پزشکیان: «دولت وفاق ملی» خود را دولت همه ملت ایران میداند
سیاست
74319
رئیس جمهور در مراسم بررسی صلاحیت و برنامههای وزیران پیشنهادی دولت چهاردهم گفت: دولتی که امروز به مجلس معرفی شده، «دولت وفاق ملی» است و دولت وفاق ملی، خود را دولت همه ملت ایران میداند.
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم بررسی صلاحیت و برنامههای وزیران پیشنهادی دولت چهاردهم در مجلس شورای اسلامی گفت: به دنبال سوگندی که یاد کردم فرصتی است که نسبت به شرایط خطیر زندگی مردم آگاه شویم، فرصت اصلاح رویکردها و حکمرانی، فرصت برخوردهای ناپسند با قدرتهای جهانی با مردم دلاور ایران، فرصت برآمده از انتخابات جهت همکاری ملی در درون حکومت، میان حکومت و جامعه و در درون جامعه است.
«دولت وفاق ملی» خود را دولت همه ملت ایران میداند
ویافزود: دولتی که امروز به مجلس معرفی شده است از دولت وفاق ملی است و همانگونه که در مراسم تحلیف گفتم دولت وفاق ملی، خود را دولت همه ملت ایران میداند.
پزشکیان تاکید کرد: دولت وفاق ملی موظف به تأمین حقوق شهروندی همه مردم ایران و ملتزم به تأمین حقوق منافع ملی است. التزام به قانون اساسی، اهداف سند چشم انداز سیاستهای کلی مقام معظم رهبری و تحقق برنامه هفتم توسعه، محورهای همگرایی میان دولت و سایر قوا و ارکان نظام خواهد بود. آنچه که امروز در میان روند همکاری دولت و مجلس به صورت رسمی آغاز میشود آزمون عرصه این همگرایی و همکاری است.
پزشکیان بیان کرد: رهبر معظم انقلاب به صراحت اعلام کردند که توفیق دولت، موفقیت نظام است؛ لذا چه توفیقی بالاتر از کم کردن تهدیدها و مخاطرات کشور و کاستن از رنجها معیشت مردم و حفاظت از امید خلق شده در میان قشرهای مختلف مردم است.
رئیس قوه اجرایی کشور بیان داشت: چاره کار فهم مشترک این وضعیت و اقدام مشترک و همدلانه همه قوا برای پاسخگویی به خواسته مردم است، لذا اگر صدای مردم به موقع شنیده نشود، سرخوردگیها و ناامیدیهای فزاینده شکل میگیرد که حاصل آن زوال امید و نابودی سرمایههاست.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: هم اکنون کشور در شرایط خطیر و مردم در وضعیت سختی قرار دارند. بیعدالتی و ناترازی در بخشهای چارچوب اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی، آموزشی و فرهنگی همه را در بر گرفته است.
تدابیر و رویههای جاری قادر به حل مسائل نیستند
پزشکیان گفت: مسائل جامعه مزمن شده و تدابیر و رویههای جاری قادر به حل مسائل نیستند. مردم احساس نارضایتی دارند، ما را پاسخگوی نیازهای خود نمیبینند و بی میلی آنان برای مشارکت در انتخابات نشانهای از دلسردیهاست.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: همچنان مردم ما نشان دادند که به کشورشان علاقه دارند و اگر رویه اثربخشی برای حل مشکلات به کار گرفته شود با تمام وجود در صحنه حاضر خواهند شد.
وی ادامه داد: رسالت دولت چهاردهم، تأمین آموزش عادلانه و با کیفیت برای همه مردم، صرف نظر از جنسیت، قومیت، مذهب و منطقهای که در آن زندگی میکنند، توسعه زیرساختها، تحصیل و تأمین منابع لازم برای تحقق اهداف، تنظیمگری و وضع مقررات ضروری، تأمین امنیت و تقویت اقتدار ملی است.
پزشکیان بیان کرد: برقراری و تنظیم مناسبات بینالمللی با رعایت اصل عزت، حکمت و مصلحت، مبارزه با دشمنان عزت، اقتدار و استقلال کشور، آبادانی سرزمین و توسعه رفاه اجتماعی و ایجاد محیط اجتماعی برای رشد فضائل از دیگر رسالتهای دولت چهاردهم است.
رئیس قوه اجرایی با بیان اینکه اصول و ارزشهایی که ما به آن معتقدیم، رسالت ما و چشمانداز ماست، اظهار کرد: بر اساس فرمایش حضرت علی (ع) مبنای درستی یک حکومت، آن چیزی است که مردم پشت آن حکومت و قدرت میگویند، است.
وظیفه حاکمیت، عمل صالح، یعنی رضایت مردم است
پزشکیان افزود: وظیفه حاکمیت، عمل صالح، یعنی رضایت مردم است؛ این اصلی است که ما با تمام وجود به آن معتقدیم. آنچه باعث میشود، هوای مردم را نداشته باشیم، هوای نفس است.
رئیس جمهور بیان کرد: هیچ دین و باوری، هیچ امام و پیغمبری در قبال هیچ انسانی، قدم از عدالت آن طرفتر نگذاشته است. فرقی نمیکند که مذهبی باشند یا نباشند، ترک باشند، فارس باشند، عرب باشند، عجم باشند، خارجی باشند یا داخلی. تمام دعوا بر سر عدالت است.
مقصر ما هستیم و مقصر آمریکا و بیگانگان نیستند
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت رضایت مردم، بیان کرد: تمام بحث این است که مردم باید از ما راضی باشند و این مردم امروز از ما ناراضیاند؛ لذا مقصر ما هستیم و مقصر آمریکا و بیگانگان نیستند. اینکه ما باید مردم را راضی نگه داریم، به کسی ربطی ندارد؛ زیرا باید با تمام وجود به مردم عشق ورزید و با آنها مهربان بود.
پزشکیان گفت: قرآن میفرماید خدا بالاتر است، تو با این مردم امتحان میشوی، و بعد بیان میکند خودت را در مقابل جنگ با خدا قرار نده، نارضایتی مردم یعنی جنگ با خدا. نارضایتی مردم یعنی نارضایتی خداوند، لذا این ما هستیم که رسالت و وظیفهمان ایجاد رضایت و آرامش در ملت و جامعه است. اگر مردم بدانند ما با باور و اعتقادمان و با تمام وجودمان در پی حل مشکلات آنها هستیم بدون توجه به کسی، از حاکمیت و مسئولین پشتیبانی خواهند کرد.
وی افزود: باید با مردم در هر کجا و منطقهای که هستند، بدون اینکه تبعیض نژادی، جنسی، مذهبی و قومی و ناحیهای برای آنها قائل شویم، بر اساس عدالت برخورد کنیم.
رئیس قوه اجرایی بیان داشت: اگر منصفانه با مردم برخورد کنیم، این مردم پایبند و معتقد و محکم پشت این حکومت خواهند ایستاد ولی ما این کار را نکردیم و این جز با وفاق و همدلی و همراه امکانپذیر نیست.
با روند فعلی وضعیت فعلی کشور درست نمیشود
پزشکیان گفت: غیرممکن است بتوانیم با روندی که در گذشته بوده بتوانیم وضعیت فعلی را درست کنیم. اگر قرار بود درست شود، تاکنون درست میشد و روز به روز وضعیت بدتر نمیشد، لذا باید دست از کارهایی که موفق نبوده است، دست برداریم.
وی با مخاطب قرار دادن مسئولین، ادامه داد: هیچ وقت، وقتی عفو کردی، احساس پشیمانی و ندامت نکن، هر وقت میخواهی برخورد کنی، سعی کن قبل از اینکه برخورد سخت کنی، راههای ملایمتآمیز و برخوردهای نرم را در پیش بگیر.
شاخص اولیه کار ما رضایت مردم است
وی افزود: نگو من رئیس و حاکم و امیر هستم و دستور خواهم داد و مردم باید اطاعت کنند در حالی که من بارها گفتهام این ادبیاتی که ما دستور میدهیم و دیگران باید اطاعت کنند، سه تالی فاسد دارد؛ اول آنکه قلب را سیاه کرده، دوم آنکه دین را سست میکند و سوم آنکه تغییرات و دگرگونیها و انقلابها را نزدیک میکند، لذا شاخص اولیه کار ما رضایت مردم است.
پزشکیان با اشاره به ضرورت تعامل قوا اظهار کرد: مجبوریم تعامل مثبت با تمام دستگاهها و قوا را با هدف همگرایی و توافق سازی، تقویت انسجام داخلی و تقدم منافع ملی بر منافع دستگاهی و جناحی داشته باشیم.
رئیسجمهور با اشاره به ارتقا نظام حکمرانی، گفت: ارتقای نظام حکمرانی کشور، تقویت قابلیت دولت برای حل مسائل و بحرانهای چند بُعدی و پیچیده پیش رو از راههای مختلف که از جمله حکمرانی شواهد محور، حکمرانی شبکهای، شایسته سالاری، یادگیری از تجربیات جهانی، داخلی است. همچنین پاسخگویی مبتنی بر برنامهریزی و تقویت مؤلفههای قدرت هوشمند ملی اعم از قدرت سخت و نرم، انعکاس صدای بی صدایان و بی پناهان، محرومان و گوش فرادادن به فراموش شدگان، طرد شدگان، حاشیه نشینان و کسانی که تریبونی برای بیان خواستههای خود ندارند، را باید داشته باشیم ودر نظر بگیریم.
پزشکیان خاطر نشان کرد: سیاستگذاریها و تصمیم گیریهای مبتنی بر شواهد و محاسبات و اتخاذ رویکرد علمی و کارشناسی و حل مسائل بر مبنای عقلانیت و خرد جمعی شایستگان و کارشناسان به جای اتکا به نظرات شخصی و سلایق و هیجانات، باید در دستور کار باشد.
رئیس جمهور با اشاره به سخنی از حضرت علی علیه السلام، عنوان کرد: امیرالمؤمنین در نهجالبلاغه اولین حرفی که از زبانشان جاری میشود، میگویند گردنم را در برابر حرفهایم گرو میگذارم. سپس میفرمایند، کسی که جریان و روندها و مسیرها را بررسی کرده باشد اگر تقوا داشته باشد، راه خلاف را نرود و تصمیم درست بگیرد.
تصمیم درست بر اساس رأی یک نفر یا یک جناح و گروه نیست
وی ادامه داد: تصمیم درست مبتنی بر شواهد است؛ تصمیم درست مبتنی بر تجارب و مستندات علمی و کار کارشناسی است؛ تصمیم درست بر اساس رأی یک نفر یا یک جناح و گروه نیست؛ این مستندات علمی است که میگوید چه تصمیمی بگیریم.
پزشکیان متذکر شد: این شواهد اجتماعی و بین المللی و تجارب موفق است که باید تصمیم بگیریم چه باید بکنیم. رئیس قوه اجرایی با اشاره به اهمیت فساد ستیزی، تاکید کرد: یکی از مهمترین ارزشهایی که به آن اعتقاد داریم، فسادستیزی است. موضوعی که با قدرت آن را پیگیری خواهیم کرد. همچنین احترام به آزادی بیان و انتقاد و گفتوگو از برنامههای دولت ماست. گذر از دولت متصدی و تنظیمگر، بازگرداندن فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به مردم و فراهم آوردن زمینه مشارکت بخش خصوصی و انحصارزدایی و رفع مداخلات از مهمترین برنامههای ماست.
پزشکیان گفت: در اوایل انقلاب اینگونه یاد گرفته بودیم که سرمایهدار و تولیدکننده آدمهای بدی هستند و به غلط سرمایهدار را استعمارگر میدانستیم.
وی با بیان بخشی دیگری از نامه امیرالمومنین علی علیه السلام به مالک اشتر عنوان کرد: حضرت علی (ع) در نامه خود به مالک اشتر وقتی به بخش تجار و اهل صنعت میرسند، میگویند که لشگر، اداره و حکومت امکان ندارد که پایدار باشند مگر با حضور تجار و صنعتگران. در نتیجه نگاه ما باید اینگونه باشد که تجار، تولیدکنندگان و صنعتگران ما بتوانند کار خود را به آسودگی انجام دهند و برای مملکت ثروت تولید و ایجاد کنند.
رئیس قوه اجرایی کشور خاطرنشان کرد: ما برای خدمت به این ملت آمدهایم نه برای حکومت بر آن؛ لذا حکومت باید وسیلهای برای خدمت به مردم باشد و اگر نه به اندازه آب بینی بزی بی ارزش و بی مقدار است.
پزشکیان با اشاره به تهدیدهای کشور، بیان کرد: باید توجه کنیم، ما چه تهدیدهایی بر علیه کشورمان داریم؟ البته آمریکا در رأس این تهدیدهاست، آمریکا تحریم میکند ولی اگر ما با هم و متحد و منسجم باشیم، شاید بتوانیم تمام این تهدیدها را کمرنگ کنیم.
وی افزود: تنش، جنگ و خونریزی در منطقه را داریم؛ با همسایگانمان روابطمان ضعیف است؛ سرمایه اجتماعیمان کاهش یافته و کم شده، انسجام داخلیمان ضعیف شده و اعتبار دولت در قبال ملت کاهش پیدا کرده است؛ متأسفانه اینها نقاط ضعفی است که داریم.
پزشکیان با اشاره به نقاط قوت کشور، گفت: مقام معظم رهبری با رویکرد عدالتخواهانه و فسادستیز که با سند چشمانداز و ابلاغ سیاستهای کلی نظام، مسیر تحقق چشمانداز و مبنای مشترک همگان را برای همه دولتها فراهم آوردهاند که همواره حامی دولتها بودند.
رئیس جمهور افزود: هماهنگی ایجاد شده بین قوا، نقطه قوت بالایی برای ما است و طبیعتاً دولت چهاردهم در هماهنگی با مجلس، عمیقتر، دوستانهتر و مهربانانهتر خواهد بود، لذا برخورداری از حمایت و همکاری نهادهای تحت فرمان مقام معظم رهبری که ایشان به این نهادها دستور دادند که حتماً به دولت، در جهت تحقق اهداف و سند چشمانداز کمک کنند.
پزشکیان در ادامه با اشاره به ظرفیتهای طبیعی کشورمان گفت: دارا بودن کشوری که از نظر جغرافیای سیاسی در حیاتیترین نقطه کره زمین قرار دارد، داشتن مرزهای آبی و دسترسی به دریاهای آزاد که رؤیای خیلی از کشورهاست، داشتن نیروی جوان و متخصص، باسواد و باانگیزه برای کارها، رتبه سوم در علوم مهندسی دنیا، رتبه پانزدهم در تولید علم دنیا و دولت بالقوه ثروتمند و در اختیار داشتن داراییهایی با ارزش چون نفت، گاز و معادن را از دیگر نقاط قوت کشور دانست، به گونهای که در ذخایر گاز ثابت شده مقام دوم جهان، در ذخایر نفت ثابت شده مقام سوم جهان و ۷ درصد منابع معدنی جهان را در اختیار داریم.
رئیس جمهور گفت: در سالهای پس از انقلاب، تحولات عظیمی در ایجاد شاخصهای زیرساختی انجام شده است؛ با همه اینها همچنان مسائل بنیادی و ریشهای ما حل نشده و سطح رضایت عمومی مردم پایین است و آسیبهای اجتماعی فزونی پیدا کرده و مهاجرت نیروهای کارآمد شتاب گرفته و امید به آینده روشن کمرنگ شده است و وضعیت فقر و محرومیت، زیبنده جامعه ایرانی نیست.
رئیس قوه اجرایی کشور اظهار کرد: ما مشکل داریم؛ فساد و مناسبات رانتجویانه و معیوب رواج دارد. ناترازیهای بزرگ در بودجه و انرژی و مخاطرات عظیمی در مقوله آب، محیط زیست و صندوقهای بازنشستگی، کشور را تهدید میکند.
وی گفت: قرآن میفرماید شما به این پیوندها پایبند باشید، عدم، التزام، وحدت و انسجام و پایبندی یعنی قرار داشتن در لبه پرتگاه آتش؛ لذا ما باید کاری کنیم که وحدت و انسجام در داخل افزایش پیدا کند. مهمترین مسألهای که ما اکنون داریم موضوع اختلافات و عدم هماهنگیها است، زیرا برای همه مشکلات علمی راهحل کارشناسی وجود دارد.
رئیس جمهور اظهار کرد: نظام اداری ما از مشکلاتی همچون ناکارآمدی، پرهزینه و غیر پاسخگو بودن و تورمزایی مواجه است و از تمرکز با کانونهای متعدد تصمیمگیری و سیاستگذاری و انبوه مقررات رنج میبریم.
مزیتهایی را که داریم به راحتی از دست میدهیم
وی ادامه داد: در وضعیت عمرانی با انبوهی از پروژههای نیمهتمامی روبرو هستیم که اتمام آنها نیازمند دهها سال و شاید چندین برابر فعلی اعتبار است. از سویی کلی مصوبات داریم که عمل نکردیم و پول آنها وجود نداشت.
پزشکیان اظهار کرد: تأخیر طولانی در ایجاد کریدورهای شمالی جنوبی و شرقی به غربی به معنای آن است که مزیتهایی را که داریم را به راحتی از دست میدهیم و اینگونه از چرخه خارج میشویم. در عین حال مشکل تأخیر در نوسازی و بازسازی حمل و نقل عمومی داریم. در صنعت، ماشینها و ابزارهای ما قدیمی و فرسوده هستند که د نتیجه تولید ما غیررقابتی بوده و آن را با قیمت بالا و کیفیت پایین انجام میدهیم.
وی افزود: جانمایی نادرست بنگاههای تولیدی و شهرکهای صنعتی از منظر علمی و اقتصادی، بهرهوری و پراکندگی که دارند، ارائه خدمات به آنها را با مشکل مواجه کرده است. در عین حال کاهش سرمایه اجتماعی داریم. عدم اجرای عدالت متناسب با منطقه و قومیت و جنسیت و مذهب همه از نقاط ضعف ما است.
رئیس قوه اجرایی کشور بیان کرد: در خلال انتخابات و پس از آن برای عموم جامعه، حتی کسانی که رأی ندادند، فرصتی برای امید خلق شده است. نگاه داشتن این امید و تثبیت آن وظیفه همه ارکان نظام است.
رئیس جمهور افزود: نارضایتی و اعتراض نسبت به بسیاری از تبعیضها، نابرابریها و محدودیتها و ناکارآمدیها در جامعه و انتظارات انباشته شده، توقعات زیادی را برای گشایش در امور کشور به وجود آورده است.
رئیس قوه اجرایی کشور تاکید کرد: اکنون زمان، زمان مفاهمه است نه مقابله؛ لذا مسائل مزمن و پایدار کشور جز در پرتو وفاق ملی حل نخواهد شد و باید گفت مفهوم وفاق ملی یک رابطه دوطرفه است. همه اصحاب و ارکان تصمیم گیر کشور باید در کنار یکدیگر برای حل و فصل مسائل قرار گیرند.
رئیس جمهور گفت: بسیاری از مسائل ما حل نشده است؛ زیرا یا نتوانستهایم به یک تفاهم مشترک در فهم مسأله برسیم یا در اجرا همدل و همصدا نبودهایم و دولت من دست تفاهم به سوی فعالان عرصه خدمت گشوده است.
این دولت میخواهد در پرتو بسیج همگانی برای حل مسائل اقدام کند
پزشکیان اذعان کرد: این دولت میخواهد در پرتو بسیج همگانی برای حل مسائل اقدام کند و انتظار دارم که مجلس به عنوان عصاره ملت در این رویکرد راهگشا باشد. ضرورت بنیادی برای تغییر رویههای معیوب و ناکارآمد که میتواند راهگشا و امیدبخش باشد و ما را در حل مسائل یاری کند، داشتن نگرش نظاممند و پیوسته به همه مسائل کشور است؛ لذا این تصور که میتوان مسأله را بدون در نظر گرفتن پیوستگیها با دیگر موضوعات حل کرد، تصور نادرستی است.
پزشکیان متذکر شد: برای حل مشکلات اقتصادی نیاز به اجماعسازی در داخل درباره اصلاحات اقتصادی و سیاسی داریم و همه بر روی اولویت حق و عدالت توافق داریم، این نقطه شروع همگرایی است.
رئیس جمهور بیان کرد: بر روی موضوع ایران برای همه ایرانیان و دولتی که نماینده گروههای سیاسی و اقوام و گرایشها باشد، توافق داریم. بر روی استفاده از روشهای علمی و استفاده از کارشناسان توافق داریم، باید هدفمان تأمین منافع ملی، مردم و برون رفت از وضعیت کنونی باشد، در نتیجه نباید مصلحتهای بلندمدت مردم را فدای رضایتمندی کوتاهمدت خود کنیم.
رئیس قوه اجرایی با اشاره به تیم اقتصادی خود، اذعان داشت: تیم اقتصادی خود را موظف کردم که به صورت پیوسته با عموم مردم، نمایندگان آنها و نخبگان برای رسیدن به اهداف چشمانداز و در سایه سیاستهای کلی نظام صحبت کنند و باید بتوانیم در کنار وفاق به عنوان پیش شرط اصلی هر موفقیت به اصلاح ساختار، برنامه، مدیریت، و نظام اجرایی بپردازیم. همچنین از پیش شرطهای اصلی میتوان به برنامهریزی بر مبنای عملکرد، مدیریت بر مبنای مشارکت مراقبت و محاسبه و اصلاح ساختار، رواج پاسخگویی، ارزیابی مبتنی بر نتیجه و حصول اطمینان از حرکت در مسیر هدف، نگرش نظاممند به همه مسائل، شایستهسالاری و مبتنی کردن تصمیمات بر حقایق و شواهد
از مختصات رویکرد ما به نظام اجرایی کشور است، نام برد.
نیازمند عزم و اراده و همکاری برای اجرای قانون هستیم
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت مبارزه با فساد گفت: ضرورت بسیار مهم دیگر کشور ما در مقابله مؤثر با فساد است و در این راه نیازمند عزم و اراده و همکاری برای اجرای قانون هستیم؛ لذا ظرفیتی که از کد ملی، کد پستی، کد زمین و ماده ۱۶۹ مکرر مالیاتها و سپس پیوند دادن این دادهها ایجاد میشود، مناسبترین راه وروش برای ایجاد شفافیت و مقابله با فساد است.
ویافزود: مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ اولویت نخست کشور را بهبود وضعیت اقتصادی اعلام کردند. نظرسنجیهای مردم هم نشان میدهد اولویت نخست مردم حل مسائل معیشتی و اقتصادی است، لذا به این اعتبار محور برنامههای من نیز بر اساس این خواست مردم و دستور مقام معظم رهبری تحول در وضعیت اقتصادی خواهد بود. از سویی اصلی ترین شاخص نشاندهنده قدرت کشور و کیفیت زندگی یک جامعه در بعد اقتصادی توان تولید کشور است که تعیین کننده اصلی قدرت ملی است.
پزشکیان افزود: تمرکز دولت چهاردهم بر تقویت توان تولید رقابت پذیر در قامت یک دولت است؛ بهبود معیشت مردم و توسعه سرمایهگذاری و تأمین مالی، بهینه سازی مصرف انرژی، تبادل نیروی انسانی به جای مهاجرت نخبگان و همزمانی تلاش برای گشایشهای بین المللی و اصلاحات اقتصادی، همزمانی کارآمدسازی دولت در عین توانمندسازی مردم، میثاق جدید دولت، توسعه فقرزدایی و پیشگیری از فقر در روند توسعه کشور، است. همچنین توسعهای که فقط شامل عدهای خاص شود، توسعه نیست چپاول است؛ چپاول عده کثیری توسط عدهای قلیل.
تقلیل اقتصاد به مسائل متعارف اقتصادی خطای بزرگی است
پزشکیان خاطرنشان کرد: اقتصاد محور اصلی مسائل کشور است اما تفکیک اقتصاد از سایر حوزهها و تقلیل آن به مسائل متعارف اقتصادی خطای بزرگی است، لذا امروز اصلاحات همزمان در روابط بین الملل و اصلاحات داخلی تنها راه خروج از شرایط فعلی است و این مهم میسر نمیشود مگر با نگاه یکپارچه به مسائل اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی و نگاه یکپارچه و درک مشترک از مسائل روز کشور؛ که نیازمند همراهی و همدلی قوای سه گانه تحت رهبری مقام معظم رهبری است.
رئیس جمهور در ادامه گفت: پرسش اصلی این است، چرا چند دهه بعد از انقلاب هنوز نتوانستهایم مشکلات اقتصادی را حل کنیم تا جایی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم به صراحت بیان فرمودند. عملکردهای ضعیف اقتصادی کشور را از درون و بیرون دچار چالش ساخته است. همچنین چالش بیرونی کشور تحریم و وسوسههای دشمن است که در صورت اصلاح مشکل درونی کماثر و حتی بیاثر خواهد شد.
چالش درونی کشور عبارت است از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریتی
وی ادامه داد: چالش درونی کشور عبارت است از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریتی؛ لذا در سالهای اخیر به طور متوالی ایشان حل مشکلات اقتصادی را به عنوان شعار اصلی سال تعیین کردهاند.
پزشکیان تاکید کرد: برای تدوین برنامه دولت چهاردهم برنامههای اقتصادی ارائه شده توسط سه دولت اخیر، هنگام معرفی وزرا به مجلس شورای اسلامی را بررسی کردهام. مساله این نیست که در مشکلات اقتصادی راهحل ها را نمیشناسیم، بلکه ممکن است اختلافنظرهایی درباره ریشههای مشکلات مانند تورم و فقر و رشد اقتصادی پایین بین کارشناسان وجود داشته باشد، اما با صراحت میگویم که ریشه اصلی مشکلات اقتصادی، نبود ساز و کارهای لازم برای اجماعسازی روی سیاستها است.
بدون اجماعسازی نباید دست به اصلاحات اقتصادی زد
رئیس قوه اجرایی افزود: در حوزههای سیاست خارجی و داخلی و اصلاحات اقتصادی و آثار مهم اجتماعی نباید بدون اجماعسازی در مورد آنها دست به عمل زد. با این همه اختلاف نظر، سیاست میان و گفتوگو نکردن برای حل اختلافات، اجرای موفق برنامه اصلاحات اقتصادی ناممکن است و نبودن اجماع ملی، مانع هرگونه اصلاحات ساختاری و اقتصادی و اجتماعی است.
رییس جمهور ادامه داد: در حوزه سیاست خارجی، بخشی از مشکل پایین بودن نرخ رشد اقتصادی و پرنوسان بودن آن ریشه در تنشهای موجود در روابط خارجی و خصوصاً تحریمهای اقتصادی و ظالمانه دارد.
حتی امکان داشتن یک حساب بینالمللی نداریم
پزشکیان گفت: در کشوری زندگی میکنیم که طبق آمارهای رسمی در سال گذشته ۱۵۰ میلیار دلار صادرات و واردات داشتهاست، اما با این حال به خاطر تحریمها حتی امکان داشتن یک حساب بینالمللی نداریم.
رییس جمهور گفت: مصرف کننده، صادر کننده و تولید کننده گران خریده و ارزان میفروشند و چون به صورت رسمی نمیتوانند تجارت کنند، شاهدیم جوان ۲۲ ساله امروز ما، با داشتن تحصیلات عالی یا حتی بدون آن معترض است. او بیش از نیمی از عمر خود را در دوران تحریمهای شدید اقتصادی گذرانده و آثار آن را لمس کرده است، به گونهای که طبق آمارهای رسمی هر سال شاهد کاهش رفاه خود و خانوادهاش است.
پزشکیان ادامه داد: این مسیر را قطعاً باید تغییر داد. اختلافات درونی و فشارهای بیرونی فضای سیاستگذاری برای رفع مشکلات اقتصادی را بسیار محدود کرده است و هر دو را باید به کمک هم حل کنیم.
وزیران را بر اساس شعار وفاق انتخاب کردهام
وی با اشاره به انتخاب کابینه خود گفت: وزیران را بر اساس شعار وفاق انتخاب کردهام، میثاق همه ما چشمانداز، سیاستهای کلی و اجرای قانون اساسی است و تأکید میکنم اقتصاد محور اصلی مسائل کشور است؛ اما تفکیک اقتصاد از سایر حوزهها و تقلیل آن به مسائل متعارف اقتصادی خطای بزرگی است.
رئیس جمهور افزود: اصلاحات همزمان در روابط بینالمللی و اصلاحات داخلی تنها راه خروج از شرایط فعلی است. این مهم میسر نمیشود جز با نگاه یکپارچه به مسائل سیاسی داخلی و خارجی؛ نگاه یکپارچه و درک مشترک از مسائل امروز کشور که نیازمند همراهی و همدلی قوای سهگانه تحت رهبریت مقام معظم رهبری است.
وی بیان کرد: گروههایی که تعیین کردیم، بیش از ۱۰ هزار پرونده را در حدود ۱۰ هزار ساعت بررسی کردهاند. هیچیک از این افراد را بر مبنای دید سیاسی انتخاب نکردهایم، انتخاب این افراد بر اساس شعار وفاق و وحدت بوده است، لذا تیمی که به مجلس معرفی کردیم، تیمی است که در تصور ما و بر اساس کار کارشناسی که در بضاعت ما بود، نمادی از وفاق و همبستگی است.
پزشکیان ادامه داد: سعی کردیم از دولتهای شهید رئیسی، روحانی، احمدینژاد و از مجموعه افرادی که برای این مملکت و انقلاب زحمت میکشیدند، در کنار هم قرار دهیم. در عین حال میثاق مشترک ما چشمانداز و قانون برنامه و سیاستهای کلی بود، لذا همه این افراد مصمم به اجرای این موارد هستند، شما به ما کمک کنید اجرای این وفاق را در آینده در تمام ساختارهای اداری ادامه دهیم، کاری کنید که صدای واحدی از ما در داخل و خارج از کشور شنیده شود.
رئیس قوه اجرایی کشور گفت: بنده به هیچ وجه مسائلی را که مشکلزا است یا اینکه در ذهن بیگانگان تصوری از ضعف در جامعه ایجاد کند به زبان نیاوردهام و از وحدت و انسجام داخلی گفتم. هیچکدام از عیبهایی را که داشتیم بزرگ نکردهام، وزرا را بر اساس این نگاه معرفی کردم، لذا کاری کنید دنیا بداند ما یکصدا با هم پشت سر مقام معظم رهبری در جهت رسیدن به چشماندازها حرکت میکنیم.
انتهای پیام/