عددسازی در آسمان!

واقعیت‌ها درباره ادعای ۶۷پرواز روزانه ترابری آمریکا در منطقه

جهان

170616
واقعیت‌ها درباره ادعای ۶۷پرواز روزانه ترابری آمریکا در منطقه

از روز گذشته یک خبر به نقل از کانال ۱۴ عبری در فضای رسانه‌ای فارسی زبان بازتاب بسیاری داشته است. در متن این خبر ادعایی آمده که پیش از آغاز جنگ ۴۰ روزه به‌طور میانگین روزانه ۵ پرواز ترابری نظامی آمریکایی به منطقه انجام می‌شد اما این رقم اکنون به رقم دیوانه وار ۶۷ پرواز در روز رسیده است!

ایران آنلاین:

بررسی و راستی آزمایی این خبر نشان می دهد در کانال ۱۴ اسرائیل خبری مبنی ۶۷ پرواز ترابری نظامی روزانه آمریکا پیدا نمی‌شود. آخرین یافته ای که مربوط به تحرکات نظامی آمریکاست خبری است که پایگاه Clash Report به نقل از حساب شبکه اجتماعی کانال 14 منتشر کرده است که احتمالا همین خبر منشأ بخشی از روایت اشتباه وایرال شده در فضای خبری فارسی‌شده است. 

کانال ۱۴ در ۳۰ اکتبر ۲۰۲۶ از یک پل هوایی نظامی آمریکا در خاورمیانه خبر داده و مدعی شده بود طی ۴۸ ساعت، دست‌کم ۱۰ هواپیمای ترابری سنگین و حدود ۸۰ هواپیمای سوخت‌رسان آمریکایی در اسرائیل فرود آمده‌اند.در واقع مبنای  این گزارش درباره وجود۸۰ هواپیمای سوخت‌رسان در اسرائیل است، نه ۶۷ پرواز ترابری در هر روز.  

در گزارش کانال ۱۴ آمده است: طی ۴۸ ساعت، یک عملیات گسترده انتقال هوایی تجهیزات نظامی آمریکا در خاورمیانه انجام شده است؛ دست‌کم ۱۰ هواپیمای ترابری سنگین آمریکایی در اسرائیل فرود آمده‌ و حدود ۸۰ هواپیمای سوخت‌رسان نیز در اسرائیل فرود آمده یا مستقر شده‌اند. همچنین هواپیماهای دیگری هم به اردن، عربستان، قطر و کویت رفته‌اند.

نکته قابل توجه این است که طبق گزارش «کلش ریپورت» از حساب انگلیسی‌زبان کانال ۱۴ در شبکه ایکس، این شبکه عبری هم حتی تأکید می‌کند که عدد ۸۰ هواپیمای سوخت‌رسان مستقلاً تأیید نشده و حتی معلوم نیست همه این هواپیماها در همان ۴۸ ساعت وارد اسرائیل شده باشند یا منظور تعداد کل هواپیماهای مستقر در سرزمین های اشغالی بوده باشد.

با این وجود مهم‌ترین منبعی که برای بررسی صحت آمار ترابری نظامی آمریکا در منطقه قابل ارزیابی است، گزارش ۲ نوامبر ۲۰۲۶ ( سه شنبه 12 آبان) مؤسسه Middle East Forum است. این گزارش با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های رصد پروازهای نظامی، تحرکات آمریکا را در ۴۳ پایگاه نظامی و متحدانش، از یونان تا پاکستان و دیه‌گو گارسیا، بررسی کرده است. بر این مبنا ۱۹۳ پرواز به منطقه در یک بازه یک ماهه از ۲۹ سپتامبر تا ۲۹ اکتبر ثبت شده و در خود ۲۹ اکتبر ۹‌ پرواز ترابری نظامی در آمار آمده است. همچنین تا شامگاه اول نوامبر یعنی ۶ روز قبل مجموع ۷۹ هواپیمای ترابری و سوخت رسان آمریکایی در منطقه ثبت شده است.
  
بنابراین باید توجه داشت عدد ۷۹ مربوط به مجموع هواپیماهای ترابری و سوخت‌رسان در یک بازه ۲۴ ساعته است، نه ۷۹ پرواز ترابری. همچنین عدد ۱۹۳ مربوط به پروازهای دو نوع هواپیمای ترابری سنگین در یک بازه تقریباً یک‌ماهه است.


انتهای پیام/
دیدگاه ها