با حضور معاون اول رئیس جمهور صورت گرفت؛

توسعه ۶ میدان نفتی با قراردادی ۱۳ میلیارد دلاری

اقتصاد

58307
توسعه 6 میدان نفتی با قراردادی 13 میلیارد دلاری

حرکت پرشتاب وزارت نفت برای عقد قراردادهای جدید توسعه‌ای با هدف افزایش تولید نفت همچنان ادامه دارد، حتی در واپسین روزهای سال‌جاری.

به گزارش گروه اقتصادی ایران آنلاین، حرکت پرشتاب وزارت نفت برای عقد قراردادهای جدید توسعه‌ای با هدف افزایش تولید نفت همچنان ادامه دارد، حتی در واپسین روزهای سال‌جاری.

قراردادهای بالادستی توسعه ۶ میدان نفتی آزادگان، آذر ۲، سومار، سامان، دلاوران و مسجد سلیمان به ارزش ۱۳ میلیارد دلار با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت دیروز امضا شد.
بر اساس این قرارداد ۴۰۰ هزار بشکه نفت به ظرفیت تولید این میادین افزوده خواهد شد که عایدی آن سالانه برابر با ۱۵ میلیارد دلار است. از این قرارداد به عنوان بزرگترین قرارداد نفتی تاریخ کشور یاد می‌شود.
بزرگترین قراردادهای تاریخ صنعت نفت کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار و اشتغالزایی ۶۶ هزار نفری به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در آستانه سالروز ملی شدن صنعت نفت به‌منظور افزایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکت‌های اکتشاف تولید داخلی و سرمایه‌گذاری بانک‌های ایرانی با حضور دکتر محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور امضا شد.

بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی
محمد مخبر صبح دیروز در مراسم امضای قراردادهای بالادستی توسعه شش میدان نفتی شامل میدان مشترک آزادگان و آذر و میادین نفتی سومار، سامان، دلاوران و مسجد سلیمان با اشاره به امضای قراردادهای توسعه میادین نفتی به ارزش ۱۳ میلیارد دلار با تکیه بر توان، طراحی و سرمایه‌گذاری شرکت‌های اکتشاف نفت‌و‌گاز و بانک‌های ایرانی همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت تأکید کرد: سرمایه‌گذاری در نفت و گاز از مهم‌ترین حلقه‌های زنجیره استقلال کشور است که باید از تمام ارکان وزارت نفت و شرکت ملی نفت برای این اقدام بزرگ و بی‌سابقه در تاریخ کشور قدردانی کرد که به روند اداره کشور کمک شایان توجهی نموده است.
وی خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم در سال‌جاری توانست به بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی توجه و تلاش ویژه‌ای نماید که با تمرکز بر سرمایه‌گذاری توانستیم در کاهش تورم، پایه پولی، رشد نقدینگی و کاهش بیکاری به اهداف از قبل تعیین شده در این سال و تحقق شعار رشد تولید و مهار تورم برسیم.
معاون اول رئیس جمهور همچنین به تلاش‌های دولت برای کاهش تورم در کشور اشاره و تأکید کرد: دولت توانست با کاهش حدود ۵ درصدی تورم سالانه و همچنین کاهش تورم تولید از ۱۰۳ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۰ به ۲۸ درصد در بهمن امسال به اهداف اقتصادی خود برسد که بخش مهمی از این دستاوردها ناشی از سرمایه‌گذاری بویژه در صنعت نفت بوده است.
مخبر تصریح کرد: با تلاش‌های دولت سیزدهم و پس از گذار از چندین سال رشد اقتصادی منفی و یا پایین توانستیم به رشد بیش از ۶ درصدی در سال‌جاری برسیم که در حدود ۲۰ درصد از این رشد اقتصادی مدیون اقدامات و تلاش‌های جهادگران وزارت نفت است که پس از شناسایی ظرفیت‌های موجود سرمایه‌گذاری گسترده‌ای انجام داده است.
وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری‌ها و طرح‌های بسیار بزرگ در صنعت و معدن در دولت سیزدهم انجام شده، ادامه داد: برای نمونه در بخش معدنی بزرگترین هلدینگ مس منطقه برای استخراج بزرگترین پهنه‌های مسی در دنیا راه‌اندازی خواهد شد.
مخبر افزود: در ابتدای دولت سیزدهم و در جلسه‌ای با مدیران نفتی یادآور شدم که کشوری با بیش از صد سال سابقه استخراج نفت شایسته نیست که منتظر پیمانکاران خارجی برای اکتشاف، بهره‌برداری نفت و بخش پتروشیمی باشد، پس از دو سال از روی کار آمدن دولت شاهد این هستیم که با توان پیمانکار و طراحی و سرمایه‌گذاری داخلی و بومی چنین اتفاق بزرگی در کشور رخ داده است.

اتمام ۱۳۰ پروژه نیمه تمام
همچنین در این مراسم جواد اوجی وزیر نفت با قدردانی از پشتیبانی‌ها و حمایت‌های رئیس جمهور و بویژه معاون اول رئیس جمهور از صنعت نفت تأکید کرد: وزارت نفت دولت سیزدهم مفتخر است با پیدا کردن بازارهای جدید فروش نفت، هیچگونه وقفه‌ای علی‌رغم تحریم‌های نفتی در صادرات نفت صورت نگرفت و حتی به رکوردهای جدید در تولید و صادرات نفت و میعانات گازی رسیدیم.
وی همچنین اتمام ۱۳۰ پروژه نیمه‌تمام و آغاز عملیات اجرایی ۵۰ پروژه جدید، فراورش ۱۱۵ میلیون لیتر بنزین، ‌بهره‌برداری از ۵ پروژه پتروشیمی در آینده نزدیک، ‌تولید ۸ میلیون تن محصولات پتروشیمی، گازرسانی به ۵۵۰۰ روستا، ساخت هزار کیلومتر خط انتقال گاز بویژه در مناطق محروم و استان سیستان و بلوچستان، ‌رشد بالای ۲۰درصدی صنعت نفت و گاز و اختصاص ۴۰ هزار میلیارد تومان برای پروژه‌های عام‌المنفعه در تمامی حوزه‌ها را از مهم‌ترین اقدامات وزارت نفت در دولت سیزدهم برشمرد.

 ۱۵ میلیارد دلار عایدی سالانه
جواد اوجی، وزیر نفت در آیین امضای قراردادهای بالادستی توسعه ۶ میدان نفتی به ارزش ۱۳ میلیارد دلار اظهار کرد؛ گرچه ۱۴۰۲ سالی پرفراز و نشیب برای صنعت نفت بود اما به لطف الهی با پیدا کردن بازارهای جدید هیچ‌ وقفه‌ای در صادرات نفت ایران ایجاد نشد و افزود که امسال رکوردهای مطلوبی در تولید و صادرات نفت داشتیم و سرمایه‌گذاری‌های مناسبی هم در این صنعت انجام شد که یکی از بحث‌های کلیدی رشد اقتصادی همین سرمایه‌گذاری‌های در حال انجام است.
وی، به امضای قراردادهای اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس‌جنوبی با چهار پیمانکار اصلی داخلی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار در اسفندماه اشاره و اظهار کرد: امروز نیز قراردادهای توسعه ۶ میدان نفتی با هدف افزایش تولید روزانه نزدیک به ۴۰۰ هزار بشکه از این میدان‌ها امضا می‌شود که در مجموع ۱۵ میلیارد دلار عایدی سالانه این افزایش تولید خواهد بود.
وزیر نفت قول داد که وزارت نفت در سال آینده نیز رشد اقتصادی ۱۴۰۲ را با پروژه‌هایی که در بخش بالادست و پایین‌دست تعریف شده است، تکرار کند.

جبران افت پی‌درپی تولید نفت
دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ در حالی کار خود را آغاز کرد که میانگین فروش نفت به ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود اما آمار مؤسسات بین‌المللی نشان می‌دهد، توانسته میانگین فروش نفت را تا پایان سال ۲۰۲۳ با افزایش ۹۰۰ هزار بشکه‌ای به حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز برساند.
ناگفته نماند که گزارش‌ها از تولید ۳میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز نفت ایران در دومین ماه ۲۰۲۴ خبر می‌دهد.
تولید نفت ایران در نوامبر ۲۰۲۳ برای نخستین‌بار از زمان خروج امریکا از برجام به بالای ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسید و در فوریه ۲۰۲۴ برای چهارمین ماه متوالی این رکورد حفظ شده است.
ایران در نخستین ماه سال‌جاری میلادی نیز ۳ میلیون و ۲۳۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده بود.
بر اساس این گزارش، ایران در دولت سیزدهم با افزایش تولید نفت توانسته است جایگاه از دست‌رفته خود در میان تولیدکنندگان بزرگ اوپک را پله به پله پس بگیرد.
ایران در حالی که در دولت قبل با افت پی‌درپی تولید نفت خود به جایگاه پنجم اوپک سقوط کرده بود در فوریه امسال سومین تولیدکننده بزرگ اوپک بوده است.

معطل سرمایه‌گذاران خارجی نشدیم
وزیر نفت، با بیان اینکه نزدیک به ۱۳۰‌پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۲۸.۵میلیارد دلار را در صنعت نفت تکمیل کردیم، گفت: ۵۰ پروژه تازه نیز با اولویت تأثیرگذاری در رشد تولید و ایجاد ارزش‌افزوده برای کشور در بخش بالادست و پایین‌دست صنعت نفت آغاز شده است.
وی بااشاره به اتفاقات مطلوب صنعت نفت از جمله بهره‌برداری از فاز ۲پالایشگاه آبادان با ظرفیت روزانه ۲۱۰هزار بشکه و افزایش ظرفیت فرآورش تولید بنزین از ۹۷ میلیون لیتر در آغاز دولت سیزدهم به ۱۱۵میلیون لیتر، تصریح کرد: پنج طرح پتروشیمی نیز آماده بهره‌برداری است که ظرفیت تولید محصولات این صنعت را ۸ میلیون تن اضافه می‌کند.
وزیر نفت به اتصال حدود ۶۴۰۰ روستا، ۵۰ شهر و صنایع و نیروگاه‌ها به شبکه گازرسانی کشور و احداث بیش از هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: انقلابی در زمینه گازرسانی به استان سیستان وبلوچستان اتفاق افتاده که در هیچ دوره‌ای انجام نشده است.
اوجی ادامه داد: رشد اقتصادی گروه نفت و گاز در هر سه ماهه اول، دوم و سوم سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۰ درصد براساس گزارش مرکز آمار ایران بوده است که برای تداوم این رشد اقتصادی در سال آینده باید سرمایه‌گذاری‌هایی در صنعت انجام شود.
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت از روز نخست آغاز به‌ کار دولت سیزدهم معطل سرمایه‌گذاران و پیمانکاران خارجی‌ نشد، تصریح کرد: صنعت نفت دستاوردهای مطلوبی در تأمین کالا و تجهیزات داشته است؛ واردات بیش از ۱۶۰ کالا به کشور ممنوع و از توان سازندگان داخلی استفاده شده است.
وی با اشاره به اینکه وزارت نفت دو سال پیاپی است که در کالاهای تولید بار اول رتبه نخست را کسب کرده است، افزود: همچنین رتبه نخست در زمینه استفاده از سرمایه‌گذاری خارجی نیز به این وزارتخانه اختصاص داده شده است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه امروز بیش از ۶۶۰ شرکت دانش‌بنیان با صنعت نفت همکاری دارند و اعتقاد ما به داخل است، گفت: عملیات اجرایی طرح ملی فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی نیز با استفاده از ظرفیت پیمانکاران داخلی انجام می‌شود.
اوجی تأکید کرد: با اجرای قراردادهای توسعه‌ای این ۶ میدان نفتی، از سال ۱۴۰۳ به تولید زودهنگام خواهیم رسید.

یکپارچه‌سازی روند توسعه بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی
لازم به ذکر است قرارداد توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان در غرب کارون به عنوان بزرگترین قرارداد توسعه‌ای صنعت نفت ایران پس از سال‌ها بلاتکلیفی با تدبیر وزارت نفت دولت سیزدهم برای یکپارچه‌سازی روند توسعه بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی ایران و در مجاورت میدان مجنون عراق و ۸۰ کیلومتری غرب اهواز امضا شد که طرح توسعه میدان آزادگان با حفاری ۱۸۵ حلقه چاه تازه در حال اجراست و به‌تازگی آیین رسمی عملیاتی شدن ۶۰ حلقه چاه آن با حضور رئیس جمهور در استان خوزستان عملیاتی شد.
همچنین توسعه میدان مشترک نفتی آذر با تکیه بر توان داخلی با پیچیده‌ترین و پرچالش‌ترین حفاری، مرحله دوم توسعه و افزایش تولید میدان نفتی مسجد سلیمان در راستای پیشرفت شرکت‌های اکتشاف و تولید (EP) در زمینه توسعه در بخش بالادست صنعت نفت و در نهایت قرارداد توسعه سه میدان سومار، سامان و دلاوران واقع در گستره عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی در غرب کشور در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران شامل توسعه، تولید و بهره‌برداری نیز از جمله قراردادهایی بود که در این مراسم به امضا رسید.

درآمدزایی ۱۵ میلیارد دلاری
محسن خجسته‌مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به امضای بزرگترین قرارداد نفتی کشور در دولت سیزدهم گفت: برای اولین‌بار بانک‌ها از تسهیلات‌دهنده به سرمایه‌گذار تبدیل شده اند و همچنین توانستیم شرکت‌های پتروشیمی را برای تأمین خوراک مورد نیاز وارد چرخه تولید و اکتشاف کنیم که این از جلوه‌های واقعی ملی شدن صنعت نفت می‌باشد.
وی با بیان اینکه با امضای قراردادهای بالا دستی توسعه ۶ میدان نفتی به ۴۰۰هزار بشکه تولید اضافی و ۶۲۰هزار تولید نهایی خواهیم رسید، ادامه داد: این میزان از استخراج، اکتشاف و تولید درآمدزایی ۱۵ میلیارد دلاری برای کشور دارد که این قراردادها علاوه بر اشتغالزایی ۶۶ هزار نفری به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مبلغ ۲۵۰میلیارد دلار مسئولیت اجتماعی برای مردم پیرامون این مناطق و میادین نفتی در نظر گرفته شده است.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار اقتصاد