشکل ‌های ذی ‌نفع یک صنعت با مشارکت مستقیم در فرآیند برگزاری با مجری نمایشگاه به هم ‌افزایی و همگرایی دست یافته ‌اند. این مدل همکاری نویدبخش تبدیل آن به یک پلتفرم تجاری مستمر و مرجع برای سال ‌های آتی است تا صنعت لاستیک و پلاستیک ایران بتواند جایگاه خود را در بازارهای منطقه و بین ‌الملل تثبیت کند.

 


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار اقتصاد